Home Spiritualiteit Charlie Chaplin’s bekende gedicht over zelfliefde schreef ie niet zelf

Charlie Chaplin’s bekende gedicht over zelfliefde schreef ie niet zelf

Charlie Chaplin’s prachtige gedicht over zelfliefde

Charlie Chaplin wordt vandaag de dag over het algemeen herinnerd als een komiek die in stomme films speelde in de periode 1920-1950, te herkennen aan zijn iconische hoed en snor. Er zijn maar weinig mensen die weten hoe wijs en intelligent hij ook was.

door Alana Kettler

De scène uit The Great Dictator waarin Charlie spreekt over onze connectie als mens, onze inherente rechten op deze planeet en hoe we de weg kwijt zijn geraakt door hebzucht, is waarschijnlijk de grootste aanwijzing naar de geest van deze man. Ook al is hij ongeveer 50 jaar geleden overleden, zijn nalatenschap leeft door en hij blijft ons dagelijks inspireren met inzicht, wijsheid en humor. Het volgende gedicht omvat zijn unieke en opmerkzame begrip van zelfliefde.

Op de dag dat hij zeventig jaar werd, schreef Charlie Chaplin¹ een prachtige tekst. Terugkijkend op zijn leven ontdekte hij dat liefde voor jezelf alles in een ander perspectief zet en het leven mooier en lichter maakt.

“Toen ik van mezelf begon te houden,
zag ik in dat mijn onrust en emotioneel lijden signalen zijn,
dat ik niet leef in harmonie met mezelf.
Nu weet ik: dat is AUTHENTICITEIT.

Toen ik van mezelf begon te houden,
begreep ik hoeveel ik iemand kan kwetsen
als ik plotseling verlangens opdring
zelfs als ik wist dat de tijd er niet rijp
voor was en de ander er niet klaar voor was
zelfs als ík die ander was.
Nu weet ik: dat is RESPECT.

Toen ik van mezelf begon te houden,
verlangde ik niet langer naar een ander leven
en zag ik dat alles in de wereld om me heen
een uitnodiging is om me te ontwikkelen.
Nu weet ik: dat is GROEI.

Toen ik van mezelf begon te houden,
begreep ik dat ik altijd op het juiste moment op de juiste plek ben
en dat alles gebeurt op precies het juiste moment.
Ik kan dus rustig zijn.
Nu weet ik: dat is ZELFVERTROUWEN.

Toen ik van mezelf begon te houden,
stopte ik om elke minuut te vullen en
plannen voor de toekomst te maken.
Nu doe ik alleen dat waar ik blij van word
waar ik van houd en wat mijn hart laat zingen
op mijn eigen manier en in mijn eigen tempo.
Nu weet ik: dat is EENVOUD.

Toen ik van mezelf begon te houden,
heb ik me bevrijd van alles wat niet goed voor me was:
voeding, mensen, spullen, situaties
en alles wat aan me trok, wat me weg leidde van mezelf.
Eerst noemde ik het ‘gezond egoïsme’.
Nu weet ik: dat is LIEFDE VOOR JEZELF.

Toen ik van mezelf begon te houden
stopte ik met steeds mijn gelijk willen halen
en sindsdien merk ik steeds vaker
dat niets zwart of wit is.
Nu weet ik: dat is BESCHEIDENHEID.

Toen ik van mezelf begon te houden
wilde ik niet langer in het verleden leven en me geen zorgen
meer maken over de toekomst.
Nu leef ik alleen in het moment
in het hier en nu, waarin alles gebeurt.
En ik noem dat: ZIJN.

Toen ik van mezelf begon te houden
zag ik in dat mijn gedachten met me aan de haal kunnen gaan
en me een naar gevoel kunnen geven.
Maar toen ik mijn hart liet spreken, werd mijn geest een waardevolle bondgenoot.
Nu noem ik deze verbinding: de WIJSHEID VAN HET HART.

Wanneer we van onszelf gaan houden
hoeven we niet langer bang te zijn voor confrontaties
met onszelf of met anderen.
Zelfs sterren botsen weleens
en daaruit worden weer nieuwe werelden geboren.
Nu weet ik: dat is LEVEN!”

Wat een fantastisch stuk over zelfliefde. Het is duidelijk te merken dat Charlie veel geleerd heeft tijdens zijn tijd hier op aarde. Dit gedicht herinnert ons er aan dat er een les schuilt in alle ervaringen in het leven. Ook al herkennen we dit niet altijd in het moment, achteraf gezien kunnen we ontdekken hoe de lessen die het leven ons gaf ons kunnen helpen.

Elke regel van het gedicht deelt een les die we in gedachten kunnen houden als we het gevoel hebben dat we niet goed genoeg zijn of niet dáár zijn waar willen. Is zelfliefde iets waar jij mee worstelt? Ik geloof dat het leren accepteren van jezelf zoals je nu bent, terwijl je daarnaast best oog mag hebben voor eventuele verbeterpunten, een levenslange reis is.

Veel liefde.

Update:

¹Het gedicht blijkt afkomstig uit een boek van Kim and Alison McMillen.

Aangegeven wordt dat het gedicht “As I Began to Love Myself” niet is geschreven door Charlie Chaplin. “ Voor zover we kunnen nagaan, is dit gedicht eigenlijk een Engelse vertaling van een Portugese vertaling van een Engelstalig boek geschreven door Kim en Alison McMillen in 2001, getiteld “When I Loved Myself Enough.”

Bewaar voor later op Pinterest:

Charlie Chaplin

17 REACTIES

 1. dit is mij op 1 avond 3x verteld ! zo mooi, zo mooi. langzaamaan begin ik te begrijpen waar het allemaal om draait/ dank aan de vertellers aan mij.

 2. Zolang eigenliefde niet overhelt naar Narcisme (en dat komt jammer genoeg al te vaak voor), is het wat mij betreft perfect gezond om van jezelf te houden. Van jezelf houden is nochtans niet zo eenvoudig als het lijkt. Zoals Dirk hier al stelde in september 2016, geven de woorden van Charlie (?) voor mij aan in welke gijzeling hij jaren heeft geleefd en hoe hij niet mocht (of niet kon?) zijn wie hij was. Dat is voor mij heel erg herkenbaar. Hij was – net als ik – ook zwak en zat opgescheept met veel diep weggestopt verdriet. Wie het gedicht ooit geschreven heeft is niet eens zo belangrijk. Het is hoe dan ook een belangrijke levensles voor ons allemaal.

 3. Het gedicht blijkt afkomstig uit een boek van Kim and Alison McMillen.

  Aangegeven wordt dat het gedicht “As I Began to Love Myself” niet is geschreven door Charlie Chaplin. “ Voor zover we kunnen nagaan, is dit gedicht eigenlijk een Engelse vertaling van een Portugese vertaling van een Engelstalig boek geschreven door Kim en Alison McMillen in 2001, getiteld “When I Loved Myself Enough.” Die tekst werd vervolgens nog verder gewijzigd in de deelbare vorm waarin hij nu bestaat. Het is onduidelijk wie deze coupletten in hun huidige vorm heeft gerangschikt.”

  De links naar artikelen waar dit verder in wordt behandeld staan op mijn pagina https://duurzamedienst.nl/2020/03/28/toen-ik-van-mezelf-begon-te-houden/

 4. 'Zelfliefde' , het gedicht dat Charlie Chaplin schreef toen hij zeventig was, mijn mond viel open. Zo mooi, zo echt, zo inspirerend. Een grote man……

 5. Leuk stuk. en mr Charlie was niet de makkelijkste. Maar weet u, al deze zaken zijn eigenlijk heel basic en zijn bij zeer velen bekend. Maar weet u dat er mensen zijn die door de zwaarst mogelijke terreur, ondanks dat juist deze mensen zo (hoogbegaafd en HSP) letterlijk zo zijn geprogrammeerd.
  Wetenschappers noemen ze "de ideale mens". Ze bestaan werkelijk en ZIJN zo geprogrammeerd, en sterker nog zelf in de hoge positiviteit, dan het "gedichtje" aangeeft. Dit zijn helaas, wel de mensen die door terreur en de grote muil van anderen (met groepsgedrag en gedragsstoornissen, technisch) naar de achtergrond zijn gepest en niet eens durven te laten zien wie ze zijn, wat ze kunnen, hoe goed ze voor anderen zijn automatisch en hoe levensgevaarlijk eerlijk en evenzo loyaal…..Het is zo grappig dat massa's zich "ophangen aan leuke kreten van zeer bekenden. Dat is eigenlijk niet eerlijk en een "uiting" van gemakzucht.."ZO, dat wordt even lekker voor me uitgezocht en ik hoef alleen maar" JA" te zeggen of op " leuk" te drukken. Goedkoop eenvoudig en geen recht doend aan het echte eigen observatiemiddel dat miljoenen hebben. Dit middel zorgt, met best veel werk en inzet, dat een persoon juist wordt gewaardeerd, "beoordeeld" en dat zijn liefde voor zichzelf groeit door de positive input van hen die met hen communiceren. De woorden van Charlie geven, voor mij aan, in welke gijzeling hij jaren heeft geleefd en hoe hij niet mocht zijn wie hij was. Hij was ook zwak met veel diep weg gestopt verdriet…….Dus het licht niet alleen aan de schrijver van het gedicht. Het is een sterke les voor allemaal. Niet alleen het eigen hart, waar zo mee gestrooid wordt. Vooral en ook het hart van anderen, zonder anti-sociale instelling en PDO-'s, naricsme, haat dragen vooral bij aan het " nieuwe Gedicht" . Het nieuwe leven…weg uit het Stockholmsyndroom waar miljoenen in leven en er niet uit DURVEN te streden tbv zichzelf en hun eigen vrije geest. Al die kreten van de Daila Lama…kunt u ook maken…vergeet hun "populariteit" en de rol van media hierin..Wordt uw eigen medium…

 6. Heel mooi…hij heeft nog meer mooie dingen gezegd en geschreven en dit komt terug in een schitterend nummer van Paolo Nutini "iron sky" waarin Charlie Chaplin een tekst opzegt, super mooi, ik krijg er in ieder geval kippenvel van….

  • Een zeer wijze spirituele les. De kern van de grote ontdekkingsreis dat Leven heet, is om te leren van onszelf te houden; leren onszelf lief te hebben. Vanuit deze praktijklessen groeit het fundament, alles en alles wat wij in dit leven nodig hebben om echt te leven: Liefde, Geluk en (innerlijke) Vrede.
   In de komiek Charlie Chaplin schuilt een groot meester leraar.
   P.s. Lezen met en vanuit je eigen Hart dan met alleen met je verstand, geeft je die Liefde waar je op zoek naar bent en maakt het niet uit wie en wat en waar een vertaling vandaan komt. En dan komt ook de ware boodschap in je binnen….binnen in je Hart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

We gebruiken verschillende cookies op onze website, om u een optimale ervaring te bieden.


Deze website maakt gebruik van de software Wordpress. Wordpress plaatst cookies die noodzakelijk zijn om de website te laten functioneren. Deze cookies kunnen daarom niet uitgeschakeld worden.
 • wordpres_gdpr_allow_service
 • wordpress-gdpr-cookies-allowed
 • wordpress_gdpr_cookies_declined

Liever niet
Accepteren