Angst is voelbaar nu het Coronavirus zich steeds verder in Nederland verspreidt. Omdat niets voor niets gebeurt in het leven, is de vraag interessant waar gaat dit Coronavirus nu eigenlijk over? In dit artikel zoek ik naar de zingeving ervan, maar nodig je vooral ook uit om hier zelf jouw eigen waarheid in te onderzoeken.

Natuurlijk neem je bepaalde voorzorgsmaatregelen tegen het virus. De vraag is echter, doe je alles wat geadviseerd wordt? Of denk je eerst na wat goed en kloppend voelt voor jou? Hierin zit al gelijk de eerste kans die het Coronavirus je biedt: in plaats van gedachteloos te doen wat een ander je zegt, ga je eerst bij jezelf te rade: klopt dit voor mij of gaat deze maatregel te ver? Met andere woorden, Corona nodigt je uit om je opnieuw te verbinden met jouw eigen innerlijke wijsheid en daar trouw aan te zijn, ongeacht wat de ander daarin doet, vindt of adviseert.

Kies je voor angst of vertrouwen?

Dankzij het Coronavirus kun je nu heel duidelijk zien dat je als mens voortdurend een keuze hebt: kies je voor angst of voor vertrouwen. Als je kiest voor angst, zul je je voortdurend zorgen maken. Je kijkt met een blik vol angst de wereld in; overal zie je besmettingsgevaar. Dit zorgt voor een druk en overvol hoofd vol angstgedachten. Mocht je in angst schieten is de uitnodiging eenvoudig: probeer de angst in je lichaam te voelen. Waar voel je deze fysiek? Neem deze gewaar. Blijf er net zolang vol aandacht en liefde bij totdat je opmerkt dat de fysieke gewaarwording verdwijnt of zachter wordt. Wees voor jezelf zoals je zou zijn voor een angstig kind: vol warme aandacht en liefdevolle erkenning naar jezelf: ‘Ik zie dat je bang bent en dat is ok. Ik ben bij je. Ik zorg voor je. Ontspan maar en adem door.’ Door op deze manier liefdevol met jezelf om te gaan, maak je de overstap van angst naar liefde. Wanneer angst aangekeken en doorvoelt wordt, kan het transformeren naar liefde.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Oefen je in overgave

De derde kans die Corona je biedt is een oefening in overgave. Als jij immers die voorzorgsmaatregelen hebt genomen die goed voor je voelen, is het niet meer aan jou wat er gebeurt. Je hebt immers maar bar weinig controle over de gebeurtenissen die in je leven plaatsvinden. Kijk maar eens terug op je leven: ziet het eruit zoals je dacht dat het eruit zou zien? Is het gelopen zoals je wilde? Het leven bepaalt de choreografie van de dans. Wij zijn slechts de danser die de bewegingen uit mogen voeren. En daarin heb je steeds weer de keuze: baal je van de beweging die de dans je voorschrijft of geef je je eraan over? Laat je je dansen?
Durf je erop te vertrouwen dat het leven je datgene biedt, waardoor jij als mens je kunt ontwikkelen? En nee, inderdaad is dat niet altijd door middel van gebeurtenissen waar je in eerste instantie op zat te wachten. Maar als je beter kijkt, kun je vaak de blessing in disguise ontdekken. Je groeit en leert ervan en wordt er een wijzer en rijper mens door. En laat dat nou precies zijn, waarvoor we hier op aarde kwamen..

Waar zit je met je aandacht?

De vierde kans die het Coronavirus je biedt, is wakker te worden waar je veelvuldig met je aandacht op gefocust bent. Is het werkelijk voedend voor je om jezelf voortdurend bloot te stellen aan alarmerende berichten die de media je voorschotelt? Wat doet dat met je? Uiteraard blijf je op de hoogte, maar wil je werkelijk steeds opnieuw alle berichten vol angst tot je nemen? Wees zorgvuldig en selectief in wat je leest, beluistert en ziet. Kies voor programma’s die je voeden, waar je een blij en licht gevoel door krijgt. En soms betekent dat dat je even helemaal niets tot je wil nemen, maar in alle rust met een kopje thee op de bank wil zitten.

Waar heb jij op dit moment behoefte aan?

De vijfde kans die het Coronavirus je biedt, is dat het je helpt je opnieuw af te stemmen op jezelf. Doordat veel activiteiten in de buitenwereld aan het wegvallen zijn, ontstaat er ruimte voor de vraag: waar heb ik op dit moment eigenlijk behoefte aan? Wat voelt goed voor mij? Misschien voel je je moe en wil je even op de bank gaan liggen. Misschien eindelijk eens het huis opruimen. Niet vanuit een ‘moeten’ maar vanuit de energie van ‘willen’. Deze energie is volledig verschillend: ‘willen’ put je in tegenstelling tot ‘moeten’ niet uit maar geeft je energie. Doordat de denderende trein vol buitenhuislijke activiteiten knarsend tot stilstand aan het komen is, kun je opnieuw naar je leven kijken: ben ik eigenlijk wel druk met die dingen waar ik mijn kostbare levensenergie aan wil besteden? Gebruik de ruimte die Corona je biedt en maak de balans op.

‘Nee’ durven zeggen

CoronavirusDe zesde kans die het virus je biedt is dat je kunt oefenen in trouw zijn aan jezelf. Als heel de wereld met mondkapjes oploopt, maar voor jou voelt dat niet als zinvol, durf je dan trouw te blijven aan je eigen waarheid? Durf ‘nee’ te zeggen als er een verplichte vaccinatie komt en die niet goed voelt voor jou?

Open je hart

Het Coronavirus laat haarfijn zien dat onze maatschappij doordrenkt is van angst. Door angst blijft het hart gesloten. De zevende kans die Corona je biedt, is om je hiervan bewust te worden. Verbind je opnieuw met het leven, maar dan met een open hart. Hierdoor ontdek je weer de sprankeling en intensiteit van het leven, die je in de buitenwereld niet kon vinden. Niet voor niets is de zegswijze: ‘Our greatest experiences are our quitest moments.’

Corona betekent letterlijk ‘krans’ of ‘kroon’. Moge deze komende periode voor jou de bekroning zijn van de transformatie van een leven gebaseerd op angst naar een leven gebaseerd op overgave, vertrouwen en liefde.

Hoe sta jij hierin? Laat een reactie achter op onze social media en ga er over in gesprek:

Facebook: https://www.facebook.com/NieuwetijdskindMagazine/

#CoronahulpWil je je graag inzetten voor anderen? Via de hashtag #coronahulp op Twitter kun je hulp aan mensen bieden die hun huis niet uit kunnen omdat ze ziek zijn of in de risicogroep zitten.

💡 Voor het helpen van ouderen die geen social media hebben heeft het Rode Kruis deze tips.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

30 REACTIES

 1. Tja, Corona als kans… natuurlijk is corona een te duchten klein ding dat je liever op een veilige afstand van jezelf en de jouwen hebt… doch in dat corona-gedoe schuilen ook kansen; immers je hebt eventueel meer tijd voor jezelf en de jouwen, je hebt mogelijk ook eindelijk eens kans om op een gedegen manier rust te nemen.

  Ik persoonlijk zie corona (ook) niet als (een) vijand, wel als een te duchten iets dat ik liever op afstand hou; maar ik praat er bv. ook op een bepaalde wijze mee en heb tevens de virussen welkom geheten; ik laat (dus) merken dat ik respect voor ze heb, dat ik wel liever zou hebben dat ze mij niet aantasten of indien wel dat ‘t slechts lichte symptomen zouden zijn…!

 2. Of is het Corana virus nu hier om je voor de keus te zetten? Een keus van egocentrisme; ik kies voor mijzelf en houd me niet aan de maatregels, kies voor vertrouwen maar steek hierdoor mogelijk wel anderen aan. Óf een keus van respect voor het virus, minimalistisch te leven en hierdoor beseffen wat je normaal gesproken bezit en de rijkdom die dit met zich meebrengt, met een enorme boost in je bewustzijn tot gevolg.
  Ik kies nu echt voor dit laatste.

 3. Ik heb een angst stoornis en juist nu in deze situatie ben ik niet bang, ik voel totaal geen angst. Ik ben voorzichtig e was mijn handen en hou afstand en dat is het.
  Ik hoor de vogels als ik in de ochtend wakker wordt en kan daarvan genieten.
  Verbaast het me dat ik geen angst voel, ja ergens wel en als ik zo om me heen de bange reacties lees of hoor denk ik oh ja nu hoor ik ook in de stress te schieten. En dat gebeurt niet.

  Ik vertrouw op ons sterke mens zijn denk ik ❤️

 4. Zeker niet bang voor een virus maar moeilijk als je arbeidsongeschikt bent en alleen. Normaal wel kleine bijverdienste en cursus maar doordat nu bijna alles stil ligt ook een paar weken geen aanspraak. Dan komen oude pijnen naar boven. Dat ik niet mag zeggen dat ik sociale contacten wil, anders een veeg uit de pan. En waar ik woon in allerlei opzichten vervelende woning. Scheelt wel nu ik sinds twee weken een speciaal lampje voor de nacht heb, dat de invloed van aardstralen en andere negativiteit vermindert. En een hanger erbij.
  Vind vooral de hele sfeer zo raar en onwerkelijk. Scheelt een beetje dat ik energetische journaals kijk. Van Lee Harris onder andere.

 5. Dankjewel Irene. Het is bij momenten moeilijk als ik een angstige vriend of vriendin aan de lijn heb die me helemaal mee neemt in haar drama om mijn eigen focus nog te houden. Daarom dat ik ook die contacten heb verminderd.
  Ik ben lekker in de opruim gegaan van dozen die er al jaren ongeopend stonden. Ben mijn hele leven tegengekomen en ga er nu een creatief projecten van maken. Alles in een journal verwerken … Verder is mijn tuintje nu een stille plek geworden… Ben snipverkouden geworden en ook daarin heb ik mijn rust moeten vinden om het als een griepje te zien en niet als corona… Goede moed voor iedereen en draag virtueel zorg voor mekaar. Hartelijk vanuit België..

 6. dit corona virus ,houd mensen een spiegel voor ,laat je kijken naar en beseffen wat er nu echt belangrijk is in het leven ,is voor velen een enorme confrontatie met zichzelf

 7. Voor mij betekende het een bekende angst leren loslaten,ik was enorm bang,waarom wist ik eigenlijk niet echt. Na wat rust en mezelf afgevraagd te hebben wat corona voor mij betekent,werd het duidelijk. Er zat nog een stuk oud leven aan vast,angst om weer mensen te verliezen en er niks aan kunnen doen. Onmacht,bang om weer verlaten te worden. Dit heb ik nu getransformeerd naar liefde en inzicht. En ja,gebruik je gezonde verstand. Het laat maar al te duidelijk zien wat er mis is in de maatschappij en dat werd een keer hoog tijd.

 8. Verstand en angst zijn ook liefde. Alleen anders gemanifesteerd. Niemand kan angst of paniek zaaien in een rustig en liefdevol hart. Het overkomt je niet. Het is bewust zijn. In elke situatie, hoe benard en hoe afgesloten ook zit vrijheid. Ik neem met zorg maatregelen voor mezelf en de ander en ga met vertrouwen mijn lichtenergie verdelen.

 9. Kans 8

  Stapjes terug nemen uit de ratrace die constant maar doorgaat. We leven in een 24/7 maatschappij en gaan altijd maar door en door. Corona laat je stapjes terug zetten. We doen het even wat langzamer. Plus hooggevoelige mensen kunnen nu opbloeien aangezien de berg prikkels buiten enorm beperkt zijn nu

  Geniet van de rust en kom weer even bij jezelf ❤

 10. Ten eerste is angst een overlevingsmechanisme die er niet voor niets is. Uiteraard moet je je niet laten leiden door de angst, maar je je ervan afkeren is ook geen goed idee. Niet alle angsten moet je overwinnen of naast je neer leggen. Er is een reden voor.
  Ten tweede: voorzorgsmaatregelen alleen nemen die voor jou ‘goed voelen’ is super egoïstisch. Er is wetenschappelijk bewijs voor welke maatregelen wel en niet werken. Dat de individu dat niet op basis van gevoel kan is wel duidelijk, want deze ziekte is juist een wereldwijd probleem, omdat mensen wel vonden dat ze door konden gaan met reizen en ‘business as usual’. Je brengt de zwakkere mensen in de samenleving (ouderen, zieken en mensen met een vermindert immuunsysteem) in gevaar als je voorzorgsmaatregelen bewust naast je neerlegt omdat je dat zo ‘voelt’. Stap van die roze wolk en kijk naar de feiten.

  • Dit virus laat ons weten dat we totaal verkeerd zijn omgegaan met onze ouderen in het algemeen
   De Japanse manier is voor mij persoonlijk nog steeds een groot voorbeeld, respect,zuinig zijn op en leren van de levenservaring die onze ouderen hebben opgebouwd in hun leven .
   Ze koesteren.
   Dat ze nu op deze wijze hun plekje terug kunnen innemen is een groot geschenk voor ons alle ,een godsgeschenk.

  • Infectieziekten zijn er altijd geweest; ook toen men veel minder reisde. Wetenschappelijk dingen bewijzen gaat vooral om deeltjes aantonen De wetenschap kan toch niet het geheel overzien. En ziekte gaat meer over je weerstand, dus voldoende rust, voldoende voedingsstoffen enz.

  • En wetenschappers kunnen wel dingen meten maar weten dan eigenlijk niet of iets een oorzaak, bijzaak of gevolg is. Of de aanwezigheid van een bacil ook oorzaak is. En is van alle tijden dan bepaalde fenomenen ongeveer op het zelfde moment op verschillende plekken op aarde ontstonden.

  • De feiten zijn dat de maatregelen die genomen worden niet overeenkomen met de ernst van dit griep virus.Oude zieke mensen gaan elke dag dood en meer aan de griep dan corona.
   Ook als je dood gaat aan de griep noemt men dit corona.Dat iedereen maar gelooft dat er een gevaarlijk coronavirus is,alleen betwijfel ik dat ten sterkste.Ik doe niet mee aan deze massapsychose alleen als dit nog een paar maandjes duurt,gaan er ongelukken gebeuren.
   Al dat rare gedrag van mondkapjes,afstand houden,handen wassen, wat allemaal geen zin heeft als er een andere oorzaak is dan coronagriep , laat goed zien hoe angstig de mensen zich hebben laten maken.

 11. Wat mooi omschreven irene, mensen laten zich leiden door deze “angst” griep want het is een domino effect wat zich hier ontvouwt zolang je niet in jezelf gelooft .

  Liefs Patrick

 12. Wat een mooi artikel.. Ik raak er ontroerd van. Terwijl de mensheid bezig is zoveel angst en paniek te zaaien, komt dit bericht als een helende zalf op de wond.
  Dank je wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in