Affirmaties zijn zinnen die je denkt of uitspreekt. Deze zinnen beïnvloeden je gedachten, handelen en gedrag want onze gedachten creëren onze realiteit. Affirmaties zijn een doel en een middel. Het doel is positieve gedachten te hebben en het is een middel om bewuster te worden.

Je gebruikt de hele dag door belemmerende zinnen, zoals ‘Dat kan ik nooit’ of ‘Hij is veel beter dan ik’. Je hebt vaak niet eens in de gaten dat het gebeurt. Zoals je dit op jezelf toepast, zo gebruiken we ook affirmaties naar anderen toe, zoals ‘Pas op, niet vallen hè!’, of ‘Daar ben je nog te klein voor’. Als je de affirmaties (bewust of onbewust) op een negatieve manier gebruikt, roep je in feite de betekenis van de woorden op je af. Als je denkt dat je iets niét kunt, ga je erin geloven. Binnen de psychologie noemt men dit ‘self-fulfilling prophecy‘; doordat je een bepaalde verwachting hebt, zal deze ook uitkomen. Door regelmatig te affirmeren beïnvloedt je je gedachten op een positieve manier.

Herprogrammeren van belemmerende overtuigingen

affirmatiesDoor bewust en op een positieve manier te denken, jezelf en anderen toe te spreken, verander je je gedachten over jezelf, anderen en je leven.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De affirmatie wordt als bevestiging gebruikt. Je overtuigt jezelf met datgene waarmee je gevoed wilt worden. Dat beïnvloedt en versterkt op bewust en onbewust niveau je gedachten, je gevoel en je geloofsovertuigingen.

Affirmaties die je bewust gebruikt om patronen te veranderen of genezing te bevorderen, dienen gewenste resultaten te bereiken, door hun specifieke uitspraken. Je herhaalt minimaal drie weken één of meerdere malen per dag de affirmatie, waardoor negatieve overtuigingen worden vervangen door positieve overtuigingen. De herhaling van een affirmatie is nodig om door te dringen tot het onbewuste, waardoor herprogrammering kan plaatsvinden

Let op de woorden die je gebruikt

Een affirmatie is een krachtige gedachte. Je gebruikt krachtige woorden. Je gebruikt geen ‘niet’, ‘geen’, ‘een beetje’ of ‘ongeveer’.  Als je zegt: ‘Ik wil mezelf sterker voelen’, is de affirmatie niet zo krachtig dan wanneer je zegt: ‘Ik voel me sterk’.

Als negatieve gedachten niet meer gevoed worden, zullen ze verdwijnen. De positieve gedachten zijn als het ware een nieuw zaadje, dat zich wortelt in je onbewuste.

Het kan heel goed, dat je een bepaalde affirmatie niet kunt uitspreken omdat het niet klopt met je gevoel. Je kunt ook juist boos of verdrietig worden bij een bepaalde positieve affirmatie.

Verander in zo’n geval de affirmatie. Als bijvoorbeeld de affirmatie ‘ik ben een super leuke meid en ik ben om van te houden’ weerstand oproept, verander je de affirmatie. Geef er andere woorden aan, bijvoorbeeld: ‘Ik ben helemaal oké zoals ik ben en ik mag er op mijn eigen manier zijn’.

Dus zoek naar de juiste betekenis van woorden, maar hou de zin wel krachtig en positief.

Een voorbeeld

Sam is een jongen van 12 jaar en wil van z’n allergie af. Hij niest de hele dag, heeft jeuk in zijn neus en zijn ogen irriteren hem dagelijks. Bij het testen tijdens een NEI-sessie stuiten we op de emotie ‘verlies van vertrouwen’ en ‘wantrouwen naar de toekomst’. Binnenkort gaat hij naar de middelbare school. Sam is hooggevoelig en paranormaal begaafd en in z’n huidige klas wordt hij geaccepteerd zoals hij is. De onzekere gevoelens ten opzichte van z’n nieuwe school zijn heel logisch. Op onbewust niveau was hij aan het stoeien geweest met de gedachten ‘Wat als ze me niet accepteren?’ en ‘Hoor ik er straks wel bij?’. Door dit aan het licht te brengen, werd hij zich ervan bewust. Ter versterking was een affirmatie nodig: ‘Ik ben altijd geaard en sta stevig, ik ben goed zoals ik ben’. Een paar dagen later kreeg ik een mail, waarin moeder vertelde dat de allergie helemaal weg was en dat haar zoon relaxed de vakantie in ging. Sam maakte zich geen zorgen meer. De affirmatie sprak hij dagelijks trouw hardop uit. De woorden kon hij steeds beter voelen en het voelde fijn om de woorden hardop uit te spreken.

Wanneer een belemmerende overtuiging hardnekkig je ontwikkeling saboteert en je je ervan bewust bent, kan je dat zelf met behulp van een affirmatie positief beïnvloeden.

Je voelt je bijvoorbeeld niet in balans. Dan kan een affirmatie zijn: Ik ben 100% in balans, voel me zeker van mezelf en vertrouw volledig op mijn gevoel.’

Leren affirmeren

Zoek naar de juiste woorden, maak de affirmatie korter en blijf herhalen. Als je het steeds vergeet, schrijf het dan op, hang het aan de spiegel, of leg het op je nachtkastje. Zeg de zinnen hardop als je alleen bent, zodat je niet gestoord kan worden.

Opschrijven helpt om de juiste woorden te vinden. Maar ook om je eigen proces in de gaten te houden, want je ziet dat bepaalde woorden steeds terugkomen, je ziet de rode draad. Dat geeft inzicht. En als je opschrijft wat jou bezig houdt, ga dan eens na, waar je dankbaar voor bent. Want dankbaarheid heeft een helende kracht.

Affirmeren in combinatie met diepe ademhaling

Een affirmatie gaat altijd samen met een bewuste ademhaling. Terwijl je je affirmatie opzegt, adem je diep door de neus in en lang door de mond uit. Je herhaalt dit minstens drie keer. Het positieve gevoel in combinatie met positieve gedachten en je bewuste ademhaling zorgen voor een optimale energieverdeling in het lichaam. Dit vermindert stress en de daarbij behorende stress klachten.

lucht

Affirmaties bij specifieke klachten

Een aantal affirmaties op een rij[3], bedoeld om in te zetten bij specifieke klachten:

Migraine: ik ontspan veilig in de stroom van het leven en neem wat ik nodig heb
Huilen: ik heb vrede met al mijn emoties en hou van mezelf
Darmklachten: ik laat het oude los en omarm het nieuwe met vreugde
Rugklachten: ik vertrouw het levensproces en ben veilig
Nek: ik heb vrede met het leven en ga flexibel om met tegenslagen
Schouders: al mijn ervaringen zijn vreugdevol en liefdevol
Nagelbijten: het is veilig voor me om op te groeien

Affirmaties bij de chakra’s

Het woord chakra komt uit het Sanskriet en betekent wiel of werveling. Chakra’s zijn energiecentra in het lichaam van de mens. De chakra’s zijn niet fysiek, maar energetisch. Het zijn de energiewervelingen van het menselijk aura.

Elk chakra heeft een specifieke invloed op de orgaanfuncties, de bloedsomloop, de hormoonhuishouding, maar ook de emoties van het denken. De levensenergie wordt door de chakra’s opgenomen en beschikbaar gesteld voor geestelijke processen. Alle chakra’s zijn verbonden met kleuren, klanken en symbolen die overeenkomen met de energetische frequentie van een bepaalde energiewerveling. Simpel gezegd; ze hebben elk een eigen trilling ofwel resonantie.

Ook chakra’s zijn positief te beïnvloeden met behulp van affirmaties.

Wortelchakra – ‘Ik ben’ – Ik ben stevig geaard en ik ben het waard er te zijn
Heiligbeenchakra – ‘Ik geniet’ – Ik voel me in balans en ben gelukkig met mezelf
Zonnevlecht chakra – ‘Ik kan’ – Ik vertrouw op mijn gevoel en accepteer mezelf zoals ik ben
Hartchakra – ‘Ik heb lief’ – Ik kan alles wat ik wil en ik ervaar liefde
Keelchakra – ‘Ik communiceer’ – Ik vertel de waarheid vanuit rust
Derde oog chakra – ‘Ik weet’ – Ik ben in contact met m’n ziel en denk positief
Kruinchakra‘Ik ben in contact met het universum’ – Het leven is mooi en ik ben één met alles

Affirmeren als doel en middel

Het doel van affirmeren is dus het ombuigen van negatieve,  belemmerende gedachten naar positieve, helpende gedachten.

Door regelmatig te affirmeren geef je bewust een signaal aan jezelf. Je bevestigt jezelf met een positieve uitspraak. Je beïnvloedt je onbewuste en daarmee ‘her-programmeer’ je je eigen gedachten Door de herhaling van de affirmaties doorbreek je belemmerende patronen die om worden gezet in nieuwe positieve gedachten. Affirmeren is het middel om je bewustwording te vergroten.

Door regelmatig te affirmeren, wordt je meester over je eigen gedachten. Affirmeren beïnvloedt en versterkt je gedachten, je gevoel en je geloofsovertuigingen op bewust en onbewust niveau.

[1] Beek, van Fred, Even op adem komen, Adem als middel voor gezondheid en vitaliteit, Uitgeverij Andromea, Blaricum, 2004

[2] Martina, Roy, Emotioneel evenwicht,, Uitgeverij Andromedia, Blaricum, 2007

[3]  Alles komt goed, Mona Lisa Schulz en Louise Hay, Uitgever: Spectrum, Houten, 2013

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in