De grootste hulpbron voor je jonge hooggevoelige kind ben jij

Je kind is onrustig en moe, zonder aanwijsbare reden. Wat je ook probeert, niks helpt. Of je kind trekt zich terug in zichzelf, reageert flauwtjes op dingen die gebeuren en is, wat je ook doet, niet of nauwelijks te bereiken. Herken je dat? En de gevoelens van machteloosheid die er vaak mee gepaard gaan? Dan heb ik goed nieuws voor je, jij kunt de grootste hulpbron voor jouw kind zijn.

Verbonden

Jonge kinderen hebben nog een hele sterke energetische verbinding met hun ouders. Met name met de ouder die het grootste deel van de opvoeding verzorgt. De kinderen reageren sterk op hoe het bij de ouder vanbinnen is. En dáár ligt dus echt een heel grote kans voor ons om onze jonge hooggevoelige kinderen te helpen.

Voelen en accepteren

Wanneer je merkt dat je jouw jonge hooggevoelige kind niet kunt helpen om tot rust te komen of meer aanwezig te zijn, keer dan bij jezelf naar binnen. Voel hoe het op dat moment met jou is. En accepteer dat gevoel, neem er verantwoordelijkheid voor. Alleen al die stap is helpend voor jouw kind. Als jij verantwoordelijkheid neemt voor wat van jou is, kan je kind namelijk loslaten.

Ontspannen en aanwezig zijn

Ga dan vandaaruit op zoek naar wat jij nodig hebt om te ontspannen en echt aanwezig te zijn. Want als jij ontspannen bent, voelt je kind dat en zal het daarop reageren. Jouw ontspanning heeft daarmee een ontspannende werking op jouw kind. Als je ontspannen bent, zorg er dan voor dat je echt aanwezig bent. Daarmee bedoel ik, dat je in het hier en nu bent, en aandacht hebt voor wat er nu nodig is.

Het voorbeeld zijn

Voorbeeld zijn

Door op deze manier met de situatie om te gaan, help je jouw kind op twee manieren. Ten eerste zorg je door jouw eigen ontspanning en aanwezigheid voor ontspanning en aanwezigheid bij je kind. Daarnaast leer je jouw kind, door voorbeeldgedrag, hoe je weer tot en bij jezelf kunt komen. Dat voorbeeldgedrag is vele malen effectiever dan je kind dingen aan te leren (ontspanningsoefeningen, of aardingsoefeningen) die je zelf niet in de praktijk brengt. Kinderen leren meer van wat ze zien en opmerken bij ons dan van wat wij ze vertellen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hoe dan?

“Hoe doe ik dat dan?”, vraag je je nu misschien af. Hoe word ik ontspannen, terwijl ik me zorgen maak? Hoe word en blijf ik echt aanwezig terwijl ik met allerlei to-do lijstjes in mijn hoofd rondloop?

Kiezen

Het antwoord op die vragen is heel simpel: durf te kiezen. Durf de hulp aan jouw kind belangrijker te maken dan alle andere dingen. Durf jezelf de tijd te gunnen om aandacht te maken voor wat er in je omgaat. Durf de tijd te nemen om te doen wat voor jou nodig is om te ontspannen. Of dat nu een ademhalingsoefening, een meditatie, een warme douche of een lange wandeling is. En durf ervoor te kiezen om het hier en nu te laten prevaleren boven het verleden of de toekomst.

Makkelijk?

Is dat makkelijk? Waarschijnlijk niet voor jou, anders had je dit artikel niet al tot hier gelezen. Dus als je ervoor kiest om daadwerkelijk die hulpbron voor je kind te zijn, dan maak je een dappere en moeilijke keuze. Hulde voor jou!

Waardevol?

Is het waardevol? Dat is het zeker. Je geeft je kind jouw tijd, aandacht en energie. Je laat je kind ervaren dat het op je mag leunen. Je geeft je kind waardevolle lessen, waardoor hij of zij groeit en zelf steeds krachtiger in het leven komt te staan. En daarnaast geef je ook jezelf een groot cadeau. Je voegt namelijk ontspanning en aanwezigheid toe aan jouw leven en dat is weldadig. Maar het belangrijkste is misschien nog wel, dat je de liefde voor jezelf en elkaar voelt stromen als je op deze manier aanwezig bent voor jouw kind.

Dus durf te kiezen! En merk je dat je dat moeilijk vindt, verschuil je dan niet achter allerlei redenen waarom je niet zou kunnen kiezen. Mobiliseer hulp. Vraag een goede vriend(in) om je te helpen, vraag je partner om hulp, start een keukentafelgroep met gelijkgestemde ouders, kortom: doe wat nodig is om dit aan jezelf en je kind te kunnen geven.

Samenvatting

Jonge kinderen zijn nog sterk verbonden met ons, dus als wij goed in ons vel zitten, profiteren zij daarvan. En dat geldt voor hooggevoelige kinderen in het bijzonder. Als zij het moeilijk hebben, dan kunnen we ze helpen door te zorgen dat we zelf ontspannen en door onze aandacht naar het hier en nu brengen. Daarvoor is het nodig om de hulp aan onze kinderen belangrijker te maken dan alle andere dingen. We moeten dus durven kiezen, voor onze kinderen en daarmee impliciet voor onszelf. Dat is niet altijd makkelijk en soms hebben we er wat hulp bij nodig. Maar als we het doen is het een groot geschenk voor onszelf en ons kind.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE