collectief trauma

Iedereen gaat op zijn eigen manier om met stress, angst en trauma’s. Maar door te kijken naar collectief trauma, zoals bijvoorbeeld 9/11, hebben onderzoekers aan de Binghamton University drie elementen gevonden die bijna iedereen kunnen helpen. Laten we snel kijken wat die elementen zijn en hoe we ze kunnen gebruiken om sterk te blijven in de traumatische periode waar we nu middenin zitten:

  1. Controle

Door de pandemie worstelen veel mensen nu met een gebrek aan controle. Maar zelfs in een wereld waarin alles buiten onze voordeur totale chaos lijkt, kunnen we nog steeds zelf kiezen hoe we daarop reageren en hoe we onze dag invullen. Misschien is dit voor jou wel het moment om te kijken welke spullen in huis eigenlijk wel eens weg mogen. Of begin een nieuwe hobby, of let extra goed op je gezondheid. Alles wat je maar kunt verzinnen om controle te creëren in je leven, is volgens het onderzoek een goede zet.

  1. Coherentie

Coherentie gaat over onze behoefte om de wereld te snappen en om betekenis te geven aan moeilijke dingen. Dat kun je op allerlei manieren doen, maar het onderzoek noemt specifiek ‘coping door acceptatie’, oftewel omgaan met je situatie door het te accepteren. We hadden het net over controle, maar coherentie gaat juist over het accepteren van alles waar je geen controle over hebt. Daar kun je beter in worden met bijvoorbeeld meditatie en mindfulness: je leert daarmee afstand te nemen van ongewenste gedachtes, zodat je je situatie objectiever kunt bekijken.

  1. Verbondenheid

En als laatste: het is belangrijk om steun en verbinding op te zoeken als je het zwaar hebt. We kunnen onze vrienden en familie nu niet allemaal een fysieke schouder bieden, maar met alle moderne technologie zijn er nog zat andere manieren om elkaar te steunen. Je kunt een gevoel van verbondenheid ook combineren met coherentie, bijvoorbeeld in een liefdevolle meditatie.

“Mensen zijn uniek en de manier waarop ze met hun situatie omgaan, moet passen bij hun behoeftes en hun waardes,” benadrukt medeonderzoeker Craig Polizzi in het verslag. Hoe je gezond omgaat met een moeilijke situatie zal er dus voor iedereen anders uitzien. Toch zijn er een aantal manieren die voor bijna iedereen werken om je stress te verlagen. Naast de drie elementen hierboven, zijn er volgens experts ook veel kalmerende technieken die je kunnen helpen in zware tijden, zoals letten op je ademhaling, bewust dankbaar zijn en regelmatig bewegen. Ook een gebalanceerd dieet, aangevuld met supplementen als hennep-extract, kan goed helpen stress te verminderen. Wat je op dit moment ook nodig hebt, we hopen dat je het jezelf gunt.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Video:
Thomas Hübl over Omgaan met collectief trauma

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap