De kracht van de maan

Ik hield me nooit echt bezig met de maan. Of de planeten, en astrologie. Tot corona. Toen verschoof mijn focus opeens naar online en maansessies. Ze ontstonden als vanzelf, en binnen no time waren er maandelijks honderden mensen live aanwezig. Iedere keer weer zetten we intenties, en dat veranderde levens. Inclusief dat van mezelf. Hoe dan?

Onlangs zei iemand tegen me: ‘Weet je, ik heb eigenlijk nooit geweten dat de maan om de aarde draait. Ik kom er nu pas achter.’ En ja, dat snap ik; we zijn enorm afgesneden geraakt van onze natuurlijke ritmes. Daarom ben ik op astrologie-les gegaan (bij Jeanette Groenendaal).

In het kort zit het zo: de maan draait in 28 dagen om de aarde. De aarde is het astrologische middelpunt. We hebben twaalf tekens in de dierenriem (ofwel sterrenbeelden in de zodiac). Dat betekent dat de maan in ongeveer tweeëneenhalve dag door één teken loopt, om daarna het volgende in te gaan. De aarde draait in twaalf maanden om de zon, en de zon staat daarmee één maand in een teken. Jouw zon vind je in het teken dat ze je ‘sterrenbeeld’ noemen.

Als de maan vol is (verlicht), dan staat ze ‘tegenover’ de zon, ofwel in het sterrenbeeld recht tegenover dat waar de zon op dat moment is. De zon in Waterman bijvoorbeeld (het geval in januari/februari) betekent ook: de volle maan in Leeuw (het zonneteken dat hoort bij de mensen geboren in juli/augustus). Is de maan nieuw (ze is niet te zien en de nacht is op haar donkerst), dan staat ze ‘naast’ de zon; samen in hetzelfde teken. Met andere woorden: bevindt de zon zich in Vissen (van 19 februari tot 20 maart)? Dan is de nieuwe maan daar ook. En net als de zon schuiven de volle en nieuwe maan dus elke maand een teken op.

Kosmische imprints

Vroeger keek ik vooral in de bladen naar de astrologische voorspelling van die maand. Die voorspellingen zeggen weinig. Want behalve een zonneteken heb je een maanteken, én zijn er nog een behoorlijk aantal planeten van invloed: persoonlijke (Mars, Venus, Mercurius) en onpersoonlijke planeten (zoals Uranus, Neptunus en Pluto). Je chart geeft de stand weer van al die planeten op het moment van je geboorte. Het is de kaart van hun verhoudingen tot elkaar en daarmee hun gezamenlijke energetische imprint.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Alsof dit allemaal nog niet ingewikkeld genoeg was: iedere horoscoop kent twaalf huizen (levensgebieden), die vallen in de twaalf tekens. In totaal zijn er 144 combinaties (12 x 12) mogelijk. Dus ook al ben je geen Waterman van sterrenbeeld, Waterman staat in ieder geval ergens. De planeten (plus zon en maan) met hun posities in de tekens en huizen bepalen samen je astrologische tekening. Onderling maken ze aspecten; de energieën werken op elkaar in. Er zijn er die elkaar versterken, ondermijnen, uitdagen, etc. Kortom: echt iedereen heeft een unieke imprint, onvergelijkbaar met die van enige ander mens.

In de goot

Je chart lezend, valt er van alles te vertellen over je persoonlijkheid. Maar wat er staat, is geen statisch gegeven. Een bepaalde stand zal bij sommige mensen leiden tot destructief gedrag, terwijl anderen boven de obstakels uitstijgen. Mij is wel eens gezegd: ‘Met zo’n soort horoscoop kan je in de goot belanden en verslaafd raken, óf heel spiritueel worden.’ Dat laatste is de vraag, maar I get the point.

De planeten hebben dus altijd een lagere en een hogere expressievorm. Neem Mars, planeet van onder meer passie, actie, agressie. Je zou er licht ontvlambaar van kunnen raken, om er vervolgens je eigen ruiten mee in te smijten, of je leert gaandeweg je ontwikkeling je agressie zo te richten dat je die dingen voor elkaar krijgt waarnaar je ten diepste verlangt. Er zijn uitdagende en héél uitdagende standen, maar in principe zijn ze niet goed of slecht. Ze horen bij je en energie is neutraal.

Zo bezien is je geboortehoroscoop vooral een sterke energetische imprint, die je de rest van je leven kan uitwerken, tot je op een gegeven moment meesterschap krijgt over je blauwdruk. Het is een ontwikkelingsweg, met aanwijzingen: waar beweeg je heen? Wat wil je ziel realiseren? Waar liggen je talenten en uitdagingen?

Vluchtig en diep

Niet alleen tijdens je geboorte hebben de planeetstanden een energetische effect (fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel). Dat is elke dag zo. Wij zijn de micro-uitdrukking van de macrokosmos. Voor de aarde betekenen de steeds veranderende kosmische invloeden nieuw bewustzijn, nieuwe frequenties, die het universum steeds weer aanbiedt.

Sommige standen zijn in dat verband vluchtiger dan andere. De maan wisselt zoals gezegd elke tweeëneenhalve dag van teken. Ze hangt sterk samen met je bioritme, en met de natuurlijke cyclus van geboorte, groei, sterven die je steeds weer doorloopt (zoals tijdens je menstruatiecyclus).

Andere planeten werken dieper door, maar de veranderingen voltrekken zich heel langzaam. De uitwerking op jouw leven hangt af van het huis/levensgebied waarin ze bij jou actief zijn of worden, én hoe je die energie hanteert. Hanteren wil zoveel zeggen als dat je nieuw bewustzijn ontvangt, waardoor je groeit, zelfs als dat (vanuit je ego bezien) echt niet comfortabel of praktisch is. Niet mee bewegen kan ook, en dan duurt het misschien wat langer, maar de verandering komt sowieso. Uiteindelijk is de natuur, of een planeet, altijd sterker. Zoals Jewel zingt: ‘Nature has a funny way of breaking what does not bend.’

Magic potion

Terug naar de maanceremonies. Ik heb ze bijna als een soort magic potions ervaren. Elke maand weer zijn het downloads van de nieuwste kosmische input. Je leven verandert erdoor, terwijl je er niet per se heel hard voor hoeft te werken. Een hogere intelligentie helpt je uitlijnen met je blauwdruk en de kosmos spant samen om je te krijgen waar je ziel naartoe wil. Houd je je bewustzijn erbij, dan is het alltijd in dienst van je groei.

Natuurlijk moet je soms aanpoten om het bij te houden. Voor je lijf en energieveld kan het intens zijn om alle nieuwe informatie op te nemen en te laten landen, of los te laten wat niet meer dient. Zeker in deze transformerende tijd! Maar het proces doet ook zichzelf. Voor ondersteuning, kracht, verlichting en onverwachte wendingen wordt gezorgd. Je hoeft daar zelf geen druk of controle op te zetten.

Concrete resultaten

Ongeveer tweeëneenhalf jaar heb ik de maansessies bijna elke maand gegeven. Daarbij heb ik dus iedere keer mijn intenties gezet, die steeds weer werden ondersteund door de energie van de maan, van de dag (de andere planeetstanden) en van het groepsveld. En mijn leven is veranderd, in de goeie zin, in de richting van mijn wensen. Het heeft geleid tot resultaat. Vooral op professioneel vlak. Daarvoor heb ik weliswaar hard gewerkt, maar tegelijkertijd was er vaak sprake van moeiteloosheid en gemak. En dat is precies zoals het in mijn horoscoop te lezen valt!

Take me to the moon

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap