Creatief met kristal - maak een kristaldoos

Ken je dat: je vindt kristallen mooi en je zou er graag mee werken, maar je weet niet zo goed hoe. Ze intrigeren je, maar je bent bang om fouten te maken in het omgaan met het kristal. En dat is zonde, want nog veel te vaak staan kristallen alleen maar mooi te wezen in een hoekje van een kast, terwijl je er zoveel moois mee kunt doen.

Dit artikel is bedoeld om je op ideeën te brengen en creatief met je kristallen om te gaan. Het gaat hier dus niet over hoe je kristallen kunt gebruiken om bepaalde eigenschappen in jezelf te versterken of je gezondheid te verbeteren. Het interessante is dat dat al doende toch wel gebeurt, aangezien je als je met energie werkt, altijd wat in beweging brengt. Wat ik je wil aanreiken is een manier om op een speelse, creatieve wijze met kristallen te werken, buiten alle ‘regels en boekjes’ om. Zolang je met respect met jezelf en je kristallen omgaat, kan er niets fout gaan. Laat de hokjes maar eens los voor het volgende:

Maak een week- of maandbak met kristallen en meer

Je hebt misschien al eens gehoord dat je een kristalgrid kunt leggen met een bepaalde intentie. Daarvoor zoek je passende kristallen uit, die samen een zekere energie neerzetten die versterkt wordt door de kristallen in een geometrisch patroon en met intentie neer te leggen: een kristalgrid. Het maken van een kristaldoos is een versimpelde versie hiervan. Het is simpeler omdat je je kristallen niet in een patroon neerlegt, maar in de vakjes. Daarnaast hoef je geen kristallen uit te zoeken die een bepaalde werking hebben, maar bijvoorbeeld kristallen die qua kleur heel mooi bij elkaar passen of die je gewoonweg aantrekken. Je zou kunnen zeggen dat je de doos puur voor de sier maakt, niet voor de werking.

En weet je wat het leuke daarvan is? Dat je intuïtief en onbewust toch die kristallen en eventueel aanvullende voorwerpen kiest, die op dit moment jouw energie in balans brengen. Voilà! Ik houd daarvan: energiewerk doen op een manier die speels is, creatief en toch diep helend. Want reken maar dat de power van je kristaldoos je raakt en dingen in beweging brengt. Misschien nog wel meer dan dat je kristallen uitkiest om hun werking!

Werkelijk holistisch bezig zijn met je energiewerk gaat immers vanuit de energie of het beeld en niet vanuit symptomatisch middelengebruik, kristal of anders. En dat is wat er gaande is als je een natuurlijk middel inzet ‘tegen’ een klacht. Om je een voorbeeld te geven: een cliënt van mij zocht een robijn tegen haar zware menstruatieklachten en bijkomende vermoeidheid. Het klopt dat robijn op dat gebied werkt. Maar de werkelijke klacht van die cliënt was dat ze veel te veel in haar hoofd zat en te hard werkte, als mechanisme om niet te hoeven voelen. Een hartopener als unakiet en een basisveiligheid gevend kristal als bronziet werken dan eigenlijk beter, breder. Niet op het symptoom, maar op het totaalplaatje. Kortom: zet je hoofd uit en hart open en ga aan de slag met het maken van je eigen kristaldoos.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat kun je gebruiken?

 • Een mooi doosje met vensters en vakjes, zoals een thee- of hobbydoos.
 • Kristallen in de kleuren en vormen die jou op dit moment aanspreken.
 • Fluwelen/ velourszakjes voor het kleureffect, want ook kleurenkracht speelt een rol.
 • Andere voorwerpen die passen in het geheel. Ik gebruik vaak veren, slakkenhuisjes, schelpen, nepwaxinelichtjes, engelen- en feeënbeeldjes of plaatjes en gedroogde bloemen.
 • Stickers zoals de levensbloem om het geheel extra op te laden met de werking van de heilige geometrie.
 • Een handgeschreven briefje met een wens, een affirmatie of dingen waar je dankbaar voor bent.Voor de doos op de foto heb ik het volgende gebruikt:Een rookkwartscluster, een rookwartspunt, een geslepen citrien, een aantal merkabahs, lemurische punten, morionkwarts, een golden healer ei en schelpen.
  Creatief met kristal - maak een kristaldoos.
  Creatief met kristal – maak een kristaldoos.

  Ik vind het zelf fijn om een kaarsje aan te steken als ik bezig ben om mijn kristallen & co in de doos te plaatsen. Ik merk dat ik dan toch hardop uitspreek waar ik sta en waar ik naartoe wil, net als met het leggen van een kristalgrid. Jij ervaart het misschien anders en dat is helemaal goed, mits je er maar van geniet om iets moois te maken voor jezelf. Geef het doosje een mooie plek, bijvoorbeeld op je salontafel waar je het vaak ziet. Het is ook leuk om er in de loop van de tijd dingen aan toe te voegen: creatief zijn met kristal is altijd een ‘work in progress’. Zoals de energie verandert gedurende de tijd dat je doosje er staat, mag ook de inhoud meegaan in die stroom.

  Ik hoop dat dit blog je aanzet om iets moois voor jezelf te maken met de schatten uit de aarde: kristallen. Wat maakt het creëren van een kristalbak zo van meerwaarde?

 • Het is praktischer dan een kristallen grid, waar je kinderen mee aan de haal gaan of de kat bovenop gaat zitten.
 • Het verhoogt je trillingsfrequenties automatisch omdat je met hoogfrequente kristallen aan de slag bent.
 • Het creatief en associatief bezig zijn haalt je uit je hoofd en in je lijf (je hart).
 • Je ordent en verzamelt je kristallen op een speelse manier, i.p.v. dat ze her en der verspreid liggen en/ of niet gebruikt worden.
 • Je bent bewust bezig met kleur, vorm, energie en kristal, wat je creativiteit en je intuïtie versterkt.
 • Je bent bewust bezig met je intenties en je wensen en het is altijd goed om daar helder in te zijn.
 • Het is heerlijk om te doen, het geeft voldoening en plezier. En daarbij: een eyecatcher op de salontafel is ook nooit weg.Als je je idee wilt delen, dan lijkt het me heel leuk te horen wat jij graag maakt! Tenslotte mogen we allemaal gebruik maken van wat moeder aarde ons geeft, op een manier die ons in onze kracht zet. Wees dus op jouw manier creatief met kristal en ervaar hoe het voor je werkt. Een kristaldoos is mooi om naar te kijken en ongemerkt, brengt het ook nog eens een positieve energetische verandering teweeg. Veel kristalpracht- en kracht gewenst!
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. Dank je voor je specifieke compliment en veel moois gewenst als je zelf aan de slag gaat, Monique.

 2. Lieve Fanny.

  Prima idee en een ,en een goed invoelende tekst. Oprecht goed.

  Liefdevolle groet.