DELEN
boodschappen-uit-de-natuur-er-is-altijd-licht-2

Het is alweer enige tijd geleden dat ik bij een workshop fotografie in het Hallerbos in België, de mooie ervaring “bewust” heb gevoeld dat er in het donker ook nog altijd licht is.

Door Willemien Kappetein – www.bewust-in-zijn.nl

Het bos kleurt blauw

Ieder voorjaar kleurt het Hallerbos in België blauw van de boshyacinten, die uitkomen, net voordat de kronen van de beukenbomen uit gaan lopen, waardoor er nog veel licht is op de bosgrond. Het is een waar feestje om dit mee te mogen maken. Het is niet alleen de kleur die zorgen voor een mystieke sfeer, ook de geur van de boshyacinten in de vroege ochtend is “bedwelmend”. Om te fotograferen is de vroege ochtend of de late avond altijd het mooist, omdat het licht dan niet te fel is.

De avondschemering

Dit keer was ik er (ook) ’s avonds, maar helaas had de zon zich achter de wolken verscholen, zodat we geen sfeerfoto’s konden maken met behulp van een mooie zonsondergang.

Op enig moment stonden we op een “glooiend” pad, waarbij de boshyacinten iets hogerop stonden. Van deze plek konden we heel makkelijk het bloempje van onderen af fotograferen. Het is dan heel mooi om gebruik te maken van het licht wat door de (gaten in de) bomen valt. Dit licht geeft dan vaak fraaie bollen op de foto.

Ik was hier zo lekker mee bezig, dat ik helemaal vergat dat het al donker was. Ik bleef maar mooie beelden zoeken en foto’s maken. Het was zo genieten. Toen het bloempje echt niet meer scherp te krijgen was, realiseerde ik mij pas dat het (te) donker was geworden.

boodschappen-uit-de-natuur-er-is-altijd-licht

Er is altijd Licht

Eenmaal thuis gekomen bekeek ik de resultaten en wat was ik blij en verwonderd. Wat had de natuur mij weer prachtige beelden gegeven. Wat werd er weer van alles in mij geprikkeld. Ik kon er naar blijven kijken. Totdat ik wist wat mij zo fascineerde. Ik heb hier namelijk altijd even tijd voor nodig. Na een paar dagen kwamen de woorden zo in mij omhoog…”Er is altijd Licht”….

Het was namelijk al helemaal donker, de zon was al lang onder en toch konden we blijven fotograferen, zonder flits of andere hulpmiddelen. Ik voelde een enorme dankbare stroom van energie door mijn lichaam heen schieten… Als ik er aan denk, voel ik het nog steeds….

Wat creëer je

Steeds meer word ik mij er van bewust dat het bij fotograferen niet gaat om volmaakte en perfecte foto’s. Het gaat voor mij steeds meer om het gevoel wat ik bij een foto heb. Wat doet het onderwerp met mij. Voel ik een verbinding. Word ik er blij van. Of roept het een bepaalde emotie op, waarvan ik het nodig heb, dat deze emotie naar buiten komt.

En later, wanneer ik de foto’s op mijn computer heb gezet, gaat dit verder. Wat voel ik bij deze foto. Wat wil deze foto mij zeggen. Wat zie ik er in.

Het mooie is, dat dit niet alleen voor fotografie geldt. Alle creatieve processen dragen dit in zich. En zonder dat we ons daarvan bewust zijn: we creëren de hele dag, bij alles wat we doen. Tot aan een gedachte toe. Ook een gedachte is een creatie….

Bewustwording

Wanneer je je hiervan bewust wordt, dan is het heel bijzonder om na het creëren eens rustig te gaan zitten en te zien wat je gecreëerd hebt die dag, of op dat moment. Verbindt je er eens mee. Wordt je eens bewust van wat je ziet en voelt. Luister eens naar wat je intuïtie je te zeggen hebt. Welke emoties uiten zich, terwijl je dit doet.

Is het resultaat wat je ervan had verwacht, of valt het je tegen.
Vraag je dan eens af waarom. Had je te hoge verwachtingen. Stel je te hoge eisen.
Of ben je er zelf eigenlijk heel blij mee, maar wordt dit niet bevestigd uit je omgeving.
Of is er de angst dat het niet voldoet aan de gangbare normen.

Wanneer je hier bij stil gaat staan, dan vinden er “ongemerkt” veranderingen in je plaats.
Je leert anders te kijken, naar je zelf, maar ook naar anderen…..
Je leert anders te luisteren, naar je innerlijke stem en je intuïtie…..
Je leert je meer en meer te verbinden met jezelf en daarmee met de ander…..

Boodschap van de natuur

Weer heeft de natuur mij verrast en mij iets heel belangrijks laten doorvoelen.
Weer heeft de natuur het zo mooi laten zien.

Er is altijd Licht.
We hoeven ons er alleen maar mee te Verbinden.
Zodat ook ons “innerlijke” Licht steeds meer kan (gaan) schijnen.

Willemien

1 REACTIE

  1. Dit ontroerd me zo, mijn groei gebeurt op dezelfde manier, fotograferen, laten binnenkomen, woorden die volgen, inzichten die binnensijpelen. Fotograferen is blijkbaar voor veel mensen, je onbewuste schoonheid terugzien en her"inner"t worden. Deze uitspraak is voor mij zo veelzeggend : De schoonheid van de dingen ligt in de geest die ze aanschouwt. David Hume.
    Wens je een mooie dag, gevuld met reflecterende schoonheid ! Namaste, Ivette

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in