Contact maken met je binnenwereld
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Dit artikel is het vervolg op “Ben je druk? Tijd om stil te staan!” Maar het kan het ook op zichzelf gelezen worden.

De buitenwereld

In onze maatschappij wordt vaak van jongs af aan de nadruk gelegd op denken, doen en presteren. Er wordt van ons verwacht mee te gaan in een stroom die van buitenaf wordt opgelegd.
Als kind wordt voor ons bepaald op welke momenten we moeten opstaan en eten, wanneer we mogen praten en spelen. Er wordt bepaald welke leerstof we tot ons moeten nemen, hoe we dat doen en ook nog in welk tempo. Later, in het werkende leven, gaat dat zo door.
Wij leren ons vooral te richten op wat de buitenwereld ons aanbiedt en van ons verlangt.

Het ervaren van je lichaam, leven vanuit gevoel en intuïtie en in verbinding zijn met je innerlijke kern is zeker niet vanzelfsprekend. Het contact met ons innerlijk is vaak beperkt.
Steeds meer mensen ervaren een innerlijke leegte en beseffen dat de buitenwereld (werk, mensen en materie) geen vervulling kan geven

De weg naar binnen

Als je hebt ervaren dat wat buiten jou is je niet kan geven wat je echt nodig hebt, is er een nieuwe weg te ontdekken. De weg naar binnen, naar contact met wie jij echt bent. Het is tijd om je los te maken van (wat je denkt) dat hoort en wat er van je wordt verwacht. Het is tijd om de weg terug naar binnen te bewandelen.
Tijd om niet alleen ons denken te ervaren, maar ons hele zijn: lichaam, gevoelswereld, energie en innerlijke kern. Het gaat erom helemaal aanwezig te zijn. Dat jij helemaal “jij” mag zijn, met alles wie je bent.

In momenten heb ik ervaren dat ik er helemaal was. Ik voelde mijzelf aanwezig in mijn hele lichaam. Mijn energie stromend van top tot teen. Op die momenten voelde ik mij het meest gelukkig, vrij, verbonden en compleet.

Hoe kan je je meer met jezelf verbinden? Hoe ga je de weg naar binnen? 

Liefdevol zijn

De belangrijkste voorwaarde om dichter bij jezelf te komen heeft te maken met de manier waarop je naar jezelf kijkt.
Leg jij jezelf verwachtingen en druk op? Vind je dat je op een bepaalde manier zou moeten zijn? Bekritiseer en veroordeel jij jezelf soms?
Als dit de manier is waarop je gewend bent om met jezelf om te gaan, dan heb je je waarschijnlijk (voor een gedeelte) gesloten.
Wil jij graag meer open contact met wie je echt bent, dan is het belangrijk dat jij een veilige ruimte voor jezelf maakt. Een ruimte waarin jij helemaal jezelf kan zijn. Waarin alles wat jij voelt en vindt welkom is en met liefde wordt ontvangen.
Liefdevol zijn betekent dat alles in jou precies zo mag zijn zoals het in dit moment is. Liefdevol zijn betekent dat elk deel en elk gevoel in jou wordt benaderd met openheid, liefde, zachtheid, aandacht en nieuwsgierigheid.

Oefening in kijken zonder oordeel

Als streng zijn voor jezelf een gewoonte is geworden, dan vraagt het oefening om liefdevoller te leren zijn.
Wil jij leren kijken naar jezelf zonder oordelen? Dan is het volgende een goed begin:
merk het op als je kritisch of met een oordeel naar jezelf kijkt.
Schrijf op wat dit oordeel is.
Voel wat het met je doet om dit tegen jezelf te zeggen. Wees lief voor dit gevoel.
Zoek naar een meer neutrale en zachte manier om dezelfde situatie te beschrijven.
Bijvoorbeeld: “Het lukt me maar niet om helemaal in mijn buik te ademen, dus ik doe vast iets verkeerd.”
Wordt: “Ik merk dat mijn adem tot in mijn borst komt als ik inadem. Ik voel spanning bovenin mijn buik. Het is OK, dat mag zo zijn.”
Zoek zo vaak mogelijk naar meer neutrale en zachte woorden, die wel waar zijn. Je kan dit oefenen in het kijken naar jezelf, maar ook naar andere mensen en situaties. Dit helpt je om je houding naar jezelf (en anderen) zachter en meer liefdevol te laten zijn.

Zacht zijn voor jezelf

Om je gevoel de ruimte te geven om te mogen zijn zoals het is, is het belangrijk om aandacht te geven zonder daarbij een verhaal te maken met mogelijke oorzaken, analyses of oplossingen. En zonder iets te hoeven veranderen.

Ieder mens, en ook ieder gevoel, wil benaderd worden met openheid, begrip, liefde, warmte en zachtheid.
Door je deze houding eigen te maken, door elk gevoel welkom te heten en te omringen met liefde en aandacht, creëer je voor jezelf een veilige omgeving. Je wint je eigen vertrouwen en de verbinding met jezelf wordt sterker. Het wordt veilig en je openen gaat vanzelf. Steeds diepere lagen van het mysterie dat jij bent zal zich aan je laten zien.

Liefs Lea

4 REACTIES

 1. Herkenbaar om te lezen. Ik dacht mn hele leven dat het goed was om vanuit streng zelfdicipline te leven . Werken, studeren en trainen. zelfs mediteren diende gediciplineerd te gebeuren, en zo werd het een spirituele weg van de mind . Merk nu dat het juist de zachtheid is, om zo naar binnen te gaan. En er is steeds minder van de buitenwereld die dit opvult, en steeds minder wat je nodig hebt. De natuur, en dieren, zoals op de foto is wel een goede spiegel.

  • Grappig om te lezen Steef.
   Mijn hele wereldbeeld en manier van leven was op dezelfde manier zoals jij het omschrijft. Waarschijnlijk ben jij daardoor ook altijd succesvol geweest in wat die buitenwereld/maatschappij van je verwachtte.
   Bij mij is nu eigenlijk pas net het kwartje gevallen (aan het vallen). Ik heb nu (net zoals Lea schrijft) die echte verbinding een paar keer mogen ervaren. En God was dit dat een heerlijke staat van Zijn. Ik wil niets anders meer. Maar er is nog wel werk aan de winkel om dat te bereiken.
   Wat zijn voor jou de manieren die je het krachtigst in die staat van Zijn brengen? Zoals Lea ze omschrijft of heb je meer ontdekt?
   Groet Bas

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in