DELEN
spirituele wezens

De vrije wil bepaalt dat jij mag kiezen: Wat is jouw wens?

2012 © Petra Maartense

 

Veel mensen vragen zich af wat hun levensdoel is, wat zij komen doen op aarde, wat hun missie is. Wat is de bedoeling? Wat is mijn taak? Wat moet ik doen? Het antwoord is eenvoudig: Je kunt kiezen. Wij hebben namelijk vrije wil. Er is niet iets dat ‘moet’, niemand anders dan jijzelf bepaalt de bedoeling. Het is dus niet zo dat iemand of iets buiten jou (God of het Goddelijke plan) dat voor jou bepaalt of dat zelfs afdwingt door omstandigheden te scheppen, waardoor je bepaalde keuzes moet maken. Ook dat doe je zelf!
human beings spiritual experience Gouden Aura’s, Menselijke Engelen en Multidimensionaal Bewustzijn Celia Fenn

Het uiteindelijke doel voor iedereen is bewustzijnsgroei, groeien naar het licht, naar het Eenheidsbesef. Van daaruit kunnen we beseffen dat wij het Licht zijn, liefde zijn en vreugde zijn en het dus ook ZIJN: je licht aanwezig laten zijn, uitstralen, Licht en Liefde ZIJN. Tijdens ons leven doen we continue ervaringen op, waar we van kunnen leren, waarvan ons bewustzijn kan groeien. Vrijwel allemaal zijn we vergeten wie we zijn, toen we op aarde incarneerden. Dat hoort bij ‘het spel’ dat we spelen met z’n allen en tijdens dat spel hebben we de kans om – vaak stukje bij beetje – te ontdekken hoe het spel in elkaar zit.

De sluiers, misschien heb je er vaak over gehoord, wat versluieren die? Wat is de illusie waarin wij leven? De illusie is dat wij denken te zijn wie we zijn als fysiek mens op deze aarde, met onze emoties en onze gedachten, onze beperkingen, met onze beleving van ‘tekort’, met ons ego en onze mind.

Het is slechts ons voertuig, het voertuig dat wij gebruiken om ons door het leven op aarde te bewegen, om onze levenservaringen op te doen, maar het is tegelijkertijd ook de lamp, waardoor wij ons licht kunnen laten schijnen. Door ons bewustzijn te verhogen, verhogen we de kracht van ons licht en brengen we licht op aarde, brengen we ook anderen vreugde. Want wie wij werkelijk zijn, zonder de sluiers, zonder de vorm, is: Liefde, licht en vreugde. God. Dat is wat je God kunt noemen en daar zijn wij allemaal deel van. Onze essentie is licht, Liefde en vreugde. Licht wil zich verspreiden, zoals God zich wil verspreiden. Of liever gezegd: Het verspreidt zich, licht kan niet anders dan zich verspreiden.

Met onze vrije wil kunnen we dat licht toelaten of toedekken, laten stromen of tegenhouden. Veel van onze ‘vrije wil’ lijken we vooral te gebruiken we om weerstand te bieden tegen dat licht, al zijn we ons dat dan niet bewust. Want zodra we ons dat wel bewust zijn, waarom zouden we dat dan nog volhouden?

Waarom dan eigenlijk die ‘vrije wil’ als wij er zo onhandig mee omgaan? Als we onszelf ermee verschuilen voor het licht? Als we onszelf er zo mee beperken dat we niet zien wie we zijn? Precies daarom… Omdat we ook kunnen ontdekken dat we de ‘vrije wil’ in kunnen zetten voor het ontdekken daarvan. Ons bewust kunnen worden daarvan. Van onszelf. Op basis van onze ‘vrije wil’ kunnen we ontwaken. Het is onze eigen wens, onze eigen intentie die telt. Wil je bevrijding? Wil je leven in je volledige kracht en vanuit je oneindige potentieel? Het is aan jou om daarvoor te kiezen. Je kunt het vragen. Ook je ego kan om verlossing vragen.

Dat is wat we alleen kunnen doen uit eigen vrije wil. Niet voor een ander, niet een ander voor ons, maar vanuit ons eigen bewustzijn, voor onszelf. Je kunt wensen te zien wie je werkelijk bent, je kunt vanuit je vrije wil een keuze maken om dat te ontdekken. Dat is De Gouden Sleutel in het spel, de gulden regel: Vanuit onze eigen vrije wil beslissen we of we willen zien wat er achter de sluiers is. Of we onze angsten achter ons willen laten. Of we wakker willen worden. Of we de sluiers opzij willen schuiven. Jouw wens is het signaal voor de ziel, voor het Goddelijke om tot je door te dringen.

Hoe je dat doet? Alleen al je intentie, het wensen is genoeg om dat proces in gang te zetten! En dan? Dan zien we dat we Licht en Liefde zijn, deel zijn van wat we ‘God’ noemen, het Goddelijke. En dan wordt het leuk! Dan voel je de vreugde. Het spel wordt veel leuker als je weet dat het een spel is en als je de spelregels leert kennen. God ìs, alom aanwezig en tegelijkertijd een scheppende kracht. Je ziet het of je ziet het niet, maar het is er wel en jij bent er deel van. Vergis je niet, ook jij bent continue aan het scheppen, alleen ben je het je vaak niet zo bewust. Dan is de volgende vraag: Wat wìl jij scheppen?

Dat kun je overlaten aan het Goddelijke en dan zie je wel wat er op je pad komt. Dat is overgave, vertrouwen en loslaten van je eigen wil, de wil van je ego. Je kunt zeggen: Ik kan het nooit overzien met mijn kleine ego en mijn beperkte mind, dus ik laat het over aan de ‘voorzienigheid’, de alwetende en liefhebbende kracht, het Goddelijke. Je kunt je ziel de leiding geven en je elke dag bewust afstemmen op je ziel. Je kunt je ziel toestemming geven de leiding te nemen, je kunt ook wensen dat het plan van je ziel uitgevoerd wordt en jezelf, je ego in dienst van de ziel, het Goddelijke stellen. Dat zijn beslissingen, die je kunt nemen en die cruciaal zijn. Het vraagt echter wel overgave, vertrouwen en een nieuwe manier van denken en leven. Het is logisch dat we dat met vallen en opstaan leren. Want het ego kent angst, angst is onderdeel van de illusie, maar een van de angsten van het ego is natuurlijk dat het de touwtjes niet meer in handen heeft. Want met het openschuiven van de sluiers, wordt het hele ego ontmanteld! Toch is er geen enkele reden om er bang voor te zijn. Het ego krijgt alleen een andere rol in het verhaal.

Stel je ego gerust door ‘m te vertellen dat er voor hem gezorgd wordt, hij mag er zijn, maar hij hoeft niet meer alles zelf te doen en hij hoeft niet meer te vechten of zich te bewijzen. Er wordt voor ‘m gezorgd! Jij zorgt voor ‘m, want jij begrijpt dat je meer bent dan dat ego. Dat het ego slechts de vorm is, die z’n rol mag behouden, maar geen leidende rol meer hoeft te nemen. Hij mag gaan genieten. Het gaat er niet om dat we het ego ontkennen of aan de kant zetten, nee, want we hebben dat voertuig wel nodig, het is onze vorm. Door het ego ondergeschikt te maken aan ons werkelijke Zelf, ons Goddelijke Zelf, onze ziel, krijgt hij z’n functie op een manier die we werkelijk wensen en we zullen hem eren, waarom niet? Ook voor je auto moet je goed zorgen, wil je dat hij blijft rijden. Ook een lamp moet je zo nu en dan eens schoonpoetsen, wil je dat hij z’n licht volop kan laten schijnen. We gaan zorgen voor het ego, zodat hij zich goed voelt! En zo werken we samen.

Wat nou als je met je auto over een hobbelige weg vol gaten rijdt, een steile weg misschien, modderig en glad? Jij bent de bestuurder. Jij hebt die weg gekozen. Het maakt de auto niet uit! Je kunt er misschien wel lol in hebben. Het kan ook zijn dat je ervan baalt, dat je het eng vindt of vervelend, dat je bang bent. Je kunt die ‘rotweg’ de schuld geven, maar jij bent degene die ‘m ingeslagen bent! Je had ook voor een andere weg kunnen kiezen! Natuurlijk weten we niet altijd welke weg we inslaan. We zijn aan het ontdekken. Maar we kunnen altijd een andere weg inslaan. Niemand zegt ons dat we maar door moeten ploeteren, dat doen we zelf!

Soms willen we dat avontuur van een hobbelige weg, soms willen we liever een lange, rechte, snelle weg. Jij kunt kiezen hoe lang je deze weg wilt blijven vervolgen of wanneer je een afslag neemt. Het is aan jou. En sterker nog: Als je het zat bent met al die hobbels en kuilen, dan wens je een betere weg, een makkelijker weg en…. dat is het leuke van het hele spel: Hij zal er zijn! Als dat je wens is, wees dan geduldig en verheug je alvast op die andere weg. Wees duidelijk hoe je hem wil hebben. Want als je niet kiest of je hem links of rechts wilt hebben, die afslag, weet die weg ook niet waar hij zich moet vertonen. En misschien zijn er dan wel twee zijwegen, dan moet je toch nog kiezen: ga je linksaf of rechtsaf?

Je kunt een afslag nemen, je kunt ook doorgaan op de ingeslagen weg. En wie weet verandert de weg wel in een prettiger weg, ook dat is mogelijk. Maar het is in elk geval een keuze – welke weg je ook berijdt – ook als je geen beslissing neemt!hart Boodschap Aartsengel Michael Augustus: Jullie zijn Moedige Zielen

Geniet van de weg
Terug naar de vraag: Wat heb ik te doen in mijn leven? Wat is de bedoeling? De bedoeling is aan jou. Je maakt het jezelf een stuk gemakkelijker als je ook van de hobbels en de kuilen kunt genieten, als je het een leuk avontuur vindt. Je kunt het zien als een manier om je angsten, jezelf, te overwinnen. We willen ook uitdagingen tenslotte… Misschien vind je een lange, rechte weg wel heel saai!

Doe wat je doet met zoveel mogelijk plezier en liefde, met liefdevolle aandacht. Daar gaat het eigenlijk om. En als je er niet van kunt genieten, kies dan een andere weg, waarom niet? Niemand zegt dat je op deze weg moet blijven rijden. Sterker nog: Als je ervan gaat balen, als je je energie besteedt aan het balen van de weg, aan het klagen over de hobbels en de kuilen, als je vindt dat er veel teveel obstakels zijn op je weg, als je vindt dat je niet verder kan door alle blokkades, denk je dat ze dan verdwijnen? Nee, want met jouw aandacht zullen ze juist groeien. Ook dat soort gevoelens en gedachten zijn wensen, waar het universum (dat verder geen oordeel heeft, dat braaf regelt wat jij wenst) naar luistert!

Het kan best zijn dat je beren op je weg hebt uitgenodigd om je eigen angsten tegen te komen, maar wat zal dan (onbewust) jouw bedoeling zijn geweest? Jou bang maken? Er is geen God en Hoger Zelf, geen plan van jouw ziel om jou bang te maken, integendeel. Misschien wel om je te laten ervaren en te leren inzien dat je groter bent dan dat, dat jij meer bent dan je angstige egootje, maar je mag dat zelf ontdekken en dat ben je aan het doen. Zo’n situatie nodigt je uit om je angsten juist te overwinnen, je grotere Zelf te ontdekken en zelfs om de beren te omarmen. Hou van alles wat er is en dan kan zelfs die beer je vriend worden. Misschien wilde je hem wel ontmoeten, zodat je je werkelijke Zelf kon ontmoeten.

Als je het spel begrijpt, wordt alles zoveel makkelijker en leuker. Je hoeft helemaal niks, maar je hebt zoveel mogelijkheden! Je creëert zelf! Je bent hier om het spel te ontdekken en om ervan te genieten. Je mag kiezen met je vrije wil! Wat wil jij ervaren, wat wil je meemaken, ontdek dat je het zelf in de hand hebt. Je hebt keuze. Leef je vanuit angst, maak je je veel zorgen, heb je het gevoel dat alles jou overkomt? Dan is het tijd om wakker te worden! Besef dat je nooit slachtoffer bent, juist omdat je keuzes hebt. En voel je dat niet zo, wens dan dat je dat gaat inzien! Wens dat dat op je pad komt wat je nodig hebt om dat in te zien. Wens dat je groeit, gaat begrijpen, gaat ontdekken dat het ook leuk, zorgeloos en moeiteloos kan gaan. Vraag je af wat je wilt, wat je werkelijk wilt. En kijk dan ook naar je angsten en wees daar eerlijk over naar jezelf. Kijk je angsten aan. Zie hoe je jezelf bang maakt. En vraag je af waarom. Kijk naar jezelf als een kind dat bang is en biedt ‘m troost, biedt ‘m veiligheid en laat zien dat je er bent om van hem te houden, dat ie niet alleen is.

Doe alles wat je doet met zoveel mogelijk liefde en plezier, dat is de gouden leidraad.

Misschien leeft er heimelijk in jou een wens om ooit nog eens dit of dat te doen. Wat let je? Waar wacht je op? Waarom durf je dat niet? Welke excuses heb je om het niet te doen? Laat je wensen groeien, geef ze vorm, waarom zou je jezelf zo beperken als je oneindig veel mogelijkheden hebt? Vanuit angst zijn wij mensen geneigd om met ons ego honderden ‘ja-maren’ te bedenken, maar we kunnen ook een makkelijker weg wensen naar ons doel toe. We zijn zelf degenen die de obstakels maken, vanuit onze onbewustheid, vanuit onze angst. Ze hoeven er niet te zijn! Wens dat alle obstakels verdwijnen als wolken voor de zon. En heb geduld. Want als je ondertussen begint te twijfelen, als je vertrouwen begint te wankelen, terwijl de oplossingen en de wonderen al onderweg zijn, dan werk je je eigen dromen en wensen tegen!

Het is echter niet zo dat het vanzelf allemaal wel naar je toe komt. Dat het je aangedragen wordt. Dat je helemaal niks hoeft te doen. Want zelfs als je lui achterover leunt, ben je nog steeds energie en maakt het bijvoorbeeld heel veel uit of je blij en vrolijk bent en vol verwachting, klaar om op te springen of dat je enigszins teleurgesteld, apathisch, geen-eigen-verantwoordelijkheid-nemend gaat zitten afwachten. We hebben zelf verantwoordelijkheid voor elke stap die we zetten. Vanuit vreugde creëer je meer vreugde, vanuit teleurstelling meer teleurstelling. Als je maar gaat zitten afwachten tot ‘het’ naar je toekomt, besef je niet dat het niet van buitenaf komt, maar van binnenuit!

Het Goddelijke is in ons en werkt samen met al het Goddelijke dat er is, het Al. Maar de sleutel ligt in jezelf. Terwijl jij de stappen zet, ben je aan het creëren. De weg ontvouwt zich, natuurlijk vol verrassingen, maar of die verrassingen leuk zijn of vervelend, dat hangt af van wat jij aantrekt. Want alles is in jou en vertoont zich buiten jou. Jouw beleving bepaalt hoe je wereld eruit ziet. Baal je van de weg of geniet je ervan? Dat is een keuze! Daarin ligt je eigen verantwoordelijkheid. En die is gebaseerd op je vrije wil. Denk niet dat je niets te kiezen hebt.

Het overkomt je niet, nee, het vraagt je bewustzijn, je bewust te zijn van wat je zelf creëert en uitnodigt in je leven. Je kunt het krijgen zoals je het hebben wil. Alleen omdat we ons daarvan niet zo erg bewust zijn, krijgen we ook wat we niet leuk vinden. Veroordeel jezelf daar niet om, dat heeft geen zin. Begrijp het, weet het en weet dat je het dus ook anders kunt creëren. Dat je keuzes kunt maken! Jij zet de eerste stap, al is het maar met een wens. En soms moeten we eerst helemaal vastlopen, geen stap meer vooruit kunnen doen, voordat we verzuchten: ‘Help! Ik wil het anders! Mag het alsjeblieft leuker worden?’ Op zo’n moment neem je een beslissing en je wens wordt altijd gehoord. Je ziel wacht op zulke momenten.

De auto rijdt niet als jij stil gaat staan en afwacht tot-ie weer gaat rijden. Je zal de motor moeten starten, je zal een weg in moeten slaan. Jij zal gas moeten geven. Je bent geen passagier, je bent de bestuurder. Het Goddelijke is in ons, de scheppende kracht zit in onszelf! En wij scheppen met alle instrumenten die wij tot onze beschikking hebben, ook met ons ego en met onze mind. Stel je eens voor dat jij naar links wil, maar je auto rijdt vanzelf naar rechts. Dat werkt averechts. Je zal alles in samenhang, afgestemd op elkaar en op het geheel  moeten besturen, wil je duidelijk een bepaalde kant op. Het ego en de mind kun je afstemmen op wat jij, jouw hogere Zelf, je ziel, wil. Het is belangrijk dat er overeenstemming is, anders werk je jezelf tegen. Wie geef je de leiding? De auto of de bestuurder? Geef je ziel toestemming, geef je Hogere Zelf toestemming om jou te leiden. Geef jeZelf de leiding om je ego te besturen!

Herschrijf je eigen leven
Goed, maar hoe weet ik nou wat ik te doen heb in het leven? Dat wat je leuk vindt, daar waar je van geniet, dat wijst je de weg. Soms weten mensen dat niet. Je hebt er niet zoveel aan om alleen maar te weten wat je niet wil. Maar goed, als dat is waar je nu mee te maken hebt, schrijf dat dan eens op. Wat bevalt je niet, waar baal je van? Door daarnaar te gaan kijken, kun je gaan ontdekken wat je wel wilt en wat je uitdagingen zijn. Als je erachter kunt komen wat je het meeste dwars zit, kun je daarin ook ontdekken wat de tegenhanger daarvan is en wat je dus wel wenst!

Als je hebt opgeschreven wat je zoal dwars zit, kun je op basis van dat verhaal het tegenovergestelde verhaal gaan schrijven. Doe dat eens. Schrijf elke zin om. Dus in plaats van ‘ik baal van mijn werk en dat ik elke dag in de file sta’ schrijf je nu: ‘Ik ben zo blij dat ik werk heb waar ik van geniet, waar ik voldoening uit haal, waarin ik helemaal tot mijn recht kom en dat ik dagelijks met plezier naar mijn werk ga, ik geniet van de mooie route ernaartoe’ of ‘het is maar een klein stukje fietsen’ of ‘onderweg verheug ik me al op wat de dag gaat brengen’ of ‘voldaan rijd ik naar huis’ of ‘wat heerlijk dat ik thuis kan werken’, verzin het! Het doet er niet toe of het de werkelijkheid is of niet. Het gaat erom dat je het je voor kan stellen. Dat je het andere gevoel in jezelf kunt oproepen. Schrijf op waar je van geniet, waar je van houdt, waar je voldoening uit haalt.

Het trillingsgebied van waardering en dankbaarheid.

Wees dankbaar voor alles – vooral alle kleine dingen – waar je van geniet! En herschrijf alles wat je niet bevalt. Het gaat niet om de realiteit, zoals je die ervaart, zoals je denkt dat-ie is, het gaat erom dat je je iets anders kunt gaan voorstellen, dat het anders gaat voelen. Dan krijgt de zogenaamde realiteit de kans zich daarnaar te voegen! Want uiteindelijk maken wij de realiteit zelf. En de bedoeling is dat we met z’n allen een wereld creëren vol liefde, vreugde, vrede, waarin iedereen tot z’n recht komt, gerespecteerd wordt, waarin we onze vreugde delen, Liefde en overvloed delen, waarin genoeg is voor iedereen. Wij zijn samen in staat die wereld te creëren, in overvloed en Liefde te leven. Het begint bij onszelf. Hier en nu. Bij jouw wensen en bij mijn wensen, mijn vertrouwen en jouw vertrouwen. Wij zijn in staat alles te manifesteren, de vraag is: Wat willen we manifesteren? Dat vraagt ons ervan bewust te zijn dàt we manifesteren.

En ja, het manifesteren kost vaak tijd. Als je in de tussentijd gaat twijfelen of je vertrouwen verliest, terugvalt in het ‘balen’ en ontevreden zijn, dan zal dat niet meewerken, want ook daar gaan wensen vanuit (al noem je dat natuurlijk niet zo, het was toch niet je wens? Ja, indirect, onbewust, wel. Het zijn wel richtingbepalers en de energie die je daarmee aanstuurt werkt tegen die andere opgeroepen energie in). Standvastigheid, overtuiging en vertrouwen zijn gewenst! Maar hoe meer ervaring je ermee opdoet, hoe behendiger je wordt in het spel!

picture goethquote 3501 Oproep aan andere lichtdragers trying to make the world a better placeSoms kan het ook heel snel kan gaan. Misschien heb je die ervaring al eens opgedaan. Wanneer gaat het makkelijk en snel? Als je het makkelijk los kan laten, als je je er niet druk over maakt, als je in vreugde wenst, als het in lijn is met je ziel! In lijn met je ziel betekent dat het klopt met wat jouw ziel voor ogen had toen je in het leven stapte. Dat hoeven niet altijd grootse en wereldomvattende taken te zijn, zoals wij (met ons ego) vaak denken. Daar gaat het niet om. Het gaat er ook niet om dat jij het voor anderen doet, de wereld wel eens even zal laten zien hoe het moet, bijvoorbeeld. Ook dat is ego. Jouw eigen groei in bewustzijn heeft automatisch een effect op het geheel. Omdat je ermee verbonden bent. Jouw licht straalt vanzelf uit naar anderen. En jazeker, je kunt je bijdrage leveren aan het geheel, aan de wereld, aan de vernieuwing van de wereld. Maar niet zozeer door anderen te vertellen hoe het moet, maar vooral door bij jezelf te beginnen. Wat goed is voor jou, is goed voor de wereld.

Het is de kunst om niet ‘afgescheiden’ te denken. Het is een groot verschil of je bijvoorbeeld vanuit het ‘ik’ denkt: ‘Ik wil mijn yogapraktijk laten groeien en zoveel mogelijk klanten werven’ of dat je vanuit ‘wij’ denkt en vanuit je hart de behoefte voelt de voordelen en het plezier van yoga te delen met anderen, jouw geluk wilt delen door anderen er deelgenoot van te maken. Je gunt een ander hetzelfde geluk, succes, net zoveel vrijheid en plezier als jezelf, want in zekere zin ben je die ander ook…

Afgescheiden denken..
‘Afgescheiden denken’ is van het ego, want afgescheidenheid is de illusie. Het zijn de sluiers die ons afscheiden, het idee van afgescheidenheid geven. Denk eens aan sluierbewolking… daarachter schijnt de zon. Het licht van de zon schijnt toch wel, we zien het door de sluiers heen. Natuurlijk kunnen er ook dikke, zwarte wolken zijn, die ons het zicht op de zon ontnemen, die het zelfs donker maken. Maar we weten toch dat de zon er is, al is het nog zo donker?

Een wolk is een wolk, die kan wegdrijven, voorbijtrekken. Maar het licht blijft en komt steeds weer tevoorschijn. Licht is niet afgescheiden. Je ziel kent geen afgescheidenheid. Als de zon voor jou schijnt, in jou schijnt, door jou heen schijnt, dan heeft dat automatisch effect op anderen. Licht verspreidt zich, jouw vreugde verspreidt zich. Licht is eenheid. Je ziel is verbonden met alle andere zielen, is Goddelijkheid, op zielsniveau is er Eenheid. Alleen vanuit het ego zien we afgescheidenheid, maar dat is dus een illussie, het is onze beleving. Dus als jouw persoonlijke wens, een wens van het ego dan, indruist tegen de belangen van anderen, heb je zo’n situatie dat je linksaf wil, maar de auto rechtsaf gaat. Wie is de bestuurder?

“Je ziel wil dat je je opent voor deze nieuwe instroming van energie omdat je ziel weet dat het een positieve stroom is. “

Vanuit angst en daaruit voortvloeiend macht-willen-hebben, kunnen we wel eens wensen hebben die het ‘hogere’, het algemene belang niet dienen. En uiteindelijk onszelf dus ook niet. Omdat we Eenheid zijn. Vanuit vertrouwen heeft een mens hele andere wensen dan vanuit angst. Dus is het wel zinnig om naar je motieven te kijken en dat onderscheid te maken als je begint je wensen kenbaar te maken. Wensen vanuit angst kan natuurlijk wel, maar dan is het zinvol je te realiseren dat je wens meer kracht heeft als-ie gericht is op vertrouwen, overwinnen van de angst en de daardoor gecreëerde obstakels. Natuurlijk is het nuttig om hulp te wensen in situaties waar je zelf niet uitkomt, om inzicht te vragen in de problematiek, in waar je in vast zit, wat je tegenhoudt, maar het is ook slim om kracht en doorzettingsvermogen en vertrouwen te wensen, of een makkelijker weg!

Alle angsten kunnen oplossen en waar vertrouwen is, gebeurt dat ook. Geef de touwtjes uit handen, ook de touwtjes, juist de touwtjes van de angst, die proberen de sluiers gesloten te houden. Angst is een gevolg van de afgescheidenheid, die de illusie is. Vertrouwen is een kracht. Wens dus vooral veel vertrouwen en veel kracht. Je ziel is een stuwende kracht in het geheel, als je doet wat in overeenstemming is met de aard van je ziel, zul je dat voelen. Je zult je gevoed voelen, je kunt de vreugde door je heen voelen stromen, je voelt dankbaarheid.

goldenheart Boodschap Aartsengel Michael Augustus: Jullie zijn Moedige ZielenDankbaarheid is net zo’n grote kracht als vertrouwen. Voedend, bepalend en sturend. Beiden wijzen op iets ‘onderdanigs’, er is meer… Erken dat ‘meer’, erken dat Goddelijke en weet dat het in jezelf is. Overgave heeft ook iets onderdanigs. We durven de touwtjes niet zo goed los te laten. We kunnen dat alleen als we vertrouwen hebben. En dat vertrouwen zal moeten groeien. Dus we zullen eerst moeten gaan ontdekken hoe het werkt. Want als je merkt dat het zo werkt, groeit je vertrouwen vanzelf. Je wordt er blij van. En vanuit die vreugde kun je gaan scheppen. De mogelijkheden zijn ongekend. Erken die hogere kracht, het Goddelijke en laat het vooral aan het Goddelijke over als je het niet weet! Het Goddelijke is in jouzelf. Je bent één met het Goddelijke. Dat is wat je ontdekt. Het Goddelijke kan zich meer en meer manifesteren door jou heen. Als dat je wens is, juicht je ziel! En jij juicht mee. Dankbaar en vol vertrouwen! Het leven is een feest. En jij deelt – vanzelf – jouw vreugde…

 

Het Goddelijke is altijd met ons, want het Goddelijke is in ons!

Namasté. De God in mij groet de God in jou.

Petra Maartense

 

Dit artikel is mede dankzij de informatie uit verschillende bronnen tot stand gekomen, waaronder: Meester Morya (via Frank Slock), aartsengel Michaël (via Katarina Karanika) en de boodschappen uit de meditaties van Inge Desmedt.

www.happyview.info  (zie ‘Herschrijf je eigen leven’)

meer hierover is te vinden op mijn blog: Devliegendeschildpad

Voor meer informatie en begeleiding bij ‘Herschrijf je eigen leven’: happy.view@xs4all.nl

27 REACTIES

 1. Heel aardig artikel. Veel goede punten, en de eerste alinea’s sloten heel goed aan bij mijn eigen schouwing.

  Wat betreft die sluiers. In mijn ervaring zijn dat onderdelen van je levenslessen. Wat mij betreft is een keuze/intentie/wens niet voldoende om die sluiers aan de kant te doen, maw levenslessen “op te lossen”. Je hebt inderdaad zelf verantwoordelijkheid om aan jezelf te gaan werken, heel goed! Dat is een keuze.
  Eigenlijk vertel je dit later in een ander stukje, met “beren op de weg” :-). En daar zou ik aan toe kunnen voegen : dat je je levenslessen leert om je bewust te maken van je licht, kracht, zuiverheid én specifieke zielskwaliteiten, om je levensmissie volwaardig in te kunnen zetten.

  Ik vind het geen keuze om wel of niet te genieten van je weg. De weg is soms hobbelig om je wat te laten zien en dien je de moeilijkheid (van de gevoelens) te doorleven. Uit eigen ervaring weet ik dat het geen keuze is om je dan maar anders te voelen, en dat het soms moeilijk is om vertrouwen te houden. Gelukkig is het nog altijd goedgekomen 🙂

  Ik ben zelf niet zo ver, maar ik geloof dat de (grootste) invloed van het ego in hogere levenslessen ligt opgesloten.
  Wat ik persoonlijk steeds zie terugkomen is het thema (zelf)vertrouwen. Nu weet ik niet of dat een persoonlijk thema voor mij is, maar het zou zomaar kunnen zijn dat dit een terugkomend gegeven is in je levenslessen. Waarbij ik denk dat vertrouwen op je eigen gevoel en waarneming wel een belangrijke is.

 2. Vanmorgen zei ik mijn ziel de leiding te nemen over mijn leven. En onmiddelijk kreeg ik weer de ingeving een boek te schrijven over een (psychologische) manier om te stoppen met roken die ik zelf bedacht heb. Die ingeving heb ik wel vaker gehad, maar legde het dan weer naast me weer. Maar vandaag heb ik dus een heel stuk in een keer geschreven en voel me steeds enthousiaster worden. 😀

 3. Tja… wie dat concludeert ‘ik hoef niks te doen’, heeft het artikel ofwel niet goed gelezen of niet begrepen. Vrije keus houdt in: Eigen verantwoordelijkheid. En dat betekent ook dat je beseft dat dat je keuzes consequenties hebben. Je kunt kiezen of je je frustraties projecteert op de buitenwereld of dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen innerlijke conflicten. Vrede in jezelf is vrede in de wereld. Alles begint in onszelf. Daar ligt onze verantwoordelijkheid. Dat willen inzien is de keuze om te groeien. Vanuit de eenheid en daarmee de vrede in onszelf delen we onze liefde, het licht en de overvloed automatisch.

  • @ Petra Maartense:

   ‘Vrede in jezelf is vrede in de wereld’ zeg je. Daarbij praat je volgens mij net zoals de auteur van het artikel naar een comfortabel soort ‘eigen vrede’ tóe, in plaats van uit te gaan van een andere, echt spirituele vrede, die heel erg ontzettend verschrikkelijk veel actie en gigantische financiële investeringen met zich mee gaat brengen.

   Neem bijvoorbeeld de armen, de aan drugs verslaafden van de wereld, de wezen en de weduwen: ook zij vallen onder ónze verantwoordelijkheid, ook indien we daar liever niet voor ‘kiezen’.

   Je schrijft verder ‘Alles begint in onszelf’ en daar ben ik het mee eens. Het leed van de hele wereld begint bij ons, daartoe hoort ook de dagelijkse pijn der miljoenen slachtoffers van óns tot nu toe onopgeloste innerlijke geweld, om van de droefenis van ónze bossen en ónze dieren nog maar te zwijgen. De idee dat wij ‘niet moeten’ handelen klopt al voor geen meter, maar is helemáál misplaatst in een spiritueel essay.

   • @Michael Jacobs,

    Oja? Is dat zo?

    Waar staat eigenlijk dat wij niet moeten handelen? Wij kunnen keuzes maken. Dat is iets anders. Alles is een keuze. En ja, we hebben vrije wil. Zo simpel is het.
    Ik ben het ook met u eens dat dat begint bij ons eigen – al dan niet – onopgeloste innerlijke geweld/onvrede/conflict/enz…. laten we daar vooral ZELF mee beginnen, in onszelf. Op een betere en mooiere wereld. Amen.

    • @Petra Maartense:

     Net zoals wij er nu voor ‘kiezen’ om meer dan de helft van de wereldbevolking gewoon te laten creperen van de honger (twintig onnodige doden per minuut), zo beschikken wij óók reeds over de ‘vrije wil’ om die situatie te veranderen. Het zijn allebei ‘keuzes’, en zo zijn er nog tientallen andere terreinen waarop de zo ontzettend ‘vrije’ mens steeds de FOUTE beslissingen neemt. Waarom ontkennen de mensen – ook in deze discussie – dit nog steeds hardnekkig en kleuren zij de werkelijkheid veel rooskleuriger (‘u hebt de vrije keuze’) met alle verschrikkelijke consequenties van dien? Geef daar nou eens een bevredigend antwoord op, vooral voor jezelf!

 4. Een houding hebben dat alles wel goed komt en op je luie gat blijven zitten is precies hetzelfde als een houding hebben dat je bang bent dat er geen verandering komt en misschien geforceerd gaat helpen. Beide houdingen blokkeren verandering.
  Anderen helpen is heel goed maar helpen vanuit angst voor stilstand of medelijden helpt niet.
  Ik voel me niet verantwoordelijk voor de mensen die dit artikel lezen en het opvatten als ‘ik hoef niks te doen’. Die mensen moeten dat helemaal zelf weten want dat is hun keuze, het gaat erom wat ik doe, kan doen en wil doen. En niet om wat anderen allemaal niet doen of zouden moeten doen.
  Het heeft geen zin om energie in de keuzes van een ander te stoppen. Stop die energie in jezelf/verandering, heb je veel meer aan.

 5. @Michael

  Ik ben blij te lezen dat er ook nog mensen zijn die “spiritueel” zijn maar ook nuchter ….. ik heb het hier al eerder bij een topic aangehaald maar had niet de indruk dat, dat in dank werd afgenomen …. waarom alleen maar zoete woordjes en nooit eens met je vuist op tafel mogen slaan … juist voor het goede

 6. Michael en Petra,

  Inderdaad heel grappig hoe verschillend een artikel bij de lezer kan binnenkomen. Wat Petra schrijft heeft niets te maken met je kop in het zand steken voor alle ellende die er ook is in de wereld. Wat ze schrijft is juist inspirerend voor iedereen( of je nou de mogelijkheid hebt om het wel of niet te lezen). Met dit artikel geeft ze handreikingen aan hoe in je kracht te kunnen komen staan. Met de intentie voor een mooie liefdevolle wereld voor iedereen!!

  Op deze site staat een prachtig artikel van Neale D Walsch:
  De kleine ziel en de zon.

  Misschien een idee om te lezen? Hier word alles prachtig in belicht,

  liefs en een dikke knuffel sabine

  • @ knuffelende sabine:
   Je hebt waarschijnlijk zelf ook een ‘intentie voor een liefdevolle wereld’? Druk die intentie dan uit in de reële wereld, en niet alleen met woorden maar ook met je tijd en je geld, anders blijft het maar theorie en zal er in jouw eigen ervaring en die van je vrienden niets veranderen. Hoeveel van je euro’s kun je VANDAAG weggeven om ‘alle ellende die er ook is in de wereld’ te helpen verzachten? En morgen? En de dag daarna?

   • @Michael Jacobs,

    Ik herhaal: Druk die intentie dan uit in de reële wereld en niet alleen met woorden.

    Ken jij mij? Weet jij hoe ik in het leven sta en handel? Nee, dat kun je niet weten.
    Jij hebt een oordeel klaar zonder dat je weet wie ik ben.

    Dit is een website waar allerlei verschillende artikelen worden geplaatst. En ja dat gebeurt door middel van woorden. Hoe de personen( achter de artikelen) in het leven staan en handelen kun je niet weten en dus ook niet over oordelen. Dat is wel hetgeen wat je nu doet.

    En wat jij schrijft zijn ook maar woorden. Wie zegt dat wat jij schrijft waar jij voor staat, dat je dat ook werkelijk doet? Het zijn maar woorden……

    liefs en weer een hele dikke knuffel sabine

    • @ knuffelende sabine:

     Je verontwaardigde reactie kenmerkt mensen die zich op heterdaad betrapt weten. Indien goede mensen zoals jij hun plicht zouden doen dan hoefden we het leed niet te ontkennen maar konden we de nood onmiddellijk lenigen.

     Voorbeeld: in plaats ‘ter verdediging van de vrijheid’ aan NATO deel te nemen zou Nederland – één van de top-10 der wapen-producerende landen ter wereld – de militaire fabrieken kunnen sluiten. Dan waren al die schijnheilige ‘stille tochten’, ‘boze demonstraties’ en niet te vergeten die ‘herdenkingen’ van achteraf niet nodig.

     Woorden: je kunt ze gebruiken voor het zeggen van de (gehele) waarheid, of je kunt ze inzetten om het publiek verder om de tuin te leiden. Van dat laatste is het bovenstaande artikel volgens mij een sprekend voorbeeld.

     • @Michael Jacobs,

      Ik ben niet verontwaardigt hoor, integendeel ik wijs jou alleen op hetgeen wat je suggereert of eigenlijk al vastgesteld hebt zonder dat jij de persoon kent.
      Ik heb mijn mening gegeven en jij hebt jou mening gegeven en dat is goed. ik ga nu deze discussie beëindigen want dit gaat nergens toe leiden.
      Ik eindig zoals ik begonnen ben.
      Wat een prachtig artikel! Hoop dat iedereen dit gaat lezen…

      liefs en een dikke knuffel sabine

      • @ knuffelende sabine:

       Indien het aan aardige mensen zoals jou ligt, dan drukken we de hongerigen, de oorlogswezen en -weduwen, de armen en de verslaafden van de wereld een ‘prachtig artikel’ zoals dit in de hand. Wij hebben het te druk met onze tevredenheid. We zijn niet bereid om structureel iets te veranderen, dus daar moeten ze het maar mee doen.

       En als het werkelijk heel erg wordt dan willen we ook best hun doden herdenken, samen met de doden van de veroorzakers van hun ellende natuurlijk, want het moet wel economisch verantwoord blijven.

       En dan is er natuurlijk ook Giro 555, nooit te beroerd om de put te dempen (nadat het kalf verdronken is). Wat leven we toch in een ‘prachtige’ wereld, mede dankzij jou. Hartelijk dank!

 7. Omdat het wegloopt van de problemen ervaar ik dit artikel als overbodig. Het leed in de wereld wordt niet in stand gehouden door de slechte minderheid van mensen die dit artikel sowieso niet lezen, maar door de gezapige goede meerderheid die haar plicht verzuimt. Het ergste vind ik daarom de suggestie ‘we moeten niets’ die hier wordt uitgedragen.

  Alléén omdat hij zich van de Ziel heeft afgewend en bijna alleen nog valse goden dient zoals zinnelijk genot en materieel bezit weet de mens niet langer wat hij in zijn leven wil. Wie zijn hart opent en het contact met zijn eigen geestelijke component hernieuwt zal onmiddellijk weten wat hem te doen staat: de hongerigen helpen voeden, de armen, ouderen en kinderen helpen steunen, de dieren, de bomen en de rest van de Natuur barmhartige liefde schenken.

  ‘We moeten niets’? Er is een gigantische lijst van tientallen miljarden levende wezens op Aarde – waaronder ook mensen maar niet alleen – die vooralsnog op dagelijkse basis gruwelijk worden gekweld en verwaarloosd. Zij allen hebben onze hulp nodig – NU.

  • @Michael Jacobs,

   Ja, ik zie hetzelfde. Dit leek wel de vrijbrief voor een heleboel mensen om de andere kant op te blijven kijken en niets te doen.

   We zijn hier immers voor de grote verandering! Dus moeten, ja moeten, er dingen gedaan worden. En wel heel dringend ook.

   Precies zoals jij beschrijft.

   Wilde ik je even in steunen, om zomaar.. omdat ik dat voel.

   Groet je, Petra Meijer

   • @Petra Meijer,
    Grappig, hoe verschillend kan een artikel bij de lezer binnenkomen? Ik vind het juist een heel inspirerend artikel voor zowel de individuele mens als ook de wereld en verder. Ik werd er helemaal blij van. Juist de liefdevolle verbinding in eenheid draagt een gouden belofte in zich die heel ver kan reiken. Warme groet, Toos

    • @Toos, het volk van Nederland is (al eeuwen lang) bijzonder bedreven in het kunstig wegkijken. Anne Frank zat ondergedoken twee huizen verwijderd van de Westerkerk waar ook tijdens die oorlog op zondag ‘heel inspirerend’ werd gesproken. Anne en haar uit Duitsland gevluchte familie werden door dit volk verraden, niet alleen in de letterlijke maar óók en voorál in de figuurlijke betekenis. Wanneer zullen wij Nederlanders onze intens ego-centrische, schijnheilige en dodelijke opstelling loslaten – in de toekomst of NU?

  • @Michael Jacobs,

   ik ben het geheel met u eens.

   Toen mijn angst en daardoor ontstane tekortheidssyndroom verdween en ik van zelf een eenvoudig en simpel bestaan kwam te leven, stond ik voor de voor mij moeilijke keuze; wat nu te doen met de rest van mijn energie, tijd en geld.

   Na wat uren op internet (ja, de luxe van een laptop met internetabonnement heb ik nog) vertoefd te hebben kwam ik tot onderstaand inzicht.

   Aangezien er 7 miljard mensen zijn en hun aantal nog flink groeiende is, wat niet zo`n positief effect schijnt te hebben op zijn omgeving, steek ik al mijn resterende energie, tijd en geld in het bruin dikkopje, een kwetsbaar en met uitsterven bedreigd soort(zie link; .

   Natuurlijk stuur ik iedere avond voor het slapen gaan de in onpretig situaties bevindende medemens barmhartige liefde toe.

   Gaarne verneem ik of u zich kunt vinden in mijn onpersoonlijk handelen tot een betere wereld.

   Heeft u andere suggesties of wilt u ter ieders inspiratie vermelden wat uw praktische bijdragen zijn dan lees ik die graag.

   Harte groet

   Aart.

   ps, ik hoop dat de Portugezen vanavond winnen, neen u ziet wel, mij betrapt u niet op ego-centrisme.

   De gouden sleutel, dat een ieder die voor zich zelf ‘ontdekken/herkennen/herinneren’ mag, dat is wat ik wens (zonder te wensen).

 8. Heb het zojuist gelezen, prachtig gecobineerd al die info en mooi duidelijk uitgelegd!

  Fijn dat je dat hebt gedaan Petra, bedankt en voor het plaatsen zodat wij allen het kunnen lezen.

  liefs, Henriëtte

 9. Beste Petra,

  Dankjewel voor dit mooie stuk!Vertouwen durven hebben geeft kracht. Deze week vroeg ik om een teken en wat vond ik? 3 klavertjes 4!En ik voelde wat jij hier nu beschrijft………

  Liefs
  Emmy

 10. Heel erg mooi Petra, dankje wel 🙂

  Er is veel met mij gebeurt tijdens het lezen van dit artikel en er werd mij veel duidelijk gemaakt.
  Ik kan weer een stapje verder.

  ”Door ons bewustzijn te verhogen, verhogen we de kracht van ons licht en brengen we licht op aarde, brengen we ook anderen vreugde”

  Dit vond ik de mooiste zin die mij het meeste raakte 🙂

  Liefs Anne

 11. he lieve petra,

  ik vind dat je dit ontzettend mooi hebt beschreven, uitgelegd en toegelicht. Mijn complimenten hiervoor!! Hoop dat iedereen dit gaat lezen…

  dikke knuffel sabine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in