DELEN
buddha_1

Zou  de Boeddha die we vieren met Wesak in deze tijd leven, dan zou hij een heel andere wereld meemaken. Die wereld is jouw wereld, en jouw uitdaging nu is nieuwe manieren te vinden waarop je je spirituele pad kan lopen.

Dat pad is tijdloos, net zoals de leringen van de groten zoals Boeddha, Christus en Kuan Yin. Ze deelden universele waarheden om je te herinneren aan je eigen goddelijke aard en de liefde die in je kern aanwezig is.boeddha

Boeddha leeft in het innerlijke veld

Ook al zijn die verlichte wezens niet langer in fysieke vorm, toch zijn ze heel erg levend in het innerlijke veld. Toen ze op Aarde leefden, ontdekten ze tijdloze wijsheid over de ware aard van het bestaan, en pasten ze dit toe op de situaties van het dagelijkse leven. Door dit te doen, plaatsten ze de blauwdruk voor verlichting.

In de tijd van Wesak, ook op de Wesakvieringen, heb je een grotere toegang tot die blauwdruk voor je eigen reis. Niet alleen dat, daar de sluiers tussen de dimensies in dergelijke periodes dunner zijn, wordt het makkelijker voor je om tastbaar connectie te maken met de Boeddha en andere geascendeerde wezens. Je hebt daardoor ook meer kansen om spiritueel te evolueren door de overvloedige zegeningen die dan beschikbaar zijn.

Als je je afvraagt hoe de Boeddha zou omgaan met smssen of andere moderne technologieën, dan kan je er zeker van zijn dat hij ook geconfronteerd zou zijn met frustraties van het leven ‘online’ 24/7 . Hoogstwaarschijnlijk zou hij het hebben over de noodzaak om balans en rust te vinden.

Wat Boeddha nu zou onderwijzen

De Boeddha zou zeker onderwijzen over hoe verbonden te blijven met de wereld, én toch er tegelijkertijd in te slagen om te mediteren en een spirituele praktijk te beoefenen. Als deel daarvan zou hij ons eraan herinneren om elkaar te koesteren en te eren, en gewoon menselijk contact niet te vervangen door allerlei apparatuur en non-stop media.

De blik tussen twee mensen, of de klank wanneer twee mensen met elkaar spreken, kan zeker niet vervangen worden door een gemechaniseerde uitwisseling. Er is een tastbare energie die uitgewisseld wordt tussen mensen die fysiek met elkaar in het nu in contact staan. Je ogen en oren nemen veel meer op dan je denkt. Het is door dergelijke uitwisselingen dat je leert van anderen, en je een meer klare kijk op jezelf krijgt en spiritueel evolueert.

Verlichting kan niet in een vacuum gebeuren. Het gebeurt in een geleidelijk proces, waarin je je volledig verbindt met het leven, de wereld en andere mensen. Dit was zo voor Boeddha, en dit is nog zo voor ieder van ons. Je kan wel zeggen dat het nu veel moeilijker is, niet zo eenvoudig, en veel te veel verstrooiingen.

Mindfulness is de sleutel

Tot op bepaalde hoogte is dit correct, maar de Boeddha zou ons zeggen dat mindfulness nu hetzelfde is als toen hij leefde. Het is aan ieder van ons om meester te worden van onze eigen geest, en dat kunnen we alleen in het nu doen. Zelfs wanneer we in staat zouden zijn om de buitenwereld dagenlang buiten te sluiten – geen TV, geen sms, geen telefoon, geen bezoek – dan zou onze eigen ongetrainde geest non-stop aan het werk zijn!

Een Boeddha in opleiding

Afbeelding BoeddhanatuurWe kunnen mindfulness leren zoals Boeddha, onze gedachten en onze herkauwende geest controleren. De meesters zoals de Boeddha herinneren er ons aan dat wij ook kunnen doen wat zij deden, dat wij Boeddha’s in opleiding zijn. Boeddha betekent dan ook gewoon ‘verlichte’.

Denk aan jezelf in deze Wesak-tijd als een Boeddha in opleiding. Laat alle onbeduidende dingen los die naar boven komen en bedreigend lijken. Focus op het grotere plaatje en de lange termijn.

Tenslotte ben je eeuwig en ben je op DNA-level bedraad om meesterschap te bereiken, net zoals de Boeddha.

Vertrouw daarop.

Selacia/ www.Selacia.com

Vert. Fran Tielemans

2 REACTIES

 1. Ik heb hier het boekje “wat de Boeddha onderwees” voor mij liggen. Een meesterwerkje van 158 pagina’s. Wat de Boeddha volgens de schrijver Walpola Rahula werkelijk onderwees waren o.a. het achtvoudige pad, karma -en wedergeboorte en de vier edele waarheden:
  het lijden,
  het ontstaan of oorsprong van lijden,
  het beëindigen van lijden en,
  de weg die leidt naar het beëindigen van lijden.

  Hoewel de wereld natuurlijk veranderd is, bevat zijn de leer van Boeddha fundamentele en universele waarheden.

  Zoals bijv. de volgende uitspraak:
  “De mens is zijn eigen toevlucht, wie zou anders zijn toevlucht kunnen zijn?”
  Boeddha spoorde de mens aan zijn eigen meester te zijn, zichzelf te onderrichten. Niet bij een ander hulp te zoeken, want ieder mens heeft de kracht om door persoonlijke inspanning en intelligentie zichzelf te bevrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in