Lyme en HSP

Lyme en HSP

Hooggevoeligheid kan aardig lastig zijn in onze huidige maatschappij. Laat staan dat je daarbij ook nog eens chronisch ziek bent. Wordt de HSP versterkt door het ziek zijn, of zorgt de HSP ervoor dat ik zieker word? Dit zijn gedachten die weleens door mijn hoofd, en door vele andere hoofden spoken.

‘’Zocht de teek mij, of zocht ik de teek?’’

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

door Rebecca Bijsterbosch-https://chiatsu.wordpress.com/

Medisch gezien staat de oorzaak van de ziekte van Lyme vast; onder andere door een tekenbeet wordt de Borreliose bacterie in het lichaam verspreid. Psychologisch gezien zijn er meerdere betekenissen. Zocht de teek mij, of zocht ik de teek? Hier heb ik veel over nagedacht, mijn eerste reactie: Waarom zou ik de teek gezocht hebben? Wat moet een tienermeisje met de ziekte van Lyme? Ik kon het niet begrijpen en wou er verder niets van weten. Ik was op dit moment niet bezig met zelfonderzoek en het accepteren van mijn hooggevoeligheid.

Als kind schijn je het dichtst bij je hooggevoeligheid te staan, bijna ieder kind ervaart dit. De tijd wijst echter of je deze gevoeligheid vasthoudt. Ik heb altijd veel gevoeld, dingen die van mij waren maar ook zeker sterk van anderen. De kat moest altijd eerst uit de boom gekeken worden voordat ik mij veilig voelde. Als 14 jarige was ik misschien wel het minst verbonden met mezelf, ik was veel bezig met wat anderen van mij dachten. Bezig met connecties maken met anderen, maar geen connectie met mezelf. Ik ben mezelf op die leeftijd kwijt geraakt. Je wordt ouder, er komen meer verantwoordelijkheden op je af en je maakt dingen mee. Je verliest je (kinderlijke) essentie.

‘’De ziekte van Lyme geeft aan dat je moet leven. Durven te leven. Gebruik de enorme energie die in je zit om jezelf te manifesteren! Verlies jezelf daarin niet in ‘lagere lusten’, maar streef naar het hoogste voor jezelf. Sta je talenten en creatieve energieën toe vrijelijk te stromen. Het daadwerkelijke manifesteren van jezelf, het daadwerkelijk durven leven in het hier en nu, vraagt erom verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Niet ‘daar’ in je gedachten, maar ‘hier’.’’ – Christiane Beerlandt

Lyme en HSPLyme en durven te leven

Nu kom ik bij de psychologische oorzaak van Lyme volgens Christiane Beerlandt. Ik durfde niet te leven, niet voor mijzelf. In mijn tienerjaren hebben veel angsten zich ontwikkeld. Versterkt door een chronische ziekte. Of verschuil ik mij achter mijn ziekte? Ik weet het nog steeds niet, wat ik wel weet is dat heel veel zintuigen sterker zijn. Ruiken, horen, proeven, voelen. Aan elk voordeel een keerzijde van de medaille. Hoe meer ik zintuigelijk voel, hoe eerder ik pijn ervaar door de kleinste aanrakingen. Beter horen maar constant gepiep in je hoofd. Emoties beter aanvoelen, maar daardoor niet zomaar met het openbaar vervoer kunnen reizen omdat je teveel opneemt. Hoe zorg ik er nu voor om balans te vinden? Om terug te gaan naar mijn essentie?

“Lyme komt als een kans – weliswaar een lastige – om één te worden met al die liefde die stroomt door hun woorden en daden. Zij krijgen de kans om hun eigenliefde te ervaren zoals anderen het ervaren … een kans om doordrongen te raken van het besef dat het universum hen steunt en liefheeft en dat het universum wil dat zij zelfs nog helderder gaan schijnen dan dat zij ooit hadden durven denken.’’ – Laura Bruno

Sleutel tot zelfbevrijding

Doordat ik mijn plaats in de maatschappij niet kon vinden, ben ik op zoek gegaan naar de grenzen. De maatschappij is gemaakt door de mens en is niet iets natuurlijks. Als je niet mee kan draaien met de maatschappij kun je een verloren gevoel hebben. Alsof jouw trilling niet past bij de huidige trillingen. Maar wat is er verkeerd aan anders zijn? Ik ben begonnen met zoeken naar energie. De energie heb ik gevonden in het terugkeren naar het ‘basis mens zijn’: aanraken en aangeraakt worden. Door een massage cursus kwam ik vanuit mijn hoofd in mijn lichaam. Door in mijn lichaam, in mijn kern te zijn, kon ik voelen op een andere manier.Lyme en HSP

‘Zijn’

Als ik in mijn ‘zijn’ ben, is het leven fijn, ben ik gelukkig. Ben ik aanwezig en accepteer ik mijn situatie. Helaas is deze staat van zijn nog niet zo ver ontwikkeld dat ik hem lang kan vasthouden. Stress en pijnen maken het moeilijk en soms onmogelijk om het lichtpuntje te blijven zien. Maar ik geloof dat als ik mijn ‘zijn’ verder kan ontwikkelen, mijn HSP zich beter zal ontwikkelen en de Lyme minder klachten zal geven. Als ik het mezelf toelaat om te durven leven en liefde te ontvangen. Ik kan iedereen aanraden, ziek of niet ziek, om iets te zoeken waardoor je jouw aanwezigheid, jouw ‘zijn’ kan versterken. Namasté.

Bronnen

Zelf heb ik veel gehad aan het boek ‘’How to be Sick’’ van Toni Bernhard. In dit boek wordt met een introductie naar Boeddhisme gekeken naar hoe je chronisch ziek zijn op een andere manier kan ervaren.

De sleutel tot zelf-bevrijding’ – Christiane Beerlandt

 • http://genezenonline.nl/oorsprong-van-ziekte/oorsprong-van-ziekte/wat-wil-de-ziekte-van-lyme-je-vertellen/

In dit boek staan psychologische verklaringen van verscheidene symptomen, aandoeningen en ziektes. http://www.lymenatuurlijkgenezen.nl/mentale_aspecten.htm – Laura Bruno

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

 1. Hallo gast auteur,

  Zelf ben ik 12 jaar lang ziek geweest door Lyme, maar door orthomoleculaire geneeskunde ben ik genezen. Toen kreeg ik ook te horen dat ik hoogsensitief ben – daar had ik in mijn hele leven nog nooit van gehoord. Op mijn 51ste ben ik een opleiding gaan volgen -De Kleine Tiki – o.a. voor mijn innerlijke ontwikkeling, maar toen begon ook mijn creativiteit te stromen (ik heb altijd gedacht dat ik geen talenten had).
  Sinds 5 jaar heb ik mijn eigen kunstzinnige coachingspraktijk (Fantasierijk) en dit werk kost me totaal geen energie, ik geniet er alleen maar van.
  Ik wens jou van harte beterschap en hoop dat er ook voor jou nog heel veel mooie dingen op je pad mogen komen! Hartegroet, Will

 2. Ik heb inmiddels een groot aantal ziekten en aandoeningen, waaronder meerdere
  soorten borrelia (Lyme).
  Ik geloof dat stress er zeker vaak voor zorgt dan men meer pijn ervaart.
  Je spieren gaan immers meer vast zitten, wat allerlei klachten kan veroorzaken.
  Maar ik denk niet dat bij mij hooggevoeligheid per se van invloed is op mijn
  mate van klachten.
  Het is voor mij belangrijk dat ik zo weinig mogelijk stress heb in mijn leven, rustige mensen om mij heen heb en goed voor mijn lichaam zorg d.m.v. voeding, ontgiften en naar mijn lichaam te luisteren.
  Meer kan ik momenteel niet doen
  Als er weer eens iets opspeelt in mijn lichaam, dan is dat omdat helaas mijn immuunsysteem altijd plat ligt.
  Helaas loop ik daardoor steeds meer chronische aandoeningen op.
  Veel mensen zijn dragers van bepaalde bacterieën zonder dat ze het weten.
  Ze zijn niet ziek. Totdat ze bijvoorbeeld een ongeluk krijgen of geopereerd worden.
  Als je pech hebt gaat je immuunsysteem minder goed werken en worden de bacterieën
  getriggerd.
  Of een ziekte die al in de genen zit kan op die manier getriggerd worden.

  Stress is ook voor gezonde mensen veroorzaker van lichamelijk en geestelijke klachten.
  Dat ik ziek ben is een combinatie van pech (gebeten worden door beestjes), operaties waarbij een en ander getriggerd is en genen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in