Home Spiritualiteit Channelen en Vertrouwen: het transformeren van je blokkades om te channelen

Channelen en Vertrouwen: het transformeren van je blokkades om te channelen

Channelen en Vertrouwen

Waarom is het voor velen zo moeilijk om hun eigen intuïtie te vertrouwen en ruimte te maken voor de informatie van Spirit? En wat kunnen we daaraan doen?

Allereerst, wat versta ik onder channelen? Channelen is voor mij het doorkrijgen van informatie van Thuis, van je hoger zelf, je gidsen, engelen, opgestegen meesters of lichtwezens. Ik heb het hier over bewust channelen, dat wil zeggen dat je tijdens het hele proces bewust bent van wat er gebeurt en de volledige controle hebt over wat er gebeurt. Er zijn ook mensen die uit hun lichaam gaan terwijl er een andere energie in komt. Dit gebeurde vooral voordat het bewuste channelen mogelijk werd. Ik zou dit nooit aanraden en dit artikel gaat hier niet over!

Voor mij gaat channelen altijd via je hoger zelf. Je maakt verbinding met je hoger zelf en omdat je hoger zelf Thuis (in de hemel) is en omdat daar geen afscheiding bestaat, heb je via je hoger zelf toegang tot alle energieën van Thuis. Met sommige wezens zal het makkelijker zijn om contact te leggen dan met andere, dit heeft te maken met jouw specifieke connectie met deze energieën. Ik zie het als een persoonlijk support-team dat iedereen heeft, die bestaat uit voorouders, overleden geliefden, gidsen, engelen, aartsengelen en andere lichtwezens. Sommigen staan dichterbij dan anderen. Maar als je om hulp vraagt, is iedereen ‘daarboven’ onmiddellijk en met volle toewijding klaar om met je te verbinden en te helpen.

Het pad van leren channelen is er één van leren vertrouwen, het loslaten van oude patronen en overtuigingen en het aangaan van het avontuur. Hoe begint het? Channelen begint bij het aandacht schenken aan je eigen intuïtie. Aan die keren dat je voelt dat iets niet klopt, voelt dat iemand niet integer is (of juist wel), ineens weet wat er aan de hand is met iemand, of als je ineens woorden uit je mond hoort komen die heel erg waar zijn maar waarvan je geen idee hebt waar ze vandaan kwamen. Gefeliciteerd! Dat is stap één.

Door ervaring en door vallen en opstaan leren we op deze vorm van intuïtie vertrouwen. Hoe vaak heb jij al tegen jezelf gezegd: ‘zie je wel, ik WIST dat ik dit niet moest doen!’. We leren vaak het snelst van negatieve ervaringen, en zo leren we langzaam maar zeker steeds meer te vertrouwen op onze intuïtieve gevoelens.
Als we dan de volgende stap willen zetten en willen leren om rechtstreeks te communiceren met onze gidsen, ons hoger zelf, engelen of andere lichtwezens, lopen we tegen hele andere muren op. Hier zijn twee belangrijke blokkades die we voor onszelf creëren:
#1: we hebben slechte ervaringen gehad in het verleden en willen niet meer met de verkeerde energieën verbinden;
#2: we gaan er onterecht vanuit dat de informatie altijd juist en nieuw moet zijn, anders hebben we het ‘zelf bedacht’.

Het resultaat van beide is vaak dat we, na één of enkele pogingen, stoppen met channelen. Maar dat hoeft niet! Ik zal van beide blokkades bespreken hoe ze ontstaan en hoe je ze kunt transformeren. Om met #1 te beginnen. Ik hoor regelmatig dat mensen in eerdere ervaringen met bijvoorbeeld automatisch schrift negatieve ervaringen hebben opgedaan en contact hebben gelegd met entiteiten of energieën waar ze liever geen contact mee hadden gelegd. Dit zorgt er vaak voor dat mensen hun gaven soms wel jarenlang van zich af schuiven omdat ze dit nooit meer mee willen maken. Maar op den duur gaat het bloed kruipen waar het niet gaan kan en begint het toch weer te kriebelen om spiritueel te ontwikkelen. Belangrijk om te weten is dat er een reden is waarom deze ervaringen hebben plaatsgevonden. Soms heb je het op je pad geplaatst omdat een deel van jou ontzettend bang is om weer een spiritueel leraar of healer te worden. Dit komt dan voort uit levensbedreigende situaties uit vorige levens. Je wilt immers niet nog een keer op de brandstapel eindigen! En dus zetten we soms voor onszelf enorme blokkades op om onszelf te beschermen, niet realiserend dat het nu wél veilig is om spiritueel te zijn, onze waarheid te spreken en onszelf te laten zien. Er zijn speciale meditaties en technieken mogelijk die dit patroon doorbreken.

Belangrijk bij het voorkomen van negatieve channeling-ervaringen is allereerst een goede voorbereiding. Een goede voorbereiding houdt in dat je voordat je gaat channelen, jezelf grondt, de gedachten van de dag naar de achtergrond laat gaan en vervolgens licht inbrengt via je kruin en vervolgens door je hele lichaam, zodat je het licht via jouw lichaam grondt in de aarde. Vervolgens vraag je hulp en bescherming aan je engelen en spreek je hardop je intentie uit om alleen met de niveaus van Licht en Liefde contact te leggen. Stel je dan open om deze niveaus van Licht en Liefde je veld binnen te voelen stromen, en start dan met schrijven of praten, welke vorm van channelen je ook gebruikt.
Een tweede belangrijk punt is het toepassen van onderscheidingsvermogen: weet wat daadwerkelijk voor jou bedoeld is en afkomstig is van de hoogste bron, en wat niet. Een paar handreikingen daarbij zijn:

 1. Alles was niet goed voelt, is niet goed.
  2. Alle informatie die niet steunend, positief en liefdevol is, komt niet van de hoogste bron.
  3. Alle informatie die jouw vrije wil niet respecteert en die zegt of suggereert dat je iets moet doen, komt niet van de hoogste bron. Jouw engelen zullen je nooit, maar dan ook nooit iets opdringen. Vrije wil is de enige en de belangrijkste regel in dit spel dat ‘leven als mens op aarde’ heet.

Channelen en VertrouwenHoud je dit in je achterhoofd en zorg je voor een goede voorbereiding, dan ben je klaar om te gaan channelen. Heb je toch onplezierige ervaringen of kom je één van bovenstaande situaties tegen, verbreek dan de verbinding, vraag direct hulp aan je engelen en visualiseer een douche van wit licht die van je kruin naar je voeten alles laat wegstromen wat niet van jou is.
Samenvattend zijn dit de dingen die je in staat stellen met positieve energieën te verbinden:

#1: Een goede voorbereiding: grond en breng lichtenergie in en om je energieveld voordat je begint;
#2: Spreek hardop je intentie uit om alleen met de hoogste energieën en wezens van Licht en Liefde te communiceren. Vraag eventueel bescherming aan je engelen;
#3: gebruik onderscheidingsvermogen: alles wat niet jouw vrije wil respecteert, is geen channeling. Alles wat niet stimulerend, positief en liefdevol is, is geen channeling! Verbreek dan direct de verbinding, vraag hulp aan je engelen om je energieveld te zuiveren, grond en visualiseer een douche van wit licht in en om je energieveld die alles wat niet van jou is, meeneemt.

Ok, dat was de eerste blokkade die we voor onszelf opwerpen (NB: ik ga er van uit dat we elke situatie in ons leven zelf creëren, om het mens-zijn te ervaren, te leren en te groeien – maar dat is voer voor een heel ander artikel). Laten we teruggaan naar de tweede blokkade:

#2: we gaan er onterecht vanuit dat de informatie altijd juist en nieuw moet zijn, anders hebben we het ‘zelf bedacht’.

Is dit waar? Nee. Waarom staan we onszelf bij het leren piano spelen toe om duizend fouten te maken, maar vertellen we onszelf na één foutje in het channelen al dat dit niet voor ons is, dat we het niet kunnen? Channelen leer je door het te doen. Door te oefenen, je onderscheidingsvermogen te gebruiken en te accepteren dat het de ene keer beter gaat dan de andere keer. Als je hoofd vol zit met zorgen over je werk en je vraagt om hulp, heb je grote kans dat je vertekende informatie doorkrijgt, omdat je denken als het ware in de weg zit. Als je een sterke emotionele verbinding met een probleem hebt of als een bepaalde uitkomst heel belangrijk voor je is, is het lastig om ‘onafhankelijk’ de juiste en bruikbare informatie te channelen. In deze situaties kun je beter wachten totdat je weer in balans bent en in staat bent om jezelf open te stellen voor alle mogelijkheden (nou ja, alleen die van de hoogste orde natuurlijk) zonder dat je denken of je angst de hele boel blokkeert of vertekent. Zelf vraag ik bij moeilijke emotionele problemen nog steeds iemand anders om raad, of ik vraag een vriend of vriendin om voor mij te channelen. Het blijft nou eenmaal lastig om informatie te channelen over iets waar je zelf zo sterk emotioneel bij betrokken bent.

Channelen en VertrouwenWat betreft ‘nieuwe’ informatie: vaak denken we dat als de informatie niet nieuw is, dat we het dan dus zelf bedacht hebben en dus niet gechanneld hebben. Fout!!! Wat als gechannelde informatie altijd via je eigen brein moet binnen komen en dus altijd via jou en van jou komt? Wat als jouw mooiste gedachten gechanneld zijn en er eigenlijk niet zoveel onderscheid is tussen ‘gewone’ waardevolle gedachten en ‘gechannelde’ gedachten? Toen ik begon met channelen omzeilde ik mijn eigen blokkades door mezelf te vertellen dat ik niet zou gaan channelen, want dat gaf teveel druk en blokkeerde de stroom onmiddellijk. In plaats daarvan zou ik gewoon mijn hoogste gedachten over een bepaald onderwerp opschrijven. En drie keer raden…. bij het teruglezen van deze ‘hoogste gedachten’ bleek dit vol te staan met wijsheden waar ik nog nooit eerder over nagedacht had. Channeling? Ik dacht het wel! Sindsdien maakt het me niet zoveel meer uit waar de gedachten vandaan komen, zo lang de inhoud maar liefdevol en waardevol is. We hebben een constante verbinding met ons hoger zelf en dat wordt alleen maar sterker naarmate wij ons verder ontwikkelen en naarmate het bewustzijn van de aarde verder stijgt en wij in december 2012 daadwerkelijk als collectief de energie van de nieuwe aarde binnenstappen. Deze verbinding betekent dat wij continu informatie binnenkrijgen van ons hoger zelf, als we leren daarnaar te luisteren. En deze informatie zal op dezelfde manier voelen als onze eigen gedachten. Het zal altijd lijken alsof we het ‘maar bedenken’! De enige manier om je channel-vaardigheden echt te ontwikkelen is door deze gedachtegang een kans te geven. Maak je even niet druk over of je het nou zelf bedenkt of niet. Laat de informatie stromen, spreek of schrijf wat er in je opkomt en zie welke wijsheid uit jou komt.

8 REACTIES

 1. @Annemarie, helemaal mee eens, channelen zonder aandacht te besteden aan je persoonlijke ontwikkeling lijkt me geen goed idee. Gelukkig gaan die twee ook heel goed hand in hand en kunnen ze elkaar versterken.

 2. Hallo Irene,

  Je geeft in je schrijven aan dat een persoon zelf door levensbedreigende situaties uit vorige levens enorme blokkades opwerpt om zichzelf te beschermen en dat er speciale meditaties en technieken mogelijk die dit patroon doorbreken.

  Ik herken dit heel erg en loop daar nu ook op vast in mijn groeiproces. Kun je mij medidaties en technieken aanreiken om dit te doorbreken?

  hartelijke groet,
  willeke

 3. Lieve Allemaal,

  Channelen kan heel erg mooi zijn en het kan je veel wijsheid en inzichten brengen.

  Het is inderdaad belangrijk dat je je er goed op voorbereid, jezelf grond, bid, je afstemt op de goede en positieve energieeen, jezelf leeg maakt, enzo.

  Maar er is nog iets heel erg belangrijk. En dit wordt vaak vergeten.
  En dat is jou persoonlijke zelfontwikkeling die elke dag doorgaat en geen ene dag overslaat!

  Daarbij inbegrepen zijn jou gedachtes, gevoelens, emoties, karaktereigenschappen.
  Dit alles straal je uit.
  Dit alles dient in harmonie te zijn.
  Als jij onbewuste verlangens, behoeftes hebt die je graag wilt zien vervult en die niet het hoogste doel dienen en je gaat dan channelen kun je hele andere wezens tegenkomen die niet zo fijn zijn.

  Wat ik probeer te zeggen dat channelen niet enkel channelen is, het is ook belangrijk dat je bewust bezig bent met jezelf ontwikkeling, naast het channelen, heel je leven door.

  Liefs Anne

 4. Lieve Irene,
  Al eerder ben ik geraakt door jouw heldere manier van schrijven. Ook dit artikel geeft heel goed weer wat channelen is en hoe je het kunt doen. Zelf ben ik pas laat in mijn leven gaan channelen; na mijn vijftigste. Ik doe het nu zo,n vijf en twintig jaar, maar niet altijd even frequent.Sinds november 2000 is de Groep in mijn leven als gidsen naar de Nieuwe Tijd.Mijn meeste werk is healing geweest en dat doe ik nog steeds, zij het niet meer in een echte praktijk.
  Heel veel goeds op je pad. Espavo! Maarten

 5. Dankjewel Mirca, wat fijn om te horen! Lekker mee spelen en verder ontwikkelen. Channelen is leuk 🙂

 6. Lieve Irene,
  Bedankt voor dit artikel. Het kwam heel erg bij mij binnen. Ik heb ook al spontane ervaringen met channelen en net zoals je beschrijft, was ik er ook van overtuigd “dat het niet zou kloppen” of “dat het niet waar was”. Maar achteraf bleek het altijd een schot in de roos te zijn :-). Ik heb er al een tijdje niets meer mee gedaan, maar jouw artikel motiveert me om weer stappen in die richting te zetten.
  Dank je wel!
  Liefs,
  Mirca

Mobiele versie afsluiten