Het is herfst, dus het komt er weer aan: het terugzetten van de klok. Dat betekent een uur langer kunnen slapen in de nacht van 26 op 27 oktober. ’s Ochtends wordt het een uur eerder licht en ’s avonds een uur eerder donker. De afgelopen jaren wordt er veel over gesproken, ook in de politiek. Want is die klok verzetten nu eigenlijk wel zo’n goed idee? Zijn de nadelen misschien groter dan de voordelen?

In 1784 schreef de Amerikaan Benjamin Franklin een satirisch artikel over de ‘verspilling van daglicht’. Hij grapte met het idee eerder op te staan en te gaan slapen, om kaarsen te besparen. De Nieuw-Zeelander George Vernon Hudson wilde in 1895 de tijd aanpassen aan het ritme van de mens en de klok twee uur terugzetten. Daar werd niets mee  gedaan. De Brit William Willett kwam in 1907 eveneens met het voorstel om de tijd aan te passen. Premier Churchill en een aantal parlementsleden steunden dit, maar Willett maakte het zelf niet meer mee.

Zomertijd

Zomertijd In diezelfde tijd voerden de Verenigde Staten slechts 5 tijdzones in, na een periode met 144 (!) verschillende tijden. Ook Nederland kende verschillende tijden, waardoor het in Arnhem niet even laat was als in Zwolle of Haarlem. Vooral het treinverkeer had daar, net als in de Verenigde Staten, last van en de spoorboekjes waren daarom zeer ingewikkeld, totdat besloten werd een ‘stationstijd’ aan te houden, die alleen op stations en in de trein gold. Daarbuiten was de tijd overal anders.

De zomertijd werd tijdens de Eerste Wereldoorlog ingevoerd in Duitsland, Frankrijk en België, om kolen te besparen. Nederland besloot een dag later ook mee te doen. Pas na de Tweede Wereldoorlog schafte Nederland de zomertijd weer af, om hem in 1977 tijdens de oliecrisis om economische redenen opnieuw in te voeren. Alle landen in de EU hebben sinds 2002 een zomer- en wintertijd, wereldwijd zijn dat 70 landen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ook al spreken we over winter- en zomertijd, ze bestaan eigenlijk niet. Ze zijn geconstrueerd om het leven van de mensheid makkelijker – of misschien vooral goedkoper – te maken. Er is maar één natuurlijke tijd en die is gelijk aan de ‘wintertijd’. De bedachte (zomer)tijd kan misschien beter zijn voor de economie, meer daglicht dus minder energiegebruik, maar voor levende wezens op de planeet is het helemaal niet zo goed. Onze interne biologische klok heeft een eigen ritme van 24 uur en een paar minuten. Om die klok aan het ritme van exact 24 uur aan te passen, hebben we elke ochtend zonlicht nodig.

Tijdszones en landen

De aarde draait in 24 uur rond haar as en daardoor wordt steeds een ander gedeelte van de aarde door de zon beschenen. We hebben de aarde ingedeeld in 24 tijdszones van een uur. In het midden van elke zone staat om 12 uur de zon op zijn hoogste punt. Maar die zones lopen dwars door alle landen en steden heen. Daarom zijn de tijdszones aan de landsgrenzen aangepast. In Europa zijn er een paar zones. Als je die van het Verenigd Koninkrijk bekijkt, zie je dat Nederland in dezelfde zone ligt. Toch hebben wij niet dezelfde tijd, omdat wij onze tijd gelijkgesteld hebben aan die van Duitsland.

De klok terugzetten of terug naar onze biologische klok

Dat lijkt misschien praktisch, maar kijkend naar hoe de zon beweegt, zouden we eigenlijk in de tijdszone van het Verenigd Koninkrijk moeten zitten. In de wintertijd staat de zon in ons land namelijk al 40 minuten later op zijn hoogste punt dan in Polen, daar waar onze tijdszone begint. Dat betekent dat de zon in de zomertijd maar liefst 1 uur en 40 minuten later op zijn hoogste punt staat! Dat heeft grote gevolgen voor mens en dier. Ons bioritme raakt erdoor van slag. Ook de wetenschap raakt er steeds meer van overtuigd dat tweemaal per jaar de klok verzetten geen goed idee is. Alleen al om de ‘jetlag’ waar heel veel mensen last van hebben.

Zomer- of wintertijd?

Op dit moment wordt er dan ook serieus gesproken over het afschaffen van het terug- en vooruitzetten van de klok. Daardoor is er een discussie ontstaan over welke tijd we dan moeten gaan aanhouden. Vanuit de Europese Commissie is hierover in heel Europa een enquête gehouden. Daaruit blijkt dat de meeste mensen kiezen voor het aanhouden van de zomertijd. Het is echter de vraag of mensen weten waar ze het over hebben. Zomertijd klinkt heel lekker, je associeert het met mooi weer en licht, zoals je de wintertijd aan sneeuw en kou koppelt. Logisch dat heel veel mensen dan voor de zomertijd kiezen, zelfs parlementsleden doen dat en maken er dan een vrolijke opmerking over (Baudet). Maar voordat je hele bevolkingsgroepen gaat vragen wat ze willen, moeten ze goed geïnformeerd zijn en dat is niet het geval. Het gaat niet om de keuze tussen de zomer en de winter! Het gaat erom hoe laat wij willen dat de zon opkomt en ondergaat en als iedereen van de consequenties op de hoogte zou zijn, zou de enquête-uitslag er ongetwijfeld totaal anders uitzien.
Er zijn twee mogelijkheden:

  1. We houden het hele jaar de zomertijd
  2. We houden het hele jaar de wintertijd

De wintertijd is onze oorspronkelijke tijd. Ons bioritme raakt daar niet door van streek. Het ligt het meest voor de hand om deze tijd aan te houden. Stel dat we voor de zomertijd zou kiezen, dan heeft dat grote gevolgen voor onze samenleving. Hartje winter zou de zon bijvoorbeeld pas om kwart voor tien opkomen(!). Kun je het je voorstellen? Toch blijven hele volksstammen ervoor pleiten de zomertijd aan te houden. Onderzoekers waarschuwen voor de gevolgen die dit kan hebben: slechter slapen, meer kans op hersenaandoeningen, geheugenproblemen, stemmingsstoornissen, overgewicht en suikerziekte en een verhoogde kans op (verkeers)ongelukken.

Wat vind jij?

Is jouw biologische klok tweemaal per jaar in de war? Afschaffen van het verzetten van de klok, lijkt een oplossing. Maar welke keuze gaan we dan maken? Kiezen we voor zomer- of wintertijd? Wij zijn benieuwd naar hoe jij erover denkt. Laat je het ons weten in een reactie hieronder?

Meer informatie en/of petitie tekenen? Kijk dan hier.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

41 REACTIES

  1. Naar mijn idee is het hele idee van zomer/wintertijd onzin. Het wordt hoe dan ook ‘s ochtend licht en ‘s avonds donker. Daar zit altijd zo’n twaalf uur tussen. Of die uren eerder of later vallen moet niet veel hoeven maken.
    Persoonlijk houd ik van de zon, wat mij een zomermens maakt, maar ik haal ‘s avonds makkelijk door tot een uur of twee in de nacht. Inderdaad: avondmens. Voor mij hoeft het ‘s ochtends niet eerder licht te zijn. Daarentegen hoeft het ook niet eerder donker te worden en dat gebeurd ‘s winters wel.
    Bij elkaar is het net het leven, met voors en tegens, duaal zoals leven en dood. En daar moeten we het mee doen.

    Lieve groet, Robert.

    • Robert, daar ben ik het mee eens. Zoals we nu bezig zijn, is geconstrueerd en daar wordt uiteindelijk niemand beter van. Misschien is accepteren dat het is zoals het is, wel de schakel hier.

  2. Vroeger gingen mensen slapen als het donker werd en stonden op als het licht werd. Dat betekent dat je s winters meer slaapt dan in de zomer. Voordat we kantooruren werkten sliepen mensen meer en vaker. Zou dat misschien ook te maken hebben met winterdepressie?

    • Klopt, leven met het natuurlijke ritme, Merel, zo ging dat vroeger en nu nog steeds in bepaalde gebieden van de wereld. Winterdepressie heeft misschien met licht, of het gebrek eraan, te maken maar misschien inderdaad ook met dat we doorgaan met kunstmatig licht en meer voorbijgaan aan de natuur dan ons lichaam zou willen.

  3. Hmm, als ik jouw verhaal lees, lopen we in de zomertijd dus eigenlijk 2 uur voor op ons natuurlijk ritme. Dan is de wintertijd sowieso een goed idee, om in ieder geval weer dichter bij het normale ritme te komen.

  4. Svp wintertijd, de natuurlijke tijd! Zoveel mensen en dieren worden ziek en moe. Ik kan niet ineens met de zomertijd om 6 uur – gevoeldmatig- opstaan. Ben 1 maand doodmoe en zeker paar dagen ziek

  5. Ik heb dat gerommel met de klok nooit echt kunnen begrijpen. Als heks leef ik liever met het ritme van ons prachtige levend wezens zoals de aarde, de zon, de maan en alle andere planeten. Naar mijn gevoel is de wintertijd altijd de meest oorspronkelijke tijd geweest om in de buurt te komen van de natuurlijke ritmes van de aarde. Economische belangen, energie besparingen en oorlogsbelangen is alleen maar menselijk kleuter spel ten opzichte van de natuurlijke cyclussen, ritmes en wetten van de aarde en het universum. Als mens om hier mee te leven is natuurlijker voor ons allemaal dan alle regels en wetten die opgeschreven zijn door mensen in ontzettend dikke boeken die de meerderheid van ons toch niet kan begrijpen. We hebben maar een levende aarde waar wij op leven en wij zijn ook zo precies in ons lichaam opgebouwd zoals onze planeet, aarde, water, lucht, vuur en ether om te leven in en met haar natuurlijke cyclus.

  6. Oorspronkelijke tijd is dus niet de Midden Europese tijd ofwel wintertijd maar ligt het dichtst bij West Europese tijd. En dat kosten besparen. Doordat mensen ontregeld raken, bewust dan wel onbewust, kost het veel geld. Het lijkt leuk om nog wat daglicht te hebben na je lang werkdag, waar je ook nog een uur voor moet rijden maar beter zou zijn als we meer leven met natuurlijke ritmes. Een basisinkomen en een meer kleinschalige economie zouden daarbij kunnen helpen. Dan kunnen de verschillen tussen betaald werk en vrijwilligerswerk vervagen, zijn er veel minder hoge functies nodig.
    Vraag me af hoeveel motivatie mensen zouden hebben als we het ‘vroeger opstaan’ noemen, in plaats van zomertijd. Of voorstanders van de zogenaamde zomertijd dan nog eerder willen opstaan.
    Heb er zelf de hele periode last van. Voel me op slag rustiger als de (bijna) normale tijd weer ingaat. Moet dan wel bijkomen.

    • Janneke, je hebt gelijk. We moeten eigenlijk van die term zomertijd af. En een basisinkomen zou inderdaad heel erg helpen hierbij, goede suggestie!

  7. Wintertijd lijkt mij het meest (bio) logisch, omdat dat ons natuurlijke ritme is. Aldus, dat zegt men. Lijkt me heerlijk om de natuur z’n ritme terug te geven.

  8. Bedankt voor de heldere informatie. Ik ga voor de natuurlijke cyclus. Als mensen goed geïnformeerd worden over wat het precies inhoudt en wat de gevolgen zijn van een bepaalde keuze, zullen ze veel beter een goede keuze kunnen maken. Ipv op het gevoel afgaan die het woord zomertijd hen geeft.

    • Ik denk dat we deze beslissing niet aan het “volk” kunnen overlaten. De meesten hebben geen idee wat het betekent, bleek uit ondervragingen.
      Afschaffen is afschaffen, dus niet zomertijd houden. Jouw verhaal is duidelijk.

      • Ik kan altijd varen op mijn innerlijk kompas maar met de zomertijd moet ik eten wanneer ik geen honger heb, moet ik slapen wanneer ik geen slaap heb en ik weet gewoon niet meer hoe laat het is. Als de zon op zijn hoogst staat moet ik nu gaan bedenken dat het dan geen 12 uur is maar 1 uur en daar kan ik niet aan wennen. Ik heb geen mobiele telefoon of horloge vandaar dat ik de zon als uitgangspunt neem maar dan klopt het ineens niet meer.

  9. Wintertijd, ik ben altijd blij als de klok weer terug gaat. Ik zit dan weer beter in mijn vel. Ik heb natuurlijk de gewone tijd meegemaakt, zowel in de zomer en de winter dezelfde tijd.

  10. Zeker terug naar hoe het hoort. Hoe natuurlijker het ritme hoe beter!
    Merk het ook aan mijn dochtertje van 7.. die is in de zomertijd niet op tijd in slaap te krijgen… en ze vindt t helemaal niet erg om naar bed te gaan.
    En in de wintertijd valt ze tenminste in een fatsoenlijk tijdstip in slaap. Ik zeg wintertijd!!!
    Oh en de link naar de petitie zie ik niet…

    • Wat vervelend, Loes, dat je dochtertje daar zo’n last van heeft.
      De link naar de petitie vind je links in het menu op de website waar je uitkomt als je de link in het artikel aanklikt.

  11. Het zal een eeuwige dispuut blijven, wat wil je bereiken met minder werken in de winter daar staat tegenover meer werken als het mooi weer is en wat met dagen verlof, mensen ik denk dat het een hele moeilijke bevalling word waar weer iedereen een andere mening over heeft en er niets uit de bus komt dat goed is voor iedereen,

    • Zou dat zo zijn, minder werken in de winter en meer met mooi weer? En meer dagen verlof? Ik vraag het me af. Maar wat we nu al doen en wat versterkt wordt als we voor de zomertijd kiezen, is dat we steeds tegen ons natuurlijke ritme ingaan. Ik denk dat uiteindelijk niemand daarbij gebaat is, wat de voordelen ook zouden zijn van de zomertijd. Je hebt meningen, maar ook de realiteit (natuur) en ik hoop dat het laatste de leidraad zal zijn.

  12. Wintertijd heeft mijn voorkeur. Gewoon terug naar ons natuurlijk ritme. Je ziet wat er nu allemaal misgaat in de natuur en hoe hele volksstammen nog steeds de kop in het zand steken en ontkennen. Enkel en alleen omdat er financieel belang bij is.

    • Ik ben het met je eens, Jolanda. Financiële en economische belangen zijn te bepalend hierin. Ik begrijp dat het in de oorlog slim was om de zomertijd in te voeren, maar nu is dat niet meer nodig en hebben meer mensen er last dan voordeel van, vermoed ik.

  13. Inderdaad….natuurlijk terug naar zoals het “natuurlijk”was…..de wintertijd dus…..al dat veranderen van de mens brengt niet altijd het goede…..

    • Bert, daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen, hoor. De lange zomeravonden bijvoorbeeld, vind ik best fijn. Maar dat is iets persoonlijks. Daar kun je zo’n belangrijk besluit niet op baseren.

  14. Tussenoplossing: eenmalig half uurtje verzetten en niet meer aankomen.
    Vervolgens de maatschappij meer inrichten naar ons natuurlijke ritme. Kortere werktijden in de winter, omdat we minder energie hebben voor niet alleen sociaal verkeer, maar voor alles wat buiten ons om aandacht vraagt. We hebben dan meer rust nodig. Bovendien mensen meer vrijheid geven in begin/eindtijden zodat ze hun persoonlijke ritme beter kunnen respecteren, iedereen is anders.
    Als laatste aanpassing en bewustwording voor de vrouwen die massaal zijn vergeten naar hun maancyclus te leven. Dwing bijv. een vrouw in de 3e fase om te vergaderen en je zult zien dat ze een korter lontje heeft en minder rationeel met zaken omgaat. Waarom moeten werkende vrouwen mannetjes worden?

    Enne, was het niet ooit natuurlijker om 3-4 uur in cycli te slapen? Mij ligt het, wisseldiensten, ja graag!

    • Inge, interessante voorstellen heb jij! Dat halfuurtje verzetten, is dat dan vooruit of achteruit? Dat aanpassen naar ons natuurlijke ritme, klinkt goed en dat mensen meer hun persoonlijke ritme kunnen volgen ook. Hoe zie je dat precies voor de vrouwen, op welke manier zou je dan aanpassingen willen doen en bewuster maken?
      Over die 3-4 uur in cycli… geen idee of dat zo was. Ik weet wel dat lang geleden de dag, dus de uren dat het licht was, werd ingedeeld in 12 uren. Dus de uren in de zomer waren langer dan in de winter. Later werden de uren op 60 minuten bijgesteld en toen werd de zomerdag langer dan de winterdag, het aantal uren verschilde dus, net zoals nu.

  15. Natuurlijk is het tijd om weer terug te gaan naar onze natuurlijke tijdsbeleving.
    Ik schrik ervan dat het zou kunnen dat men voor de zomertijd kiest, louter omdat dat een prettige associatie heeft.

  16. Aloha lieve Anouk,
    ik zeg Back 2 Nature… wintertijd! Hoe dom zijn wij mensen om te denken de natuur, onze eigen natuur, te kunnen veranderen! Wanneer kiezen we nu eindelijk eens voor de NATUURlijke stroom van ‘t leven i.p.v. geld & er steeds tegen te vechten…
    Fijne dag & Hartengroet ❤ ira

    • Ja, ook ik ben het hier mee eens, Ira. Dat het in extreme situaties (zoals de oorlog) slim is om met de klok te spelen, is te begrijpen, maar nu is het niet nodig. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die het tegendeel beweren over bijvoorbeeld de koeien: dat ze er niet van slag van raken omdat er zoveel goede lampen zijn. Nou, ik weet het niet, hoor. Feit blijft dat het een geconstrueerde situatie is en ik ben daar geen fan van. We zullen zien hoe het uitpakt en of er überhaupt iets zal veranderen. We kunnen als Nederland niet op onszelf hier een besluit in nemen. Dat kun je in dit filmpje zien, vanaf ongeveer 2 minuten: https://www.youtube.com/watch?v=cmYbgE6AUnE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in