In deze tijd waarin alles om je heen stilvalt, ontstaat bij velen gevoelens van onrust en verveling. In het ‘gewone’ leven kun je deze gevoelens voorkomen, door snel je schoenen aan te trekken en je te mengen in een van de talloze activiteiten. Nu is er geen escape mogelijk. En gelukkig maar. Verveling bied je namelijk een prachtige kans tot verrijking en verdieping.

Ik doe, dus ik besta

Verveling kun je zien als een lege ruimte, die ontstaat nadat deze ruimte eerder gevuld was. In deze leegte zoek je vaak snel weer naar houvast. Dit doe je door bijvoorbeeld de televisie aan te zetten, je telefoon te checken of ruzie te maken met je man, vrouw of kind. Alles lijkt beter te zijn dan deze gevoelens van leegte toe te laten. Verveling kan voelen als versluierde angst. Niet ‘ik denk dus ik besta,’ maar ‘ik doe dus ik besta’. Verveling brengt je in contact met de angst die wij mensen allemaal in ons dragen: de angst van niet-bestaan, kortom de angst voor de dood.

Durf je het aan?

Je hebt dus moed nodig om verveling en onrust de ruimte te geven. Moedig gedrag betekent niet dat angst afwezig is: je geeft je angst als het ware een hand terwijl je zegt: ‘Ok, ik ben bereid. Ik ben bereid onder ogen te zien wat er in mij leeft. Ik ga er niet langer van weg.’
Gebruik je ademhaling hierin als anker. Je adem biedt je krachtige hulp in dit proces. Volg hem aandachtig, kruip er zo dicht mogelijk naar toe. Mocht je een heel druk hoofd hebben, vertraag dan je ademhaling. Laat je leiden door je adem dwars door je gevoelens heen.

Als een koe in de lentewei

Als je bereid bent deze moedige stap te zetten, wees er dan op voorbereid dat verveling en onrust zich in eerste instantie in alle hevigheid zullen laten zien. Ze krijgen eindelijk de ruimte! Het zijn als koeien die na een lange winter in de stal voor het eerst weer in de wei mogen: ze weten van gekkigheid niet hoe ze zich moeten gedragen. Bezie deze gevoelens dan ook als deze koeien: je kijkt er naar met een glimlach. Val er niet mee samen, maar aanschouw ze.
Misschien gaat je hart snel kloppen of schiet je adem naar je keel. Maak je geen zorgen; dat is ok. Adem rustig en diep door en word je gewaar wat er fysiek met je gebeurt. Merk op dat je het misschien fijn vindt om even te stampen op de vloer of even iets fysieks te doen waardoor je meer in je lichaam zit. Ga vervolgens weer rustig op de bank zitten en voel opnieuw. Wees nieuwsgierig: wat speelt zich eigenlijk allemaal af in je lichaam?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Lees ook : De 7 kansen die het Coronavirus jou biedt

Kleurrijke ontspanning

Als je zo aanwezig bent bij jezelf en alles wat zich aandient de ruimte geeft, ga je opmerken dat er iets in jou zich ontspant. Langzaam maar zeker transformeren gevoelens van onrust en verveling zich in rust. Dit is niet het gevoel van rust en ontspanning die je misschien ervaart als je een glas alcohol drinkt. Integendeel: deze ontspanning voelt levendig, intens en kleurrijk. Je bewustzijn valt in slaap door alcohol; als je je echter hiermee bezighoudt, ga je opmerken dat je je levendig en wakker voelt.

Ontdek je innerlijke achtbaan

Veel mensen zoeken dit gevoel in de buitenwereld: ze zoeken de rush aan adrenaline in bijvoorbeeld attracties van een pretpark of kermis. Hierdoor voel je je weer intens levend. Deze periode nodigt je uit de achtbaan in je binnenste te ontdekken. En laat die net zoveel gevoelens van intens geluk kunnen opleveren als die uiterlijke achtbaan je gaf.
Als je zo aan het spelen bent met je verveling door juist niets te doen, kom je in die laag van bewustzijn terecht waar creativiteit weer de ruimte heeft. Alleen door leegte kan iets nieuws ontstaan. Alleen door ruimte kan je fantasie wakker worden. Maak er dus gebruik van als je nieuwe business ideeën nodig hebt of zoekende bent wat je eigenlijk wilt met je leven.

Thuiskomen in jezelf

Als je dwars door verveling en onrust heen gaat, vind je daaronder nog een prachtig cadeau. Heb je ‘m al ontdekt? Misschien ga je voelen dat je op deze laag van bewustzijn je weer verbonden voelt met jezelf. Het is alsof je thuiskomt. Je zocht dit steeds in de buitenwereld, maar nu weet je: dit gevoel van verbonden zijn en thuiskomen zit in mij. De diepe rust en ontspanning die je hierdoor voelt, gaat nog een laag dieper. Misschien kun je daar ineens van binnenuit zingeving van je bestaan voelen. Wellicht voel je door de verbondenheid met jezelf, ineens ook de vreugdevolle verbondenheid met je medemensen, dieren en natuur. Verveling bracht je een cadeau dat zo kostbaar is dat je er stil van wordt. Is het ook voor jou tijd geworden ‘m uit te pakken?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Bedankt voor dit fantastische artikel. Het geeft precies aan wat de twee componenten van het Chinese karakter voor crisis inhouden. Namelijk gevaar en kans. Men kan een crisis dus als kans (Leven) gebruiken om het gevaar (dood) ongevaarlijk te laten zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in