de 'schaduw' die onze samenleving beheerst

Gisteren hadden mijn vrouw en ik het genoegen om samen te zitten met Lubomir Arsov, de creatieve geest en animator die verantwoordelijk is voor de animatie hit “In Shadow”

Het viel me op: zijn inmiddels beroemde animatie resoneert nu misschien nog wel meer bij mensen dan toen hij voor het eerst verscheen. Toen ik er destijds voor het eerst over schreef, werd het artikel door meer dan 500.000 mensen gelezen. Maar er is sindsdien zoveel veranderd, en miljoenen mensen stellen nu meer vragen bij maatschappelijke instellingen. Zal het vandaag meer weerklank vinden?

Geschreven door Joe Martino

De briljante korte film spoort ons aan na te denken over de egoïstische maskers die we dragen, hoe we onze geest en creativiteit verstikken door conventioneel onderwijs, de aard van media en regeringen, de manier waarop we voedsel produceren, hoe de massa gedachteloos kan vervallen in popcultuur, en nog veel meer.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het is moeilijk om niet het gevoel te hebben dat we, wanneer we onbewust zijn, functioneren in programma’s die niet onze keuze zijn. Programma’s waarin we ons kunnen verliezen en waarvan we denken dat het ‘ons’ en onze eigen gedachten zijn, terwijl het in werkelijkheid aangeleerd gedrag is waartoe we ons beperken. Deze programmering in twijfel trekken is ons bewustzijn verruimen.

Velen onderschrijven het idee dat onze maatschappij in grote beroering is. Zoals ik al vele jaren aangeef, is dat niet voor niets, gedreven door de evolutionaire druk van de ontmaskering van corruptie.

We bevinden ons in een moment in tijd waarin we de kans hebben om een maatschappij te hervormen die ons in de greep houdt en ons verhindert te gedijen. Maar om dat te bereiken moeten we dieper denken en voelen.

Simpelweg een of twee politici wegsturen zal ons daar volgens mij niet brengen. Om echt te gedijen, moeten we dieper kijken. We moeten ook kijken naar ons mentale, emotionele en spirituele zelf.innerlijke groei

Dit brengt ons ook tot iets diepers: het simpelweg de schuld geven aan machthebbers als ‘de slechteriken’ brengt ons nergens. Het probeert niet de totaliteit te vatten van wat er speelt, en het houdt ons alleen maar in oorlog met elkaar. Immers, zonder een verandering in onszelf, wat zegt het dat nieuwe mensen in dezelfde machtsposities niet hetzelfde zullen doen?

Ik geloof dat vergeving van de ‘schaduw’ moet worden omarmd als we die ervaring integreren in ons verhaal als geheel.
Voor mij staan de aard van ons bewustzijn, onze spiritualiteit en ons hart centraal bij de uitbreiding van ons vermogen om de samenleving opnieuw vorm te geven en onszelf te bevrijden. Echte vrijheid krijgen we niet door wetten, regels en nieuwe politici. Natuurlijk spelen die een rol, maar echte vrijheid wordt verkregen door innerlijk meesterschap. Indien omarmd, is innerlijke beheersing de kern van uitzonderlijke creativiteit en mogelijkheden.

Maar is ons individuele en collectieve bewustzijn gericht op deze transformerende elementen? Mensen kunnen urenlang eindeloze hoeveelheden nieuwsinhoud consumeren, maar hoeveel tijd wordt besteed aan het beheersen van zichzelf, emoties en bewustzijn? Kunnen we het verband voelen tussen onze persoonlijke uitmuntendheid en onze buitenwereld? Vraagt het meer van onze aandacht?

Ik hou van Arsov’s animatie omdat het ons uitdaagt na te denken over deze vragen. Vragen die mij ertoe dreven mijn bewustzijn te verruimen en de meest ingrijpende veranderingen in mijn leven door te voeren.

Ik nodig je uit om zijn korte film hieronder te bekijken. Ik hoor ook graag je opmerkingen en gedachten.
Oh, en geef dit artikel door aan een vriend die er misschien van geniet. Zijn stuk kan een geweldige gespreksstarter zijn!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Het filmpje komt binnen, precies wat gaande is. Eng en ook hoopvol.Het zien wat gaande is in de wereld, helpt al bij de groei dat het anders moet. Bedankt voor het delen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in