inspiratie

Wil je een wereldreis maken, je eigen praktijk beginnen én je relatie meer sprankelend maken? Dat is je goed recht! Maar een beetje inspiratie kan je wel gebruiken. Inspiratie is als geestelijk voedsel waarmee jij je leven kunt transformeren. Het zorgt dat je in beweging komt. Zodra je vol levenskracht met je passie in de weer bent, verdwijnt de neiging om in een sleur verzeild te raken. Je laat je niet langer afleiden door bijzaken. Je krijgt energie. Elk nieuw avontuur in je leven – ja, elke nieuwe keuze – begint bij inspiratie.

Waar blijft mijn inspiratie?

Is je hoofd weleens een moeras van gedachten? Zit je al jaren vast in hetzelfde patroon? Ben je geestelijk en lichamelijk moe en pieker je veel? Drijft je aandacht steeds weg uit het nu? Voelt het alsof iemand langzaam maar zeker een net over je levenskracht trekt? Mis je soms inspiratie? Laat me je geruststellen, je bent niet de enige!

Ons lichaam kan niet lang zonder zuurstof, water of voedsel. Onze geest heeft net zo goed voeding nodig: inspiratie. Inspiratie geeft je frisse energie om op nieuwe ideeën te komen en de drive om nu eens de handen uit de mouwen te steken. Om met passie ons levenswerk uit te voeren. Natuurlijk! Daarvoor zijn we hier toch? Waarom is het dan soms zo moeilijk om bij die inspiratie te komen?

Toen ik acupunctuur studeerde, leerde ik dat het stagneren van energie een belangrijke oorzaak is voor het ontstaan van ziekten. Ik leerde vragen te stellen. Waar in het lichaam stagneert de energie? Wat voor soort energie stagneert er en waarom gebeurt het? Het medicijn was om de juiste energiestagnatie op te heffen en de energie weer in beweging te krijgen. Laat haar weer vrij stromen naar de plek waar ze nodig was, dan zal het lichaam de klachten verminderen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een licht aan de horizon

Inspiratie is ook energie. Gewoon frisse, positieve energie! Als je de poort naar inspiratie op slot hebt zitten, dan stagneert energie en wordt ze als een moeras vol muggen en bromvliegen en vieze groene drab. Zet je de poort open, dan stroomt ze overvloedig toe.

Als tiener was ik bezeten van reizen. Het liet me niet los. Ik wilde zo ver mogelijk gaan en naar zo veel mogelijk plekken op de wereld. Alles in mijn lijf vertelde me dat ik dat moest doen, maar ik stelde het uit. Zou ik het wel kunnen? Was het niet gevaarlijk? Was het niet te duur? Ik blokkeerde mijn inspiratie en werd chagrijnig, snel geïrriteerd en onzeker. Totdat ik mijn handen uit de mouwen stak en gewoon een ticket ging boeken. Ineens deed ik overal inspiratie op en ook al was het vaak spannend, ik voelde mijn energie terugkeren. Ik piekerde niet meer. Die verre landen waren mijn licht aan de horizon.

Uiteindelijk nam mijn bezeten reislust af. Ik had haar niet meer nodig, zo ervoer ik het. Mijn leven vond als vanzelf een nieuwe koers. Er kwam ruimte voor andere passies (waaronder die voor het schrijven van verhalen, mijn nieuwe licht aan de horizon!). Ik voelde een nieuw geborrel, maar het was anders dan bij het reizen. Het was nieuw en het verlangde nieuwe inspiratie. Vandaag de dag voel ik nog regelmatig opnieuw de boel stagneren, maar ik zorg dat de energie weer in beweging kan komen. Ik zoek uitdagingen op en leer me open te stellen voor nieuwe inspiratie.

Wat wordt vandaag jouw innerlijke voedsel?

Wat als iemand je zou vragen waar jij inspiratie uit put? Zou je gelijk drie dingen kunnen noemen? Voel je het gelijk kriebelen? Kan je je gesprekspartner net zo enthousiast maken als jij bent? Ja? Goed zo! Inspiratie werkt nu eenmaal aanstekelijk.

Als je geïnspireerd door het leven wilt gaan, is het belangrijk waar je je dag mee vult. Je werk, de mensen met wie je om gaat, je vrijetijdsbesteding (of zijn die zaken voor jou hetzelfde?)… Kies ze bewust, voor zover je dat kunt. Want jouw leven is belangrijk!

10 tips voor totale inspiratie!

Hoe vind jij vandaag nog inspiratie in je leven? Er zijn vast ten minste twee of drie tips die jou op het lijf geschreven zijn!

1) Eet, slaap en beweeg gezond én met regelmaat. Leer een diepe ademhaling aan om je borst te openen.

2) Maak contact met je lijf, voel wat daar gebeurt. Neem een koud bad of ga naar de sauna, neem een (proef)les yoga, tai chi, aikido, etc. Als je lichamelijke energie stroomt, kan je makkelijker inspiratie ontvangen

3) Doe wekelijks iets wat je nog nooit hebt gedaan (ook al is het stom!)

4) Doe dagelijks iets wat je in het nu brengt. Maak muziek, wandel langs de branding of in het bos, mediteer; doe iets waardoor je geest verstilt (ook al levert het niks op!)

5) Laat wekelijks je emoties de vrije loop. Lach, huil, dans (ook al is het gênant!)

6) Doe wekelijks iets wat je spannend vindt om te doen, waarbij je lijf zich vult met adrenaline

7) Lees een goed boek, bijvoorbeeld een (auto)biografie van een persoon waar je bewondering voor hebt

8) Bouw een zegekar: bind er briefjes aan met alle overwinningen die je in je leven hebt behaald. Probeer het gevoel terug te halen van toen je slaagde.

9) Noem iets wat je ooit nog eens zou willen worden. Wildlife fotograaf? Therapeut? Miljonair? Koester wat je bij je visualisatie ervaart en zorg dat je dat gevoel vaker krijgt!

10) Last but not least: noem van je naasten een eigenschap die je bewondert. Dankbaarheid voor de mensen in je leven is een eindeloze bron van inspiratie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in