Iedereen heeft eigenschappen die niet zo handig zijn en soms zelfs blokkerend werken. Dat hoort nou eenmaal bij het mens zijn. Het wordt echter pas echt lastig als je jezelf niet bewust bent van je eigen blokkerende eigenschappen.

Dan doe en denk je namelijk letterlijk dingen waarmee je jezelf belemmert en dat heb je niet eens bewust door. Je hebt het gevoel dat je door modder loopt, maar je snapt niet waar die modder vandaan komt.

Als je jezelf eenmaal bewust bent van die blokkades in jezelf, kun je er ook iets aan doen. Je kunt er mee aan de slag gaan, zodat je er uiteindelijk vanaf komt.

De 5 meest voorkomende blokkerende eigenschappen bij hsp’ers

Aangezien iedereen anders is en andere eigenschappen heeft, kan ik helaas niet in één artikel uitleggen waar voor iedereen persoonlijk de blokkades zitten. Dat is de reden dat ik me even focus op de 5 meest voorkomende blokkerende eigenschappen bij hsp’ers.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik nodig je uit om ze te lezen en gevoelsmatig te checken of je ze bij jezelf herkent. Misschien kloppen ze voor jou niet helemaal, maar als je er even bij jezelf op doorgaat, kom je ineens wel jouw persoonlijke blokkades tegen.

1. Anderen belangrijker vinden dan jezelf

Dit zal voor de meeste van jullie een grote bekende zijn, want hier hebben de meeste empathische en hooggevoelige mensen last van. Doordat ze de ander zo goed aanvoelen en begrijpen hoe naar iemand zich kan voelen, gunnen ze iedereen het beste.

Dat is op zichzelf heel erg gezond, maar het gaat fout als je de ander belangrijker gaat vinden dan jezelf. Dan ga jij je namelijk verantwoordelijk voelen voor het geluk van de ander. Je gaat je dienstbaar opstellen en dat gaat vaak ten koste van je eigen grenzen en energie.

Een heel vervelend vervolg hiervan is dat je ook nog eens mensen aan gaat trekken die hier misbruik van maken.

2. Te veel waarde hechten aan de mening van een ander

Een andere vorm van deze eerste blokkerende eigenschap is dat je het graag goed wilt doen in de ogen van anderen. Je wilt voldoen aan hun verwachtingen en het gewoon goed doen.

Dit komt voort uit je eigen onzekerheid en misschien zelfs faalangst. Je bent op zoek naar goedkeuring of naar de juiste manier om te leven.

3. Jezelf te kritisch benaderen

De meeste hsp’ers hebben nog al eens last van perfectionisme en het (te) goed willen doen. Je hebt dan ergens in je leven geleerd dat je zelf alleen goed genoeg bent als je goed presteert. Daardoor neem je alles wat je doet onder de loep en kun je best gemeen zijn naar jezelf als je ontdekt dat je iets niet goed hebt gedaan.

Daarnaast kun je als hsp’ers last van gedachtes hebben,die eigenlijk onder pesten zouden kunnen vallen. Bijvoorbeeld: ‘je bent lelijk’ ‘niemand zal jou ooit mogen’ en ‘je doet het ook nooit goed’.

Je snapt best wel dat dit pesten van jezelf heel erg schadelijk en blokkerend is.

4. Niet goed luisteren naar eigen grenzen

Dit is meestal het gevolg van een of meerdere van de bovenstaande eigenschappen. Je bent gedreven om door te gaan en niet op te geven. Je moet bepaalde dingen gewoon doen en kunnen van jezelf.

Dit gaat helemaal fout als je geen tijd hebt voor jezelf om jezelf opnieuw op te laden en te ontladen.

5. Verwachten dat anderen je aanvoelen

Doordat hsp’ers zelf zo empathisch zijn en anderen zo goed aanvoelen en begrijpen, denken ze vaak dat anderen dat ook kunnen.

Deze onbewuste verwachting zorgt er vaak voor dat je teleurgesteld wordt door andere mensen. Je verwachtte meer begrip en respect of hulp zonder dat je het had hoeven vragen.

Zo werkt het alleen niet. Niet iedereen is zo gevoelig en daarbij staan heel veel andere gevoelige mensen zo diep in hun eigen modder dat ze er niet aan toe komen om er ook voor jou te zijn.

Daarom is het zo belangrijk dat je voor jezelf opkomt en je verwachtingen en mening uitspreekt. Hiermee maak je de ander wakker en breng je een goede communicatie op gang.

Loskomen van deze blokkerende eigenschappen

Er zijn heel veel manieren om je eigen blokkades los te laten. Het allerbelangrijkste is dat jij een manier kiest die goed voelt voor jou en dat je er de tijd voor maakt.

Zo kan het bijvoorbeeld heel goed werken als je op je blokkade mediteert of er over gaat schrijven. Een ander gaat er liever bewust tegenin vanbinnen op het moment dat hij/zij er last van heeft.

Voel wat voor jou werkt en maak er de tijd voor, dan weet ik zeker dat jij ook los kunt komen van jouw blokkerende eigenschappen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Wauw,ik schrik ervan hoe dit echt allemaal over mij gaat…vooral nummer 3 komt echt volle kracht bij mij binnen!Ik heb nooit geweten dat dat hatelijk/gemeen zijn tegen jezelf bij mijn hooggevoelig zijn hoorde..??Ben al jaren op ontelbare manieren aan mijn ‘zelfhaat’aan het werken maar ik heb nooit geweten dat het dus blijkbaar bij mij hoort.De rest van de lijst:) ben ik me van bewust en sommige dingen ben ik al klaar mee..Maar bedankt voor het delen van nummer 3 dit is voor mij echt gigantisch en waarschijnlijk op een andere manier er naar kijken en accepteren dat het bij mij hoort ipv er altijd maar tegen te vechten.

 2. Hoi Scarlet,
  Heel herkenbaar….ik heb ze allemaal! Maar hoe los je het op
  als je vanaf je geboorte nooit anders geleerd/gevoeld hebt dan zó te moeten leven?
  Opgevoedt door vader en nooit liefde ontvangen…..hoe voelt het, om jezelf liefde te geven??
  Want daar gaat het dus eigenlijk om. Ik ben me zeer bewust van hoe ik mezelf vreselijk tekort doe
  maar kan die cirkel niet doorbreken omdat ik niet ‘voel’ hoe dat moet.
  Lieve groet,
  Grace

 3. Ik zit momenteel midden in een veranderingsproces, ik heb al een aantal “punten” achter me gelaten maar het blijft lastig. Wanneer je zoals ik geen verwachtingen mag/kan hebben! Ik ga eigenlijk altijd van mezelf uit en probeer me tot op heden altijd in een ander te “verplaatsen” maar dat loopt toch voor mezelf op een teleurstelling uit.
  Lastig hoor.
  Ik probeer ondanks “alles” toch positief te blijven!
  Lieve groetjes van Marcea

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in