burn-out geluk burn-out dal

Burn-Out? Heb jij even geluk! Heb je dit ooit weleens iemand horen zeggen? Nee?
Wat gek! Nou ik wel, gelukkig.

door Nanja de Nier – www.houseofinnerchi.nl

Je voelt je vast niet alsof je een lot uit de loterij gewonnen hebt als je ziek thuis zit met een burn-out. Toch, uiteindelijk, als je hersteld bent en tot rust bent gekomen, dan komt vaak het besef dat je leven er anders uit ziet dan dat je eigenlijk zou willen en dat wil je veranderen. De wil om te veranderen maakt dat je open staat voor groei en ontwikkeling, voor nieuwe dingen en ontdekking. Je staat aan het begin van een reis. Een mooie reis naar jezelf, naar jouw essentie. En dat is nou precies waarom je geluk hebt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een Burn-out

Hoewel een burn-out nog vaak (door werkgevers) niet (h)erkend wordt, is het één van de meest voorkomende (psychische) beroepsziekten. Een hoge werkdruk, veeleisende collega’s en managers, een te grote verantwoordelijkheid, (geld)zorgen en lange dagen kunnen de oorzaak zijn. Ben je zelf ook nog eens een perfectionist, wil je voldoen aan de verwachtingen van anderen of ben je hooggevoelig, dan heb je nog eens een paar extra uitdagingen.

Het gevolg is een gevoel dat je overal tekort schiet, slecht slapen, minder gezond eten, geen zin meer om te sporten of intimiteit, je sociale leven op een laag pitje zetten en dat helpt je allemaal nog even verder de put in. Een vicieuze cirkel dus.

Negeer je de eerste signalen van stress zoals prikkelbaarheid, moeheid en lusteloosheid? En wordt de Monday blues een Sunday blues of zie je er zelfs al zaterdag tegenop om maandag weer te gaan werken? Word je wakker en moet je jezelf je bed uit slepen of begin je al te huilen bij de gedachte dat je naar je werk moet? Dan is het mis.

Uiteindelijk meld je ziek en gaat het herstelproces in. Afhankelijk van je veerkracht, veranderingsgezindheid, persoonlijkheid, mogelijk andere dieperliggende oorzaken en de medewerking van de werkgever, gaat dit bij de ene persoon sneller dan bij de andere.

Ontspanning als medicijn

Verplicht rust nemen en niks doen! Uiteraard wil of kun je dat in eerste instantie helemaal niet, totdat je door begint te krijgen dat je wel moet. Zorgen dat je je weer ontspannen gaat voelen in je hoofd en je lijf krijgt nu prioriteit. Je zet geen wekker, je hebt eindelijk tijd om de stapel boeken die je al maanden aankijken te lezen. Tijd om nieuwe hobby’s te ontdekken, de zolder te schilderen of de tuin onder handen te nemen. Je maakt ineens weer tijd en ruimte voor jezelf. Dat is fijn zeg!

Je komt steeds meer tot rust en is er weer ruimte om na te denken, over je volgende stap, over wat je nu eigenlijk wilt in het leven, wat je passie is en waar je blij van wordt. En dan kom je hoogstwaarschijnlijk tot de conclusie dat je dat eigenlijk niet zo goed weet. Hoe ga je nou opnieuw richting geven aan je leven? Welke stappen ga je nemen? Welke kwaliteiten wil je benutten? En hoe zorg je ervoor dat het je geen tweede keer overkomt, die burn-out bedoel ik dan.

Je lijf heeft een flinke klap gekregen dus ook daar wil je iets mee doen. Misschien meer fietsen of wandelen, yoga lessen volgen of wellicht past zwemmen of boksen beter bij jou. Wat het ook is dat je wilt gaan doen, het gaat erom dat je weer in beweging komt, letterlijk en figuurlijk. En dat is goed. Omdat je nu de kans krijgt om te groeien, te leren.

Burn-out als start van een nieuw begin

Een burn-out is een signaal van je systeem, het dringt tot alles door, je lijf, je ziel, je gedachten. Omdat je gedwongen rust moet nemen is er tijd voor bezinning en bezinking. Vaak hoor je dat mensen die een burn-out hebben gehad of daarvan herstellende zijn, ontdekken dat ze nog vele andere kwaliteiten hebben die ze helemaal niet benutten. Dat ze eigenlijk helemaal niet willen voldoen aan het plaatje wat de maatschappij schetst. Dat ze niet vanuit hun hart werken en leven. En ook niet precies weten wat ze nou eigenlijk wél willen. Tja dat is best lastig. Want hoe weet je nou wat je het liefste doet als je het nog niet eerder gedaan hebt?

Grijp dit moment aan om een keer een opleiding, cursus of workshop te volgen. Gewoon iets wat je leuk lijkt. Waar je interesse naar uitgaat of wat je bewondert in anderen. Ga op ontdekkingsreis. Ook is het een mooi moment om te ontdekken of je nog wel in loondienst wilt werken, of je misschien toch die droom om voor jezelf te beginnen wilt waarmaken. Misschien wil je vrijwilligersjob erbij doen of trainer worden bij een jeugdteam.

Een burn-out is het begin van een reset van je lijf, geest en ziel, de start van een nieuw begin. Gebruik deze om eens heel goed naar je innerlijke stem te luisteren. En zie het als een kans, als een nieuwe richting. Welke richting kies jij?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

 1. Ongelovelijk, wat een kortzichtigheid is hier aanwezig om een burnout zo rooskleurig te beschrijven.

  Dat is hetgeen waar de spirituele mensen erg goed in zijn. Alles mooier maken dan dat het werkelijk is . . .

  Natuurlijk zit er een uitdaging in. Maar dit is wel fantastisch te mooi voor woorden

  • Het is wel mooier als je durft te veranderen maar als je te bang bent voor geld, wat ik me zo kan voorstellen, dan is dat wat je tegen houdt. Deze Nanja heeft precies alles benoemd waar het om gaat. Knap! En wat mooi dat ze jou wil helpen.
   Jij kan en durft er niet aan en zegt dat de ander het niet begrijpt of mooier maakt. Als je de maatschappijdruk en de machthebbers (domme egoïsten) wel gelooft dan zul je er niet tegen moeten blijven vechten dan moet je precies gaan doen wat de baas zegt en wat de baan van je verlangt en er voor de volle 100% voor gaan zonder mokken en vechten er tegen. Dan zul je ook beter worden en blijven. Jij bent als zovelen gewend dat het leven niet mooi is, pas dat kan je geloven. Je durft gewoon niet voor jezelf op te komen, en waarschijnlijk terecht, want zo'n baas neemt wel weer een ander schaap voor jou in de plaats. Ze hebben de macht. Maar jij moet durven doen wat Nanja zegt: DURF!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Loes,
    Ik lees nergens, dat jij de sprong in het diepe zelf meegemaakt hebt. Er zijn zoveel redenen om dit (nog) niet te durven. Als het verkeerd uitpakt, kom je in de bijstand terecht, armoede troef. Je zal maar een gezin hebben. Van de wal in de sloot en je komt er haast niet meer uit. Gooi nooit je oude schoenen weg, voor je nieuwe hebt. Die nieuwe schoenen moeten ook nog als gegoten zitten!

    • Ik raakte in de war van het dubbele in je reactie. Dus hier is het andere antwoord, want ik ben inderdaad in het allerdiepste terecht gekomen. En toen leerde ik al die dingen kennen waar het hier over gaat, maar nogmaals, ik weet ook dat de angst om geld een hele grote is. Ik kon niet kiezen, en een baan kan ik niet meer krijgen. Maar ik heb wel mogen leren dat er een heel ander leven is die zich openbaart.
     We zitten allemaal in ons eigen ontwikkelingsproces. Maar ik steiger een beetje als mensen minachtend doen over spiritualiteit, want spiritualiteit is juist heel aards, want het gaat heel diep in de mens zelf en raakt het hogere ontwikkelingsniveau en dat is intelligentie en bereidheid van gebaande paden af te stappen, en dus lef. Als die meneer zonder naam zegt dat het mooi doen is, dan is het gewoon schoppen tegen iets wat hij niet snapt en hij wil niet dat het om veranderen gaat en of dat het wel eens aan hem zelf kan liggen.

     • Loes,
      Ik kan in de reactie van Pff nergens lezen dat het een meneer is. Het voelt trouwens wel als een man.
      Je schrijft dat meneer het niet snapt, dat is een oordeel. Wie zegt, dat meneer het niet snapt? Misschien snapt meneer het diep van binnen in zijn hart dondersgoed.
      Waar het om gaat is, om tot hogere niveaus van bewustzijn te komen. Dit is voor iedereen te doen. Het heeft niks te maken met intelligentie IQ.
      Bij een burn-out trekt je ziel aan de bel. Er moet eigenlijk iets veranderen in jezelf. Kan ik veranderen, wil ik veranderen of moet ik veranderen. Dus dit heeft ook alles te maken met het ontbreken van basisvertrouwen. De ja-maars, angsten en twijfels zorgen er voor dat je vast komt te zitten en zo geen stap verder komt.
      De burn-out dient er voor om eerst tot rust te komen. Naar binnen te keren, desnoods mediteren om tot inzichten te kunnen komen. Ook om te onderzoeken waar precies je kwaliteiten en talenten liggen. Hoe kan ik daar iets mee gaan doen. Het vast zitten kan dan stapje voor stapje weer in beweging komen. Zonder beweging letterlijk en figuurlijk, is stilstand.

 2. Ik heb ook al derde burnout gehad. Heb dit keer besloten toch weer aan het werk te gaan, of iig proberen. Part time, de rest van de tijd slaap ik, en tijd voor zelf healing. Paar jaar geleden zat ik ook nog in de hoop, van je hart gaan volgen, doen waarvoor je gekomen bent etc, maar de realiteit is gewoon dat het werk niet voor het oprapen ligt, en we in economische crisis zitten.

 3. Voor mij is dit artikel veel te rooskleurig beschreven. Ik beleef momenteel een derde burn-out met depressieve klachten en kan ècht geen stapels boeken lezen, de zolder opruimen of een nieuwe hobby oppakken. Mijn lijf en geest willen helemaal niets en elke prikkel kan te veel zijn. Door opgebouwde stress is lekker slapen en uitrusten er ook nog niet bij. Ja het is zo dat je, als je na maanden hersteld bent dingen anders wilt gaan doen, maar dat gaat niet over een nacht ijs en terugvallen is iets waar je heel alert op moet zijn. Ik heb twee keer gedacht in het ritme van de hectische maatschappij mee te kunnen blijven gaan, maar helaas. Inmiddels ben ik me bewust van mijn kwetsbaarheid als hsp en heb ik nog een hele weg te gaan om te herstellen, een weg te vinden in mijn gevoeligheid en weer te kunnen genieten van het leven. Uiteindelijk leer je veel, over jezelf en het leven. Maar het proces is onmetelijk zwaar en niet zo vrolijk als het hierboven beschreven is….

 4. Dank voor het delen van het hierboven uitleg over tegen een Burn-out aan kijken.
  Hoe herkenbaar is het voor mij en zet achter alles maar een V Vinkje.
  Ik heb er 2,5 jaar ingezeten mede door de tegenwerking van de werkgever, waardoor er naast de Burn-out ook nog een conflict ontstond.
  Dreigementen met op staande voet te worden ontslagen tot het niet uitkeren van het loon.
  Dit betekende dat ik in plaats van uit te kunnen gaan rusten, ik een Advocaat in arm moest gaan nemen om mijn rechten te verdedigen, Wat tot 2 rechtszaken enz. heeft geleid.
  Op dat moment komt de uitdaging in de wel grootste uitdaging van mijn leven, controle houden op al mijn hebben en houden, om er niet aan onderdoor te gaan.
  In de huidige situatie van deze maatschappij spelen vele zaken waaronder, de verantwoordelijkheid, vakkennis of functie bekwaamheid, betrokkenheid, inzet en motivatie. Door gebrek hieraan door projectleiders of managers is er spraken van verstoring of niet functioneren van de werkzaamheden.
  Door mijn gevoeligheid kon ik alles waarnemen en zien daar waar er niet werd voldaan door eenieder persoon. Daar deze collega's niet hun taken volstaan werd deze bij mij neergelegd, en kwam alle werkdruk bij mij te leggen.
  Daarnaast met mijn verantwoordelijkheid gevoel, plichtbesef een alleskunner, doorzetter, enz. En daarnaast ook nog de nodige dreigementen met ontslag zijn de factoren van de oorzaak naar een Burn-out.
  En nu is inderdaad de uitdaging om te kijken om iets anders te willen gaan doen, en zoals wordt omschreven is dat wederom een interessante uitdaging, niet weten wat het gaat worden.
  Maar hoop, geloof, moed en vertrouwen zullen mij er heen leiden.
  Met de nodige geduld moet het wel iets heel moois worden.

  • Wat jij schrijft: alles kunnen waarnemen heb ik ook gehad en ik wist toen nog niet van hsp, dus ik dacht altijd dat die anderen niet eerlijk waren, en dan gebeurde ook wat jij hebt meegemaakt. Later begreep ik dat mensen spelletjes spelen en over lijken gaan. Een mens zoals jij wordt dan de dupe. Knap van je dat je overeind bent gebleven. Ik zou geen rechtszaak aan kunnen want ik snapte er helemaal niets meer van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in