De 11 beste bewustmakende films van 2017 die je in 2018 beslist moet zien

Gelukkig hoef je geen duizenden uren film te bekijken voor de beste beelden over serieuze wijsheid en inspiratie. Een terugblik op 2017 laat zien dat zowel zoekenden als filmliefhebbers afgelopen jaar hun hart konden ophalen aan een ruime keuze bewustmakende films die het bekijken meer dan waard zijn en die aanzetten tot diep nadenken. Van toonaangevende blockbusters en documentaires over een krachtig persoon, tot indachtige meditaties en meesterlijke animaties.

Geschreven door : Danette Wolpert

Voor de bewuste filmkijker is het witte doek zijn spiegel. Filmpersonages worden ons gepresenteerd als een onbeschreven blad waarop we onszelf kunnen projecteren en hun strijd en victorie wordt de onze. Wellicht vindt je in mijn keuze voor de beste films van het jaar reflecties van je eigen heldenreis… en beïnvloeden ze met hefboomwerking jouw persoonlijke transformatie waar jouw ziel intens blij van wordt. Hier volgt mijn keuze, in willekeurige volgorde:

1. LuckyDe 11 beste bewustmakende films van 2017 die je in 2018 beslist moet zien

Lucky volgt de spirituele reis van een 90-jarige atheïst en de eigenzinnige personages die in zijn niet op de kaart vermeldde woestijnstadje wonen. Omdat hij al zijn tijdgenoten heeft overleefd en eruit heeft gerookt, vindt de fanatiek onafhankelijke Lucky zichzelf op de grens van zijn leven geduwd in een reis naar zelfonderzoek, leidend naar wat zo vaak als onbereikbaar wordt beschouwd: verlichting. Lucky is zowel een ode aan het leven en carrière van Harry Dean Stanton, als een meditatie over sterfelijkheid, eenzaamheid, spiritualiteit en menselijke verbondenheid. In de hoofdrollen Harry Dean Stanton, Ed Bigly Jr., Ron Livingston en David Lynch.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

2. Walk With MeDe 11 beste bewustmakende films van 2017 die je in 2018 beslist moet zien

Verteld door Benedict Cumberbatch is Walk With Me een filmische reis door de wereld van mindfullness en het leven van de Zen-Boeddhistische meester Thich Nhat Hanh. De film is een vakantie voor de overbelaste geest en begeeft zich diep in het leven van het Plum Village klooster, waar toegewijden al hun bezit hebben opgegeven voor een zuiver leven met een gemeenschappelijk doel – hun lijden transformeren en de kunst van mindfulness beoefenen met deze wereldberoemde leraar.

3. Chasing coralDe 11 beste bewustmakende films van 2017 die je in 2018 beslist moet zien

Van de regisseur van Chasing Ice is dit epische avontuur met als doel een cruciaal levend wezen in het complexe ecosysteem van onze Aarde te redden – koraal. Deze op het juiste moment gemaakte karakter-gedreven documentaire voelt meer als een spannende thriller. Met in de hoofdrol Zack Rago, een zichzelf-benoemde koraalnerd die voor niets terugdeinst om visueel bewijs te verzamelen van de hartverscheurende achteruitgang van dit organisme. Deze favoriet van Sundance 2017 richt zowel voelbaar als aanstekelijk de focus op de mogelijkheden om ons milieu te redden en geeft ons een dosis hoop.

4. De Last Dalai Lama?De 11 beste bewustmakende films van 2017 die je in 2018 beslist moet zien

Regisseur Mickey Lemle (Ram Dass Fierce Grace) brengt een zeer krachtig en persoonlijk portret van Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama op het witte doek. Lemle heeft de Dalai Lama zeer uitgebreid kunnen filmen met een intimiteit die alleen mogelijk was dankzij hun 30-jarige relatie. In deze bemoedigende film spreekt de Dalai Lama openhartig over de problemen die gepaard gaan met ouder worden en die de geest zouden kunnen verontrusten: spijt, onvervulde dromen, frustratie en de onvermijdelijke dood. Daarbij onderzoekt hij de aanhoudende vragen over zijn volgende reïncarnatie. De Last Dalai Lama? bevat ook interviews met Daniel Goleman, Richard Davidson, Matthieu Ricard, George W. Bush, familieleden van de Dalai Lama en wordt omlijst door muziek van Philip Glass.

5. WonderDe 11 beste bewustmakende films van 2017 die je in 2018 beslist moet zien

In deze verrassende hit van Lionsgate, met Julia Roberts en Owen Wilson in de hoofdrollen, is de jonge Auggie Pullman (Jacob Tremblay van de film Room), geboren met een misvormd gezicht, karmisch bestemd te navigeren langs paden van spot en pesterijen. Een gevoelig, humanistisch verhaal dat ons begeleidt in het spiritueel praktiseren van tolerantie, acceptatie en onvoorwaardelijke zelfliefde. Uiteindelijk bevredigt Wonder ons met het geloof dat mensen goed kunnen zijn.

6. HEALDe 11 beste bewustmakende films van 2017 die je in 2018 beslist moet zien

Regisseur Kelly Noonan maakte een leven-bevestigende documentaire over de kracht van de geest om het lichaam te helen. Deze film biedt nieuw inzicht in de wonderbaarlijke genezer die zich in ons bevindt. HEAL maakt niet alleen gebruik van de briljante geesten van vooraanstaande wetenschappers en spirituele leraren, maar volgt ook drie mensen op hun helende reis met een hoge inzet. Deze film, een van de best verkochte documentaires op iTunes, bevat onder meer interviews met Dr. Deepak Chopra, Dr. Joe Dispenza, Anita Moorjani, Marianne Williamson en Dr. Michael Beckwith.

7. De Red TurtleDe 11 beste bewustmakende films van 2017 die je in 2018 beslist moet zien

Indrukwekkend diepgaand en van innemende eenvoud, biedt dit mystieke, woordloze verhaal over een gestrande schipbreukeling tijdloze lessen over empathie en liefde, verlangen naar wat we achterlaten en de schoonheid van het gezin. Deze Frans-Japanse co-productie, schitterend gemaakt door Oscar-winnaar Michael Dudok de Wit, betovert je – als je er voor openstaat – met magisch realisme. Degenen die de voorkeur geven aan een meer familiegerichte tekenfilm, zouden Coco kunnen bekijken.

8. RUMBLE: The Indians who rocked the worldDe 11 beste bewustmakende films van 2017 die je in 2018 beslist moet zien

Een feestelijk onderzoek naar de vaak ondergewaardeerde invloed van de inheemse Indiaanse tradities in de evolutie van de Amerikaanse popmuziek, met in beeld: Link Wray, Robbie Robertson, Jesse Ed Davis, Jimi Hendrix, Randy Castillo, Martin Scorsese, Quincy Jones, Steven Tyler, Iggy Pop, Tony Bennett en George Clinton. Deze met sterren bezaaide, zowel boeiende als uitdagende eerbetuiging, geeft de broodnodige aandacht aan de onschatbare waarde van inheemse wijsheid die zich bevindt in het erfgoed van de Amerikaanse cultuur. Na een staande ovatie op het vierjaarlijkse ILLUMINATE Filmfestival en een rondje stampdansen, was ik dan ook niet verbaast dat RUMBLE de Publieksprijs voor de beste karakterfilm won.

9. The FarthestDe 11 beste bewustmakende films van 2017 die je in 2018 beslist moet zien

De lijst zou niet compleet zijn zonder een wetenschappelijk of ruimtelijk tintje en toevallig blinkt The Farthest uit in beide categorieën. Deze onweerstaanbare Ierse documentaire onderzoekt de missie van de NASA die in 1977 twee Voyager-satellieten de ruimte instuurde. Criticus Glenn Dunks beschrijft de film als “een worsteling met het concept dat dit niet alleen maar een gigantisch wetenschappelijk experiment is, maar dat het ook de vraag oproept: wat betekent dit voor ons, voor de Aarde en voor de hele idee van de mensheid? Het is ook gewoon een heleboel plezier waarbij je met ogen als schoteltjes kijkt naar een sprankelende reis langs de Melkweg die zowel verhelderend als opwindend is…”

10. OkjaDe 11 beste bewustmakende films van 2017 die je in 2018 beslist moet zien

Deze van begin tot eind boeiende animatiefilm vertelt het verhaal van de jonge boerin Mija die alles op het spel zet om haar beste vriend Okja, een genetisch gemanipuleerd varken, te redden van het volgende commerciële vleesproduct van een multinational. In dit meesterwerk van Bong Joon-ho, met in de hoofdrollen Tilda Swinton en Jake Gyllenhaal, brengt Okja het publiek met emotionele en politieke slimheid in vervoering en bekrachtigt het verlichte idee dat alle dieren gelijkwaardig zijn.

11: The Goddess Project

Door een diep verlangen om de vrouwelijke stem te laten horen besloten twee ambitieuze filmmaaksters hun hele leven in een oude schoolbus te pakken om zo het meest transformatieve avontuur van hun leven aan te gaan.

Door krachtige gesprekken met meer dan 100 vrouwen uit alle denkbare leefwijzen geeft The Goddess Project een intieme kijk in de collectieve ervaringen die vrouwen in de Verenigde Staten hebben. Deze gesprekken transformeerden zij tot een film die je zeker zal raken!

Bekijk hier waar je the Goddess Project kunt gaan zien

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

25 REACTIES

  1. Café de Flore (2011). Prachtige, spannende, meeslepende, spirituele film. Komt op geen enkele spirituele-filmlijst voor, tot mijn verbazing…

  2. Bewust maken kan niet. Je kan hooguit zelf bewust wórden. Kijk zelf geen films en heb de tv een paar jaar geleden de deur uitgedaan. Snap sowieso niet waarom je bewust zou moeten worden via films. Volgens mij gaat het meer om het intermenselijk contact en dat is beter zonder scherm ertussen.

    • Waarom reageer je dan op dit artikel Janneke? Om even te laten weten dat jij het anders doet en het er niet mee eens bent. Dit artikel is voor de mensen die er wat aan hebben.

      • Omdat ik het niet eens ben dat je een ander bewust kan maken, noch dat een film dat kan doen. Je zou wat aan een film kunnen hebben maar dat is wat anders. Bewust worden doe je zelf.

        • @ Janneke, op jou bewustzijns niveau ervaar jij het zo. Films ,muziek , kunst kunnen het vermogen hebben om iets in iemands innerlijke wereld te triggeren, waardoor ze tot inzicht komen, zich bewust worden van iets wat ze over het hoofd hebben gezien of niet wilden accepteren binnen in. Het klopt dat je zelf bewust moet worden, maar een film kan wel degelijk daarbij helpen. Ik kijk ook geen tv, maar wordt soms wel ”geleid” om een mooie film te kijken, die mij helpt om bewust te worden van verborgen ”pijntjes” binnen in mezelf…zodat ik deze kan loslaten.

        • En wat is dan precies het verschil volgens jou tussen ‘zelf bewust worden’, en alles waar iets of iemand buiten jou, je bewust van maakt zoals een film of ander persoon?

          Stel; je ziet een film over een scheiding en zelf zit je op dat moment ook in een scheiding maar het loopt niet zoals je zou willen vanwege de pijnlijke gevoelens die het teweeg brengt. En in de film zie je hoe je op een andere manier met de scheiding om kan gaan door je bijvoorbeeld anders op te stellen. Dan maakt de film je toch ‘bewust’ om er anders mee om te gaan?

        • Janneke,

          Het is prima dat je het er niet mee eens bent maar dan zie ik wel graag een uitleg van je waarom je dat dan zo ziet. Het voelt voor mij als een rebelse reactie. “ik ben het er niet mee eens, PUNT”

          Wij kunnen wat leren van jou visie.

          Maar ik krijg het gevoel dat de tv en alles wat er eraan gekoppeld direct wordt afgewezen.

          Ik ben van mening dat alles wat er is je bewust kan maken van iets. Alles kan je bewust maken van aspecten in jezelf. Dit artikel maakt jou bewust van de aspecten die het in jou teweeg brengt. En uberhaupt dit medium maakt mensen constant bewust door wat de vele onderwerpen en artikelen innerlijk met je doen. Je wordt je er bewust van wat er in je leeft. Alles er

          Je zegt; “Volgens mij gaat het meer om het intermenselijk contact en dat is beter zonder scherm ertussen.”

          En vervolgens;”Omdat ik het niet eens ben dat je een ander bewust kan maken”

          Je zegt dus eigenlijk; Het gaat om intermenselijk contact, maar via dat contact kan de ander je niet bewust maken. Bewust worden doe je zelf?

          Dus stel dat er helemaal niets zou zijn, alleen jij bent er, dan kun je in dat niets zelf bewust worden.

          Wat is bewust wording eigenlijk volgens jou?

          • Dan is het niet de film of iets anders wat je bewust maakt maar iets wat je op een moment al dan niet oppikt. Als je ergens niet voor open staat komt het sowieso niet aan.
            Het gaat me zeker niet alleen om films, wat je suggereerde, maar ook om mensen die roepen dat ze andere mensen ‘bewust willen maken’. Je kan roepen wat je wil maar die ander doet toch wat hij of zij goed dunkt en dat kan heel wat anders zijn dan wat jij vindt. Ieder heeft ook zijn eigen overtuigingen.

            • Het gaat erom dat je inzichten krijgt en door die inzichten gaat er een proces beginnen van de informatie verwerken, wat jou weer tot nieuwe inzichten brengt als je de dots hebt geconnect. Waardoor je dichter bij jezelf komt of meer duidelijkheid krijgt. Dat is in mijn ogen ongeveer wat ze met bewust worden bedoelen.

  3. Ieders waarheid is waarheid tot het tegendeel bewezen is.
    Wellicht een aanrader, een film die mij persoonlijk raakte en veel dingen die erin voorkomen herkenbaar zijn door eigen ervaringen.
    Het verbaast me dat deze film niet hier vermeld wordt.
    Een eyeopener van hoe het werkelijk in elkaar zit.
    De film ” LUCY “, met Scarlett Johansson in de hoofdrol.
    De film laat zien wat bewustzijn is en waarom we hier op aarde maar zo’n 10 % ervan gebruiken, en wat als we ons hele bewustzijn bewust zijn.
    GJ.

  4. Wat zou dan het belangrijkst zijn om te weten als je wakker bent? Wat is dan waarheid? Is erg lastig vanuit ons persepctief.

    • Wat een mooie vraag – was eigenlijk heel benieuwd of hier een antwoord op zou komen?
      Ik zou niet durven claimen ‘ontwaakt’ te zijn, maar na vele jaren in een rollercoaster te hebben gezeten, zou ik antwoorden: Niets, niets is belangrijk om te weten (of geloven). Zo langzamerhand zijn er veel dingen bij me ‘weg’, dingen waar andere mensen nog aan vasthouden of voor gaan. Vrede voor alle mensen, duurzaamheid, … maar ook spiritualiteit en religies – het lijkt nu allemaal zo loos, zo nietszeggend. Het is lastig te omschrijven, maar het lijkt erop of de drive – het mechanisme in de mens, het ego – voor een groot gedeelte bij me weg is en daarmee ook veel dingen waar ik eerst aan vastklampte, in geloofde of voor ging. Nou ja, er is wel iets belangrijk, en dat is op dit moment: overgave aan dat wat me al die tijd begeleid heeft. En wat dat is? Ik zou het niet weten!?

  5. Toch is er hier voorzichtigheid geboden bij de films. Merendeel is gewoon brainwash tv mooi verpakt met een strikje. Alles wat met NASA heeft te maken zou je je wenkbrauwen moeten fronsen. Als je weet dat NASA in Hebreeuws betekent; “ om te misleiden” dan zou er een belletje moeten rinkelen.
    Hidden messages zijn te vinden in de helft van deze films. Voor het merendeel van de mensen is dit te gek voor woorden en verklaren ze me meestal gek maar niet voor niks is de wereld aan het “ontwaken”.
    Ga voor je eigen waarheid, en wat Amerikaans is is sowieso een groot vraagteken waard….

    • Mela,
      Over bewust-zijn gesproken. Je haalt mij de woorden uit de mond. Ik ben het voor de volle 100% met je eens!
      Zelfs veel zogenaamde spirituele mensen die denken dat ze ontwaakt zijn, zijn nog lang niet wakker. Ze trappen nog bij bosjes in de “misleidingen”. Heel sneaky!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in