verschil tussen medelijden en medeleven

Samengevat: Er bestaat een verschil tussen medelijden en medeleven – hoewel veel van ons het niet doorhebben, kunnen we in onze poging te helpen de dingen juist erger maken voor onze dierbaren.

Als we iemand zien lijden, willen we de situatie vaak ‘fixen’. Wat als we alleen maar zouden gaan zitten bij de mensen die het moeilijk hebben en ze de kans en de ruimte te geven hun gevoelens te voelen?

Voor het grootste deel proberen we klaar te staan voor onze vrienden en familieleden als ze het moeilijk hebben. Maar we hebben niet altijd door dat onze poging om te helpen, vaak door ze op het positieve te wijzen of door dingen te vergelijken, de dingen alleen maar slechter maakt. Soms staan we onbedoeld klaar voor onze dierbaren op alle verkeerde manieren. Daarom is het belangrijk om het verschil te snappen tussen medelijden en medeleven, en hoe deze reacties tot meer pijn kunnen lijden doordat we niet voorzien in de behoefte van de persoon die worstelt, en hoe we de ruimte kunnen bieden voor een diepere verbinding en begrip door de ander de ruimte te geven om hun gevoelen te voelen.

Brené Brown is een deskundige op het gebied van kwetsbaarheid, schaamte, moed en medeleven (empathie). Vijf van haar boeken werden New York Times Bestsellers en geven ons een dieper inzicht in de mogelijkheid voor een veel diepere, authentieke verbinding met anderen, en zelfs met onszelf. De onderstaande video is een schattige tekenfilm met woorden van Brené, dat het verschil beschrijft tussen medelijden (sympathie) en medeleven (empathie).

Sympathie vs. Empathie

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

“Ik definieer verbinding als de energie die bestaat tussen mensen als ze zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen; als ze kunnen geven en ontvangen zonder oordeel; en als ze steun en kracht halen uit die relatie.” – Brené Brown

Interessant dat we kunnen denken dat we iemand helpen, maar dat we eigenlijk zonder het te weten de gevoelens van de ander afwimpelen. Als we medelijden uiten in plaats van met ze mee te leven, dan kunnen we ze net zo goed zeggen “Denk wat positiever”; dan hoeven we onszelf onze emoties niet te laten voelen. Als onze dierbaren ergens moeite mee hebben, dan willen we die situatie snel veranderen of fixen, in plaats van te laten zijn wat is.

Het is alsof we allemaal zo bang zijn voor pijn dat we die zo snel mogelijk weg proberen te stoppen. Maar zoals werd uitgelegd in de video, helpt dat helaas niet. Het is hooguit een tijdelijke pleister. En de mensen die lijden voelen zich vaak emotioneel niet erkend en kunnen daar nog meer overstuur van raken, zelfs al weten ze dat je goede bedoelingen had. En laten we eerlijk zijn, we leren ook niet zo veel over deze emotionele vaardigheden, dus de meesten van ons schieten nogal te kort op dat gebied.

Het belang van het voelen van onze gevoelens

verschil tussen medelijden en medelevenHet is goed om ons weer te beseffen dat we anderen de ruimte moeten geven om hun gevoel te voelen zonder die te proberen te veranderen, maar ook dat we onszelf die ruimte geven – geef jezelf de tijd en ruimte om te voelen wat er binnenin je omgaat.

Als er iets naar boven komt en er een emotie in je opbouwt, grijp dan niet naar je telefoon, neem geen snack, gebruik geen bedwelmende middelen – probeer het volledig te voelen! Het kan ontzettend behulpzaam zijn om de emotie die je voelt een naam te geven, bijvoorbeeld Ik voel me nu gekwetst.

En voel het daarna, voel het volledig, huil als je moet huilen, voel waar in je lichaam het pijn doet, doe alles wat je moet doen om jezelf echt de emotie te laten voelen. Het zal je helpen het gevoel te verwerken en los te laten. Zo houdt je het niet vast en bewaar je het niet in je lichaam.

Zoals een goede vriend mij ooit vertelde:

“Zie wat er te zien valt, voel wat er te voelen valt, en je zult genezen.”

Zo klinkt het misschien simpel, maar het is ook simpel! Het is veel makkelijker om onze emoties te verwerken en voelen dan om ze weg te drukken en te negeren, wat uiteindelijk leidt tot meer pijn en lijden.

Onze gevoelens voelen, wie had gedacht dat dat zou werken? 😉

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Het lijkt in het leven telkens te gaan om of of in plaats van en en. we worden telkens gevraagd via het bewuste ego om onderscheid te maken en dan te kiezen of te weten wat of je doet. Maar altijd wordt er een ander deel door of of in de schaduw gezet. Ik geloof erin dat je uiteindelijk ook van medelijden leert en vanzelf moe wordt van dat gedoe waardoor je niet of of en en hoeft te doen maar in het zadel komt te zitten omdat je voldoende beide kanten hebt ervaren. Dan is er geen onderscheid meer tussen of of en en. Dan is de dualiteit weggevallen van het ‘gezonde keuzes moeten maken’ iets wat niet de verantwoording is van zelfs het bewuste ego.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in