‘Dat is niet eerlijk!’ Omgaan met onrecht

Ken je dan? Iemand zegt iets of er gebeurt iets en jij denkt: ‘Ja maar dat is niet eerlijk!’. Vervolgens schieten allerlei emoties door je heen en ben je boos en verdrietig tegelijkertijd. Met gevolg dat je uiteindelijk doodmoe en uitgeteld op de bank ligt. Tja, omgaan met onrechtvaardigheid is nog niet zo makkelijk.

Geraakt tot in mijn kern

Waarom raakt het mij altijd zo wanneer iets naar mijn mening niet eerlijk is? Het voelt namelijk alsof ik tot in mijn kern word geraakt. Ook als het niet over mij gaat maar over iemand anders. Bijvoorbeeld wanneer iemand oneerlijk wordt behandeld of ikzelf onderdeel ben van het verhaal.

Een klap in mijn gezicht

Het vervelende is dat ik in zo’n situatie niet altijd goed uit mijn woorden kom. Het lijkt alsof ik op dat moment een klap in mijn gezicht krijg en tijdelijk niet meer functioneer. Een gevoel van ongeloof overheerst en verstompt iedere reactie.

Vervolgens kom ik weer bij en vechten pijn, verdriet en boosheid om aandacht. Uiteindelijk winnen ze alle drie en loop ik als een kip zonder kop te kakelen. Tegen wie het maar wil horen, maar eerlijk, voor tegen mijzelf, in mijn hoofd.

Gesprekken in mijn hoofd.

Want in plaats van dat ik mijn verontwaardiging of ongeloof uit, houd ik het vaak binnen. Voer ik eindeloze gesprekken in mijn hoofd. Zeg ik, in mijn hoofd, iemand een goed de waarheid en kom ik voor mijzelf op.

De waarheid is dat ik het vaak lastig vind, dat opkomen voor mijzelf. Voor een ander? Dat is niet echt een probleem. Maar voor mijzelf?!

Wat zullen mensen wel niet denken?

Een stemmetje in mijn hoofd bemoeit zich dan namelijk met het gesprek in mijn hoofd. Een stem die voor mijzelf opkomen helemaal geen goed idee vindt. Want wat zullen mensen wel niet denken? Of zeggen? Wat voor conflict kan er dan misschien ontstaan? En zo raak ik vervolgens in conflict met mijzelf.

Het aanpassen aan een ander, ‘ja’ knikken waar ‘nee’ zeggen wenselijk is, gebeurt heel vaak. Want weten dat iets onrechtvaardig is en er naar handelen zijn twee verschillende dingen.

Hooggevoelig en omgaan met onrecht

Mensen die hooggevoelig zijn hebben vaak veel moeite met onrechtvaardigheid. Maar ook net zo veel moeite met het opkomen voor zichzelf. Geneigd om zich altijd maar aan te passen en daardoor het opkomen voor zichzelf verleerd.

Onrechtvaardigheid doet pijn tot in je ziel. En daar zit ook een sleutel tot verandering. Want je ziel geeft een kreet waar jij naar mag leren handelen. (Leren) opkomen voor jezelf, hoe lastig het soms ook is, is recht doen aan je ziel.

Hoe ga ik om met onrecht?

Ten eerste: Blaas stoom af, huil, lach of schreeuw. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar je emoties uit, in plaats van dat je ze opkropt. Je bent vaak geneigd om de emoties die onrecht oproepen weg te drukken. Maar probeer de volgende keer je te uiten. Als het niet direct op dat moment lukt (omdat je het misschien eng vindt), doe het dan op een later moment. Zet de muziek hard aan en gil of schreeuw mee, schrijf het op papier als dat meer bij je past of praat er met iemand over. Wat je ook doet, geef ruimte aan je emoties.

Ten tweede: Zet een stap terug en probeer van een afstandje naar de situatie te kijken. Wat is er gebeurd? Wat heeft je (precies) geraakt, waarom en wat zegt dit over jou? Wat kan je hiervan leren?

Ten derde: Bedenk wat je met de uitkomst van stap twee wilt doen. Wil je terugkomen op de situatie waarin je onrecht hebt ervaren? Hier nog eens over praten en de woorden gebruiken die je eerder niet kon vinden? Of wil je het laten voor wat het is en lukt dat dan ook? Is het hetgeen wat je ervan geleerd hebt voldoende? Wat heb jij nodig om later met een tevreden gevoel terug te kijken, in de wetenschap dat jij voor jezelf bent opgekomen?

Je hoeft hiervoor dus niet altijd de confrontatie aan te gaan. Soms is het opschrijven van je gevoelens of er met iemand anders over praten voldoende. Dit kan je inzicht geven in hoe je er in de toekomst misschien anders mee kan leren omgaan. Het gaat erom dat je stap voor stap bewuster leert kijken naar de situaties waarin jij onrecht ervaart. Zodat je gaandeweg steeds meer recht leert doen aan jezelf.

Picture of Pauline Coppens

Pauline Coppens

Mijn naam is Pauline Coppens en ik werk als psychosociaal therapeut en coach. Ik ondersteun volwassenen en kinderen in het leren omgaan met hooggevoeligheid.
5-hoek

Overige artikelen

Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie
De kracht van woede in zeven stappen
Je huis beschermen met bergkristal
15 mythes over hoogsensitiviteit
Moeite met keuzes maken? Zo vind je je intuïtie en vertrouwen
Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
Zelfdoding vanuit zielsperspectief
Uit nieuw onderzoek blijkt dat placebo’s effectiever worden in de behandeling van ziektes
Je thuis voelen in de onveiligheid van transformatie