Het Onbewuste bewust maken

Als hooggevoelige mensen hebben we elke dag enorm veel  te verwerken, meer dan de gemiddelde mens, omdat we minder filters hebben voor de informatie die we binnenkrijgen. Het is zelfs veel te veel om allemaal bewust te verwerken. Waar we niet bij kunnen, wordt onbewust en het blijft in ons systeem hangen, wachtend tot het verwerkt mag worden.

Als we te veel onverwerkte informatie bij ons dragen, ervaren we dit als stressvol. De energie bouwt zich dan op en kan verschillende vormen aannemen die voor ons erg zwaar voelen. Maar wat kunnen we doen om deze onverwerkte informatie beter te integreren voor bijvoorbeeld meer nachtrust? Of om overdag vitaler te zijn? Om meer ruimte in ons hoofd te krijgen en onszelf weer beter te kunnen voelen? Ik neem je mee naar de wereld van het onbewuste en vertel je er over.

Het onbewuste

Het is bekend dat stress en andere psychische problemen veelal worden veroorzaakt door onverwerkte of onjuist verwerkte informatie. Grote psychologen als Freud en Jung ontdekten dit al aan het einde van de 19e en begin 20e eeuw. Ze deden onderzoek bij hun cliënten en schreven theorieën over het onbewuste van de mens, de veroorzaker van verreweg de meeste psychische problematiek.Het gaat hierbij om het niet goed kunnen verwerken van informatie waardoor je vast komt te zitten. Moeilijkere en zwaardere informatie kost daarbij langer de tijd om verwerkt te worden,  maar ook een teveel aan informatie overbelast je kan jouw bewustzijn overbelasten.lessen van burn-out

Het ego

Maar hoe wordt iets eigenlijk onbewust? Wij doen dit voor een groot deel zelf, of eigenlijk ons ego doet dit. Ons ego is dat deel in ons dat besluit dat bepaalde gevoelens en gedragingen bij ons horen en andere delen niet. Het deel dat het ego niet accepteert, wordt onze schaduwkant genoemd, dat deel van onszelf dat we niet zien of vaak ook niet willen zien. Dit is een vorm van het onbewuste dat ons ook in de weg kan zitten.

De sleutel om dit deel van jou weer bewust te maken is het tegenovergestelde van hoe het onbewust gemaakt is. Door liefde en acceptatie van alle delen van jou, ook jouw minder fijne emoties en gedragingen maken  we die onbewuste delen van onszelf weer bewust.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Onverwerkte informatie

Een andere oorzaak van hoe binnengekomen informatie onverwerkt achterblijft, is dat we eigenlijk geen tijd hebben om de informatie te verteren die we op een dag binnen krijgen. Dit gebeurt vaak omdat we onze geest geen pauze geven om de dingen van de dag te verwerken. We staan op, zetten onze smartphone aan, kijken tv, gaan naar werk, lezen onderweg de krant of luisteren muziek. En wanneer we na een lange werkdag thuiskomen, zetten we weer de tv aan en gaan uiteindelijk naar bed. En dan vragen we ons af waarom we maar moeilijk in slaap vallen.

Dat terwijl we als gevoelig mens juist gemaakt zijn om meer informatie op te nemen en te integreren, maar hier hebben we vaak niet de juiste handvaten voor gekregen. Een handleiding zou wel makkelijk zijn. Het zou een eind kunnen maken aan vele psychische problemen als we wisten wanneer we over de grenzen van ons geestelijke kunnen gaan, en hier preventief iets aan zouden kunnen doen.

Denk aan burn-outs, psychoses, depressies. Hele verschillende problemen, maar allemaal kunnen ze op dezelfde manier voorkomen en geheeld worden en deze manier is even simpel als moeilijk; namelijk het onbewuste, bewust maken. En je systeem weer laten stromen door blokkades in lichaam en geest op te liften. Een levenswerk, maar één die je steeds helderder en liefdevoller zal laten voelen hoe verder je komt in dit proces.Intentie en aandacht

De grens

Bij een inzinking van welke gradatie dan ook, is er voor de meeste van ons weer een moment dat we daarna weer overeind willen komen, desnoods met een beetje hulp. Bij vallen hoort immers opstaan.

Laatst was ik bij iemand die werkte als fysiotherapeut. Ik sprak met hem over burn-outs. Hij vertelde me dat hij ooit bijna zelf tegen een burn-out aan zat. Hij was erg gestressed en trok het gewoon niet meer op zijn werk. Hij heeft het zijn baas gewoon verteld, en is twee weken weg gegaan. Ik vroeg hem: ‘’en wat zei je baas dan?’’ Hij antwoordde met ‘’die had niet veel keus.’’ Hij is zijn auto ingestapt en twee weken rond gaan rijden, zonder bestemming. Gewoon rijden, gewoon zijn. En in dit zijn, in deze twee weken van vrijheid, vond hij zijn kern weer.

Velen van ons gaan gewoon door als ze tegen een eigen geestelijk of/en fysieke grens aanlopen. Onder de druk van hun baas, hun gezin en om alles waar ze aan gewerkt hebben vast te houden, terwijl ze eigenlijk al diep van binnen voelen dat de situatie niet meer houdbaar is, pushen ze zichzelf verder. Tot het punt dat ze breken. Dit geldt niet alleen voor werk, maar ook voor school, relaties en voor anderen zorgen.

We gaan maar door en door, terwijl ons lichaam ons allemaal signalen geeft dat het niet goed gaat. We slapen moeilijk/weinig, voelen ons hart regelmatig kloppen en voelen ons constant onrustig. Een teken van je lichaam dat je terug mag keren naar jezelf.Ben jij de dualiteit al voorbij?

Positieve ervaringen

Klop, klop, klop doet je hart. Het werkt keihard voor jou, de hele dag door. En als we heel veel moeten, werkt het nog harder. En het gaat eigenlijk pas weer naar het eigen ritme tikken, naar jouw ritme, wanneer je alle informatie van de dag verwerkt hebt. Daarvoor voelt je lichaam lichte stress, wat de hartslag verhoogt. Momenten van geluk laten je hart weer rustiger kloppen en helpen ook informatie te integreren en stress te verlichten. Misschien herinner je je wel dat je zo een moment van geluk ervoer terwijl je daarvoor echt een slechte dag had, ineens worden als deze minder leuke ervaringen in een nieuw perspectief gezet. Ach weetje, het valt allemaal eigenlijk wel mee, zeg je tegen jezelf.

Hetzelfde ervaren we eigenlijk op vakantie. Na een lange tijd hard werken, komen we weer tot rust en laden we op. We gaan weer leven naar ons eigen ritme en hervinden onszelf en ons geluksgevoel.

De te snelle maatschappij

Maar de maatschappij van tegenwoordig vraagt zoveel van onze aandacht, dat we niet meer genoeg hebben aan de vrije tijd die we hebben. Smartphones, televisies, computers, werk, waar blijft er nog echt tijd voor mij? Dat is een vraag die we onszelf soms kunnen stellen. De ruimte om te voelen en dingen die we hebben meegemaakt te doorleven. Voor sommige is deze ruimte er gewoon niet. En dan klapt je systeem ineens uit het niets ineen. Een periode van terugkeren begint.

Na vallen komt opstaan, ik weet dit maar al te goed. Maar hoe herstellen we onze lichaam en geest, of nog beter: hoe voorkomen we dat we onszelf zo overbelasten? Het simpele antwoord ligt bij de hartslag, ons hart vertelt het ons allemaal, als je goed luistert en daar de tijd voor neemt. Als jouw hartslag onrustig is, kan het tijd zijn om even niks te gaan doen, jouw stress van je af te schrijven of weer vrienden te zoeken waarbij je volledig jezelf kan zijn.

Het zijn allemaal manieren om onszelf weer te voelen en zo de verbinding met onszelf te herstellen. Het kan ook een teken zijn dat er lichamelijke iets verteerd mag worden, jouw hart geeft het ook aan als er fysiek iets mis is. Als je hier meer op gaat letten en het contact met je hart aangaat door er letterlijk naar te luisteren in levenssituaties, ga je een beter begrip krijgen over jezelf en wat jij nodig hebt.

Dit geldt ook voor de positieve gevoelens rond de hartregio, ze vertellen je waar je van houdt en wat je leuk vindt. De volgende stap is er natuurlijk wat mee doen.

Hoe voel je nog meer dat je te veel onverwerkte informatie in je systeem hebt zitten?

Er zijn twee grote kenmerken van een overbelasting van jouw systeem die misschien niet voor iedereen bekend zijn. Als je zoals ik geloof in het chakra systeem, weet je dat informatie van boven naar beneden (en weer terug) reist. Bij een overbelasting reist er zoveel energie door jouw systeem dat dit te veel voor je is. Je kan deze energie dan bijna door je systeem voelen bewegen als je er op let. Hierin komt de energie in volgorde verschillende chakra’s tegen en maakt hier contact mee. Hetzelfde gebeurd onder andere als je ziek bent of er teveel tegelijk gebeurd in je leven. Dit resulteert in emotionele swings. Van verdrietige sombere momenten, tot momenten van intens geluk en dankbaarheid. En even later weer een gevoel van verwardheid waarbij je totaal de weg kwijt bent. Onverwerkte informatie reist in dit proces door jouw lichaam en blijft net zolang doorstromen tot alle onderbewuste informatie weer gevoeld, bewust en geïntegreerd is.

Het tweede kenmerk is de grote lichamelijke blokkades, vaak een teken van een dieper probleem. Jouw lichaam geeft aan dat bepaalde energie echt niet door kan stromen en een deel van jouw lichaam/organen functioneert niet meer naar behoren. Het gaat pijn doen, je krijgt allergische reacties of je lichaam toont andere tekenen dat het niet kan stromen. Ook dit is een teken van onverwerkte informatie, vaak ook te verbinden met Nederlandse spreekwoorden, zoals ‘’jouw gal spuwen’’ of ‘’iets onder handen nemen.’’ Tekenen van je lichaam dat je jouw weg naar balans terug mag vinden.

 De weg naar balans?

Een weg naar genoeg rust in jouw leven zodat er ruimte is voor jou. Jouw geluk, jouw ruimte. Maar ook de weg naar meer kracht om jouw lichaam weer te gaan laten stromen. Ik heb je in dit artikel wat tips gegeven over hoe je jouw pad nog mooier kan bewandelen en informatie beter kan gaan integreren als hoog gevoelige. Neem even de tijd als je dit artikel zo dadelijk hebt uitgelezen, zoek dan eens de stilte op en luister… Luister naar jouw hart. Wat wil het jou vandaag vertellen?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in