Lichtfeest
Bron: pexels
Leestijd: 3 minuten

Alles is anders in 2020; zo is dat ook voor velen het geval tijdens de komende kerstdagen. Hoe is dat voor je? Kun je daar makkelijk in meegaan of heb je het er moeilijk mee?

Hoe kun je deze kerstdagen zo gebruiken dat ze je voeden? Hoe kun jij Kerstmis 2020 tot een waar lichtfeest maken?

Het ware feest van licht

Met Kerstmis vieren we de geboorte van Jezus. Deze geboorte staat symbool voor veel dingen. In het kader van dit artikel zou ik graag het accent willen leggen op de boodschap die dankzij Jezus in de wereld kwam. Jezus was bij uitstek een leermeester van het hart, licht en liefde.
Kerstmis wordt daarom ook wel het feest van het licht genoemd. Het wordt gevierd in de donkerste tijd van het jaar, vandaar dat het licht zo duidelijk zichtbaar is. Het feest heeft de laatste decennia nog maar weinig te maken met de viering van de geboorte van Christus en zijn boodschap. Het is verworden tot een feest met veel uiterlijkheden: mooie kleding, lekker eten, gezelligheid en cadeaus.

Deze bijzondere Kerstmis 2020 nodigt je uit om je focus in plaats van op het feest in de buitenwereld, naar je binnenwereld te verleggen. Om je te verbinden met het licht in jou. Om te ervaren dat je – ondanks het feit dat je dit jaar misschien alleen zit – warm verbonden – met jezelf – kunt zijn. Misschien voel je je zo zelfs wel meer verbonden dan wanneer je met allerlei mensen om je heen was geweest. Door simpelweg je blik van buiten naar binnen te richten en contact te maken met je hart, ervaar je – wat mij betreft – de ware betekenis van het kerstfeest.

Het licht in je hart

Bij je geboorte heb jij ook licht vanuit Thuis in je hart meegenomen. Leefde je als baby nog volop vanuit dat licht, gaandeweg je leven vergat je dit. Nu is de tijd gekomen om je weer te herinneren dat dit licht in jou daadwerkelijk aanwezig is. Misschien zie je het als een heel klein lichtpuntje in je hart. Of als een klein vlammetje. Kijk maar of je contact met dit licht kunt intensifiëren en je dit licht groter kunt maken. Waarschijnlijk kun je dan de vreugde voelen die dit kan veroorzaken.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Juist omdat het zo simpel is, zie je het over het hoofd

Hoe vaker je contact maakt met dit licht in jouw hart, hoe intenser je gaat ervaren dat je meer bent dan alleen een persoonlijkheid in een menselijk lichaam. Dit is de plek van waaruit jouw levensavontuur een heel andere kant op kan gaan. In plaats van vanuit angst, beperking en tekort te leven, voel je dat er vanuit dit licht in jouw hart weer levenslust, vreugde en vertrouwen kan stromen. Het is zo simpel, dat het vaak over het hoofd gezien wordt.

De volgende parabel laat dit mooi zien:
Toen God zijn scheppingswerk had voltooid, besloot hij om voor de mens iets van zijn goddelijk wezen achter te laten. Namelijk een vonk van zijn wezen als een belofte aan de mens wanneer deze zich zou inspannen op God te lijken.
Daarom zocht God naar een plaats om deze heilige vonk te verbergen. Want, zo dacht God, wat de mens al te gemakkelijk zal vinden, zal hij niet naar waarde weten te schatten.
“Dan moet U de vonk op de hoogste bergtop van de wereld verstoppen”, zei een van de raadgevers. Maar God schudde zijn hoofd. “Nee, want de mens is een avontuurlijk schepsel en hij zal vlug genoeg leren om de hoogste toppen der bergen te beklimmen.”
“Verberg hem dan, o Eeuwige, in de diepten van de aarde”, vervolgde een andere raadsman. “Ik denk het niet,” zei God, “want op een dag zal de mens ontdekken dat hij kan graven naar de diepste diepte van de aarde.”
“Waarom dan niet midden in de zee, meester?”, zei weer een ander. Maar God schudde zijn hoofd: “Ik heb de mens verstand gegeven en op een zekere dag zal hij het gebruiken om schepen te bouwen en de grootste oceanen te bevaren.”
“Waar dan, meester?”, vroegen zijn raadgevers. Toen glimlachte God en zei: “Ik zal hem op de meest ontoegankelijke plaats verbergen, de enige plaats waar de mens hem nooit zal zoeken. Ik zal hem diep in de mens zelf verbergen.”
(Evangelie: Matteüs 13,1-23)

Alles is aanwezig in ons

Inderdaad heeft het lang geduurd voordat wij mensen doorhadden dat alles in onszelf te vinden is. Van de allerhoogste, onvoorwaardelijkste vorm van liefde, tot diep vertrouwen, zingeving en geluk. We hebben dit zo in de buitenwereld gezocht. Maar iedere keer als we dachten dat we het gevonden hadden, verdween het weer. We gingen zo op in de illusie van dáár en méér…
En op zich is daar maar weinig mis mee. Doordat we zo zochten in de buitenwereld, hebben we allerlei aardse avonturen kunnen beleven. Als we vanaf dag 1 verbonden waren gebleven met het licht in ons, waren we met een gelukzalige glimlach de bank niet meer afgekomen. Terwijl we juist hier op aarde zijn om van alles en nog wat te ervaren. We wilden meemaken hoe iets voelt, we wilden ervaren hoe het is om iets te creëren en om samen met de ander het menselijk spel te spelen.

2020 leert ons dat het nu echter tijd geworden is om stil te vallen. Om niet alleen thuis te blijven, maar vooral om letterlijk naar binnen te gaan. Om je te verbinden met je hart en met het licht in jou. Dat is – wat mij betreft – het grootste en allermooiste kerstcadeau dat het opmerkelijke jaar 2020 aan ons kan geven.

beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie
beschermengelmeditatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in