De kracht van hooggevoeligheid

Als hoog gevoelig persoon sta je eigenlijk compleet in verbinding met de wereld om je heen, zowel in positieve als negatieve zin. Omdat je meer open staat, komen er meer impulsen bij je binnen. Dit merk je als in de natuur staat, een mooie film kijkt, of iets moois ziet gebeuren bij mensen op straat. Je kan er helemaal in opgaan, je kan helemaal voelen en opnemen wat je waarneemt. Deze gevoeligheid kan zich ook tegen je keren als je een teveel aan impulsen krijgt, bijvoorbeeld in de grote stad of als je in een korte tijd veel te verwerken krijgt. Dan heb je ook de mensen die gevoelig zijn voor geluiden, aanraking, energieën en allerlei andere impulsen, overgevoeligheid wordt dit genoemd. Het niet goed kunnen verwerken van dingen leidt er toe dat jouw systeem impulsen vanuit jouw omgeving als een aanval gaat zien. Het is een signaal van het lichaam die terug naar zijn oorsprong wil. De staat van openheid, kracht en verbondenheid waar we allemaal wel de hele dag in zouden willen zitten.

HSP Handleiding

Toen je in dit lichaam geboren werd kreeg je hier geen gebruiksaanwijzingen bij. Gelukkig kunnen we leren van de ervaringen van anderen, dit doen we door anderen te observeren en hun gedrag te kopiëren als we ons met dit gedrag identificeren. Daarnaast geven mensen zoals je ouders de wijsheid door die ze hebben opgedaan in hun leven, hun eigen persoonlijke handleiding. Echter hebben hoog gevoelige personen een net wat andere handleiding nodig. Het lichaam en energetisch systeem van je ouders en andere mensen uit hun omgeving werkt namelijk anders. Iemand die hoog gevoelig is moet zich bijvoorbeeld leren afsluiten voor hij de grote stad in gaat, anders krijgt die mogelijk teveel impulsen binnen. Ook kan iemand die hoog gevoelig is bijvoorbeeld niet goed tegen conflicten met andere personen. Zo een persoon zal dus andere manieren moeten vinden om met bepaalde situaties om te gaan. En advies vanuit ouders en leraren zijn dan niet altijd het advies wat een hoog gevoelig persoon nodig heeft om zich staande te houden in deze wereld. Hoog gevoelige personen moeten hierdoor vaak hun eigen weg vinden.

Onze samenleving is dan ook vaak nog niet zo goed afgestemd op hoog gevoelige mensen, het onderwijssysteem zet jonge mensen nog altijd onder druk en remt de vrijheid van het denken. Dit zijn dingen waar hoog gevoelige kinderen en tieners tegenaan lopen. Ze worden niet gezien en geaccepteerd voor wie ze zijn. En krijgen van de samenleving zelfs vaak het label ADD of ADHD omdat ze zich niet kunnen concentreren in de klas en snel afgeleid zijn. Hoog gevoelige krijgen daarnaast vaak last van tal van andere klachten, omdat de problemen niet aangepakt worden met de juist methodes. Alleen maar symptomen worden behandeld met medicijnen die het systeem uit balans brengen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het zou allemaal niet nodig zijn als we als samenleving anders met hoog gevoelige mensen om zouden gaan en er meer ruimte zou zijn voor de persoonlijke ontwikkeling en we meer bewustzijn over hoog gevoeligheid zouden creëren. Dit zijn dingen die we in het onderwijs van nu keihard missen. Dan zouden we er nog wel eens achter kunnen komen dat de samenleving juist heel geschikt is voor de hoog gevoelige van nu. Een HSP-er in zijn kracht heeft deze samenleving namelijk enorm veel te bieden. Jij bent namelijk in staat om nuances in mensen en sferen te voelen die anderen niet kunnen waarnemen waarmee je van ongelofelijk waarde bent als je harmonie wilt creëren in een omgeving. Doordat jij dit kan voelen en waarnemen zie je bijvoorbeeld meteen wanneer iemand die zich verdrietig of niet fijn voelt en je vraagt hoe het met deze persoon gaat, terwijl anderen dit niet opmerken. Je kan voelen en zien hoe woorden bij iemand aankomen bij anderen en kan daarmee vaak veel sneller lichaamstaal herkennen in verschillende situaties. Dit zijn een aantal voorbeelden. Een HSP-er in zijn kracht kan al door zijn gevoeligheid nuances in zijn omgeving waarnemen en daar ook op reageren als een krachtig en liefdevol persoon.

Verhoogde trilling

De wereld bestaat uit trilling en alles wat leeft en niet leeft heeft een bepaalde trilling. Zo ook mensen en dieren. Een hoge trilling houdt in dat jouw cellen met een hogere trilling vibreren dan die van andere mensen. Een hogere trilling is te beoefenen door bijvoorbeeld altijd de waarheid te vertellen, veel liefde uit te stralen of te mediteren, want daarmee verhoog jij jouw trilling.

Mensen met een lagere trilling doen dus het tegenovergestelde, die hebben veel meer negatieve emoties en zijn dan ook erg zwaar in trilling. Het kan ook zo zijn dat iemand zowel door zowel hoge als lage trillingen beïnvloed wordt, het lichaam is dan in conflict. Het wil namelijk vibreren naar een hoge trilling maar is in constante botsing met de lagere trilling in de wereld. Hierdoor voel je je fysiek heel erg zwak terwijl je energetisch eigenlijk juist heel erg veel potentieel hebt, als je leert omgaan met de lage trillingen. Het sleutelwoord is hierbij verbinding. Als je je ook kan verbinden met de lage trillingen uit je omgeving, een goed voorbeeld is op school of je werkplek die erg zwaar voelt, dan heb je er veel minder last van. Dit heeft ook veel te maken met je veilig voelen bij groepen. Als je veel mensen kent op een plek voelt het veel minder zwaar omdat je verbonden bent. Nou kan dat verbinden iets zijn wat moeilijk is als HSP-er, gelukkig valt daar veel aan te doen. Verbinding is iets wat je kan leren en trainen.

Al hoeven HSP-ers niet altijd een hogere trilling te hebben, vaak is dit wel het geval. Het gevolg hiervan is dat lage energieën uit je omgeving (en jezelf) eerder met jouw zullen botsen. Dit komt dan binnen als informatie of een gevoel. Het niet goed kunnen laten doorstromen van deze impulsen kan er voor zorgen dat je overprikkeld raakt. Het betekend dat jouw energetisch lichaam dan vaak in een gevecht is met je omgeving. Je bent als het ware de transformator voor je omgeving, want alle lage trillingen uit je omgeving worden dan door jou omgezet in hoge trilling. Je kan dit praktisch zien als je als HSP-er tijdens een ruzie vriendelijk en positief blijft. Je loopt weg en de persoon die ruzie met je zocht voelt zich een beetje schuldig, ook juist omdat jij zo positief reageert. Jij zit echter wel met de stress die je te verwerken krijgt van het voorval. Je hebt dan negatieve trillingen getransformeerd naar iets lichters. Dit is één voorbeeld, maar hetzelfde gebeurd bijvoorbeeld als we een probleem heel zwaar voor onszelf maken, we delen het met iemand anders en vervolgens wordt het lichter. Door jouw liefde uit te stralen transformeer je dus je hele omgeving. Dit gebeurd niet alleen in één op één contact, maar ook als iemand naast je zit,  hij/zij gaat dan snoepen van jouw energie, waardoor jij aan het eind van je werk/school dag compleet vermoeid thuiskomt. Gelukkig zijn er manieren om je meer bewust te worden van deze energie stromingen en kun je leren jezelf beter te beschermen. In de workshop die ik ga geven leer je hoe je in je eigen kracht kan blijven staan, door bij je energie te blijven en jezelf te beschermen tegen mensen die energie bij je weghalen. Ook leer je manieren waarop je jezelf energetisch kan afsluiten en beschermen in een drukke of zware omgeving. 

Fysieke oorzaken van hoog sensitiviteit

Naast energetische aspecten zijn er ook fysieke redenen waardoor je tijdelijk hoog sensitief kan zijn. Het kan zijn dat je niet energetisch sensitief bent, maar wel last hebt van veel van de negatieve aspecten van het hoog sensitief zijn. Naar mijn idee heeft dit dan te maken met een overgevoelig stress systeem, wat inhoudt dat je lichaam moeite heeft met jou tot rust brengen. Je kent het wel, er gebeurt iets spannends waarbij je in vecht-vlucht modus komt, je haren gaan stijf overeind staan door iets wat je ziet, hoort of denkt. Je adrenaline neemt toe en je wordt angstig of ervaart stress. Na verloop van tijd hoort je adrenaline systeem weer te dalen, waardoor je rustiger wordt. Als je stress systeem overloaded is, kan deze stress uren of zelfs dagen lang aanhouden. Dit terwijl anders mensen dezelfde stress binnen een paar minuten kwijt zijn. Dit overgevoelige stress systeem wordt veroorzaakt doordat we impulsen die we door de dag heen binnenkrijgen niet goed kunnen verwerken, dit zorgt er op ten duur voor dat je stresssysteem overbelast raakt.

Gevoelsmensen

Als hoog sensitief persoon ben je vaak gevoelig voor emoties en sferen van anderen, hierdoor kan het zijn dat je enorm veel rekening gaat houden met je omgeving. Jouw natuurlijke reactie is dat je mensen om je heen zich gelukkig wil laten voelen, jij wil dat je omgeving in harmonie is en bent dan bereid om jezelf daarin weg te cijferen, omdat je jezelf als onderdeel van het geheel ziet. Daarbij vergeet je dat alles wat jouw omgeving daadwerkelijk nodig heeft, juist in je zit wanneer jij in je kracht bent. Als hoog sensitieve personen zijn we eigenlijk gemaakt om verbonden te zijn met de wereld om ons heen.

Door onze sensitiviteit hebben we veel meer vermogen om mensen te zien voor wie ze zijn, we hebben veel meer liefde in ons waardoor we makkelijk een connectie kunnen maken met de natuur en met andere mensen. Door onze overgevoeligheid worden we echter geblokkeerd om dit te doen. We krijgen zoveel prikkels binnen dat we er gestrest van worden. Het is daarom belangrijk om je weer opnieuw te leren verbinden met jezelf en je omgeving, dit zal ervoor zorgen dat je je overal fijn en liefdevol kan voelen en je meer in je kracht kan komen te staan.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

19 REACTIES

 1. Heel mooi en uitgebreid artikel. Hier kan ik mij zeker in vinden. Met name de volgende zinnen:

  'Daarnaast geven mensen zoals je ouders de wijsheid door die ze hebben opgedaan in hun leven, hun eigen persoonlijke handleiding. Echter hebben hoog gevoelige personen een net wat andere handleiding nodig,

  Een goede vriendin van mij vertelde een aantal jaren geleden dat mijn vader en moeder op een lagere trillingsfrequentie vibreren. Dat zou (mogelijk) de oorzaak zijn van de conflicten tussen ons. Zelf had ik voor dat ze mij dit vertelde, er nooit de vinger op kunnen leggen. Heel langzaam gaat het de goede kant op, maar het is nog steeds iets waar ik mee worstel.

  Erg leuk dat er zo'n workshop wordt gehouden. Helaas ligt Bilthoven voor mij niet om de hoek.

  Groetjes!

 2. De reacties zijn allemaal van 2015!
  Ik heb me opgegeven voor de workshop, omdat het artikel me aanspreekt, herkenbaar is. Hooggevoeligheid wordt in de maatschappij vaak gelabeld als overgevoeligheid. Alsof dat zwak is.. Ik ben ervan overtuigd dat gevoeligheid in het algemeen veel meer gepromoot zou moeten worden, omdat als iedereen zijn harde, ongevoelige masker (ego) af zou zetten, de wereld een stuk fijner zou worden om in te leven!

 3. Vindt dit ook een heel goed artikel waar ik mezelf in herken en ebn op zoek naar iemand die mij d.m.v b.v.meen workshop kan helpen om me bettr te leren afsluiten voor mensen die nergie bij me weghalen!Helaas ben ik allang geen jongere meer. Is dit een bezwaar, Kees? Heb je nog workshops binnenkort waaraan ik mee kan doen?

 4. Mooi artikel. Ik lees in het artikel iets over je verbinden met de lage trillingen, daar zou de oplossing in zitten bij het ervaren van deze lage trillingen bij anderen. Is dat het zelfde als deze toelaten / accepteren waardoor de trilling verhoogd? Wie weet daar meer over? Wat bij mij heel goed werkt, is mezelf afvragen: ‘Is dit van mij?’ en als het niet is, is het daarmee ook direct weer weg. Of in de stad als ik ellende zie of voel, of in andere drukke omgevingen: ‘moet ik hier wat mee?’ Het besef dat ik er niet verantwoordelijk voor ben, helpt dat ik er niet meer op leegloop. volgens mij help je anderen juist door te denken dat ieder in zijn eigen proces zit en het prima aankan, dat verhoogd volgens de trilling van de ander en daarmee ook de mogelijkheden. Als je leegloopt op drukke plaatsen, kun je je ook afvragen waarom je afgestemd bent op de negatieve trillingen van een ander: welke overtuiging heb jij meegenomen vanuit je verleden en vanuit welke gedachten benader jij de wereld en hoe kun je dat anders gaan doen …

  • @Simone, Interessant wat je schrijft over aanpassen aan lage trillingen. Ik weet niet of ik dat doe, ik merk zodra ik ga denken daarover, als ik met iemand ben die een lagere trilling heeft en dat voel, ik juist naar beneden wordt getrokken. Denk dat het zeker het beste is om te weten dat ieder in zijn eigen proces zit en dat aankan waardoor inderdaad de trilling verhoogt bij de ander. Dat ervaar ik ook. Ik accepteer een ieder die op mijn pad komt en daardoor accepteer ik ook mezelf helemaal waardoor mijn trilling blijft zoals die is. Leeglopen op drukke plaatsen kan puur energetisch zijn, al benader je de wereld superpositief en heb je een hoge trilling. Het hoeft mijn insziens echt niet te betekenen dat je afgestemd bent op negatieve energieen. Het is juist een gevoeligheid waar je ook baat bij kan hebben. Bv je hebt een sollicitatie en je loopt het gebouw binnen, als je ineens negatieve energie voelt kan dat je vertellen dat deze plek voor jouw niet goed is om te werken. Het is dus een extra zintuig die je kan helpen, helaas hoort daar dan ook bij dat je op plekken waar je dat niet zou willen energie op kan pikken. Bewustwording dat je niet verantwoordelijk bent kan wel iets helpen. Maar helemaal verdwijnen? Dan verdwijnt ook het positieve, je interne radar. Omarm het licht en het donker denk ik.

  • Door de lage trillingen meer toe staan transformeer je ze inderdaad naar een hogere trilling. En hoe jij verbonden bent met lage trillingen heeft ongelofelijk veel invloed op jou. Mooi wat je zegt.

 5. Hoi Miranda

  Jij ook veel sterkte met alles.
  Het is niet makkelijk om met deze gave
  Zo noem ik het maar even , om daar mee om te gaan.
  Vooral waar jij tegen aan ben gelopen etc, werk kwijt. Moeilijk voor je.
  In deze harde wereld waar alleen de wet van de sterkste geld.
  Nu loopt mijn dochter tegen die kei harde wereld aan.
  Ik probeer alles in het werk te stellen om haar sterk te maken.
  Reken maar.

  Groetjes Jannie.

  • @Jannie,
   Hoi Jannie,

   Dankjewel!! 🙂

   Ik moet zeggen dat zulke artikelen me wel goed doen. Ik begrijp weer een beetje meer van mezelf.
   En ik probeer het ook als een kracht of gave te zien ipv een last, dat voelt toch positiever en dus fijner, last heb ik er al genoeg van 😉

   Wat je zegt over die keiharde wereld, pfff echt wel! Ik snap er niks meer van haha!
   Het is net of ik steeds verder van de mensen af kom te staan… Ik begrijp veel dingen nie meer, maar ook mezelf niet…. en dat maakt het wel erg lastig allemaal 😉

   Ik moet hier wel mee aan de slag, om die balans te vinden.. Maar komt vast wel goed

   Ik wens jou en je dochter veel kracht!

   Groetjes Mier

 6. Het zet mij weer aan het denken dit hele verhaal.
  Ik heb in mijn dagelijks leven toch zo af en toe te maken
  Met mensen die niks van mij snappen en mij pijn doen.
  Soms kan je je schouders ophalen en deert het je niet.
  Niet altijd heb je die kracht in jezelf om te denken
  Kom op Jannie het zijn maar woorden.
  Het blijft moeilijk om het evenwicht te vinden.
  Dat energetisch afsluiten zou voor mij wel goed zijn.
  Die oefening met die glazen koepel om je heen zetten
  Wil niet altijd helpen.
  Wellicht een workshop, misschien dat dat helpt.
  De ene dag ben je kwetsbaarder dan de anderen.
  Ook al ben je nog zo positief, het kan zo maar binnen komen bij je.

 7. Ik vind de inhoud van het artikel erg interessant. Alleen merk ik dat ik alle fouten met -d en -t in het artikel erg storend vind. Ik neem artikelen serieuzer als ze ook goed gespeld zijn! Ik weet niet of dit wel positief en opbouwend is maar misschien is het een tip om hier op te letten. Het komt namelijk erg veel voor, ook op deze site.

  • @Veer, Volgens mij doe je jezelf nogal tekort om je daaraan te storen? Het gaat om de boodschap. Misschien wordt je afgeleid door de d en t om iets niet te voelen, want je neemt het zo minder serieus? En zo kan je je altijd richten op de dingen die niet goed zijn, volgens jouw. Het is maar taal. Juist de mensen die veel levenservaring hebben en misschien niet de hoogste opleiding Nederlands hebben, kunnen deze ervaringen mooi en vanuit hun hart delen. Zet je ratio, linkerhersenhelft eens uit en voel eens wat je voelt als een artikel leest. Wees dankbaar dat mensen hun ervaring delen om anderen te inspireren, de kracht van dankbaarheid is groter dan de kracht van perfectionisme. Overigens zijn mensen met perfectionisme vaak ontzettend hard voor zichzelf. Laten we ons op het positieve richten voor 2015.

   • @angel,

    Hoi angel

    Ik dacht precies hetzelfde als jou.
    Waar gaat het over !!
    Mee eens dat we ons op het positieve
    Moeten richten.
    Zeker in deze voor velen onzekere tijd.
    We gaan in vertrouwen 2015 tegemoet.

    Liefs Jannie.

    • @Jannie, Hoi Janny, in vertrouwen en overgave het nieuwe jaar in 🙂 dank voor je bericht en ik wens je een gezond en liefdevol, gelukkig nieuwjaar!

  • @Veer, ik vind dat je groot gelijk hebt, artikelen zouden foutloos op deze website moeten komen te staan. Helaas komen we nu tijd en mensen te kort die goed naar de ingezonden stukken kunnen kijken. Mocht je ons willen helpen hiermee, dan horen wij dat graag! Dit geld trouwens voor iedereen die dit leest!

   Deze website wordt op dit moment geheel vrijwillig onderhouden door 3 personen en we zijn daarnaast ook nog bezig met de bouw van een nieuwe website en het plannen en organiseren van andere activiteiten voor het komende jaar. Dit alles in onze beperkte vrije tijd naast onze gewone dagelijkse werkzaamheden…

   Dus als er mensen zijn die onze redactie zouden willen ondersteunen/versterken door bv teksten te editen, legale afbeeldingen te zoeken, artikelen te vertalen of het vertalen van artikelen wil gaan coordineren… mail dan naar redactie@nieuwetijdskind.com

   Hartegroet

   Natasja

 8. Wat een duidelijk en helder artikel!

  En Angel, mooi gezegd.
  Ik had enkele jaren al gelezen over nieuwe frequenties en dimensies en begreep het toen niet helemaal. Na het lezen van dit stuk vallen die puzzelstukjes in elkaar.
  Al jaren kamp ik met de nadelen van HSP, en ik ben er nu, na veel lezen, vandaag pas van overtuigd dat ik HSPer ben.

  Ik ben door mijn lichamelijke problemen (en ik denk dat die hooggevoeligheid hier een groot aandeel in heeft) mijn baan kwijt geraakt, in de WSW beland en kom niet meer aan werk. Dus voor mij heeft het belachelijk veel impact en denk ik echt baat te hebben bij deze workshop.

  Vraag is alleen, worden deze workshops alleen in Nieuwegein gehouden?
  Mooi centraal in NL maar voor mij financieel niet haalbaar… 🙁

 9. Mooi geschreven hoor, In fijne duidelijke taal. De hooggevoelige mensen zullen toenemen in de maatschappij omdat het trillingsfrequentie van de aarde verhoogd.
  Zo hebben de HSP ers het misschien niet altijd even makkelijk in de maatschappij. Maar straks hebben wij een voordeel, wij trillen makkelijker mee met de nieuwe frequenties van de aarde.
  Gelukkig nieuwjaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in