Codependency serie: de spirituele reis van heling Deel 4 – (Lees deel 1 hier , deel 2 hier , en deel 3 hier) Je kunt als je wilt alle delen afzonderlijk lezen.

Als je het gevoel hebt dat je weer eens wordt neergehaald door wat er in je relatie gebeurt, bedenk je dan dat je je in twee werelden tegelijk bevindt: de fysieke realiteit, waarin je misschien vaak pijn ervaart en de archetypische, spirituele realiteit waarin je met alles en iedereen verbonden bent. Zodra je deze twee met elkaar verbindt, krijg je toegang tot de diepere betekenis van je belevenissen hier op aarde.

Het leven toont je steeds twee gezichten en de uitnodiging hierbij is om het evenwicht ertussen te vinden. Zo worden de twee polen complementair in plaats van conflictueus: durf je ook de schaduw aan te kijken, dan kunnen de twee samensmelten tot de overstijgende kwaliteit die in jou geboren wil worden. Hiervoor zul je eerst beide uitersten oprecht nieuwsgierig moeten ervaren en dit is waar je vaak je weerstand ontmoet…

Je wilt wel liefde, maar geen liefdeloosheid, je gaat voor genot, niet voor pijn en in het eenheidsbewustzijn is het toch beter toeven dan in een staat van je afgesneden voelen. In je relaties merk je misschien dat je je wel richt op het versmelten met je partner, maar het op eigen benen staan uit de weg gaat. Vergeving is jouw middle name, maar je grenzen helder en krachtig bewaken is je vreemd. Je ziet heel scherp alle goede kwaliteiten van je partner, maar voor zijn tekortkomingen sluit je je ogen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je schaduw komt tot leven in je relaties

Zo kan het dat je vaak partners treft die er emotioneel niet voor je zijn. In plaats van dit te zien voor wat het is, klamp je je vast aan de illusie van hoe het zou kunnen zijn. Je loopt vast in het ervaren van je schaduw. Op een bepaald niveau ontken je iets in jou en dit gebrek aan verbinding met jezelf zie je weerspiegeld om je heen.

Je relatiefantasieën kunnen zeer krachtig zijn en heel echt aanvoelen. Ze dienen dan ook een doel: het op afstand houden van een werkelijkheid die je op onbewust niveau als te bedreigend ervaart. Je hebt liever de illusie van het één-zijn, dan de eerlijke ervaring van het gebrek aan eenheid in jezelf. Deze ervaring van afgesplitst zijn, wil je zo graag uit de weg gaan, dat je hem keer op keer in je leven manifesteert.

De duisternis als weg naar het licht: helen door te voelen

Laat het licht van je bewustzijn schijnen

Het krachtigste wat je kunt doen om deze schaduwenergieën vrij te maken, is ze onder ogen te komen, ze werkelijk te voelen en daarbij oprecht nieuwsgierig te zijn naar wat je tot nu toe hebt ontkend voor jezelf. Dat voelen doe je niet met je hoofd maar met je lijf. Je kunt je niet door een gevoel heen redeneren, je zult het moeten ervaren. Als je een gevoel weg probeert te praten, gaat het ondergronds en komt het er op een ander manier weer uit, ongecontroleerd en op de momenten dat het je het minst uitkomt.

Je kunt je schaduwenergie bijvoorbeeld voelen in je hart, in je keel, in je zonnevlecht, of in je buik, maar ook als spanning in je nek en schouders. Merk je dit soort lijfelijke onrust op, ga er dan met je aandacht naartoe, want waar het onaangenaam voelt, daar zit de schaduw verborgen. Het is niet iets om bang van te zijn, het wijst er alleen maar op dat je bepaalde ervaringen in je leven nog niet volledig hebt geïntegreerd. Nu is de tijd dat je dit alsnog mag doen. Je kunt geen gevoelens overstijgen die je niet ervaren hebt, gevoelens zijn er om in je volle bewustzijn te brengen en daarna pas los te laten.

Volledig toelaten is volledig helen

Je bewustzijn is niet geïnteresseerd in een quick fix, het is het licht waarin je schaduwaspecten mettertijd oplossen. Hoe vollediger je een bepaald gevoel toelaat, hoe sneller je het integreert en ruimte maakt voor nieuwe energie. Hoe meer je van jezelf je woede mag voelen, hoe sneller je tot ware vergeving komt. Hoe dieper je afdaalt in je verdriet, hoe hoger de toppen van je vreugde. Hoe intenser de angst die je toelaat, hoe zekerder je ervaring van liefde daarna.

Sta jezelf dus toe te voelen wat je voelt. Is er irritatie of woede in je, ervaar je een gebrek aan eigenwaarde, ga je gebukt onder zelfhaat? Ontmoet deze gevoelens in je lichaam en geef ze het geschenk van je aanwezigheid. Zo kijk je steeds eerlijk naar jezelf, en daarmee naar je relatie met anderen, en kan er transformatie optreden.

De weg naar binnen is oneindig

Het maakt hierbij niet uit hoeveel je al doorvoeld en opgeruimd hebt, als de tijd daar is, zal jouw thema zich op een diepere laag aan je presenteren. Je zult weer oog in oog staan met je weerstand en opnieuw de kracht en moed moeten vinden om ook deze blokkade met liefde en vertrouwen te doorbreken.

Hoe meer licht je brengt, hoe meer schaduw je ontdekt, waar je vervolgens ook weer je licht over mag schijnen. Zo kom je niet vast te zitten in de duisternis, maar beweeg je je op de rand van donker en licht steeds verder vooruit. Bewustwording is hiermee tot op zekere hoogte pijnlijk, maar pijn is niet het doel. Het doel is dat je je steeds meer opent voor alle ervaringen van dit leven.

Heb je op deze manier toegang tot de diepere betekenis van de gebeurtenissen in je leven, dan zie je in dat ook jouw pijn niets anders is dan een van de vele menselijke ervaringen die je verder brengt op je pad.

Wil jij je licht laten schijnen over de schaduw in jou?

Doe mee met mijn gratis challenge ‘Een liefdevolle relatie met jezelf & anderen’. Drie dagen lang op weg naar jezelf om van daaruit ook de liefdevolle verbinding met anderen aan te gaan. 

Lees meer en doe mee

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in