De kracht van woede in zeven stappen

In agressie schuilt een enorm potentieel. In zijn pure vorm is het kracht. In deel 1 van ‘De kracht van woede’ kon je lezen welke energie beschikbaar komt als je contact maakt met je boosheid. En ook waarom fijngevoelige mensen daar zo’n moeite mee hebben. Onderstaande zeven stappen helpen om het potentieel van woede uit zijn kooi te bevrijden.

In de readingsessies die ik geef, stuit ik met regelmaat op boosheid die niet wordt geuit. Het gaat veelal om vrouwen met een sterk ontwikkeld hart. Als ik zeg dat ze meer contact moeten gaan maken met die energie, dan volgt steevast de vraag: hoe?

Vooropgesteld: ik heb een redelijk contact met mijn boosheid, maar dé sleutel naar de transformatie ervan heb ik nog niet gevonden. Tijdens ruzies met mijn man ren ik het liefst weg. En heel bekwaam ben ik niet in het met open hart tegemoet treden van zijn woede. Maar onderstaande stappen zijn een goed begin; om geblokkeerde energie uit zijn kooi te halen, en te activeren.

Stap 1: Maak contact

Maak contact met het pure gevoel, los van het verhaal, de oordelen en verwijten die ermee samenhangen. Het gevoel van agressie is zinderend, stromend, intens. Het is vuur dat blokkades verbrandt, oude structuren doorbreekt. Het is niet zo’n eenvoudige energie om ‘bij’ te blijven. Naarmate je bewustzijn groeit (en daarmee je energieveld), wordt het makkelijker.

Stap 2: Neem verantwoordelijkheid

Als je naar de energievelden kijkt, zie je dat mannen in relaties hun woede eerder uitleven juist omdát vrouwen hen onderdrukken, en dat mannen dus vaker ‘daders’ zijn en vrouwen ‘slachtoffers’. Het gezamenlijke veld zoekt de balans. Realiteit is echter dat de energie van beiden destructief kan zijn.
Mannen én vrouwen moeten daarom verantwoordelijkheid nemen voor het destructieve aspect van hun woede. Voor vrouwen geldt dat ze contact gaan maken met het gevoel onder de irritatie en de beschuldigingen, maar ook dat ze zich bewust worden van hun eigen daderschap. Agressie hoort gewoon bij ons. Kijk maar naar Kali.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Stap 3: Herken je boosheid

Boosheid in zijn pure vorm is krachtige, heldere, rigoureuze levensenergie. In staat om te begrenzen, dingen in beweging te brengen, blokkades te doorbreken, en helder te zijn over behoeften. Die pure, rauwe energie komt er bij de meeste mensen echter vervormd uit; als onvrede, irritatie, afstandelijkheid, klagen en verwijten. Of als andere emoties, zoals jaloezie en teleurstelling. En dan is er heel vaak het verdriet, dat de boosheid maskeert – dat maakt dat we ons nooit van ons lelijke kant tonen, omdat ons hart gekwetst lijkt en we troost verwachten.

Stap 4: Laat het oordeel los en stap uit je verhaal

Je oordelen en verhalen loslaten; dat is uiteraard de eerste van alle spirituele lessen, maar het is nog niet zo eenvoudig. Het oordeel op boosheid zit diep verankerd in het collectieve bewustzijn, net als verhalen over daders en slachtoffers. Wie zich zijn woede begint toe te eigenen draagt, van binnenuit, bij aan de verandering in de wereld. Dat betekent dus stoppen met het geweld alleen in de buitenwereld te zien en het oordeel op (de eigen en andermans) destructieve energie loslaten.

Stap 5: Geef uiting aan je boosheid

Boosheid heeft een uitlaatklep nodig. Sporten, schreeuwen in het park, yoga, seks, worstelen met je partner, en vooral: jezelf uitspreken. Het brengt je binnenwereld naar buiten. Uiteraard is het fijn als je je niet in je woede verliest, en je je niet uitleeft op je man en kinderen, maar drijf jezelf niet tot perfectie. Het werkt onderdrukking van de energie in de hand. Waarschijnlijk zul je – helaas – eerst in een fase belanden waarin je communicatie niet de schoonheidsprijs verdient.

Stap 6: Leef je boosheid uit, op een bewust manier

Een van mijn leraren zei ooit: ‘Leef je maar uit in je verbeelding. Wat zou je doen met die man?’ Het leek me weinig spiritueel correct; we zijn immers via het energieveld verbonden, en ik wil niemand pijn doen. Maar ze antwoordde: ‘Die energie is er sowieso. Ze voelen hem toch wel.’ Met verbeelding haal je de deksel van de put, zorg je ervoor dat de energie niet geblokkeerd blijft en ondergronds zijn eigen weg gaat zoeken. Belangrijk is uiteraard dat je dat uitleven doet met bewustzijn. De intentie is transformatie.

Stap 7: Heling

Als de boosheid niet transformeert, komt er geen einde aan ontladen. Dan kun je energie afvoeren wat je wilt, maar hij bouwt zich weer op, de druk neemt toe, totdat je nogmaals overloopt. De voorgaande stappen helpen allemaal om je energieveld langzaam maar zeker te verruimen en je hart draagkrachtiger te maken, waardoor je de intensiteit van boosheid kunt verdragen. Maar het meest helende van alles is als je iemand naast je hebt die je kan ontmoeten in je boosheid. Als er geen reactie volgt op je woede – geen verharding, geen onderdrukking, geen afwijzing – maar een open hart dat je ziet zoals je bent. Een mens dat geen oordeel velt, maar een open vraag stelt. Ik blijf nog even oefenen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE