Bindingsangst en wat de Kwetsbare Godinnen je kunnen leren
Wat de kwetsbare godinnen je kunnen leren

Je relatiepatronen en de Godinnen in jou – Deel 2 (lees deel 1 hier)

Wie gevoelens van bindingsangst ervaart heeft de neiging te vluchten voor de liefde en aandacht van een ander. Je hecht sterk aan je vrijheid en hebt niet graag dat je partner iets van je verwacht. Vastigheid in een relatie roept een diepe angst in je op en om die niet te hoeven voelen, trek je je terug: je checkt emotioneel uit, duwt weg en stelt harde grenzen. Zo ontwijk de claim die jij vanuit de ander voelt.

In haar boek ‘Godinnen in elke vrouw’ beschrijft Jean Shinoda Bolen zeven archetypische karakterstructuren aan de hand van godinnen uit de Griekse mythologie. Ze onderscheidt hierbij twee hoofdgroepen: de kwetsbare godinnen, en de onafhankelijke godinnen.

De onafhankelijke, godinnen zijn Athena , Artemis en Hestia. Zij zijn onafhankelijk in de zin dat ze hun levensgeluk ontlenen aan het behalen van hun persoonlijke doelen. Een Athena-vrouw stelt zichzelf een materialistisch doel, een Artemis-vrouw een idealistisch doel en een Hestia-vrouw een spiritueel doel. 

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Elke godin heeft zo haar krachten en valkuilen, haar schaduwkanten en groeipotentieel. Het zijn de onafhankelijke godinnen die ontvankelijk zijn voor het ontwikkelen van bindingsangst en die daarmee te leren hebben over afhankelijkheid in relaties en de kwetsbaarheid in zichzelf.

Je richt je op jezelf

Als je sterk onder invloed staat van deze onafhankelijke godinnenarchetypen, dan doe je de dingen in je leven niet om een man aan te trekken of te pleasen, maar omdat je het zelf wilt. Dit betekent dat je in contact staat met je innerlijke kracht en onafhankelijk van je partner of kinderen een vervullend leven leidt.

Je hebt hier een sterk gefocust bewustzijn voor nodig, omdat je alleen zo je persoonlijke doelen kan stellen en halen. Jouw eigen wensen zijn klip en klaar voor je en je voorziet vaak voor 100% in je eigen levensonderhoud. En wat anderen willen? Dat zie je ook als hun eigen verantwoordelijkheid! Je valkuil is dat je je moeilijk emotioneel opent en je relaties hierdoor vaak stuklopen.

Dit maakt je onafhankelijk en vatbaarder voor bindingsangst

Je onafhankelijkheid zit hem in het feit dat de bron van geluk ligt in jezelf en je eigen doelen en wensen. Ook als een relatie stukloopt, ook als de relatie met je kinderen verslechtert of een vriendschap op zijn einde is. Natuurlijk doet dit je verdriet, maar in essentie blijft je leven overeind. Hoe jij zelf in je leven verschijnt, bepaalt je welzijn. Dit te kunnen dragen vraagt om een sterk zelfleiderschap.

Het betekent ook dat er vanuit je sterk ontwikkelde autonomie vaak weinig verbinding is met anderen. Het maakt je te bang je onafhankelijkheid helemaal te verliezen. Zodra je deze angst pareert met het actief uit de weg te gaan van relaties en verbinding, zit je in het patroon van de bindingsangst.

Wat je hierbij kan helpen, is het ontwaken van de afhankelijke godinnen in jou, zodat zij het tegenwicht kunnen vormen voor jou overmatige autonomie. Vanuit hun natuurlijke krachten, die jij wellicht nog ziet als ‘zwak’ of ‘mutserig’, hervind je de ware connectie met de ander in je relaties.

Bindingsangst en wat de Kwetsbare Godinnen je kunnen leren

Wat Persephone je leert

Persephone is een naïef meisje totdat ze naar de onderwereld ontvoerd wordt, waar ze haar ware kracht ontdekt. Samen met Hades regeert ze over de onderwereld en ook al wordt ze uiteindelijk bevrijd, elk jaar keert Persephone terug. Het talent van ontwikkelde Persephone-vrouwen is zich intuïtief verbinden met een ander, waarbij ze de duisternis in de ander en zichzelf niet langer schuwen.

Wie bindingsangstige patronen vertoont, wil graag alleen mooie momenten delen, het vooral leuk hebben samen, elkaar alleen op de goede dagen zien. Woede, verdriet en angst, daar is geen ruimte voor, noch in jezelf, noch in de ander. Het herinnert je te veel aan je kwetsbaarheid en aan het feit dat je in dit leven uiteindelijk niets onder controle hebt.

Persephone zou tegen je zeggen: “Het leven is niet alleen maar mooi, lief of leuk. Eer ook de duisternis, in jezelf en de ander.”

Wat Demeter je leert

Demeter is de godin van het graan en de archetypische moeder die haar kinderen boven alles stelt. Zij weet: als ik hen niet voed, gaan ze dood. Een Demeter-vrouw is gul en zorgzaam en heeft vaak maar weinig ambities qua werk. Haar kracht ligt in het instinctief zorgen voor anderen.

Vanuit bindingsangst ben je allergisch voor de claims die anderen – daadwerkelijk of in jouw beleving – op je leggen. Je wil niet zorgen voor een ander en je wil ook niet dan een ander dat voor jou doet. Jouw vrijheid is alles! Maar soms is er in het leven wel degelijk sprake van afhankelijkheid, en is er zorg nodig voor of door een ander.

Demeter zou tegen je zeggen: “Volledige onafhankelijkheid van anderen is een illusie. Juist binnen de liefdevolle verbinding met elkaar, vind je je vrijheid.”

Wat Hera je leert

Hera is in de echtgenote van de overspelige Zeus. Zij is voortdurend in de weer om zijn trouw aan haar af te dwingen. Hera-vrouwen zijn sterk gericht op hun echtgenoot, ze zijn loyaal tot op het bot en ontlenen hun identiteit aan het getrouwd zijn. ‘Stand by your man’ is hun lijfspreuk.

Als bindingsangstige is het qua relatie vaak: ‘one strike and you’re out’. Je bent als geen ander afgestemd op de nadelen van de relatie en de ‘slechte eigenschappen’ van je partner. Bij het minste of geringste stuur je je partner de laan uit, want: met jou valt niet te sollen. Zo blokkeer je een diepere verbinding.

Hera zou tegen je zeggen: “Accepteer ook de fouten van je partner, want niemand is zonder zonde.”

Durf je jezelf te laten raken?

In de mythologie maakten deze kwetsbare godinnen een persoonlijke transformatie door. Zij leden onder de slechte relaties met de mannelijke goden, maar kwamen er uiteindelijk sterker uit. Dit is wat ook jij meer mag gaan ervaren in je leven. De ander kan je werkelijk raken, maar die pijn is niet permanent. Doordat je je pijn kunt omzetten in persoonlijke groei, hoef je de ander niet langer op afstand te houden.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in