Home Spiritualiteit Creatie en Kracht

Creatie en Kracht

8
DELEN

Ik ben Ingeborg Helder, componist en zangeres. Ik wil jullie graag vertellen over een uitdagend project wat ik dit jaar (2013) gestart ben.

Introductie

Twee jaar geleden ben ik als jazz zangeres aan het Koninklijk conservatorium afgestudeerd. Tijdens mijn studie was het maken van composities mijn favoriete bezigheid. Het luisteren naar instrumentale muziek was voor mij alsof ik me in een andere wereld bevond. Daar haalde ik heel veel voldoening en energie uit. In die periode verdiepte ik me in het piano spelen, de muziektheorie en experimenteerde ik met verschillende stemtechnieken. Zingen was voor mij vaak een strijd, omdat mijn stem zich niet makkelijk liet sturen. Nu, een aantal jaren later, begrijp ik waarom dit het geval was en ben ik heel blij met de manier waarop het allemaal in elkaar valt.

Debuut album

In mijn laatste jaar op het conservatorium heb ik fantastische muzikanten bij elkaar weten te krijgen en heb ik mijn composities uit kunnen voeren. Ik componeerde vanuit melodie en speelde met de sfeer die deze melodieën met zich meedroegen. Ik liet me inspireren door Scandinavische volksmuziek en Bulgaarse zang, waarbij de stem op een hele andere manier gebruikt wordt dan hoe ik gewend was. Het schrijven van tekst op de melodie bleef vaak uit. Ik vond de melodie opzichzelfstaand krachtiger en een tekst zou de sfeer teveel beïnvloeden. Deze elementen zorgde ervoor dat ik mijn – moeilijk te vangen – stem heerlijk kon gebruiken! Dit resulteerde in mijn debuut album Light Interchange dat vorig jaar is uitgekomen.

(Luister naar Meanwhile: [soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/34706501″ width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Een nieuw concept


Nu ben ik weer een jaar verder. We kunnen niet ontkennen dat er heel veel aan het veranderen is in de wereld. Het lijkt alsof we in een soort versnelling leven. De manier waarop we alles in hoog tempo consumeren maakt ook dat de muziekindustrie aan verandering onderhevig is. Wie koopt er tegenwoordig nog een CD? Doen we dat niet allemaal online? En als we al besluiten muziek te kopen, wanneer nemen we nog rustig de tijd om de muziek op ons in te laten werken? Ik wilde hier op inspelen en kreeg een prachtig idee!
Ik besloot elke maand een nieuwe compositie te maken en daarbij een beeld te vangen dat de beleving van de muziek zou versterken. Ik verzamelde weer een goed team om mij heen, met nu als extra een videograaf, om elke maand een single met videoclip uit te brengen.

Elke maand een andere wereld

Gevoel, sfeer en beeld zijn voor mij altijd leidend bij het componeren. Vaak overvalt het me en schrijf ik vanuit dat betreffende gevoel of beeld. Gaandeweg heb ik ontdekt dat ik een bepaalde creatieve sfeer ook kan oproepen door te mediteren of in de natuur te zijn. Het is elke dag weer anders. Het bewust worden van de ontelbaar verschillende vibes, zowel binnen in mijzelf als buiten om mij heen zijn het fundament van mijn nieuwe project Light Works.

Kijkje achter de schermen

Rillend in de kou de eerste beelden schieten. De locatie was zo mysterieus, dat het ontbreken van ramen – bij een buiten temperatuur onder het vriespunt – er niet toe deed.
(#1) The Strangest Thing –

 

Een datum vinden waarop de meest druk bezette muzikanten voor de camera kunnen verschijnen. En op de valreep toegang tot een hele mooie studio!
(#2) Rain Song – 

 

Scandinavische vibe weer te pakken en de toga van mijn vader verwikkelen tot een passend gewaad.
(#3) Silver Light –

 

Verliefd op Doutzen Kroes. Op zoek naar een penthouse waar we de fashion-look goed konden uitvoeren.
(#4) Start Over – 

 

Volledig geïnspireerd geraakt door dans. Twee top danseressen enthousiast gemaakt en in een week tijd een complete choreografie ingestudeerd. Vanaf nu had ik een modeontwerpster nodig die aan de hand van mijn inspiratie foto’s haar eigen outfits zou gaan maken.
(#5) Urge to Discover – 

 

De band twee minuten lang laten improviseren en mezelf in elastiek wikkelen om de chaos uit te beelden.
(#6) Chaos – 

 

Alle maskers af en een intieme ballad uitvoeren.
(#7) Tell Me – 

Het is prachtig om te zien dat iedereen met zoveel passie en overgave aan deze Light Works meewerkt. Ik ben daar echt ontzettend dankbaar voor!

We zijn nu bezig met het laatste ‘licht-werkje’ dat 9 december uit zal komen.

Creatie en kracht

Is het niet fantastisch om te dromen, te visualiseren, te creëren en alles (er zijn grenzen natuurlijk ;)) uit te voeren wat je in je hoofd krijgt?! Los van angst, los van vastgeroeste patronen, los van het ‘hokjes denken’, los van alles wat je tegenhoudt om je hart te volgen!

Veel liefde,

Ingeborg

 

Alternatief:

Ik nodig jullie graag uit om mijn tot nu toe uitgebrachte Light Works te bekijken op mijn site: www.ingeborghelder.com

 veel liefde,

Ingeborg

 

8 REACTIES

 1. Ik weet nu zeker dat niets zomaar gebeurd, ik was bezig met het zoeken naar antwoorden/oplossingen en/of inzichten.Omdat ook ik al heel lang de droom koester iets met muziek/zang te doen, echter had en heb ook ik problemen met o.a. mijn stem.Ik ben door allerlei andere site’s op deze site beland. En dit is echt niet per toeval gebeurd! Wauw…. in een woord geweldig, je stem de muziek keuze, alles past gewoon.

  Ik zou heel graag met je in contact willen komen, ik ben namelijk erg getriggerd door jou verhaal, je bent een geweldige bron van inspiratie, en komt heel positief en oprecht over.

  #ik ken je niet maar vind je een top vrouw met heerlijke muziek!!!!!!!!!! ga zo door (hoop gauw met je in contact te mogen komen)

 2. Wat een mooie stem zeg heel apart , ik mag zeggen heel erg onder de indruk , veel succes Ingeborg jij komt er wel . Liefs Jannie

 3. Wow Ingeborg! Te gek zeg, hoe jij bezig bent! De muziek kan ik nog niet luisteren, heb nog geen speakersetje, maar goed zeg, hoe je je leven vorm aan het geven bent! Dank je voor het delen van je inspirerende verhaal! En heel veel nog meer (levens)plezier toegewenst :)!

  Veel liefs, Susanne

 4. Wow Ingeborg
  Als er iemand de nieuwe tijd voluit leeft ben jij t wel. Wat een prachtige projecten. Nr 3 heeft mijn voorkeur vanwege de klanken die in mij resoneren. Wat een talenten komen er vrij als ze de ruimte krijgen…
  Dank je voor t delen!
  Ik ga t weer delen zodat meer mensen kunnen mee genieten en kopen.
  love
  rita

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in