Tijdens een Volle Maan zitten we midden in het duwen en trekken van twee tegengestelde sterrenbeelden, en in dit geval zijn dat de Maan in Stier en de Zon in Schorpioen. Dat duwen en trekken kan uitmonden in een conflict, maar net zo goed in een integratie of een soort dynamische deining van de energieën van beide sterrenbeelden. De Maan staat voor het uitdrukken van gevoel en emotie, terwijl de Zon gaat over de ego en het bewustzijn. Die tegenstelling kunnen we individueel in onszelf ervaren, maar je kunt het ook zien gebeuren in/tussen de mensen en gebeurtenissen om je heen. Sommige mensen of dingen staan sterker in hun Stier-kant en anderen drukken zich meer uit vanuit de Schorpioen-kant. In sommige gevallen kan een Volle Maan zelfs leiden tot diepe reflectie of zet het een verandering in gang.

Het grootste deel van de wereld heeft vandaag, op 31 oktober, een Volle Maan in Stier. Dit is het hoogtepunt van de Maancyclus die begon met de Nieuwe Maan in Weegschaal op 16/17 oktober, en sommige van de thema’s van die maanmaand voelen we nog steeds.

Dit is de tweede Volle Maan van Oktober, wat ook wel een ‘Blauwe Maan’ heet. Die zijn niet superzeldzaam, maar ook niet heel gewoon. Ze komen ongeveer eens in de 2-3 jaar voor, gemiddeld elke 30 Volle Manen. Blauwe Manen worden traditioneel verwant met zeldzame gebeurtenissen, zoals je misschien kent uit het Engelse gezegde ‘once in a blue moon’ (letterlijk ‘eens per blauwe maan’, verwijst naar iets wat zo goed als nooit gebeurt). Persoonlijk merk ik dat die associatie niet helemaal onterecht is en zelfs juist terecht is voor deze blauwe maan, met het oog op de stand van de planeten.

De energieën van een Volle Maan zijn op hun krachtigst op de dagen rond de Volle Maan zelf, maar de astrologische standen spelen nog twee weken een merkbare rol. De thema’s van die standen voel je langzaam opbouwen vanaf de volgende Nieuwe Maan.Blauwe maan in Stier

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Tijdens een Volle Maan zitten we midden in het duwen en trekken van twee tegengestelde sterrenbeelden, en in dit geval zijn dat de Maan in Stier en de Zon in Schorpioen. Dat duwen en trekken kan uitmonden in een conflict, maar net zo goed in een integratie of een soort dynamische deining van de energieën van beide sterrenbeelden. De Maan staat voor het uitdrukken van gevoel en emotie, terwijl de Zon gaat over de ego en het bewustzijn.

Die tegenstelling kunnen we individueel in onszelf ervaren, maar je kunt het ook zien gebeuren in/tussen de mensen en gebeurtenissen om je heen. Sommige mensen of dingen staan sterker in hun Stier-kant en anderen drukken zich meer uit vanuit de Schorpioen-kant. In sommige gevallen kan een Volle Maan zelfs leiden tot diepe reflectie of zet het een verandering in gang.

Het sterrenbeeld Stier is van het element Aarde en staat in het teken van Venus. Het wordt geassocieerd met waarde, de materiële wereld, sensualiteit, geld, eten/drank, veiligheid, schoonheid, kunst en de natuur. Het is fysiek georiënteerd, praktisch, doortastend en realistisch. Het is als een steen: langzaam, geaard en massief. Maar negatieve energie van Taurus kan juist lui zijn, gewoontematig, hebzuchtig, bezitterig, koppig, materialistisch, zelfingenomen en heel sloom.

De Schorpioen hoort bij Water, staat in het teken van Mars en is verwant aan Pluto. De energie van dit sterrenbeeld gaat over kracht, transformatie, intensiteit, seksualiteit, passie, vernieuwing, verborgen zaken, diepte, maar ook gedeelde of verschuldigde spullen en geld. Het is emotioneel gericht, intuïtief, een oerkracht, complex, berekenend, mysterieus en het is gelinkt aan schaduwen en het onbewuste. Negatieve energie uit Schorpioen kan wraakzuchtig zijn, manipulatief, compulsief, obsessief en angstig.

Volle Maan in conjunctie met Uranus

De Volle Maan vannacht ligt in lijn met Uranus, wat weer een hele andere dynamiek aan de verhoudingen toevoegt en in sommige gevallen de Stier-thema’s van stabiliteit, routine en rigiditeit zal overmeesteren. Uranus is onvoorspelbaar en zorgt graag voor een verrassing, opschudding, doorbraak, plotselinge gebeurtenis, opstanding en soms zelfs voor ongelukken.

Het is revolutionair, innovatief, wetenschappelijk, metafysisch, losbandig, het doet mensen ontwaken, geeft ons inzichten, zorgt voor spanning en nieuwe ervaringen. Uranus wordt gelinkt aan originaliteit, vrijheid, verandering en revolutie. Het kan ook staan voor verlies en scheidingen.

Het ongewone van de energie van Uranus past goed in de thema’s van de Blauwe Maan. We kunnen het zien als het planetaire symbool van de ervaring van een Blauwe Maan. De thema’s van Uranus kunnen ook flink botsen met de thema’s/energieën van Schorpioen.

Venus heerst over Stier in Weegschaal, tegenover Cheiron

Blauwe maan in Stier (Venus, die heerst over deze Volle Maan, staat deze keer in haar andere thuisplek, namelijk Weegschaal. Wanneer Venus hier staat, kan de nadruk liggen op balans, gelijkheid, harmonie, diplomatiek, compromissen, schoonheid en kunst voor de thema’s van liefde, relaties, sociale interactie, waardes, plezier, financiën en schoonheid.

Ze beweegt zich richting een plek recht tegenover Chiron in Ram, een tegenstelling die op 1 november het sterkst zal zijn. Onze wonden, oude pijn, blokkades of negatieve patronen kunnen misschien naar voren komen in/door onze sociale of romantische interacties. Ook kunnen in onze relaties een onbalans of complicaties merken rond het thema van integratie. Door die beweging van Venus worden we ook gevoelig voor onzekerheden over schoonheid, uiterlijk, aantrekkelijkheid en in hoeverre mensen ons mogen. Ook moeilijkheden rond waardes of financiën kunnen een thema zijn.

We kunnen deze periode het beste gebruiken om te reflecteren op die gebieden vanuit het perspectief van persoonlijke ontwikkeling en groei. Waar we ook tegenaan zullen lopen, het probeert ons alleen maar iets te laten zien over onszelf (of over anderen) waar we aan kunnen werken.

Mercurius gaat binnenkort direct, Mars aan het einde van de retrograde, Jupiter in conjunctie met Pluto

Mercurius is sinds 13/14 oktober retrograde, in Schorpioen en Weegschaal. Dat duurt nog tot 3/4 november. Dan begint hij weer langzaam vooruit te bewegen en de rest van november krijgt hij steeds meer snelheid. Vanaf 6 november kunnen we een paar weken weer meer helderheid ervaren en beter aanvoelen hoe we verder moeten in bepaalde delen van ons leven die beïnvloed werden door de retrograde.

Terwijl Mercurius weer in beweging komt, staat het in Weegschaal en in een vierkant met Saturnus. Ook staat het in de buurt van de heilzame ster Spica. Hier vinden we een naklank van dezelfde thema’s en energieën als bij de vorige Nieuwe Maan: obstakels, complicaties, beperkingen, worstelingen en een nadruk op de stilgelegde energie van een stilstaande Mercurius. Maar omdat hij dit keer in conjunctie staat met Spica kan het ook staan voor positieve omstandigheden, wat weer samenvalt met de energie van Saturnus.

Mars in Ram gaat nog twee weken door met de retrograde die begon in de tweede week van september. Op november 13/14 zal hij direct stilstaan. Dus vooral op die dagen, en een paar dagen eromheen, zal de energie van Mars ontzettend sterk zijn op bepaalde manieren. Boosheid, agressie, passie of seksuele uitingen kunnen daardoor worden versterkt.

Het zou best kunnen dat we een sterke neiging voelen dat we iets moeten doen, maar misschien juist tegen obstakels aanlopen die dat voorkomen. Dat komt dan door die stilstaande positie. Ook kunnen we voelen dat opgekropte energie zich opbouwt, die we de weken erna zullen moeten vrijlaten. Die ontsnapping van energie weerspiegelt hoe Mars weer snelheid opbouwt in zijn voorwaartse beweging.

Terwijl Mars stilstaat en tijdens zijn overgangsfase, maakt Jupiter zijn laatste conjunctie met Pluto in Steenbok. Deze energie voelen we van 5-19 november, met het hoogtepunt op 10-16 november. Dit kan een tijd worden waarin verborgen zaken, schaduwen en duisternis worden onthuld. De omvang van Jupiter kan ook effect hebben op Pluto’s thema’s en energieën, zoals angst, mishandeling, wraak, machtsdynamiek, transformatie, vernietiging, dood, wedergeboorte, seksueel verlangen en obsessies. Voor sommige mensen kan dit zich uiten als een financieel voordeel.

Om over na te denken

Heb je het gevoel dat je iets in je leven radicaal moet omgooien? Is er iets waar je jezelf van wilt bevrijden? Hoe kun je in beter contact komen met je authenticiteit? Is er iets waarmee je wilt experimenteren? Wat voor nieuwe dingen zijn je de laatste tijd overkomen, met name tussen 24-26 oktober? Wat kun je daarmee in je poging uit te vogelen hoe je nu verder moet? Wat vind je echt belangrijk en hoe verschilt dat of komt dat juist overeen met wat andere mensen in je leven belangrijk vinden? Wat laten je relaties je zien over waar je nog aan moet werken?

Dat zijn wat voorbeelden van de thema’s die ons de komende periode te wachten staan, maar de energieën kunnen zich ook op andere manieren uiten. Als je iets bewust wilt loslaten dat in verband staat met de komende Volle Maan, dan kun je dat het beste de komende twee weken doen, als de maan weer afneemt. Tijdens een gezamenlijke groepsceremonie kan dat ook erg goed.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in