Home Spiritualiteit Chakra meditatie en visualisatie- herstel de balans in jouw chakra’s

Chakra meditatie en visualisatie- herstel de balans in jouw chakra’s

Chakra meditatie en visualisatie- herstel de balans in jouw chakra's

Als je met energie werkt is het erg belangrijk om jezelf te gronden en een ruimte in te richten waar je je veilig en prettig voelt. Als je al bekend bent met de werking van het chakra systeem op je lichaam, dan kun je beginnen met het oefenen van het openen en sluiten van je chakra’s.

De chakra’s gaan normaal gesproken op een natuurlijke wijze open en dicht, alleen is het zo dat bij de meeste mensen een chakra teveel open of dicht staat, waardoor de natuurlijke balans verstoord is geraakt. Door onderstaande oefeningen regelmatig te doen kun je de balans in jouw chakra’s herstellen, waardoor ze op natuurlijke wijze open of dicht gaan afhankelijk van de situatie waar je je in bevindt.

Chakra meditatie en visualisatie

ReikiUit ervaring weet ik dat de meeste mensen het centrum van een chakra kunnen visualiseren in de vorm van een roos. Als de chakra gesloten is, kun je de roos als een kleine gouden knop visualiseren. Als je een chakra wilt openen kun je visualiseren dat de knop langzaam opengaat en dat de blaadjes van de roos zich gaan ontvouwen. Probeer deze visualisatie eens uit en onderzoek of dit iets voor jou is. Je kunt ook Reiki energie gebruiken om chakra’s te balanceren en harmoniseren.

Als je wilt beginnen met het openen en sluiten van je chakra’s, ga dan op een rustige plek zitten en grond jezelf, voel je centrum. Breng dan je aandacht naar de plek waar je basischakra zit aan de onderkant van je ruggegraat. Visualiseer een prachtige gouden rozenknop welke zich langzaam gaat ontvouwen, de blaadjes worden steeds beter zichtbaar. Vervolgens herhaal je deze visualisatie voor alle andere chakra’s, waarbij je ze een voor een gaat openen van onderen naar boven. Voel ondertussen wat er in je lichaam gebeurt als je deze punten langs gaat in je lichaam.

Als je een chakra wilt sluiten, visualiseer dan dat de gouden roos langzaam verandert in een kleine rozenknop. Als je deze oefening regelmatig doet, dan kan dit je veel steun bieden.

chakra meditatie rode roosMeditatie met licht en kleuren

Een andere manier om met je chakra’s te werken is om er licht door te geleiden. Dit helpt om ze schoon te maken, van nieuwe energie te voorzien en ze in balans te brengen. Ga op de grond zitten met rechte rug of op een comfortabele stoel met de voeten stevig op de grond.

Verbind jezelf met Moeder Aarde en vraag om bescherming van je gidsen of Hogere Zelf. Neem een paar langzame diepe ademhalingen en maak hierbij contact met je buik. Ontspan en visualiseer een prachtig wit of gouden licht boven je hoofd. Voel het licht in je kruin chakra binnenkomen, kijk of je iets kan voelen van deze energie.

Verbeeld je dat het licht van je kruin chakra naar je derde oog chakra stroomt en naar buiten straalt via de voorkant en achterkant van dit chakra.

Verplaats vervolgens het licht rustig naar je keel chakra en voel het licht stralen via de voorkant en achterkant van je keel chakra. Ga vervolgens naar je hart chakra en voel het licht stralen via de voorzijde en achterzijde van je hart chakra.

Verplaats vervolgens het licht verder naar je solar plexus chakra en voel het licht naar buiten stralen via de voor en achterzijde van je solar plexus chakra. Beweeg het licht verder naar je sacrale chakra bij je navel en voel het licht naar buiten stralen via de voorzijde en achterzijde van je navel. Vanuit je navel stroomt het licht in je basis chakra en vandaar verder naar beneden in je aarde koord steeds dieper tot het Moeder Aarde kernkristal.Chakra meditatie basis

Als je het gevoel krijgt dat het goed is om te stoppen, verbeeld je dan dat het licht weer terug naar boven gaat via je aarde koord naar je basis chakra, vervolgens naar je navel chakra en visualiseer dan dat je navel chakra  dicht gaat. Vervolgens gaat het licht verder naar boven tot je solar plexus chakra om deze af te sluiten. Dan reist het licht verder naar je hart chakra om dit af te sluiten en verder omhoog tot je keel chakra wat langzaam dicht gaat, dan nog verder omhoog tot je derde oog om dit af te sluiten. Tot slot komt het licht aan bij je kruinchakra om dit af te sluiten. Het licht gaat vervolgens via je kruin chakra naar buiten.

Je kunt zowel het licht via je kruin binnen laten komen als het witte licht vanuit het Moeder aarde kernkristal  naar boven laten stromen.

Deze methode zorgt ervoor dat je het licht vanuit het middelpunt van de aarde omhoog kunt laten stromen al je chakra’s in om ze te openen en vervolgens om ze weer te sluiten door het licht vanuit je kruin weer terug te brengen diep de aarde in. Zorg altijd voor voldoende aarding, bescherming en veiligheid aan het eind van deze meditatie.
Je kunt je ook concentreren op ieder chakra afzonderlijk tijdens een meditatie. Bijvoorbeeld als je voelt dat je een zwakte hebt in een bepaald chakra, dan kun je mediteren door je op dat chakra te concentreren door er licht door te laten stromen  of om de specifieke kleur van dat chakra te gebruiken om het chakra van nieuwe energie te voorzien of de tegenovergestelde kleur om het chakra te kalmeren. Het kan helpen om enkele voorwerpen in de kleur of complimentaire kleur van het chakra te gebruiken tijdens de meditatie.

Als je een blokkade voelt bij jet solar plexus chakra, zoek of verbeeld dan een gele kleur om het chakra van nieuwe energie te voorzien en de kleur violet om het te kalmeren.

Als je wilt mediteren met kleuren op deze manier, visualiseer dan dat je omringd bent door de gekozen kleur en zie het als een waas. Bij elke ademhaling kun je verbeelden dat je deze kleur inademt. Als je klaar  bent, stel je dan voor dat deze mist verandert in wit en adem dit enkele minuten in. Kleuren hebben een sterk effect op onze energie en emoties. Iedere keer als je onrust voelt, kun je deze kleuren ademhaling doen en verbeeld je dan dat de gekleurde mist in wit verandert en adem dit dan enkele minuten in om je balans weer terug te vinden.

Mooie muziek van Karunesh – Hart Chakra Meditatie:

19 REACTIES

 1. Volgens mij vroeg ik alleen naar de uitwerking van de oefening, wat de bedoeling zou zijn en wat die oefening doet en wat je aan het eind zou moeten doen.

 2. Volgens mij begint het artikel met iets heel belangrijks: “Als je met energie werkt”.

  Het impliceert dat men iets van energieën afweet en aanvoelt. Voor wie energieën niet of onvoldoende aanvoelt, wordt het moeilijk om met chakra’s te werken, die immers uit energie bestaan. Dan zullen er ook vragen opduiken inzake het openen en sluiten van chakras.

  Wanneer iemand de chakra’s niet helder kan aanvoelen, is het m.i. verstandiger om je bezig te houden met het uitzuiveren van negatieve emoties en het opheffen van blokkades.

  • Extra aanvulling:

   De chakra’s gaan normaal gesproken op een natuurlijke wijze open en dicht, alleen is het zo dat bij de meeste mensen een chakra teveel open of dicht staat, waardoor de natuurlijke balans verstoord is geraakt

   Oorspronkelijk betreft het dus een natuurlijke wijze van openen en sluiten. De balans raakt echter verstoord door negatieve emoties, blokkades end.

 3. Het klopt mi Simone , dat door het te oefenen, je je chakra,s beter gaat aanvoelen wb sluiten en openen en tsja ; wat is “herstellen” ?? …..

  Als je merkt/voelt dat je een open hartchakra hebt ( zoals ikke ) en je pikt ergens van iets of iemand een energie op die jouw eigen mooie energie verlaagd ….dan sluit ik mn hartchakra (tijdelijk) …. en dat doe ik dmv een diafragma, wat ik visualiseer dat die zich sluit of een lotusbloem die ik dicht laat gaan qua visualisatie … en dat werkt perfect voor mij en de mensen tegen wie ik het hebt verteld …

  niemand wil door iemand anders leeg worden “gezogen”
  in mn eerdere reactie hierboven staat nog een link, mss heb je daar nog wat aan 😉

  • @Phoenix (Bert), dank je wel voor je tips, wie weet ga ik het nog eens gebruiken, meestal volstaat voor mij de bewustwording waar ik op leegloop of op wie en dan neem ik mij eigen energie weer mee. Interessant artikel! Ik heb ook een hele mooie en diep inwerkende meditatie om te d- linken, past heel mooi bij dit artikel 🙂

   • @Simone,

    Ik vind het ook een heel mooi artikel Simone , en uiteraard graag gedaan 🙂

    (ook) dmv die kleurenmeditatie filter ik als het ware automatisch, de energieën eruit die niet “bij mij horen ” …werkt goed hoor , maar gelukkig zijn er vele wegen die naar Rome leiden …;)

    • @Phoenix, Met alle plezier :), doe me anders even je mailadres (of een mailtje naar mij mailadres info@nefertum.nl, dan stuur ik je hem direct door. Deze meditatie was voor mij mijn eerste ervaring en beleving van alles is één, allesoverweldigend dus…. heb enorm zitten huilen :). En ook anderen die ik deze meditatie heb aangereikt, vonden het een bijzondere ervaring. Hoop dat dat voor jou ook is!
     warme groet, Simone

 4. Klopt het dat je zegt dat je door het openen en sluiten van de chakra’s het natuurlijk openen en sluiten stimuleert en herstelt? Wat moet je dan doen als je je chakra’s geopend hebt en je mag ze weer sluiten – of niet, wat je dan ook maar doet, maar wat is dan wijsheid. Of is dat een kwestie van aanvoelen: ik zet ze open en dat is goed voor mij of ik sluit ze weer allemaal …. dat is het enige wat ik mis bij de oefeningen (de eerste visualisatie), die andere zijn heerlijk verhelderend en leuk op deze wijze te doen. Dank je wel daarvoor!

 5. Ik vind de oefeningen en de uitleg ervan heel goed ….. 🙂 ik heb al veel eraan gehad dmv de visualisaties en dus gewoon oefenen ….en omdat je om bescherming vraagt zoals gemeld in het artikel is het mi niet gevaarlijk en ik heb al een hele tijd ervaring met chakra oefeningen …maar die kleurenchakra meditatie “moest” ik weer even zien geloof ik 😉

 6. Klopt het dat je ziek kunt worden als je, je Chakra sluit, of is dat alleen bij langdurig sluiten? Ik heb heb een collega die 8 uur lang per dag energie uit mijn solar plexus probeert te onttrekken. Een tijdje heb ik hem daarom afgesloten. Dat ging vrij goed. Maar daar ben ik mee gestopt toen iemand zij dat ik dat nooit en te nimmer mocht doen, omdat de doorstroming dan wordt belemmerd en dit ziekte tot gevolg kan hebben. Klopt dat?

 7. De valkuil van visualiseren.
  Er is een groot verschil tussen visualiseren en echt voelen.
  En of een chakra open of dicht is, is nog niet zo belangrijk.
  Waar het wel om gaat is dat er een goede energiedoorstroming is van boven naar beneden en andersom via het hoofdkanaal. En dat is een hele klus. Dat bereik je niet met visualiseren.

 8. De chakra’s gaan normaal gesproken op een natuurlijke wijze open en dicht, alleen is het zo dat bij de meeste mensen een chakra teveel open of dicht staat, waardoor de natuurlijke balans verstoord is geraakt.

  Een andere manier om met je chakra’s te werken is om er licht door te geleiden. Dit helpt om ze schoon te maken, van nieuwe energie te voorzien en ze in balans te brengen

  Balans verstoord?
  Chakra’s schoonmaken?
  Hoezo en waarvan?
  Is het niet omdat ze geblokkeerd raken (dan wel te ver open staan) door vreemde en verkeerde gedachten en emoties, zoals angst, onzekerheid, ego-gericht denken, etc.?

  Je kunt dus wel proberen om te gronden en licht te visualiseren, maar zolang angst en ik-beleving end. niet worden losgelaten, zullen de blokkades blijven bestaan.

  Ik meen zelfs dat het oefenen met openen en sluiten van chakra’s niet geheel zonder gevaren is, zolang er nog negatieve ego-gerichte gedachten bestaan, en men niet in Hier en Nu aanwezig Is.

  Wat mij betreft komt het zuiveren van je gedachten en emoties op de eerste plaats, en is het in balans komen van de chakra’s daar een vanzelfsprekend resultaat van.

  • @Lia, mee eens lia. En wat betekent het als je chakra’s te veel of te weinig open staan? En wanneer zit er een blokkade, ik voel dat niet en vind het persoonlijk te vaag. Concreet kan ik er niets mee. Met gedachten, gevoelens en geraaktheden wel.

   • Ha Rob,
    Je zult niet de enige zijn die het vaag vindt.
    Dus denk ik: houd je bezig met hetgeen je wel kunt waarnemen (gevoelens, gedachten) en laat dit los (zuiver het uit), dan volgt de rest vanzelf. 🙂

    Bovendien is werken met chakra’s, terwijl de concrete ervaring ontbreekt, gelijk aan zweven boven de bomen en het is nu juist de bedoeling om goed te gronden, voeten op de grond te houden.

 9. Fijn dat er zulke mooie tips staan om met
  Chakra’s te gaan mediteren.
  Ik ga het zeker proberen.
  Ik heb er nu de tijd voor.
  En anders maak ik er tijd voor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

We gebruiken verschillende cookies op onze website, om u een optimale ervaring te bieden.


Deze website maakt gebruik van de software Wordpress. Wordpress plaatst cookies die noodzakelijk zijn om de website te laten functioneren. Deze cookies kunnen daarom niet uitgeschakeld worden.
 • wordpres_gdpr_allow_service
 • wordpress-gdpr-cookies-allowed
 • wordpress_gdpr_cookies_declined

Liever niet
Accepteren