DELEN

door Irma Schiffers

Voor empathische mensen is het vaak moeilijk om de neiging te onderdrukken er altijd voor anderen te willen zijn, te willen zorgen. Dat zit als het ware ingebakken omdat we, als een ander zich goed voelt, onszelf ook goed voelen. Het komt juist door die empathie, het invoelen van de ander, maar we trappen dan tegelijkertijd wel in de grootste valkuil ooit! En die valkuil hebben we allemaal weleens van binnen gezien.

Wat er namelijk gebeurt is dat je de grens tussen jou en de ander niet zo goed meer voelt. We werken namelijk altijd met energie en het is soms moeilijk te onderscheiden of het van jou is of van een ander. Zeker nu we met steeds ‘hogere’ energieën te maken hebben; ons lichaam, maar ook de geest moet daar aan wennen. We moeten het leren ‘assimileren’ . Het is dus nu heel belangrijk om voldoende rust te nemen, jezelf niet te overlopen met een drukke agenda, maar gewoon zoveel mogelijk in het ‘nu’  te blijven om te voelen waar jij behoefte aan hebt. Is het rust, of meditatieve momenten (een lekkere douche kan ontzettend helend en verhelderend zijn) of wil je gewoon even alleen zijn? Doen!  Want het is heel belangrijk dat we ons opmaken voor de actieve reis van veranderingen die we gaan meemaken in de komende periode. Om te blijven staan in het oog van de storm, die weleens van anderen afkomstig kan zijn. Onze zeilen gestreken, klaar voor de nieuwe koers.

Maanbol
Maanbol © Irma Schiffers

We willen zo graag dat de ander het naar de zin heeft. We willen niet kwetsen dus we zeggen soms maar niets, maar nog vaker gebeurt het dat we een helpende hand willen uitsteken terwijl daar (nog) niet om gevraagd wordt. Vaak hoor ik: ‘ik wil zo graag dat hij of zij dat inziet, want het gaat niet goed op deze manier’. We vergeten dan even dat de ander net zo op z’n gat mag vallen en weer leren opstaan als dat we dat zelf hebben kunnen doen. Want vallen betekent leren, en weer opstaan betekent nieuwe inzichten hebben dat je gewoon door kunt gaan op een andere wijze.  Wie zijn wij om een ander te behoeden voor zijn zelfgekozen ‘val’? Beter kunnen we ons volledig concentreren op onze eigen uitdagingen. Die moeten we onszelf en dus ook anderen gunnen om verder te komen in het leven. En vaak komt het voort uit onze eigen dieperliggende behoefte om die ander bij ons te houden of te krijgen. En dat kun je niet forceren.

Velen van jullie zullen het verhaal van de rups en de vlinder kennen, maar voor diegenen die niet weten wat ik bedoel zal ik dit nog even schetsen: je loopt in het bos en ziet een cocon aan de boom hangen. De cocon beweegt want de rups wil zich eruit worstelen, wil vlinder worden (transformatie). Een dag later kom je weer langs diezelfde boom en je ziet dat de cocon nog steeds beweegt, maar niet verder open is gegaan. Na een wandeling van een paar uur zie je hetzelfde beeld.  Je vindt het zo sneu dat je besluit om de cocon wat open te breken. En ja hoor, daar zit het worstelende wezentje, moe van de strijd in de cocon. Je gevoel neemt de leiding en je breekt de hele cocon open. De vlinder kan eruit en spreidt zijn vleugels. Maar plotseling ligt ie op de grond. Je probeert ‘m nog op te pakken, maar de vlinder kan alleen maar lopen. Zijn vleugels zijn niet gereed, want door de worsteling had de transformatie en vervolmaking plaats moeten vinden.

Transformatie
Transformatie © Irma Schiffers

Jij hebt nu bereikt wat goed voelde voor jou. Maar wat moet je met een vlinder die nooit zelfstandig zal kunnen vliegen?  Die ingreep was goed bedoeld maar brengt eigenlijk alleen maar ongeluk. Dit is een mooie metafoor!

Zo moeten we ook met al onze empathie nu naar de medemens kijken, die worstelt om zijn eigen pad te gaan uitstippelen. En ook al duurt het voor jouw gevoel te lang, of is het niet de juiste weg, wij kunnen nooit weten wat die worsteling de ander gaat opleveren. Bovendien is alle energie gericht op de ander en wat je aan een ander geeft, kun je zelf niet meer benutten. En wij hebben nu alle zeilen nodig om deze bij te zetten voor het creëren van onze eigen toekomst. En voor deze ‘valkuil’ zullen we in deze fase extra moeten waken, want het wordt dus ook de valkuil van de ander als die niet op eigen kracht verder kan. We moeten allemaal naar onze nieuwe bestemming.   In het oog van de storm, drijvend op de wind op onze eigen (ver-)volmaakte vleugels!

Irma Schiffers© Irma Schiffers

Over Irma:

Irma is afgestudeerd Jungiaans filosofisch therapeut, psychic medium en spiritueel coach bij www.antwoordeneninzichten.nl

Daarnaast auteur en intuïtief kunstschilder (spirit-art) en geeft workshops, lezingen en consulten op afspraak 

Dit artikel mag in zijn geheel overgenomen en verspreid worden, mits voorzien van bronvermelding: https://www.nieuwetijdskind.com/

11 REACTIES

 1. Ik lees mooie reacties hier 😉 Waar het inderdaad om gaat is, dat je op eigen vleugels je eigen toekomst tegemoet kunt vliegen. Empatisch vermogen is een heel mooi stukje gereedschap, wat je zeker kunt inzetten als je dat gevraagd wordt. En weet dat er velen om zullen (gaan) vragen die nog vastzitten in oude patronen. Hoe sterker je zelf bent, hoe beter je de ander kunt helpen, maar alleen dán, als er om gevraagd wordt. Je kunt de ander net zover helpen als je zelf bent. En volgens het synchroniciteitsprincipe (dit is betekenisvol ‘toeval’) zullen ook de juiste mensen op je pad komen. Opnieuw geboren worden is vaak pijnlijk, maar het ‘wonder’ zal zich spoedig aan je ontvouwen. Succes voor ieder van jullie! Liefs, Irma

 2. Ik heb de strijd gewonnen, deze vlinder vliegt uit .
  Veel met andere bezig geweest, te weinig met mijzelf.
  Nu begrijp ik het allemaal, Gewoon lekker alleen willen zijn
  I p v je verplicht te voelen om weer bij de buurvrouw te vragen hoe het gaat.
  Buurvrouw heeft genoeg aandacht gehad, empathie kan ver gaan.
  Weg vliegen met de wind is de beste keuze die ik nu gemaakt heb.
  En het voeld fijn.

  Dank je Irma voor dit mooie inzicht, het heeft mij net dat duwtje gegeven wat ik nodig had.

 3. 66 ben ik en voel me de vlinder in de cocon worstel nu ook om opnieuw te leren vliegen dank U voor dit mooie verhaal

 4. Nee.precies. Dat bedoel ik indd. Mijn ambitie is om ooit nog n (spiritueel) life coach te worden.

  Bedankt voor je feedback.

  Grtjs van mij

 5. Hi Lia, dank voor je reactie. Ik begrijp ook wat jij zegt. Daar kan ik me ook zeker wel in vinden. Wat ik daarop dan wel wil aanvullen, is dat ik ook doel op, hoe je iemand kunt helpen door n vorm van reflecteren. Dat je de persoon toch wel kan/mag helpen, door ze tools te geven, hoe de dingen anders te gaan zien. Omdraaien…waarom iets gebeurt. Ik heb nml gemerkt in mijn omgeving, dat het bij sommige echt wel kan helpen. Sommige mensen vinden mij dan ook soms behoorlijk eigenwijs en dat ik n ‘overdreven’ positieve kijk op ‘alles’ heb. Niet altijd hoor.. 😀

 6. ….heel mooi verhaal/uitleg indd. Dit is mij door de jaren heen al meerdere keren verteld, dat ik het verschil beter kan gaan aanvoelen of het mijn gevoel is of dat van die ander. Vraag ik me toch ook wel af, hoe het dan zit met het behulpzaam zijn naar je medemens. Waar/wanneer/wat en hoe herken je die grens?

  • Ha Laura,
   Waarom wil iemand helpen? Dat kan men zich allereerst afvragen.
   Maar al te vaak geeft het onwenselijke verhoudingen, namelijk hulpverlener (superieur) en slachtoffer (mindere, afhankelijk).
   Ieder mens is verantwoordelijk voor zichzelf en zijn eigen leven.
   Ieder mens krijgt te maken met vruchten uit vorige levens. Dat kunnen zowel goede als slechte vruchten zijn. Met name de slechte vruchten hebben ons iets te leren. In die zin is het leven een leerschool, en is het niet de bedoeling dat er een “hulpverlener” opstaat die iemands lessen/ervaringen uit handen gaat nemen.
   Wat mijn opvatting betreft ligt hulp meer op het gebied van dienstbaarheid (op de een of andere manier) aan de gemeenschap. Dat is algemener en minder op de persoon gericht.
   Groet van Lia

 7. Ik vind dat zo een mooi voorbeeld/principe van de Vlinder 🙂 . Ik zat me vanmiddag nog te bedenken; mijn leven is eigenlijk net zoals een bevalling/geboren worden,, je zit al slapende in een cocon, een soort ballon (baarmoeder), dan komt er beweging in, en moet je die vernauwing door, het kost ontzettend veel energie, met een schreeuwende moeder die het meer dan zat is en een vader die staat erbij en kijkt ernaar en het ook allemaal niet weet, en dan met pijn en moeite door die vernauwing door, om uiteindelijk eruit te komen, en pfff, lucht in je longen, ademen.. En daar ben je dan, uit de cocon/ballon, naakt en kwetsbaar… en ga nu maar Leven.. ofzo.. 🙂 Ga nu maar Vlinderen.. 🙂
  It’s live!, lijkt het wel! Niet alleen maar het begin van je leven. Ik zat dat vanmiddag dus nog te bedenken; is eigenlijk mijn leven in een notedop. Een constante herhaling van die bevalling, lijkt wel. Zo’n cocon/ballon die maar opgeblazen wordt met de jaren die voorbij gaan en daarbinnenin vertoef je. Maar het is maar een ballon. Je gooit lucht in de longen (een ballon) en er komt Leven in, en dat leven strekt zich uit, net als een ballon 🙂 . Gek vind ik dat eigenlijk. En dan ‘s avonds lees ik dit artikel met als mooie voorbeeld de groei/ontplooiing van de vlinder 🙂 .
  Als we uit die cocon weten te komen, eindelijk, en de moed en kracht weten te leven om naakt en kwetsbaar te Durven zijn, wat wil je nog meer? 🙂

  Ik vraag me alleen nog wel af wat de schrijfster bedoeld met de zin: ” Want het is heel belangrijk dat we ons opmaken voor de actieve reis van veranderingen die we gaan meemaken in de komende periode. ”

  Over welke actieve veranderingen hebben we het hier nu eigenlijk? Ik lees daar heel veel artikelen zo her en der over de laatste tijd, zeker nu “we in het jaar van het Paard zijn” . Ik ben zelf geboren in het jaar van het Paard, ze zeggen dat je die energie dan meekrijgt met je, en je neemt het allemaal maar aan ergens, maar eigenlijk weet ik nog niet zo goed wát schrijvers en schrijfster van dit soort artikelen nou wezenlijk bedoelen met “alle veranderingen” die er dit jaar aankomen. Ben ik zo benieuwd naar! 🙂

  Liefs, Susanne

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in