Dansen met het universum

Ons lichaam, onze geest, onze emoties – alles in onze fysiologie verandert elk moment, afhankelijk van de tijd van de dag, de stand van de maan, de seizoenen en zelfs de getijden. Ons lichaam is deel van het universum, en alles dat in het universum gebeurd heeft invloed op de fysiologie van ons lichaam. Biologische cyclussen zijn een uitdrukking van de cyclussen van de aarde die in verband staan met de hele kosmos, en maar vier cyclussen – de dagelijkse cyclus, cyclus van de getijden, de maandelijkse oftewel maan cyclus en de jaarlijkse cyclus oftewel de seizoenen – zijn de basis van alle cyclussen in ons lichaam.

Terwijl de aarde om zijn as heen draait ervaren wij een 24 uur cyclus van dag en nacht dit noemen we de dag. Deze cyclus is gebaseerd op het draaien van de aarde, alles in ons lichaam, alles wat deel uitmaakt van de Aarde, draait en beweegt mee met de Aarde. Wanneer dit biologische ritme verstoord is door een lange reis, ervaren we bijvoorbeeld “jet lag”. Als we een nachtdienst werken kan het zijn dat we ons de volgende dag niet helemaal fit voelen ondanks dat we rusten tijdens de dag. Dit komt doordat ons biologisch ritme niet meer gelijk loopt met het kosmische ritme. Door alleen al een naar ons zelf te kijken kunnen we zien dat we op bepaalde tijden van de dag honger hebben, terwijl we op andere momenten juist slaap hebben. We weten dat we ons op een bepaalde manier voelen om 4 uur in de middag en een heel ander gevoel om hebben 4 uur in de morgen.Volle Maan 3 augustus

De getijden hebben ook een invloed op onze fysiologie. De cyclussen zijn het resultaat van het effect dat de zwaartekracht van de zon, de maan en de sterren in andere Melkwegen hebben op de oceanen op Aarde. We hebben een oceaan binnen in ons die gelijk is aan de oceanen op Aarde. Meer dan 60 procent van ons lichaam is water en dit geldt ook voor onze planeet. Dus ervaren we eb en vloed op de planeet maar ook in ons lichaam. Als we ons niet helemaal lekker in ons vel voelen, loopt ons lichaam niet helemaal gelijk met het universele lichaam. Tijd door brengen bij de oceaan, of ergens in de natuur, kan helpen om het lichaam weer gelijk te laten lopen met het universele lichaam.

De cyclus van de maan is een periode van 28 dagen wat komt door het bewegen van de aarde, de zon en de maan staan met elkaar in verbinding. Deze cyclus wordt weer gegeven door de wassende en afnemende maan. We zien de volle maan, de halve maan, geen maan en dan start de cyclus weer opnieuw. Vruchtbaarheid en menstruatie zijn een goed voorbeeld van de cyclus van de maan, en er zijn nog veel meer cyclussen van 28 dagen lang. Toen ik nog als arts op de spoedeisende hulp werkte, zagen we overeenkomsten tussen patiënten, afhankelijk van de tijd van de dag en de stand van de maan.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Terwijl de Aarde rond de zon draait, ervaren we seizoen gebonden cyclussen als biochemische verandering in het lichaam en de geest. We worden sneller verliefd in de lente en worden sneller depressief in de winter. Mensen met een winterdepressie voelen zich over het algemeen weer beter zodra je ze in het zonlicht komen. Seizoen gebonden veranderingen zien we niet alleen in de biochemie van het menselijk lichaam, ook hebben ze invloed op de biochemie van bomen, planten en dieren en al het andere wat je vind in de natuur.

De Aarde draait op zijn as in de lente, bloemen bloeien, dieren komen weer tevoorschijn, vogels migreren, vissen keren terug naar hun paar gebieden en het voorplanten begint weer opnieuw. Mensen worden bewogen om poëzie te schrijven, geliefden zingen liedjes, en jongen en ouden harten worden verliefd. Seizoen gebonden cyclussen hebben biologisch, mentaal en emotioneel invloed op ons, en het heeft alles te maken met de verbinding tussen de Aarde en de zon.Volle Maan 3 augustus

Er zijn andere cyclussen en ritmes die maar voor een paar seconden veranderen, en er zijn cyclussen die van twintig minuten tot achtentwintig uur kunnen duren, dit zijn de ultradiaan cyclussen. Denk bij deze bijvoorbeeld aan REM slaap wat een cyclus van 2 uur is.Dit is een cyclus binnen in een cyclus, en kan erg ingewikkeld worden, maar het is allemaal deel van een groot symfonie. Als deze cyclussen bij elkaar maken ze het symfonie van het universum. Om het lichaam en de geest van de kosmos te scheiden betekend dat het grote plaatje niet word gezien. Het lichaam en geest zijn deel van de grote geest, dit is deel van het universum. En veranderingen in deze cyclussen kunnen grote gevolgen hebben voor onze fysiologie. Het universum is werkelijk een symfonie van de sterren. En als wij mee spelen in de symfonie gaat alles spontaan en zonder moeite, en de uitbundigheid van het universum vloeit door ons heen als een golf van pure extase.

Als de cyclussen van onze lichaam-geest gelijk lopen met die van de natuur, en we in harmonie met zijn met het leven, leven we in een staat van volmaaktheid. Om in deze staat van volmaaktheid te leven is om in een staat van bewustheid te leven waarin alles gemakkelijk gaat en onze verlangens makkelijk voldaan kunnen worden. Volmaaktheid is magie, synchronisatie, toeval en blijdschap. Het is geluk dat aan onze kant staat. Om in deze volmaaktheid te leven moeten we de intelligentie van de natuur door ons heen laten stromen zonder ons er mee te bemoeien.

Dansen met het universum

Theoretisch gezien als we in totale verbinding met het universum zouden staan, als we in totale harmonie mee bewegen met de ritmes van het universum, als we geen stress zouden hebben, zou er bijna geen aftakeling van het lichaam plaats vinden. Het lichaam wordt niet ouder als we in totale verbindingen staan met de cyclussen van het universum. Als het lichaam zwakker zou worden, zou dat op universele schaal gebeuren, en duizenden jaren duren. Maar onze lichaam en geest is niet compleet verbonden met de cyclussen van het universum, waarom is dit? Stress. Zodra we enkele gedachten hebben maakt niet uit welke, hebben deze invloed op de neiging van de biologische cyclussen om te synchroniseren met de universele ritmes.

Hoe veranderen wij de intelligentie van de natuur?

We kunnen zeggen dat we ingrijpen wanneer we ons identificeren met ons zelfbeeld en onze eigenzelf verliezen. Als we onze verbondenheid met onze ziel verliezen, onze bron. We kunnen stellen dat we ingrijpen als we ons zorgen beginnen te maken, als we op problemen voorbereiden, als we beginnen met denken dat er iets fout kan gaan, als we proberen alles te controleren, als we bang zijn, als we ons geïsoleerd voelen. Dit alles kan effect hebben op de natuurlijke intelligentie. Telkens als we weerstand voelen, als er iets fout gaat, als we ons gefrustreerd voelen, als we teveel ons best doen, dan verbinden we niet met de bron, het volledige bewustzijn dat manifesteert als de oneindige mogelijkheden van het universum. Angst is de staat van afscheiding. Weerstand op alles dat is. Zonder weerstand zou alles spontaan en zonder moeite gaan.

Ons lichaam praat altijd met ons doormiddel van signalen zoals je gemakkelijk  of ongemakkelijk voelen, pijn en plezier. Als we luisteren naar de kleine verschillen van gevoel in ons lichaam, staan we in contact met intuïtieve intelligentie. Deze vorm van intelligentie is contextueel, relationeel, verzorgend, holistisch en wijs. Intuïtieve intelligentie is nauwkeuriger dan welke rationele gedachten dan ook. Intuïtie is geen gedachten, het is het lokale kosmische veld van informatie die fluistert tussen onze gedachten door. Dus als we naar de wijsheid van ons lichaam luisteren en ons bewust worden van de sensaties van ons lichaam. Kunnen we de hele kosmos leren kennen, want de hele kosmos wordt ervaren door de sensaties van het lichaam.

Als we niet in harmonie zijn met de universele ritmes, het signaal dat komt as het gevoel van ongemak, of dit nu spiritueel, mentaal of emotioneel is. Als we ons mee laten voeren door de harmonie van het universum, het gevoel dat we kennen als gemak, en blijdschap. In werkelijkheid zijn deze gevoelens de stem van de ziel, deze spreekt tot ons op de hoogste niveaus van gevoel in ons lichaam. Als we in het diepste van ons lichaam luisteren horen we de stem van de ziel, omdat ons lichaam een bio-computer is die constant in verbinding is met de universele geest. Ons lichaam heeft de rekenkracht om rekening te houden met elke mogelijkheid en detail van elke gebeurtenis in ons leven.

Dit alles wetend, waarom niet goed voor je lichaam zorgen? Geef je lichaam aandacht en liefde. Laat alles waar je je zorgen over maakt van je afglijden zodat je lichaam kan afstemmen op de ritmes van het universum. Als je oplet op de ritmes en cyclussen van je lichaam-geest, en als je een beetje bekend word met de komische ritmes, zie je dat je je lichaam kan synchroniseren met de ritmes van het universum. Je hoeft geen expert te zijn, let er alleen een beetje op. Let op hoe je je voelt over de loop van een dag en op verschillende dagen van de maand afhankelijk van de stand van de maan. Kijk naar de lucht en observeer de standen van de maan. Als je de krant leest ga op zoek naar eb en vloed. Voel je lichaam en kijkt hoe het reageert op de seizoenen. Het begrijpen van deze ritmes kan je helpen, maar het volgende moet je goed onthouden.

Dansen met het universumTussen zes en tien in de morgen en in de avond is wanneer je lichaam in een staat van lage metabolisme is. Probeer tussen deze uren een stilte moment te vinden. Ideaal zou zijn als je zou mediteren in het begin van deze periode en zou sporten in de middelste periode, zeker als je probeert gewicht te verliezen. Tussen tien uur in de morgen en twee in de middag is als je metabolisme op zijn hoogst is. Dit is de tijd om je grootste maaltijd van de dag te eten, omdat je lichaam het eten veel beter opneemt. Tussen twee en zes uur in de middag is het goed om bezig te zijn, nieuwe dingen leren of fysiek bezig zijn. Tussen twee en zes uur in de nacht is het goede moment om te dromen.

Rond zes uur in de avond, en het best voor zonsondergang, is een goede tijd om het avond eten te eten. Het beste is om hiervan een lichte maaltijd te maken, en tussen het eten en slapen is het verstandig om twee tot drie uur te wachten met slapen. Probeer naar bed te gaan tussen tien uur en half elf voor de beste nachtrust en dromen.

Dit zijn basis suggesties, op het moment dat je begint om je eigen ritmes aftestemmen op die van het universum, kan het zijn dat je lichaam anders gaat voelen. Het voelt vitaal, het word niet moe, we voelen dat we meer energie hebben, we beginnen met ervaren van een staat van bewustzijn waarin alles met gemak gaat. Een goede gezondheid is niet alleen niet ziek zijn maar je ook blij van binnen voelen. Het is een staat van positiviteit die niet alleen fysiek is maar ook emotioneel, psychologisch en uit eindelijk spiritueel. Technology maakt ons niet gezond. Wat ons gezond maakt is een verbondenheid met de krachten van het universum, om te voelen dat ons lichaam deel uitmaakt van de natuur, te communiceren met de natuur, om te communiceren met onze ziel door tijd alleen en in stilte door te brengen.

De oceanen en rivieren van onze planeet zijn het levensbloed dat door onze harten en lichamen rond pompt. De lucht is de heilige adem van het leven die energie geeft aan elke cel in ons lichaam zodat het mag ademen en mee mag doen in de dans van de kosmos. Om te weten dat we deel uitmaken van de Aarde, en dat we onafscheidbaar zijn van het universum, is om geluk mee te maken en de ervaring van verbondenheid met alles. Dit is de helende ervaring, de ervaring van het compleet zijn, en om compleet te zijn is om in vreugde te leven.

© Deepak Chopra

Leestip:

De 7 spirituele wetten van succes voor het vervullen van je dromen

Auteur: Deepak Chopra

4,7/5 (82 reviews)
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

16 REACTIES

 1. Ja, wat heel wezenlijk beleefd kan worden (en wat men ooit ook zo ervaarde) waren de vier cycli, waar men zich op afstemde en naar voegde. De cycli werden eveneens opgevat als een soort “tijd”.

  Toen klokketijd zijn intrede deed, had men geen oog meer voor de cycli. Maar klokketijd is onnatuurlijk. Het is een door mensen bedachte illusie. De natuur kent geen indeling in uren, minuten en seconden. Dieren, planten kennen geen tijd en toch groeit en bloeit alles op de daarvoor bestemde tijd.

  Klokketijd is enkel van nut om praktische zaken te organiseren. Daarna zou de mens zijn idee over tijd zo snel mogelijk los moeten laten.
  Denken in tijd (bijv. in verleden en toekomst) houdt de mens af van zijn compleet zijn, de heelheid en verbondenheid met alles.

  Wanneer men zich zorgen maakt, angstig is, verwachtingen heeft, controle wil houden, end. is dit altijd voor iets dat mogelijk in de toekomst zou kunnen gebeuren. Of men zit met de aandacht in het verleden te denken over het leed dat ooit werd aangedaan. Op die manier houden emoties verband met denken in tijd.

  Echter in Hier en Nu (aanwezig, tegenwoordig-Zijn) bestaat geen angst, geen zorg. Is alles zoals het Is.

  Onafscheidbaar zijn van het universum betekent dus aanwezig-Zijn. Door afstemming op de biologische klok ontstaat er weer (gevoels)contact met het Leven of Zijn Zelf, en verdwijnt de identificatie met het vorm-leven.

 2. Er is een goeie documentaire over Deepak gemaakt door zijn zoon waarin zijn zoon een realistischer beeld wil laten zien over wie zijn vader is naast het ‘guru’ beeld van Deepak. Decoding Deepak heet het.

 3. Interessante stof. Maar het staat bol van de grammaticale- en spellingsfouten. Dat zorgt er bij mij voor dat ik meer bezig ben met verbeteren dan dat ik werkelijk nog aan het lezen ben.

  Ook weet ik niet zo goed wat ik van het volgende moet denken:
  (….), maar het volgende moet je goed onthouden: (….). Dit zijn basis suggesties.

  Het klinkt belangrijk – ‘goed onthouden’, maar het blijken maar suggesties te zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in