Het is zover. Na meer dan vier maanden burn-out heb ik enkele levensingrijpende levenslessen getrokken. Mijn lichaam had er werkelijk genoeg van. Van het meedraaien in die gekke ratrace van het hectische leven op automatisch piloot. Van het onrustig zoeken naar God-weet-welk-doel omdat er een leegte was die wou opgevuld worden met zingeving. Van de frustratie over mijn saaie kantoorjob en het gevoel dat er zoveel meer in dit leven zit.
door Elke Vermeire
Sinds ik me heb overgegeven aan de signalen van mijn lichaam, heb ik rust gevonden. Ik voel me klaar om alles los te laten. Ik heb voor het eerst vertrouwen in de toekomst. Dankzij deze drie cruciale levenslessen:
1. Wees dankbaar
Ik vertel wellicht niets nieuws. Maar denk er toch maar eens heel goed over na: ben je écht dankbaar voor het leven dat je nu leidt? Voor het geschenk dat iedere nieuwe dag is? Droom je niet stiekem van een uitdagendere job, een groter salaris, een mooier huis, een grotere wagen of een slanker figuur? Bewust of onbewust zijn we vaak ontevreden over bepaalde facetten van ons leven. We streven altijd naar meer en naar beter. De focus ligt op alles wat we niet hebben. Kijk om je heen en besef wat je wél hebt. Wees dankbaar voor je gezonde kinderen, je lieve man of vrouw en je fantastische familie. Wees dankbaar omdat we dagelijks heerlijk kunnen eten en drinken, een dak boven ons hoofd hebben en nog veel meer. Wees dankbaar voor je eigen leven en omarm je eigen mogelijkheden. Het is tijd om te beseffen dat jouw leven ook veel waard is. Sta elke dag even stil waarvoor je dankbaar bent. Schrijf het op in een dagboek of op een krijtbord zodat je herinnerd wordt aan hoeveel je hebt om gelukkig en dankbaar om te zijn.
2. Today is the day
Deze quote is een hot item. Het zijn krachtige woorden, maar oh zo moeilijk om ze naar de praktijk om te zetten. Er bestaan heel wat technieken om ons te helpen in het moment te zijn en te ontstressen. Yoga en mediteren zitten niet voor niets in de lift. Voor wie het niet kent klinkt het al gauw zweverig en moeilijk om toe te passen. Vooral als je pas uit die gekke ratrace bent gestapt van een veel te hectisch leven. We leren met z’n allen om te focussen op de toekomst. Al van kindsaf aan moeten we ons best doen voor later. Goed studeren voor later, pensioensparen voor later, een eigen huis voor later, … .Toch is het een beetje gek om in het teken van de toekomst te handelen. Er is dus vanaf nu maar één moment dat telt, en dat is DIT moment. Schrijf dus op een wit blad in drukletters TOEKOMST en zet er een groot kruis over. Hang het op een plaats waar je het alle dagen ziet.
En hoe doe je dat nu in praktijk, NU leven? Als je de dag wil plukken, berg dan voor eens en voor altijd je verwachtingen op. Ken je dat gevoel: dat je uitkijkt naar specifieke momenten? Die momenten waarop je leuke dingen zal doen en je al levendig voor je ziet hoe alles zal verlopen. In je hoofd heb je zelfs onbewust beelden ingeprent van taferelen die je je hierbij voorstelt. Wat leuk om naar uit te kijken! Think twice. Verwachtingen zijn de grootste beperkingen in onze levens, zonder dat we dit beseffen. We verwachten dat we deze zomer uitgestrekt op het strand zullen liggen met een cocktail in de ene hand en een ontspannend boek in de andere hand terwijl de kinderen vrolijk zandkastelen bouwen. Althans, dit is het beeld in je hoofd. Want voor je het weet ben je gewoon zelf zandkastelen aan het bouwen omdat de kinderen niet graag alleen spelen. En ben je helemaal geen cocktail aan het drinken want er is eigenlijk geen cocktailbar. En heb je slechts 5 bladzijden van dat ontspannende boek kunnen lezen omdat je de veel te kleine parasol met de rest van het gezin moet delen en er dus te weinig schaduw is, waardoor je het boek gewoon hebt opgeborgen om in de plaats te zonnen. Geef nu toe: zandkastelen bouwen met je kinderen, een slokje water drinken van het flesje in de strandtas en zonnen zonder dat je aan iets moet denken, is dat niet mooi genoeg? Het is misschien niet wat je verwacht had. Verwacht daarom beter niets, maak geen plannen en laat het gewoon gebeuren. Dan hoef je niet teleurgesteld te zijn. Dan is het leven een aangename verrassing.
3. Eet bewuster.
Als je een burn-out hebt, ben je zowel mentaal als lichamelijk opgebrand. Jouw lichaam heeft dus nieuwe energie nodig om te herstellen. De kwaliteit van deze nieuwe energie is van cruciaal belang en vraagt een holistische benadering. Rust en goeie voornemens zijn niet voldoende. Gezondheid begint van binnen. Gevoeligheden voor bepaalde voedingsmiddelen zijn een vaak onderschat deel van de oorzaak bij hoogsensitieve mensen. Dat het mee aan de basis ligt van onze uitgeputte lichamen, wordt nauwelijks erkend. De enige persoon die kan bevestigen welk voedsel goed is voor jou, dat ben jij zelf. Bewust bezig zijn met gezonde voeding zal dus helpen om je energiebalans te herstellen en het bereidingsproces werkt bovendien therapeutisch. Als je je afvraagt of je gevoelig reageert op bepaalde voeding (zoals bijvoorbeeld gluten, lactose, suiker,…) kan je een eetdagboek bijhouden en opvolgen wat er gebeurt als je bepaalde voedingsmiddelen schrapt en later opnieuw introduceert. Je lichaam is intelligent genoeg om je te vertellen welke voeding je energie geeft en welke je helemaal leegzuigt.
Er is een gezegde: “When you exhaust the flame, the Buddha gets born”. “Als je de vlam uitput, wordt de boedda geboren.” Dit gold voor de oefeningen die de monniken deden in een klooster zonder storing van buiten af. Niets mis mee.
Echter, voor mensen die nog steeds te maken hebben met de maatschappij, leidt een burn-out vaak tot ‘hoe kan ik het anders DOEN’. Dan kan men te maken krijgen met de ‘false buddha’. Niet dat de Buddha vals is, maar het ego kan zich dan opeens zo neerleggen bij dingen, dat het te zelfbewust wordt en ‘rustig’ aan doet, en daarmee passie of beslissingen uit de weg gaat. Veelal is het trickery van de ego mind die leidt tot een burn out. Daarna wil datzelfde ego er ‘lessen uit leren’. Gaat dingen vermijden, en krijgt zo als spiritueel ego opnieuw de touwtjes in handen.
Wat ik mooi vind is het idee van het blokje hout, dat brandt in open vuur. Dit blokje hout kan vreugdevol branden en zichzelf in het vuur niet als slachtoffer zien dat een offer moet brengen. Want dit blokje hout brandt, maar is zich bewust van het hogere element van het vuur dat het blokje hout zuivert. Als het blokje hout zich slachtoffer voelt en geoffert in het vuurt, dan ontstaat zelfmedelijden waardoor het op een onzuivere manier (ver)brandt en er een zware vorm van houtskool ontstaat.
We denken vaak dat als iets verbrandt en er gifstoffen loskomen dat dit dan in elk geval het gif naar buiten brengt en het daardoor reinigend werkt. Maar die gifstoffen hoeven in de eerste instantie niet te ontstaan als je weet ‘hoe te branden’. Niet elke burn out leidt tot wijsheid of inzicht, enkel tot een ‘lower profile’ waardoor het vuur een deel van het hout aanraakt, maar het hout niet tot een hogere kwaliteit kan brengen.
Die tweede die werkte niet helemaal. Leef in het nu: ja! Helemaal mee eens. Maar niet in de zin van wees dankbaar voor wat je hebt. Maar in de zin van grenzen stellen en dingen doen die ik leuk vond en nodig had. En niet doen wat de rest, voornamelijk gezinsleden, van me verlangden. Ook op vlak van persoonlijk leven, werk, hobby, … gaan doen wat ik leuk vond. Niet kiezen voor zekerheid maar voor de uitdaging. Niet niet solliciteren omdat ik op voorhand al dacht dat ik de job toch niet zou krijgen maar denken what the f* wat heb in te verliezen. Als je leeft in het nu leefde veel meer waar je zin in hebt zonder te lang stil te staan bij de gevolgen. Ook stoppen met de verantwoording te dragen voor de gevoelens van anderen. Die verantwoordelijkheid ligt bij de ander. Wil die niet zien en uiten hoe die zich voelt dan hoef ik mijn handelen ook niet in te perken omdat ik aan voel hoe die zich voelt. Respect is hier uiteraard wel de sleutel. Het is niet de bedoeling over te hellen naar de ongevoelige kant. Maar balans. Mijn gezin heeft het er moeilijk mee (gehad). Maar ze plukken er ook wel vruchten van. Dus ik vertrouw er wel op dat het voor iedereen beter is.
Ik denk dat herstellen van een buren out persoonsafhankelijk is in die zin dat je indien je duurzaam wenst te herstellen best onderzoekt waar jouw evenwicht zoek is waardoor je leegloopt en niet langer op laadt.
Dit staat letterlijk in de bijbel!!
De eerste 2 tenminste
Maak u geen zorgen voor de dag van morgen
Dank God in alle omstandigheden
Sterkte!
X
Geen zorgen voor morgen is iets heel anders dan in het nu leven vind ik.
Ik heb een moestuin en wil ik ervan eten moet ik plannen maken en zaaien om te kunnen oogsten.
Van te voren zorgen maken of het wel genoeg zal gaan regenen heeft inderdaad geen zin.
God danken voor de vogels terwijl ze het hele jaar door net voor mij uit het beste fruit opeten valt me vaak moeilijk maar in de winter voer ik de vogels juist bij want ik weet dat hun jubelliedjes mij in het voorjaar uit mijn winterdip halen.
lfs arie