biodanza

Misschien herken je jezelf hier wel in. Je zit teveel in je hoofd, in plaats van in je lijf. De maatschappij vraagt van je om met een rationele oplossing te komen, maar je gevoel schreeuwt om aandacht. Soms heb je moeite met trekken van je eigen grenzen. Je wilt anderen niet teleurstellen, dus streef je hun verwachtingen na. Maar wat wil je zelf eigenlijk?
In de huidige maatschappij van smartphones en ‘Alles goed?’, heb je behoefte aan écht contact. Maar om in de trein een knuffel te geven aan een vreemde die het nodig heeft? Dat lijkt wel alleen geoorloofd als je een ‘hug me’-bord in je handen hebt. Gelukkig zijn er nog plaatsen waarop je veilig kan leren je eigen grenzen te trekken, waar authentiek contact nog wél plaatsvindt en knuffels cadeautjes zijn die je geeft aan jezelf en aan elkaar. Ik heb het over Biodanza.

Door Chanina Michelle

Bij Biodanza kun je zijn wie je bent

Bij Biodanza kun je zijn wie je bent. En vanuit jezelf, kun je je verbinden met de Aarde, de Elementen, de Kosmos en met elkaar. Het is een dansles waar niet op je prestaties gelet wordt. Niemand beoordeelt je. Op de Biodanza-dansvloer kun je op creatieve wijze uitdrukken hoe jij je op dát moment voelt, en in samenwerking met andere creatieve dansers ontstaan er prachtige dansen!
In plaats van in je hoofd te zitten, wat je overdag vaak doet op je werk, school en thuis, zak je al dansende in je lijf. Het is dansen op gevoel in plaats van vaste pasjes.biodanza

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

(Spirituele) beleving

In Biodanza (ontworpen door Rolando Toro Araneda) is de methode vivencia erg belangrijk. In vivencia zijn, betekent in beleving zijn. De volgende principes waarop de lessen gebaseerd zijn, dienen de vivencia:

· Vitaliteit: het voelen van je eigen energie, de wereld aankunnen
· Seksualiteit: het hebben van verlangen en plezier
· Creativiteit: scheppen van nieuwe ideeën en creaties
· Affectiviteit: tederheid en respect in het geven en ontvangen van liefde
· Transcendentie: uitstijgen boven je ego om hogere niveaus te bereiken van integratie met mensen, natuur en uiteindelijk de kosmos

(bron: http://www.levenslicht.net/biodanza.html )

Hoofd, hart en daadkracht

Een belangrijke driedeling die bij Biodanza gemaakt wordt is die van het hoofd, het hart en je daadkracht. Deze drie centra spelen in ons dagelijks leven een belangrijke rol. Denk maar aan als je keuzes maakt: doe je dat vaak vanuit je hoofd, of vanuit je hart? Of merk je dat die twee met elkaar in conflict zijn? En hoe resulteert dat conflict in wat je daadwerkelijk doet?

Hoofd

Toen ik begon met Biodanza, merkte ik dat mijn hoofd nogal in de weg zat. De reden dat ik disco’s zoveel mogelijk vermeed, was omdat ik te bang was om (uitbundig) te dansen, bang om veroordeeld te worden. Nu was het punt weer aangebroken dat ik zou dansen in een ruimte met anderen. Waar was ik aan begonnen?

Naarmate ik meer lessen gevolgd had, ging het gelukkig steeds beter. Ik kon meer ‘uit mijn hoofd’ en ‘in mijn lijf’ komen. Ik heb wél veel geleerd van het observeren van mijn eigen gedachten. Zoals dat je niet jezelf moet beoordelen op hoe je danst, en dat je de vooroordelen over anderen die door je hoofd spoken niet serieus moet nemen. Als ik nu mensen vertel over Biodanza en ze zeggen: ‘Dat klinkt hartstikke leuk, maar ik kan niet dansen’, dan herken ik dat en dan zeg ik: ‘Dat maakt helemaal niet uit!’

Hart

Een ander centrum dat tijdens het dansen aan bod komt, is je hart. Je hart heeft elke dag veel emoties te verwerken, en, geloof het of niet, het heeft er behoefte aan dat emoties ook geuit worden. In Biodanza is er aandacht voor het hart. Hoe bouw je een goede relatie met jezelf op, om vanuit daar anderen te ontmoeten? Geef je weleens bewust aandacht aan dat hartgebied? Je leert bij Biodanza, door het te doen.hart-roos

Daadkracht

En die laatste stap, het doen, kan soms ook nog een probleem zijn. Misschien herken je jezelf wel in situaties waarin je iets wil zeggen of doen, maar gewoon bevroren bent. Bevangen door angst wat je moet kiezen. En in die tweestrijd tussen denken en voelen, is het soms lastig kiezen: Volg je je hoofd, of volg je je hart?
Het belangrijkste is, dat wat je daadwerkelijk doet, in overeenstemming is met wat goed voor je voelt. Daarom zijn er ook dansoefeningen binnen Biodanza die je helpen deze drie centra op één lijn te brengen. Naarmate de les vordert, kom je steeds meer in je lijf. En dan zal je hoofd minder gauw dominant zijn in het maken van jouw (dans)keuzes.

Verbinding met anderen

Wat buiten in de ‘harde wereld’ vaak ontbreekt, is authentieke verbinding: echte aandacht voor elkaar. Bij Biodanza is die er wel. Op vrolijke muziek dans je in een cirkel van gelijkheid en harmonie; de rest van de les is er tijdens de dans afwisselend aandacht voor jezelf en voor elkaar. Actief dansen en ontspannen worden afgewisseld.

Dit maakt dat je van Biodanza zo blij wordt. Je neemt samen deel in een creatief proces, waarbij er ruimte is voor glimlachen naar elkaar en elkaar een knuffel geven. Je voelt je geaccepteerd, wat voor zelfvertrouwen zorgt. De les eindigt weer in die cirkel met elkaar; en daarna is er als ‘toetje’ nog een extra nummer om op te dansen.

Tot slot

Ik merk als HSP’er dat het soms lastig kan zijn om mijn eigen grenzen te trekken. Maar binnen Biodanza leer je dat je dat mag en kan doen. Je leert zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen welbevinden. Als je niet met iemand wil dansen, maar even op de bank wil zitten, is dat ook oké. Als je dorst hebt, pak je een bekertje water. Als er emoties naar boven komen, mag je die uiten. Je mag lachen, huilen, spelen en de Universele Liefde geven met een lieve blik. Een knuffel geven mag, maar hoeft niet.

Ik ben heel benieuwd naar hoe jullie over Biodanza denken. Zou je, na dit gelezen te hebben, een proefles overwegen? Of heb je al Biodanza ervaring? Vertel ons je bevindingen!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in