DELEN
elementen

Een gevoel van afgescheidenheid en verbondenheid ervaar je op meerdere lagen. Deze lagen zijn hier op aarde onder andere vertegenwoordigd in de vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Het ervaren van verbinding begint met het openen van deze aspecten in jezelf. De elementen van verbinding.

Aarde – 1e Chakra

aardeAls je niet goed bent geaard ben je niet goed in staat om hier op aarde te zijn. Je vindt het dan moeilijk om in deze maatschappij te leven en jezelf hier neer te zetten. Ook kan je moeite hebben met de verbinding met je eigen fysieke lichaam en fysiek contact met anderen. Doordat je niet verbonden bent met jezelf en het hier en nu is het ook moeilijk om je te verbinden met andere mensen.

Hoe meer je dus verbonden bent met jezelf en je fysieke lichaam, hoe meer je in staat bent om verbondenheid met andere mensen te ervaren. Ook die verbondenheid is  fysiek. Het is de hand die je vasthoudt, de liefdevolle omhelzing die je van iemand krijgt of een fijne massage.
Wij zijn mensen en we hebben erg veel behoefte aan lichamelijk aards contact met elkaar. Als dit te veel ontbreekt in ons leven raken we gestrest. Fysiek contact kan het helend werken.

Naast het fysieke stuk staat aarde ook voor oer-vertrouwen. Je bent met veel aarde goed in staat om een ander te vertrouwen. Vertrouwen is dan ook essentieel in verbinding met een ander; door vertrouwen durf je het aan om iemand heel dicht bij je te laten komen en je kwetsbaar op te stellen.

Verbinding kun je natuurlijk niet alleen met mensen ervaren, maar ook met de natuur en moeder aarde. Ben je goed geaard dan voel je je sterk verbonden met de aarde en alles wat daar op leeft. Het is het krachtige oergevoel dat je ervaart als je met blote voeten stevig op de aarde staat. Het is de liefde die je voelt voor moeder aarde en ook terug ontvangt door het kijken naar haar prachtige natuur.


Water – 2e Chakra

wateeeeeeeeer

Vanuit verbinding met de aarde gaan we naar boven, naar het element water. Dit element is verbonden met het tweede chakra. Water staat voor dualiteit, voor je gevoelsleven en sensualiteit.

Hierbij gaat het niet alleen over het voelen van je eigen emoties maar ook over je kunnen inleven in een ander. Het voelen van empathie en compassie is erg belangrijk om je met een ander te kunnen verbinden. Wederzijds begrip zorgt voor een verbinding die meer dan alleen fysiek is.

Wanneer hier een blokkade is mis je dus niet alleen een verbinding met je eigen gevoel maar begrijp je ook niet hoe een ander zich kan voelen.

Deze gevoelens in relatie tot de ander zijn een actie-reactie: iemand voelt zich verdrietig, jij voelt compassie. Iemand is boos, jij voelt je schuldig. In emotie is de wereld van dualiteit sterk te zien, vooral bij negatieve emoties. Bij lichtere emoties die door het hart stromen merk je dan er meer synchroniciteit van gevoelens ontstaat . Je voelt dan steeds meer wat de ander voelt, wat niet altijd hoeft te betekenen dat deze emoties je gaan overheersen.

Dan is er nog het sensuele aspect; hoe lekker je in je vel zit en intiem contact met anderen. Als kind was dit allemaal heel makkelijk, een knuffel of iemands hand vasthouden was vaak heel normaal, dit stroomde vrij. Als je iets wilde gaf je dat aan of pakte je jou moeders hand vast. Naarmate we ouder worden wordt dit vrij laten stromen van emoties en fysiek contact soms moeilijker door persoonlijke ervaringen of door normen en waarden die zijn opgelegd door de maatschappij. In het laten stromen van je behoefte aan emotioneel en fysiek contact zal je tweede chakra ook weer open gaan voor verbinding.


Vuur – 3e Chakra

vuurVerbinding is ook je eigen ruimte aangeven en respect hebben voor de ruimte van de ander. Je staat in verbinding met je eigen centrum en kracht. Op deze manier blijf je terwijl je in contact staat met de ander nog steeds in verbinding met jezelf.

Als je vuur mist kun je jezelf verliezen en geheel opgaan in de ander. Jouw gedachten en gevoelens raken verweven met de ander tot je niet meer weet wat jij zelf denkt en voelt. Voor even is dat niet erg maar om continu jezelf te verliezen is vermoeiend en niet de bedoeling. Je raakt uit contact met je eigen krachtbron waardoor je erg gevoelig bent voor manipulatie. Je bent erg snel moe, hebt een zwakke wil en weinig zelfdiscipline.

Verbinding vanuit vuur is het zien en laten zien van je kracht. Het is elkaar nemen zoals je bent. Je wilt de ander niet veranderen maar neemt de ander geheel zoals deze is. En laat jezelf ook zien zoals jij bent.

Dan is vuur natuurlijk ook passie, in verbinding is dat wanneer je samen opgaat in iets, terwijl je beide ook in verbinding staat met je krachtbron. Een plus een wordt dan drie. Samenwerking is hier de verbinding, wanneer je beide het zelfde doel nastreeft. 


Lucht – 4e chakra

Adem eens diep in en uit.

Lucht, zuurstof, wind. Het is een element dat nog steeds voelbaar is, maar wel bijna onzichtbaar. Alleen zichtbaar in de dingen die het teweeg brengt, zoals de blaadjes van de bomen die bewegen als de wind blaast of de lucht die onze longen vult zodra we inademen.

lucht copy

Het is ook de verbinding vanuit het hart. Je hoeft elkaar niet aan te raken om de hartsverbinding te voelen. Soms is het al genoeg om elkaar aan te kijken of alleen maar aan elkaar te denken en dan voel je je hart al opengaan van liefde.

Via lucht zijn wij ook allemaal met elkaar verbonden; we ademen allemaal dezelfde lucht in en uit. Als je jou hart openstelt voor het voelen van deze verbinding dan voel je ook dat je met een heleboel mensen tegelijk in verbinding kan zijn.

Verbinding vanuit lucht betekent dat je verbonden bent via goddelijke liefde. Je opent het hart van je medemensen, wekt vertrouwen en schenkt vreugde aan elkaar.


Ether:

EtherVoor ik iets kan uitleggen over verbindingen aangaan via het element ether ga ik eerst iets uitleggen over het element zelf.

Ether is een vrij moeilijk element om uit te leggen. Ether bestaat namelijk uit 3 lagen: De pure ongeprogrammeerde energie, de ontvangende laag van (geprogrammeerde) kennis en de laag die de uit ervaringen opgebouwde kennis doorgeeft aan de andere elementen en deze aanstuurt.

Ether is de ruimte tussen alles en het verbindende element tussen alle andere elementen. Ether verbindt dus de andere elementen en de chakra’s met elkaar.

Wat houd dit in? Een element, bijvoorbeeld aarde, ontvangt eerst van ether de pure goddelijke ongeprogrammeerde energie. Dit element gebruikt deze energie en stuurt dan de opgedane ervaring terug naar ether. Ether verzamelt alle informatie van alle elementen en gebruikt deze informatie om de verhoudingen tussen de elementen beter te kunnen aansturen.

Ether is dus eigenlijk ons bewustzijn.

Wanneer we baby zijn moeten we alles hier op aarde nog leren. Ether is dan voor het grootste deel nog die pure ongeprogrammeerde goddelijke energie (naast de informatie die je al in je ziel en DNA hebt, maar daar heb ik het een andere keer over). Als baby begin je de wereld te ontdekken. Eerst vooral je lichaam; het element aarde. Maar al snel komen de andere elementen ook aan bod. In het begin gaat het nog moeilijk. Elke beweging wordt ontdekt. Je valt een keer. Maar op een gegeven moment leer je en  vergroot je bewustzijn. Zo ontdek je ook de andere elementen in jezelf en stap voor stap creëer je steeds meer bewustzijn. Het hoe en waarom achter alles wat je doet.

Hoe meer balans er is tussen de elementen en de chakra’s, hoe beter deze energie kan doorstromen. Ether beweegt zich dan vrij tussen alle chakra’s van beneden naar boven.

Op dat moment is alles in balans: mannelijk en vrouwelijk, het goddelijke en het aardse en de elementen in onszelf. Er komt meer energie vrij dan we nodig hebben waardoor er ruimte ontstaat iets nieuws. De vrucht van de tot stand gekomen harmonie in onszelf.

Wat gebeurt er in verbinding vanuit het element ether?

Ether (communicatie) – 5e chakra

Bij deze chakra geven we wat wij weten door aan de andere elementen en sturen dit zó aan dat er in de juiste verhoudingen gebruik van wordt gemaakt.

In relatie tot anderen betekent dit dat je jezelf goed kan uiten. Je vertelt vanuit jouw bewustzijn hoe je over bepaalde dingen denkt en hebt een duidelijke mening. Ook ben je goed in staat om te luisteren naar anderen en kan deze inzichten weer in je opnemen.

Iedereen heeft bijvoorbeeld een eigen perspectief van hoe bepaalde personen op je overkomen. Door hier met elkaar over te praten en jullie verschillende perspectieven naast elkaar te leggen creëer je een nieuw perspectief en kun je je eigen beeld hier op aanpassen.

Ether (bewustzijn) – 6e chakra

Via deze laag krijgen we de kennis binnen via beelden. We worden ons bewust van wat er in onze energie gebeurt en nemen deze kennis ook in ons op. In deze laag bevind zich het grootste gedeelte van ons bewustzijn en zelfkennis.

Deze chakra in verbinding betekent bewustzijn in hoe je met elkaar omgaat. Je bent je bewust van je eigen gebreken en fouten in verbinding, maar ook van wat je juist gedaan hebt en van de dingen waar je al in bent gegroeid.

Bijvoorbeeld: je hebt ruzie met een vriendin. Ze is niet op komen dagen op een afspraak en je bent hier boos over. Bewustzijn betekent dat je je bewust bent van zowel je eigen-  als haar aandeel in de ruzie. Misschien reageerde je wel iets te overdreven; het kan een keer gebeuren dat iemand een afspraak vergeet. En haar kant is natuurlijk dat ze de afspraak is vergeten. Maar waarom eigenlijk?

Door het vergroten van je bewustzijn is het makkelijker om dit uit te praten (keelchakra) en open te staan voor haar mening.

Ook geeft dit bewustzijn inzicht in hoe het met iemand gaat. Intuïtief weet je wat iemand nodig heeft. Iemand is verdrietig en probeert dit te verbergen omdat ze jou hier niet mee lastig willen vallen. Je spreekt deze persoon aan, geeft een knuffel of juist ruimte. Dat is wat jij op dat moment intuïtief weet.

Luister hier naar.

Ether (het goddelijke) – 7e chakra

Via deze laag van ether komt de pure ongeprogrammeerde energie van ether binnen. Dit is het goddelijke.

Deze chakra staat naar boven gericht, dus de verbinding is alleen met het Hogere Zelf en het goddelijke. Als deze goed open staat besef je dat alles één is en dat je zelf deel uitmaakt van deze eenheid.  Alles gaat vanzelf en alles komt je toe. Jou wensen zijn in harmonie met het universum en je ontvangt het leven zoals het is.

Verbondenheid voelen kan je in alle lagen van jezelf. Wel is het belangrijk dat je begint bij je basis. De elementen zijn als een toren en je begint met een stevig fundament. Vanuit hier kan je naar boven groeien. En soms kom je van boven, zo ben je dan geboren. Het is dan aan jou om je weg naar beneden te vinden; om deze goddelijke energie door jou heen te laten stromen en hier op aarde te laten manifesteren. In aardse woorden: jou dromen werkelijkheid maken. De mooie ideeën die je hebt verwezenlijken om deze wereld een mooiere plek te maken.

Dit is ook wat wij willen doen. Wij zijn Maja Blom (20) en Kees Schenk (24), twee jonge dromers, en organisatoren van het Indigo Festival. Onze droom is om jong bewust Nederland bij elkaar te brengen. Daarom organiseren wij deze zomer het Indigo Festival voor jonge mensen van 18 tot en met 39 jaar. Dit is onze droom, voor nu. En wij willen alle jonge mensen die met ons mee willen genieten uitnodigen voor vijf magische dagen in de natuur in Zeewolde. Samen met jullie willen we een reis maken door de elementen. Vanaf je basis, het element aarde, begeleiden we je naar het goddelijke en weer terug.

Laat wat wij met zijn allen gaan neerzetten op dit festival een inspiratie zijn voor vele mooie toekomstdromen.

Wil je meer weten?

Ga dan naar: http://indigofestival.nl

Of kijk voor meer informatie op de facebook event pagina:

Maja Blom en Kees Schenk www.indigofestival.nl

3 REACTIES

 1. Hai hallo ik lees in dit artikel een leeftijdsgrens is dat niet een beetje uit de tijd, spiritueel gezien is het hokjes denken voorbij waar bepaalde groepen worden uitgesloten. Ik kom het hokjes denken veel tegen bij mensen die zeggen spiritueel te zijn, als je jezelf spiritueel acht hoort daar het hokjes denken bij?

  • Wat is dat eigenlijk " spiritueel" ? En wie denkt er precies in hokjes ? Misschien helpt het als je naar de doelstelling kijkt om jongeren te verbinden ? En specifiek jongeren? Wij oudjes dragen nou eenmaal vaak een andere energie mee 🙂

   • Hallo Ruurd en Gordon.
    .
    Hokjes denken in de zin van leeftijdsgrens stellen, is dus duidelijk (ook) van deze tijd. Anders zouden er in deze tijd geen indelingen in dit soort 'hokjes' gemaakt worden.
    .
    Het heeft ook niks met spiritueel zijn te maken. Maar met mens zijn.
    .
    Hoe meer mensen (zo volledig mogelijk) vanuit hun ziel gaan leven, hoe minder van dit soort indelingen gemaakt zullen worden..
    .
    Die vallen dan namelijk weg 🙂
    .
    Groetjes N.G.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in