Het woord chakra is Sanskriet voor wiel of schijf en duidt op een van de zeven basis energiecentra in het lichaam. Elk centrum staat in verband met grote zenuwcellen die zich vertakken vanuit de ruggengraat. Bovendien staat elk chakra ook in verband met niveaus van bewustzijn, archetypische elementen, ontwikkelingsfases in het leven, kleuren, geluiden, lichaamsfunctie en veel meer. Hieronder volgt een korte beschrijving van alle chakra’s.

Chakra EeChakra één, de stuitchakran:

Aarde, Fysieke identiteit, gericht op zelfbehoud

Gelegen aan de basis van de ruggengraat vormt deze chakra onze fundering. Het vertegenwoordigt het element aarde en is daarom verbonden met onze overlevingsinstincten en ons gevoel van aarding en verbinding met ons lichaam en het fysiek niveau. Idealiter brengt deze chakra ons gezondheid, geluk, zekerheid en een dynamische verschijning.
Als deze te actief is, te ver geopend is, kan dat leiden tot egoïsme, een sterke overlevingsdrang, materialisme en roekeloos gedrag.
Een onderactieve wortelchakra kan leiden tot een gebrekkig zelfvertrouwen, zweverig gedrag, niet geaard zijn, verlangen naar de dood, weinig zelfrespect, een gebrek aan activiteit, bloedsomloopproblemen (te hoge of lage bloeddruk), depressiviteit, bloedarmoede eetstoornissen (anorexia nervosa, boulimia), een stijve onderrug en constipatie. De bijnieren horen bij dit basischakra.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Chakra Twee: sacraalchakraChakra Twee:

Water, Emotionele identiteit, gericht op zelfvoldoening

De tweede chakra, gelegen in de onderbuik, lagere rug en seksuele organen, is verbonden met het element water en aan emoties en seksualiteit. Het verbindt ons met anderen via voelen, verlangen, gevoel en beweging. Idealiter brengt deze ons vloeibaarheid en gratie, diepgang in gevoelens, seksuele vervulling en het vermogen om verandering te accepteren.Als deze te actief is, te ver geopend is, kan dat leiden tot veel behoefte aan seks, manipulatie en overgevoeligheid voor de emoties van anderen. Een onderactieve heiligbeenchakra kan klachten geven als emotioneel geblokkeerd zijn, uitputting, vermoeidheid, menstruatiestoornissen (o.a. PMS), blaasproblemen, een stijve onderrug en een afkeer van seks. De eierstokken en testikels horen bij deze chakra.

Chakra DChakra Drie: zonnevlechtchakrarie:

Vuur, Ego identiteit, gericht op zelfdefinitie

Deze is gekend als de krachtchakra, gelegen in de zonnevlecht of solar plexus. Het regeert onze persoonlijke kracht, wil en autonomie, alsook ons metabolisme. Wanneer we gezond zijn brengt deze chakra ons energie, effectiviteit, spontaniteit, en niet-dominante kracht.Als deze chakra overactief is, kan dat leiden tot nervositeit, gevoelens van onrust, spijsverteringsproblemen, eetstoornissen en instabiliteit. Een onderactieve zonnevlechtchakra kan klachten geven als apathie, oververmoeidheid, overgewicht, een verminderde intuïtie, angst, onzekerheid, depressiviteit, wisselende stemmingen, spijsverteringsproblemen, diabetes mellitus. De alvleesklier en bijnieren horen bij deze chakra.

ChakrChakra Vier, de Hartchakra a Vier:

Lucht, Sociale Identiteit, gericht op zelfaanvaarding

Deze wordt de hartchakra genoemd en is de middelste chakra in een systeem van zeven. Het is verbonden met liefde en de integreerder van tegengestelden in de psyche: geest en lichaam, mannelijk en vrouwelijk, persona en schaduw, ego en eenheid. Een gezonde vierde chakra staat ons toe om diep lief te hebben, compassie te voelen, een diep gevoel van vrede en gecentreerdheid te hebben.Als deze chakra overactief is, kan dat leiden tot te veel willen helpen. Een onderactieve hartchakra kan klachten geven als moeite met liefhebben, hartproblemen, longaandoeningen en een gebrekkig inlevingsvermogen. De thymus hoort bij deze chakra. Deze klier produceert groeihormonen en heeft invloed op het immuunsysteem.

Chakra Vijf, de Keelchakra of communicatiecentrum Chakra Vijf

Geluid, Creatieve identiteit, gericht op zelfexpressie

Dit is de chakra gelegen ter hoogte van de keel en staat dus in verband met communicatie en creativiteit. Hier ervaren we de wereld symbolisch via vibratie zoals de vibratie van geluid die de taal vertegenwoordigt.Bij een overactieve keelchakra is er de neiging veel te kletsen, zonder inhoud. Bij een onderactieve keelchakra zijn er klachten als moeite met zich uiten, keelpijn, verdringen van spiritualiteit, een gebrek aan zelfvertrouwen, een stijve nek, steeds terugkerende verkoudheid en schildklierstoornissen. De schildklier hoort bij het keelchakra.

Chakra Zes, je Derde oog chakra, innerlijk oog of commandocentrum Chakra Zes

Licht, Archetypische identiteit, gericht op zelfweerspiegeling

Deze is gekend als het Derde Oog . Het is verbonden met de handeling van het zien, zowel fysiek als intuïtief. Als zodanig openen zich onze psychische vermogens en ons begrip van archetypische niveaus. Indien gezond staat het ons toe om klaar te zien, eigenlijk laat het ons “het groter geheel zien”.Een overactief voorhoofdschakra kan leiden tot zweverig gedrag, te veel bezig zijn met spiritualiteit. Bij een onderactief voorhoofdschakra kunnen klachten ontstaan als overmatig geaard zijn, een gebrek aan innerlijke wijsheid, oorpijn, oogproblemen, depressiviteit en negativiteit. Als mensen te veel aandacht besteden aan deze chakra kan een vertekend beeld van de realiteit ontstaan, vooral als de onderste chakra`s niet voldoende in balans zijn om de spirituele ervaringen te kunnen verwerken. De epifyse (pijnappelklier, regelt o.a. het bioritme) hoort bij het voorhoofdschakra.

Chakra Zeven:, de Kruin- of KroonchakraChakra Zeven:

Gedachte, Universele identiteit, gericht op zelfkennis

Dit is de kroonchakra die verbonden is met bewustzijn als puur bewustzijn. Het is onze verbinding met de grotere onbekende wereld, naar een tijdloze, ruimteloze plaats van alwetendheid. Indien ontwikkeld brengt deze chakra ons kennis, wijsheid, begrip, spirituele verbinding en gelukzaligheid.Een overactief kruinchakra kan leiden tot psychotische denkwijzen en/of manische depressiviteit. Een onderactief kruinchakra kan leiden tot een voortdurende vermoeidheid, besluiteloosheid, gevoelens van eenzaamheid, geen aansluiting kunnen vinden bij anderen, stress (met verhoogde bloeddruk, een hartinfarct, spanningshoofdpijn, nervositeit, enz. als gevolg), vervreemding, apathie en onvermogen om informatie op te nemen. De hypofyse hoort bij het kruinchakra.

Chakra’s en de bijbehorende stenen

chakra's en kleuren7.Kruinchakra: Diamant, Seleniet, Herkimer Diamant, Parel

6.Derde Oog: Opaal, Sodaliet, Azuriet, Amethist, Labradoriet

5.Keel Chakra: lapis Lazulli, Blauwe Topaas, Blauwe Saffier, Turkoois, Aquamarijn, Chrysokolla, Celestiet

4.Hart Chakra,: Rozen Kwarts, Groene Toermalijn, Aventurijn, Jade, Smaragd, Malachiet, Rhodochrosiet, Robijn, Kunziet, Rubeliet

3.Zonnevlecht: Citrien, Vuur Agaat, Gouden Topaas, Peridoot, Apatiet

2.MiltChakra: Vuur Opaal, Oranje Calciet, Unacite, Amber, Maansteen, Rutiel Kwarts

1.Stuit Chakra: Bloedsteen, Koraal, Boji Steen, Rookkwarts, Obsidiaan, Zwarte Toermalijn, Granaat, Tijgeroog, Hematiet, Agaat

Anderen lazen ook

Bewaar voor later op Pinterest:

Chakra's , de zeven basis energiecentra in het lichaam.

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in