DELEN
gevangenis van je emoties

door Ria van der Veeken – http://mindful-paard-en-mens.nl/

Op weg naar verlichting: onderscheid tussen emoties en gevoel

In ons aardse bestaan is het mogelijk een staat van verlichting en volledig geluk te bereiken. Met diep inzicht in onszelf zijn we in staat al onze emoties te herleiden naar de ontstaanskern. Wanneer deze inzichten indalen zijn we in staat deze om te buigen naar vergeving en naar begrip voor onszelf en anderen en uiteindelijk naar onvoorwaardelijke liefde; de staat van verlichting. Het geeft een nooit eerder ervaren geluksgevoel en een diep gevoel van verbinding door liefde, zonder dat daarvoor invloeden van buitenaf ten grondslag liggen. Nog één factor kan het geluksgevoel ondermijnen. Slechts één factor kan dan maken dat we onze verbinding met onze zielkern en ons geluksgevoel tijdelijk (dreigen te) verliezen. Die factor is zuivere rouw, zuiver verdriet.

Gevoel – emotie

Onze gevoelens: liefde met daaraan gekoppeld het geluksgevoel en verbinding met het grote geheel, en zuiver verdriet/rouw met een tijdelijke ontkoppeling met het grote geheel zijn onze enige gevoelens. De emoties die we in het leven van alledag gevoelens noemen, zijn verstand/ego gerelateerde dwalingen die ons van ons gevoel; onbaatzuchtige liefde en verbinding verwijderd houden. De emoties zijn de laag die als grijze sluier over ons gevoel heen hangt. De laag die er voor zorgt dat we een onbestemd gevoel hebben en op zoek blijven buiten onszelf naar (materiële) zaken die ons een tijdelijk geluksgevoel bezorgen. Ook verliefdheid en het vastklampen aan die persoon is een poging geluk te vinden buiten onszelf.

Wat is verlichting

Verlichting, wat is het. Een onbereikbare staat van zijn? Enkel weggelegd voor monniken die hun leven lang mediteren? Nee! Verlichting is openheid, een zuiver inzicht in jezelf hebben, begrijpen wat je emoties doen met je, hoe ze je mee kunnen slepen, waar ze vandaan komen. Verlichting is weten hoe je die emoties kunt wegnemen en rust in jezelf kunt vinden. Verlichting is inzicht hebben in je eigen afhankelijkheid van de ander zijn mening en het loslaten daarvan. Verlichting is vertrouwen en ten alle tijden vanuit jezelf en je zielkern leven en handelen. Je krijgt het door met open ogen naar jezelf te kijken, door kritisch te durven zijn naar jezelf zonder zelfverwijt, door jezelf waardevol te vinden, door al je oordeel (positief en negatief) overboord te gooien, door kritiek van anderen volkomen onbelangrijk te vinden, door oneindig begrip voor de ander en voor jezelf, en door onvoorwaardelijk liefde voor het grote geheel; voor dat wat is.

Jij kunt het ook

Iedereen die bereid is nu op dit moment en voorgoed te stoppen naar iemand anders dan zichzelf een beschuldigende vinger uit te steken en voor iets wat hem of haar overkomt, iedereen die bereid is nu op dit moment volledig eigen verantwoordelijkheid te nemen voor alles wat hem of haar overkomt, kan de staat van verlichting bereiken. De weg waarin je voor alles wat je overkomt eigen verantwoordelijkheid neemt, maakt dat je langzaamaan leert al je emoties te herleiden naar de ontstaanskern. Het leert je dat je emoties voortkomen uit je eigen gedachten en dat die emoties niets met een ander, met een gebeurtenis, of wat dan ook van buitenaf te maken hebben. Onze emoties komen voort uit onze eigen gedachtespinsels rond een gebeurtenis, onze eigen gedachtespinsels rond wat er wordt gezegd of gedaan. Door onze angst die is ontstaan, door ons oordeel en door onze afweer. De weg van de overtuiging van eigen verantwoordelijkheid voor alles zal je leren vergeven. Deze weg zal je leren begrijpen. Deze weg zal je ook jezelf leren begrijpen en zal je leren jezelf en de wereld lief te hebben; te verlichten.

Een voorbeeld uit de praktijk

Voorbeelden geven uit mijn praktijk is de meest duidelijk wijze om te tonen hoe het werkt in een mens, hoe emoties hun vernietigende werk doen. Ik werk in helende, liefdevol confronterende gesprekken en regelmatig ook met een paard of pony als “reflectiemiddel”. Reflectie van verwend gedrag, van onzekerheid of van angst. breek uit de gevangenis van je emoties

Zomaar een gesprek met een cliënt

We zitten aan de lunch en Elise laat zich negatief uit over een gebeurtenis en de mens die daarbij betrokken was. In een felle woordenstroom bekritiseert ze de persoon. Ik luister zonder enig commentaar. Als ze opstaat om thee in te schenken vraag ik haar: “ Lieverd, hoe voel je jezelf nu?” Ze staat stil, haalt een paar keer adem en zegt: “niet zo fijn. Daarnet, aan het begin van het lunch, voelde ik me heerlijk. Nu niet meer”. Ik vraag haar of het misschien ligt aan haar uitlatingen en het neerhalen van de ander. Ze gaat zitten, ik zie haar nadenken. “Ja” zegt ze dan,” je hebt gelijk, ik praat mezelf naar een heel vervelend gevoel toe”. Ik ken het verleden van Elise en de grote gevolgen daarvan op haar doen en laten. Ik leg haar uit: “Besef wat je doet Elise met je oordelen. Je negatieve woorden komen meteen terug bij je en vinden hun weerslag in je eigen stemming. In je jeugd waar zoveel te beoordelen was, en dan met recht, heb je immer gezwegen. De behoefte om van je af te schoppen, je oordeel over het onrecht uit te schreeuwen, kon als kind niet. De angst was te groot. Nu als volwassene kun je het wel, word je er niet meer in geremd. Dus daar ga je, en je zit in het patroon van veroordeling. Eindeloos in een zelf ondermijnend gedrag. Loslaten, en met een open blik vrij van oordeel de wereld aanvaarden zal je lucht geven en ontspanning. Het zal je inwendige boosheid verlichten”. Ze luistert aandachtig, denkt na en ziet in hoe zij zichzelf al zoveel jaren te kort doet. Er is veel oefening nodig en het is nodig steeds alert te zijn. De valkuil van het destructieve gedrag is niet zomaar verdwenen. Maar het eerste besef is een keerpunt naar verlichting van haar boosheid naar de wereld. Zo kan zij stapje voor stapje haar verleden loslaten, haar kern van liefde gaan voelen en wezenlijke verbinding gaan ervaren.

Tot de volgende keer!
Met een warme hartengroet
Ria

(naam client is gefingeerd)

 

4 REACTIES

  1. Ontzettend mooi geschreven maar o zo moeilijk. Vallen en weer opstaan. Beetje bij beetje ga ik het steeds beter begrijpen. Dank je wel.

  2. Mooi, mooi, mooi! Zo eenvoudig gezegd.
    Eerst van jezelf houden. Daarna besef je hoe licht alles is. Als je van jezelf houd, zie je precies wat goed voor je is. Niks blijft verborgen in het licht. En dan kan je beginnen doorgeven.
    Heel sterk : )

  3. Wat mooi en duidelijk verwoord. Het is exact wat ik vorige week voelde en heb opgeschreven voor mezelf. Bedankt voor de herkenning. Zo fijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in