Dankbaar zijn voor wat je wél hebt heeft zo veel goeds gedaan voor mijn proces! Na mijn aanvankelijke weerstand, ontdekte ik hoe krachtig dankbaarheid is.

Dankbaarheid leidt tot groei

Zoals de meeste mensen, heb ik moeten leren om bewust dankbaar te zijn. Ik was in gedachten vaak al in de toekomst, bij wat ik wilde bereiken. Regelmatig las ik de ervaringen van anderen dat dankbaarheid ze zoveel verder had gebracht. Ook in spirituele geschriften wordt benadrukt dat het ervaren van dankbaarheid een belangrijk ingrediënt is tot groei en dat het je leven verrijkt.

Weerstand

Ik merk dat veel mensen die zich op het pad van bewustwording bevinden dit principe kennen. Waarom brengen we dit dan niet massaal in praktijk?
Er is weerstand, ook bij mij. Beter gezegd, er wás weerstand. Tegen het feit dat ik daarmee de regie nam. Want: zo lang ik kon klagen, legde ik de verantwoordelijkheid buiten mezelf. En mocht ik mopperen op het leven of op het onbegrip van anderen.
Dit patroon hebben velen van ons zich eigen gemaakt, het zit al tientallen jaren in ons systeem. Eronder schuilt angst: wat nu als het ons niet lukt? Als het oefenen in dankbaarheid niet de gewenste verandering brengt? Dan zijn we een illusie armer: we zijn blijkbaar niet in staat om ons leven in eigen hand te nemen.
De vraag is waar we de voorkeur aan geven: onszelf gevangen houden in de huidige situatie of de deur open zetten naar iets anders? Waarbij we vooraf geen garantie hebben op succes.
Naarmate ik innerlijk groeide en meer vertrouwen kreeg in het universum en mezelf, nam mijn weerstand af. Ik was eraan toe om dankbaarheid bewust te gaan toelaten en ervaren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Minder vanzelfsprekend dan gedacht

Ik besloot om iedere dag 3 dingen op te schrijven waarvoor ik dankbaar was. Het mochten grote gebeurtenissen zijn, maar ook alledaagse, gewone momenten. Enerzijds was het gemakkelijk: het lukte me iedere dag om 3 dingen te ontdekken waarvoor ik dankbaar was. Anderzijds was het lastiger dan gedacht omdat ik me dit iedere dag opnieuw moest voornemen. Dit viel me tegen van mezelf. Het was geen vanzelfsprekendheid. Blijkbaar zijn we als mens toch sneller geneigd om te focussen op de mindere momenten of op hetgeen nog geen realiteit is: onze wensen en dromen.

Leg je gevoel vast

Aanvankelijk schreef ik dit ‘s avonds op. Maar ik merkte dat mijn enthousiasme hiervoor geleidelijk afnam. In de avond was ik niet zo helder meer en was het lastig om terug te halen waarvoor ik precies dankbaar was. Wat ik opschreef waren vaak algemeenheden: het feit dat mijn kinderen gezond zijn, de mooie sessies die ik mag doen en fijne ontmoetingen met anderen.
Ik realiseerde me dat de waarde van de oefening vooral zat in specifieke momenten en het gevoel dat ik daarbij ervoer. Het gaat erom dat je stil staat bij de dingen waar je je dankbaar over VOELT op dat moment, minder waar je dankbaar voor BENT.
Fijne gevoelens leiden tot een positieve vibratie. En je vibratie, frequentie, dat is wat je uitzendt. Hiermee trek je situaties en mensen aan die met deze positieve vibratie matchen. Zodat je wensen en verlangens realiteit worden.

Op het moment zelf

Als ik ervaringen wilde opschrijven waarvoor ik me dankbaar voelde, zou ik dat op het moment zelf moeten doen. En ik bedacht om ze gedurende de dag in mijn telefoon te noteren. Zo kon ik op elk moment de fijne ervaringen en gewaarwordingen vastleggen vanuit een oprechte, diepe dankbaarheid. En dat werkte veel beter! Wanneer ik langs de Maas fietste en een roofvogel een snoekduik zag maken, noteerde ik dit mooie moment. Maar ook als mijn kinderen een grappige opmerking hadden gemaakt of als ik een bijzonder gesprek had gevoerd met een vriendin. Door het gelijk op te schrijven, was ik beter in staat om vast te leggen waarvoor ik nu precies dankbaar was. Ik kon de essentie vastleggen. En wanneer ik het na het noteren terug las, ervoer ik nogmaals een diepe dankbaarheid. Het gevoel dat ik al had vergrootte zich.

Vertrouwen groeit

Op deze manier werd deze oefening veel minder een ‘moeten’. Sterker nog, tussen de momenten van dankbaarheid door kon ik dit gevoel vasthouden en bevond me in een nieuwsgierige afwachting wanneer het volgende mooie moment zich zou aandienen.
Ik merkte dat ik daardoor meer vertrouwen ontwikkelde. Immers: er zijn altijd zaken om dankbaar over te zijn, ook bij tegenwind. Soms zijn ze klein, soms groot. Het universum heeft van alles voor ons in petto, laat je verrassen!

Tevreden zijn met waar je bent

Ik merkte dat het prima is om wensen en dromen te hebben en daar ook bewust aandacht aan te besteden, dit leidt tot groei. De kunst is om tegelijkertijd tevreden te zijn met het punt waarop je je bevindt. Immers, als je wil groeien, dan zal er altijd iets te wensen zijn. Maar als je daar te veel je aandacht en energie aan geeft, bestaat het risico dat je een permanente onvrede ervaart. Terwijl het voor je groei juist zo belangrijk is dat je je fijn voelt. Dan zit je in een hoge vibratie, waardoor er meer positieve zaken naar je toe kunnen stromen.

Tips

Het is vooral belangrijk dat je een manier vindt die bij jou past. Anders wordt het een ‘moeten’ en creëer je weerstand in jezelf.
• Schrijf iedere dag 3 zaken op waarvoor je dankbaar bent, liefst op het moment zelf.
• Beschrijf het zo concreet mogelijk en leg de essentie vast: wat was het precies in de ontmoeting dat zo fijn was? Welk gevoel ervoer je?
• Lees het regelmatig terug, hiermee vergroot je je vertrouwen en daarmee je vibratie.

Laat je weerstand los, wees je bewust van het moois om je heen en ervaar wat dankbaarheid jou brengt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Wat een ontzettend mooi stuk, bedankt!
  Ik leef de laatste jaren heel actief volgens het principe van Dankbaarheid, en het heeft mij veel gebracht. Het veranderd letterlijk je kijk op (zowat) alles. Ook m’n coachees hebben er baat bij dat er een tevreden, dankbare coach tegenover hen zit, die daadwerkelijk, van binnenuit, in staat is om ‘om te denken- en voelen’. Dat inspireert anderen geregeld om hetzelfde te doen. Daar kan geen techniek of methode tegenop!

  Heel belangrijk vind ik ook wat je zegt over het opschrijven van dankbare gevoelens in het moment. Ik deed dat ook een tijdlang achteraf, en dan wordt het inderdaad eerder een ‘moeten’ dan ‘ervaren’ .

  Een fijne dag nog en dankbare groet,
  Stefanie

 2. Heel herkenbaar wat je zegt, de vanzelfsprekendheid over dingen die eigenlijk wonderbaarlijk zijn. Ik denk dat dit op termijn tot ontevredenheid leidt. En wanneer mensen ontevreden worden, worden ze ongelukkig.
  Het is belangrijk dat we kinderen eraan herinneren dat we dankbaar mogen zijn met de wereld waarin we leven. De natuur, maar ook het comfort. Door zelf dankbaar te zijn en dit uit te spreken en te laten zien, helpen we hun ook om bewuster te zijn of worden.
  Dank voor je reactie!

 3. Ik verbaas me de laatste tijd regelmatig over het feit dat we alles maar hebben. ALLES is geregeld. Je kunt je kont afvegen met papier wat gemaakt wordt. Dan gaat het mooie drolletje met papier door een rioolsysteem waarvan je geen weet hebt wat voor reis deze aflegd en er vervolgens mee gebeurt.

  Als je stil gaat staan bij elk product wat je gebruikt dan kan het niet anders dan dat je overweldigend wordt door dankbaarheid en verwondering.

  Maar dit wonder zien de meeste niet meer. Het is tenslotte toch normaal dat alles er gewoon is.

  Dan ook nog het wonder van de biologie. Je kunt ervoor kiezen om van de ene verbazing in de andere te vallen, als je er maar voor open staat.

  De lijst is eindeloos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in