Bostherapie

Uit meerdere onderzoeken blijkt hoe een hele reeks aan mentale gezondheidsproblemen, net als een aantal verschillende biologische aandoeningen, verlicht kunnen worden door je simpelweg in de natuur te begeven.

Draagt het gebrek aan natuur in ons leven misschien bij aan ons gevoel van gebrek aan verbinding en voldoening?

Misschien is het geen verrassing voor je om dit te horen, maar simpelweg tijd doorbrengen in een bos kan de sleutel zijn voor het verlichten van een brede reeks aan mentale, psychische en emotionele aandoeningen. Sterker nog, de afwezigheid van natuur in je leven zou nog wel eens de oorzaak van een deel van je lijden kunnen zijn. Teruggaan naar onze wortels kan de oplossing zijn waar je naar op zoek bent. Bostherapie is een opkomende trend die veel mensen helpt terug te keren naar hun natuurlijke, beter afgestemde staat.

Ik heb onlangs een tweedaagse wandeling afgelegd langs het Juan de Fuca-spoor, op het prachtige Vancouver Island voor de kust van Brits-Columbia, Canada. Het was geen extreme hike of iets dergelijks, maar juist net genoeg om me weer helemaal opgeladen te voelen, verfrist, vernieuwd en verbonden met mezelf, mijn vrienden en de schoonheid en het leven van alle natuur om me heen. Ik ben ervan overtuigd dat een belangrijke reden dat deze tocht zo therapeutisch was, het feit was dat ik er geen bereik had. Mijn telefoon gebruikte ik alleen om een paar foto’s te maken. Hoewel dit niet per se een makkelijke wandeling was, had ik een enorme hoeveelheid energie die me op gang hield. Ook de graad van mentale helderheid was echt verbluffend. Ben je iemand die moeite heeft met mediteren, dan past een wandeling in de natuur misschien beter bij je. Het is moeilijk om niet in het moment te leven als je in het gezelschap bent van prachtige bomen, varens, mos, paddenstoelen en al de kleine bosdieren en tsjirpende vogeltjes.

Bostherapie

Ja, mensen geven geld uit om onder begeleiding door een bos te wandelen in een poging verlichting voor hun kwalen te vinden. Voor sommigen zal dat absurd klinken, maar velen van ons leven in steden; niet alleen letterlijk ver weg van bossen, maar ook losgekoppeld van alleen al het idee ervan. Leven in de drukte van de stad kan een geweldige afleiding vormen van hoe je je voelt, totdat het niet meer werkt. En dat is precies waar bostherapie van pas kan komen. Geloof het of niet, maar soms is de oplossing echt zo simpel als ons weer verbinden met de aarde en haar levensenergie, die ons kracht geeft op manieren die we niet voor mogelijk hielden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Onderzoek heeft al uitgewezen dat wandelen in de natuur letterlijk de chemie in ons brein verandert, en dat zelfs rustig lopen door een bos het eindeloos herkauwen van gedachten drastisch kan verminderen. Nogmaals, het is erg lastig om je bezig te houden met negatieve gedachten wanneer de kracht van bomen je omringt.

Jezelf gronden

Als we dit een stap verder nemen, en waarom ook niet, dan kan jezelf gronden nog meer voordelen hebben voor je fysieke, mentale en emotionele staat. Gronden, ook wel bekend als aarden, is een ontzettend simpele handeling, waarin je jezelf letterlijk in verbinding brengt met de aarde. We dragen bijna allemaal schoenen met rubberen zolen wanneer we daadwerkelijk in de natuur zijn. Als elektrische wezens weerhoudt dit ons ervan om onszelf te gronden, wat zich kan uiten in een hele rits aan symptomen in ons lichaam. Misschien dat we zo nu en dan met blote voeten op het strand lopen, maar een bewuste poging om dit vaker te doen als je buiten of in een bos bent, kan helpen met van alles, van reumatische artritis tot depressie tot chronische moeheid. Ook kan het voor een verlaging in je cortisolgehalte zorgen, wat vooral positief is voor mensen die in de stad wonen, omdat zij doorgaans een hoger gehalte aan cortisol hebben dan mensen die buiten steden of op het platteland wonen.

Het mooiste hiervan?

Je hebt er geen doktersafspraak voor nodig, geen recept, geen flinke investering, geen vriendin die meegaat, niets – je kunt meteen beginnen. Er zijn geen neveneffecten en je hoeft niet hard te werken. We zijn wezens van de aarde; als je erover nadenkt, is het niet meer dan logisch dat onze disconnectie van de aarde en de natuur een belangrijke factor kan zijn in de vele aandoeningen waar onze moderne samenleving tegenwoordig mee kampt. Om hiermee te beginnen, hoef je letterlijk niet meer te doen dan het dichtstbijzijnde park te vinden, je schoenen uit te trekken en een boom te vinden om te bewonderen. Of zoek een bos, een berg om te bewandelen, een meer of een strand om aan te zitten. Neem al de liefdevolle en helende energie in je op die de planeet je geeft, helemaal gratis!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Kan het artikel beamen.
  Wandel een paar maal per week door een bos om bovenstaande reden.
  Kom zelden iemand tegen, soms mensen met een hond of hardlopers.
  Mensen komen haast niet meer in de bossen.

 2. Het heeft te maken met de Bovis waarden die in een gezond bos doorgaans hoger zijn dan 6500.
  Hetgeen inhoudt dat de daar aanwezige energie toevoegend werkt, alle energie lager dan 6500 werkt vermoeiend en kan zelfs ziekmakend zijn.
  Hetzelfde geldt voor ons voedsel, al het ‘voedsel’ uit de supermarkt ligt ver onder deze waarde, tel uit je verlies….
  Meer hierover op het net.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in