HSP-er

Doordat je als HSP-er zoveel meer ziet en voelt dan ‘gewone’ mensen betekent het vaak dat je in de valkuil van persoonlijke energieverspilling komt.

Deze energieverspilling is tweeledig; je schiet òf in de verdediging (voor jezelf opkomen) òf je neemt afstand. Beiden is te schakeren onder de noemer: ‘slachtofferrol’. Beiden zijn het gevolg van een te grote pijn die je raakt. Beiden zijn verdedigingsmechanismen, alleen op een tegenovergestelde manier tot uiting gebracht.

Het maakt niet uit hoé je reageert, het maakt eigenlijk ook niet uit of je HSP bent of niet…het gaat er eigenlijk om dat je beseft dat je hard werkt! Dat harde werk houdt in; de pijn die binnenkomt (onbewust) niet willen voelen en dus afweren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het kan een eigen, nog niet verwerkte emotie zijn, maar ook een emotie van een ander die nog op een heel kleine trigger iets in je raakt. Er zijn in de kern 3 vormen van emotie. Dat zijn boosheid, afwijzing en angst. Deze drie emoties bij elkaar èn los van elkaar vormen het gevoel van eenzaamheid. En juist nu we in de transformatie-energie van eenheid aan het groeien zijn, voelen we de eenzaamheid extra hard binnenkomen.

Vaak hoor ik zeggen; ik ben HSP-er, dus ik voel ook de emoties, bedoelingen en gedachten van de ander. Dat is gedeeltelijk waar. Het is namelijk altijd gekleurd..

-Alle handelingen en reacties die wij als mens geven, ontstaan vanuit die drie emoties.
-Alle handelingen en reacties die wij als mens ontvangen, ontstaan ook vanuit die drie emoties.

Vandaar dat communicatie àltijd gekleurd is! We communiceren eigenlijk vanuit pijn naar elkaar. Hoe meer bewust je daarvan bent, hoe zuiverder je communicatie. Dan pas, ga je communiceren vanuit je hart.HSP-er

Als HSP-er voel je ook nog eens extra informatie, informatie die voor degene met wie jij communiceert nog onbewust is, dus dat maakt ‘de chaos’ compleet.
Nou ja chaos, dat valt ook wel weer mee! Maar wat wel op de loer ligt is dus de neiging om te reageren op datgene wat bij de ander nog onbewust is, vanuit je eigen emoties. Dat is de basis voor communicatiestoornissen en hard werken!

Doordat dat zo onhandig is, maakt dat het ‘zwaar’. Door die zwaarte reageer jij op jouw manier door hard te werken; je trekt je óf terug, óf je gaat oplossingen zoeken. Aangezien je oplossingen gaat zoeken voor iets waarvan de ander zich nog niet bewust is, krijg je vervolgens het gevoel te trekken aan een dood paard. Hoe goed je bedoelingen ook zijn.

Wanneer je je terugtrekt en je mond houdt maak je het jezelf ook lastig, omdat je ziet, voelt en ervaart dat er niets wordt opgelost, maar dat er wel een probleem is. Dat gaat wringen! Zo schiet je uit de frequentie van liefde.

Dat is hard werken! Dat kan je maar beter niet doen. Maar wat kan je er wèl mee???
Je kan het beste hard werken in de richting van jezelf! Dat is namelijk nooit klaar! Je kan doorgaan tot aan je dood met over jezelf leren en aan jezelf werken. Vanuit eenzelfde thema, of een ander thema, maar steeds een laagje dieper. Telkens wat dichter bij je hart…

Je kan natuurlijk ook feedback geven naar de ander in wat jij ziet en voelt gebeuren. Blijf je daarbij dan wel ervan bewust dat jij iets aanraakt bij de ander wat nog onbewust is bij de ander…zodat hij/zij kan reageren op een manier welke jij niet zo leuk vindt. Zo lang je daarvoor open kan blijven staan en begrijpt dat het niet tègen je is, maar het verdedigingsmechanisme van de ander, kan je het zuiver houden…Dat is de frequentie van liefde!

Wanneer iemand iets naar je communiceert qua gedrag of d.m.v. woorden en het raakt je op de één of andere manier, kan dat betekenen dat je wordt geraakt in één van de drie kern-emoties. Het kan je ook raken in een stuk wat met normen en waarden te maken heeft. Vergeet daarbij dan niet dat het jouw normen en waarden zijn! Oftewel; gekleurd! Daar ga ik nu even niet op in.HSP-er

Wat ik in dit artikel uitlicht, zijn de emoties. Laat normen en waarden even los… alles door elkaar heen zou het veel te gecompliceerd maken.

Hoe je aan jezelf kunt werken? D.m.v. jezelf steeds weer af te vragen wat maakt dat iets je raakt. Telkens weer kijken en zoeken bij jezelf. Ga dat uitwerken en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. Het gaat er dan om wat je voelt in de communicatie met iemand. Dus niet om het gedrag van de ander! Dat is zijn / haar verantwoording. Daar kan jij niets aan veranderen. Je kan alleen kijken naar jezelf d.m.v voelen wat je nu eigenlijk werkelijk voelt binnen jezelf in communicatie met de ander.

Dat is ook hard werken, maar zal je na verloop van tijd veel energie opleveren. Alleen al omdat door de zuiverheid die je daarmee voor jezelf creëert, jij veel meer vanuit je hart zult gaan communiceren. Je helpt jezelf daarmee je frequentie te verhogen. Je geeft daarmee vervolgens de ander ook de ruimte om dat te gaan doen. Of niet…dat is de keuze en verantwoordelijkheid van de ander.

Door op deze manier een voorbeeld te zijn, ben jij als gevoelige HSP-er de voorloper van deze prachtige energie-transformatie welke de wereld zo nodig heeft. En trouwens ook als je je geen HSP-er voelt. Het maakt niet uit of er wel of geen label aan je hangt, je bent een Lichtwezen. Een mens die niet voor niets op dit moment op de aarde is. De missie is; Liefde!

Soms heb je daar hulp bij nodig, soms kan je het heel goed zelf, negen van de tien keer zal je ontdekken dat het één van die drie emoties is die aangeraakt wordt. Zolang je graag wilt dat een ander zijn of haar gedrag aanpast zodat jij dan een gemakkelijker leven hebt, zit je in de slachtofferrol en ben je uit de energie van liefde. Zo kost de situatie, hoe klein die ook is, je erg veel energie.

Zodra je beseft dat het altijd een stukje van jezelf is, hoe klein ook, kan je het helen en transformeren in een hogere frequentie. Steeds dieper, steeds verder.

Het klinkt tegenstrijdig, je gaat steeds een laagje dieper, maar je frequentie verhoogt. Dat is dan weer de dualiteit welke in alles op aarde terug te vinden is!

Ik wens je een mooie persoonlijke groei, de weg naar je hart. Gericht op de energie van liefde! Loskomend uit de eenzaamheid, groeiend naar de verbondenheid in eenheid.

Liefs, Esther Buijs

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

11 REACTIES

 1. Geweldig.
  Het is me overkomen, een paar dagen geleden ben ik zo ontzettend getriggerd en zo ontzettend boos geweest, maar het bij mijzelf gehouden omdat ik wist dat dit een oud stukje was van me wat nog geheeld mag worden en die ander de juiste persoon hiervoor was om dit bij mij los te maken.
  Ineens had ik het door wát de trigger was en direkt daarna kon ik de persoon weer met liefde en verbondenheid bezien.
  Hoe mooi dit toch werkt als je jezelf niet in je slachtofferrol laat meeslepen!!!

 2. Ik ben zelf erg gevoelig, maar dat heeft meer betrekking op mijzelf.
  Ik voel niet echt wat anderen voelen.
  Het is wel zo dat ik medelijden kan voelen voor iemand, omdat ik mij dan inbeeld hoe ik mij zou
  voelen in een bepaalde situatie.
  Maar het hoeft helemaal niet zo te zijn dat diegene zich ook zo voelt als ik mij heb ingebeeld.

  Het verschilt bij mij ook erg per dag.
  Sommige dagen komen dingen veel harder aan dan andere dagen en dan reageer ik ook
  verschillend.
  Soms kan ik wel een beetje voor mijzelf opkomen en de volgende dag opeens helemaal niet.
  Ik weet niet of dat dan met vermoeidheid of hormonen ofzo te maken heeft, maar het lijkt mij moeilijk om dat op te lossen.

  • Galadriel, weet jij zeker dat jij niet voelt wat anderen voelen? Ik vraag dit omdat het bij mij lang geduurd heeft eer ik "er bewust van was" dat mijn gevoel soms van een ander was. Dit is me duidelijk geworden nadat ik onverklaarbare hevige pijnen kreeg, of plots acuut ziek werd. De dag nadat dit gebeurde hoorde ik dat er iemand ernstig ziek was of gestorven was aan dat wat ik voelde. Bij mij was dan alles weg! Het was zelfs zo dat ik dingen overnam van mensen die ik niet eens kende of die ver van mij waren. Ik ben dan een cursus gaan volgen en daarna was dat over. Ik doe niets speciaals waardoor het gestopt is, ik weet alleen nu wat het is en dat was voor mij blijkbaar genoeg om het niet meer over te nemen.

   • Beste Marijke.
    Nee dat herken ik bij mijzelf niet.
    Ik heb kan soms zelfs wat teveel aan mijzelf denken, al is dat onbewust.
    Het is wel zo dat wanneer iemand erg vrolijk is mij dat ook opvrolijkt en wanneer iemand erg chagrijnig is dat mijn dag ook kan verpesten. Maar vaak maakt men die
    vrolijkheid of chagrijnigeid met woorden duidelijk dus dan valt het niet te missen.

    Ik geloof niet dat ik dingen van andere mensen overneem of voel.
    In principe ben ik het al vergeten als ik thuis ben.
    Tenzij het voor mij belangrijke mensen zijn, maar dat zijn er niet zoveel en dat hebben de meeste mensen wel.

 3. ik herken dit heel erg. Ik ben steeds vaker diepere lagen van mezelf of wat ik voel in het contact naar buiten aan het communiceren en ik krijg dus ook iedere keer de verdedigingen van mensen. En daar zit voor mij ook de wond, voor mij voelt het als afwijzingen, iedere keer weer en ik heb periodes dat ik mezelf weer afsluit en dus niet dat stukje van mezelf toon maar ik kan niet anders, het is voor mijn gevoel echt mijn authenticiteit en mijn diepste verlangen. En wat ik daarin ook moeilijk vind is dat ik begrijp dat mensen reageren vanuit hun eigen wond, maar dat ik mezelf dab vervolgens ook vaak weer opoffer door de ander op te vangen en mijn eigen grenzen niet meer in de gaten te houden. OP dit moment vind ik hetr heel heel erg moeilijk en ben ik erg verdrietig. dit artikel help wel om te concentreren op de pijn en daar niet van weg te lopen. en ik heb vertrouwen dat de pijn uiteindelijk oplost of dat hier hier ene transformatie in gaat komen

  • Jou tijd komt nog wel galadriel .heb vertrouwen in je eigen kunnen.
   Op een gegeven moment krijg je de antwoorden , en de inzichten die je nodig heb.
   Voor jezelf opkomen is het zelfde, met het klimmen der jaren
   Zal jou stem gehoord worden. je zal verbaast zijn dat jij dat kunt. ❤️

   • Ik hoop het maar lieve Jannie.
    Vroeger had ik verwacht op de leeftijd die ik nu heb emotioneel al een
    stuk verder te zijn.
    Maar wellicht kan ik er niets aan doen en ben ik gewoon zo.
    Al kan ieder mens altijd nog wel een beetje groeien, ookal heb je chronische
    emotionele problemen of aandoeningen.
    Liefs

 4. dankjewel voor deze informatie , het is heel herkenbaar wat je schrijft Ik zou dit met regelmaat even moeten lezen om me zelf te herinneren, Ik vind het heel waardevol dit te lezen bedankt

 5. Een mooi artikel Esther , geknipt voor mij.

  Ik ben ontzettend dankbaar dat ik zo ver gekomen als op dit moment.
  Ik heb er ook hard aan gewerkt , aan mijzelf.
  Emoties horen bij mij. maar ik heb ze uit die hokjes verwijderd.
  Ze zijn ook anders dan voorheen.
  Niet te vergelijken. ik heb het gevoel of alles in een stroomversnelling gaat.
  Die laatste zinnen van jou artikel , ja zo ver ben ik gekomen.
  Ik heb de weg naar mijn hart gevonden , er is duidelijk iets geopend.
  Ik heb er vermoedelijk meer naar geluisterd , bewust of onbewust vermoed ik.
  Geholpen door engelen om mij heen. ik voel ze via mijn hart.
  Ik kan niet beschrijven hoe mooi en bijzonder dat voelt.dat moet je zelf ervaren.
  Ik heb mij er ook voor open gesteld. ze waren er altijd al maar niet zo intensief als nu.
  Ja het heeft mij bereikt die allesomvattende en oneindige liefde.
  Ik heb ook het gevoel dat ik anders naar mensen kijk. dat is wel zeker omdat ik elke
  dag een lief of mooi compliment krijg , of een bijzonder gesprek.
  Ik had nooit gedacht dat dit ooit zou gebeuren.
  Tel je zegeningen zei mijn moeder altijd. bij deze dan , ik tel ze met liefde. ❤️

  ❤️ Fijne dag Esther en bedankt. ❤️

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in