Zo trad ik buiten mijn lichaam - adem

Is het mogelijk om op commando buiten uit je lichaam te treden? Zeker weten. Hoewel het je wat tijd zal kosten om te oefenen en goed in te worden, zijn er allerlei manieren om uit je lichaam te treden of andere spirituele ervaringen op commando te activeren. Je hebt alleen maar je bewustzijn en je fysieke lichaam nodig.

Die ervaringen dienen ook een doel, ze zijn niet puur om even te trippen (al mag je het van mij best daarvoor gebruiken, als dat is wat je wilt). Deze ervaringen kunnen je helpen je angsten op te lossen, trauma achter je te laten, je bewustzijn uit te breiden en nog zoveel meer. Als ik me met dit soort dingen bezighoudt, dan vind ik niets zo inspirerend als het verkennen en uitbreiden van mijn zijn.

Er zijn veel verhalen over mensen die buiten hun lichaam treden, oftewel zogeheten out-of-body experiences (OBE). In die verhalen gebeurt het vaak in dromen, bijna-doodervaringen, drijvend tussen slaap en waken, en tijdens experimenten met magische paddenstoelen, DMT of ayahuasca. Maar we kunnen ook een OBE veroorzaken met alleen onze gedachten, ademhaling en ons bewustzijn.

Hoe deze ervaringen kunnen helpen

En ik zeg ‘KUNNEN’ omdat ze de potentie in zich dragen; dat wil nog niet zeggen dat we ze altijd zo gebruiken. Als we een trauma willen verkennen, dan kan meditatie en OBE ons daarbij helpen. Maar als dat niet ons doel is of daarna niet met de nieuwe inzichten aan de slag gaan, dan schieten we er weinig mee op. Net zoals bij substanties als ayahuasca, paddenstoelen of DMT. Ze doen het werk niet voor je en zullen je niet redden. Je zult nog steeds zelf het werk moeten verrichten, en dat is exact de reden dat veel mensen die experimenteren met deze substanties of ervaringen geen verandering in hun leven teweegbrengen; het blijft een klus. En omdat we zo vaak niet bereid zijn de moeite te doen, komen we niet verder.

Je achterliggende intentie voor deze ervaringen is erg belangrijk. Soms als we denken aan psychedelica of out-of-body-experiences, dan maakt het idee van een trippy ervaring ons nieuwsgierig. En dat is prima. Dankzij nieuwsgierigheid verkennen en leren we nieuwe dingen. Maar hoewel het een paar keer leuk kan zijn om mee rond te spelen, kan ik over het algemeen niet zeggen dat het de beste motivatie is om deze ervaringen op te zoeken. Meestal moedig ik mensen aan om na te denken over een dieper gevoel voor verkenning en groei binnenin onszelf als motivatie voor de verkenning van ons eigen bewustzijn.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De reden dat ik geloof dat het niet ideaal is om je te richten op de trippy ervaring, is omdat ik al veel mensen heb zien verdwalen in de gedachte dat ze de ervaring nodig hebben. En niet alleen dat, maar het kan ook nog een ontsnapping worden van de uitdagingen uit ons dagelijks leven. Volgens mij is dat waarom cannabis, alcohol, TV en eten zo’n verslavende werking heeft in onze maatschappij.

DMT, paddenstoelen, ayahuasca en dat soort middelen werden in eerste instantie op onze planeet gezet toen we moeite hadden om ons bewustzijn te verkennen. Deze externe middelen hielpen ons om daarmee te oefenen. Vandaag de dag zien we een heropleving van die middelen, omdat het weer populair is om jezelf te willen verkennen. Niet toevallig, aangezien er een verschuiving plaatsvindt in ons bewustzijn.

spirituele bypassToch geloof ik niet dat we deze middelen tegenwoordig nog nodig hebben om dit soort ervaringen van ons bewustzijn te activeren. Natuurlijk kunnen ze soms helpen voor mensen die vastzitten in benarde situaties, zoals drugsverslaving of serieuze trauma’s door oorlog of geweld, maar over het algemeen denk ik dat we allemaal in ons dragen wat nodig is om onszelf zonder die middelen te verkennen. Ik zie het als persoonlijke missie om dat soort zelfverkenning aan te sporen.

Het gaat uiteindelijk niet om op welke manier je er komt of welke ervaring je precies opdoet, maar om het einddoel dat het ons helpt te bereiken – meer inzicht krijgen over onszelf. Ze laten ons naar binnen kijken voor antwoorden en helpen ons onze uitdagingen te overwinnen. En zo veel ervaringen in ons leven proberen ons precies hetzelfde te laten doen, naar binnen kijken. Mijn kernboodschap aan iedereen is dat verandering van binnen komt. Ik draag het uit omdat het de kern vormt om een diepgaande verandering te creëren in ons leven en op deze planeet. Dus wat kunnen we hiervan leren?

Als we weten dat de fundamentele waarheid binnenin onszelf te vinden is, waarom zouden we daar dan niet meteen mee beginnen?

Op commando buiten je lichaam treden

In Californië bezocht ik de retraite van Wim Hof, de beroemde Nederlandse IJsman. Op dag twee deden we een ademhalingsoefening die ons hielp energie te focussen in ons lichaam, en hoe we die energie konden beheersen en gebruiken.

Ons doel die dag was om de energie te gebruiken om onze pijnappelklier te activeren, zodat het wat DMT in ons brein zou loslaten. Op die manier konden we iets ervaren dat voorbijgaat aan het fysieke. Dit is overigens totaal niet waar Wims werk om draait, en het is ook niet waar de methode voor is ontwikkeld. Het is gewoon een methode die je kunt gebruiken om dit resultaat te bereiken. Deze vormen van ademhalingsoefeningen zijn verder ook niet nieuw, ze worden al jaren gebruikt door yogi’s en “guru’s” om verschillende staten van bewustzijn te bereiken.

We zaten daar met z’n zestigen, in een prachtige kamer met een plafond van 5 meter hoog, de zon straalde door de ramen. Ik lag plat op mijn rug op een yogamatje, rustig afwachtend tot de oefening begon. Dit zou niet mijn eerste out-of-body-experience worden, maar wel de eerste keer dat ik het op commando probeerde. Mijn vorige ervaringen gebeurden in dromen, tijdens meditatie of… gewoon zomaar.

We begonnen met Wims standaardmethode voor ademhaling. Zwaar in- en uitademen door de mond. Buik, borst, hoofd, uit. Dat ging zo’n 8 minuten door, waarna we overgingen op het vasthouden van onze adem. Daarmee begon ik energie te focussen onderaan mijn ruggenwervel. Ik bracht de energie omhoog langs mijn rug, naar mijn hersenen en stuurde een berichtje naar mijn pijnappelklier.

Terwijl ik de energie richting mijn pijnappelklier bracht, voelde ik wat ik in het verleden ook voelde bij dit soort ervaringen. Een suizen en trilling in mijn lichaam en geest dat steeds sterker werd. Ik begon de kamer te zien met gesloten ogen. Ik voelde mijn essentie langzaam uit mijn lichaam opstijgen, recht omhoog. De beweging was langzaam en kalm. Het was geen snelle schok of ‘onbeheersbaar’, het voelde juist heel licht.

Zo trad ik buiten mijn lichaam - adem

Naarmate ik verder naar boven dreef, bereikte ik uiteindelijk het plafond, waar ik tot rust kwam. Wat hierna gebeurde kan je ook overkomen bij een diepe meditatie: al je gedachtes en emoties komen aan de kant te staan en je voelt je als een grote, enorme aanwezigheid, dat zo ver voorbij je fysieke lichaam bestaat dat je je niet langer identificeert als fysiek lichaam. Je begint je te realiseren dat je een grenzeloos bewustzijn bent, dat je bestaat uit pure onvoorwaardelijke liefde en pure potentie.

In deze staat van zijn heb je de mogelijkheid om je bewustzijn te gebruiken om naar je leven, situaties, de planeet of wat dan ook te kijken met een volledige, niet-veroordelende blik en met een onvoorwaardelijke liefde vanuit een diep begrip van waarom de dingen gebeuren. Je ervaart vanuit deze ruimte een duidelijkheid en bewustzijn over hoe je ergens verder mee kunt. Deze ervaringen helpen ons een glimp te vangen van wat zich voorbij onze verhalen en het drama van onze geest afspeelt. Het is een ZEER krachtige manier om onze angsten, zorgen en trauma’s te verhelderen.

Terug naar mijn ervaring bij Wim. Ik voelde me nog altijd enorm bovenaan het plafond, en ik zag alle lichamen in de kamer hun eigen ervaring hebben. Ik voelde me verbonden met hen, met het gebouw, met alles om ons heen. Er was niet langer een verschil tussen mijzelf en de dingen om me heen, ik was simpelweg een essentie of bewustzijn dat observeerde. Dit is precies waarom ik uit ervaring weet dat bewustzijn niet voortkomt uit onze geest, maar uit ons bestaan. De populaire wetenschap heeft zich dit nog niet beseft, maar het komt al in de buurt, en dat is erg hoopgevend.Zo trad ik buiten mijn lichaam - adem

Na wat waarschijnlijk 10 minuten waren, daalde ik langzaam terug af in mijn fysieke lichaam en begon ik er weer mee te integreren. Ik opende mijn ogen en voelde de drang om naar buiten te gaan en van het zonlicht te genieten. Ik was ondertussen wat emotioneel, ik had zojuist een glimp opgevangen van het verschil tussen de volledige helderheid buiten mijn lichaam en nu de emotionele pijn en verhalen van mijn geest in mijn fysieke lichaam. En daar vindt de magie plaats. Dit is hoe het ons duidelijker wordt wat onze uitdagingen zijn en zo krijgen we een referentiepunt, een manier om te ervaren hoe het is om dingen te laten gaan.

Ter afsluiting

Als je mediteert, kun je je opnieuw afstemmen op deze hogere staten van bewustzijn en weer observerend te kijken naar de uitdagingen waar je op dat moment in je leven voor staat. Dankzij je tijdelijke ontkoppeling van die problemen, kun je jezelf de vraag stellen hoe je de situatie hebt gecreëerd of er medeverantwoordelijk voor bent. Welke les zit daar voor jou in? Hoe dient het je? Wat moet je doen om verder te komen? Je krijgt inzicht in de hogere werking en de perfectie van die lastige ervaringen, zodat je ze vervolgens kunt overstijgen.

En dat is wat ik wilde delen! Maak gebruik van deze ervaringen met heldere intenties om jezelf verder te evolueren. Ik ken geen beter manier om deze ervaringen op te doen en meer rust en vrede in je leven te creëren. Veel plezier en blijf verkennen!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Eigenlijk heb ik het ook geleerd in de yoga academie zonder het te weten eigenlijk. Mijn pad was en is nog altijd meditatie.
  Ik leerde in en uitademen in het derde oog. Dat werkt heel ontspannend en ik voelde me steeds dieper en dieper ontspannen.
  Zo kwam het op een dag dat ik eigenlijk in trans ging en er me twee engelen kwamen vragen of ik met hen even mee wilde gaan.
  Dat wilde ik maar al te graag en zo vertrokken we naar een sfeer in het hiernamaals.
  Daar gekomen stond iemand me op te wachten en kreeg ik een boodschap mee.
  Ik keerde alleen terug naar mijn matje en ik voelde me helemaal dromerig op dat moment.
  Het was zeker niet de moment om een auto te gaan besturen. Maar na enig tijd kwam ik terug helemaal tot mezelf en vond het heel leuk.
  Eén ding heb ik wel gezien en die beelden blijven me nog heel duidelijk bij. Er is daar boven heel veel bedrijvigheid. Er was veel volk maar ze liepen er allemaal vrolijk bij. Ik vind het echt leuk om is even uit het lichaam te glippen. Zo kan ik ook is naar een mooie plek in een bos of bij een meer enz. Het is prachtig om het te beleven. Ondertussen ben ik nu diep in de 60 en ik doe het nog steeds graag.

 2. Iemand die gevoelig is voor psychoses zou ik deze experimenten NOOIT aanraden. Ze kunnen nl. psychoses oproepen.
  En raken daardoor verder van huis.
  Al meerdere cliënten gehad die daardoor de weg volledig kwijt raakten.