De lessen die ik leer van mijn hooggevoelige kind

Mijn oudste zoon van bijna vier is bijzonder. Mijn jongste zoon is dat natuurlijk ook. Net zoals alle anderen kinderen op de wereld. Mijn oudste zoon is alleen bijzonder druk. Met name in de ogen van een ander. Hij wordt vaak gezien als ‘vervelend’ jongetje omdat hij zo kan stuiteren, slecht luistert en ongrijpbaar is.

Het breekt mijn hart om te zien of te horen dat hij wordt beoordeeld op zijn gedrag. Ook bij mensen die dichtbij hem staan zie ik soms de geïrriteerde blikken. Het doet mij pijn omdat zijn gedrag niet is wie hij is. Hij kiest er niet voor om zo druk te zijn.

Hij is mijn spiegel

Hij is hooggevoelig èn prikkelzoekend. Niet de beste combinatie die er bestaat. Veel kinderen die hooggevoelig zijn trekken zich vaak meer terug als ze overprikkeld zijn. Mijn zoon gaat juist enorm stuiteren en kan zich met geen mogelijkheid concentreren.

Ook reageert hij sterk op (negatieve) energie van een ander. Vaak krijgt hij de schuld maar het gebeurt regelmatig dat de mensen om hem heen niet lekker in hun vel zitten. Dat voelt hij en daar reageert hij op. En dat is ook precies waarom hij het mij soms zo moeilijk maakt. Hij is mijn spiegel.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Dankbaar

Ook al heb ik een paar pittige jaren achter de rug, ik ben heel dankbaar dat dit bijzondere jongetje mijn zoon is. Hij heeft mij leren kijken naar mijn eigen issues en gedrag. Hij heeft mij leren zien dat ook ik hooggevoelig ben. Wij begrijpen elkaar maar kunnen ook ontzettend op elkaar reageren.

Verdrietig

Ik vind het heel verdrietig dat lang niet iedereen het jongetje ziet wie hij echt is. Warm, sociaal, wijs, nieuwsgierig en met een enorm gevoel voor ritme. Een lief, knuffelig mannetje dat dwars door je heen kijkt.

Gefrustreerd tot in mijn tenen

Ik begrijp natuurlijk heel goed waarom mensen hem soms als ‘lastig’ ervaren. Soms raak ik zelf ook gefrustreerd tot in mijn tenen. Dan word ik zò boos op hem omdat hij het vertikt te luisteren of omdat hij zijn broertje voor de derde keer een mep geeft. Ik kook dan zò van binnen dat ik even niet meer kan reageren vanuit mijn eigen rust.

Verantwoordelijk voor onze rust

Op dat soort momenten kan ik niet tot hem doordringen. Achteraf voel ik me er natuurlijk enorm schuldig over dat ik heb staan schreeuwen tegen dat jochie van nog geen vier jaar oud. Ik weet dat hij het niet met opzet doet. Hij heeft een drukke dag gehad.

Daarbij komt dat ik zelf ook niet voldoende rust heb genomen en daardoor op de ‘verkeerde’ manier reageer. Ik voel het als mijn verantwoordelijkheid dat we allebei niet te veel prikkels krijgen.

De sleutel

Af en toe loopt ik over van schuldgevoel maar ik weet het tegenwoordig gelukkig makkelijker naast me neer te leggen. Ik probeer te zien wat er mis ging en het de volgende keer anders aan te pakken. Ondertussen weet ik gelukkig wat de sleutel is. Voldoende rust en weinig geluid. Zowel voor hem als voor mij.

Compliment naar alle ouders

Ik hoop dat alle ouders die een extra bijzonder kind hebben vaak genoeg kunnen kijken naar al het moois dat hun kind brengt. Ik heb respect voor jullie harde werken. Jullie schuldgevoel en jullie frustraties.

Zie het als een compliment dat dit bijzondere kind bij jullie is gekomen. Dit betekent dat jullie het aan kunnen hem of haar de lessen mee te geven die nodig zijn om uit te groeien tot een mooi volwassenen mens.

7 REACTIES

 1. Wat heb je dat mooi beschreven Bregtje. Ik herken het van mijn eigen zoon (inmiddels al 20 jaar) en was een les en inzicht voor mij. Nu kan ik het doorgeven aan de ouders die in mijn praktijk komen. Ook in mijn voorleesgezin van het Humanitas voorleesproject heeft het jongetje zo’n effect van irritatie bij anderen. En het is juist zo’n lieve schat als je maar de juiste benadering weet. Liefs Geertje

 2. Veel kinderen die hooggevoelig zijn kunnen soms de grote hoeveelheid informatie en andere prikkels niet goed handelen. Op ieder mens zit op het hoofd een 'luikje' (zo noem ik dit altijd maar) waar alle informatie binnenkomt en dat 'luikje' kan soms té ver openstaan. Diverse keren heb ik hooggevoelige kinderen mogen 'behandelen' door het luikje half te sluiten. Men kan dan eigenlijk direct merken dat het kind rustiger wordt, thuis, op school en andere omgeving. De kinderen krijgen dan wel informatie en dergelijke binnen, maar kunnen het dan allemaal beter handelen.

 3. Wat een herkenbaar verhaal. Ik heb 3 jongens en bij de oudste zijn we erachter gekomen dat hij hsp is. Ik weet wat voor energie, verdriet kost om school, familie en de overige maatschappij te laten zien wat voor warm sociaal creatief kind het is.

  Nadat het regulier onderwijs zei wij kunnen niets meer met hem en het in het speciaal onderwijs alsmaar slechter.ging ben kwam ik erachter dat deze mensen/kinderen beelddenkers zijn en dus anders leren. I het onderwijs kwam ik hier niet verder mee en heb toen besloten om het dan maar zelf te gaan doen. Bij instituut kind in beeld heb ik de opleidingen trainer leren leren methode, signaleren dmv het wereldspel en belbin team toppers gedaan. Inmiddels eigen praktijk gestart en momenteel op de vmbo school van me oudste bezig om de leerkrachten uit te leggen hoe een beelddenkers leert.

  De middelste en jongste ook hsp dus weet nu beter wat ik kan verwachten en hoe ik ermee kan omgaan.
  Groet Annuska

  • Dat klopt helemaal. Ik ben zelf
   Ook een beelddenker. Ik zit zelf ook te denken om mezelf daar meer in te verdiepen. Want er zijn zoveel meer kinderen die buiten boot dreigen te vallen. Hsp/ beelddenkers. En wil zo graag mijn zoontje helpen!

   Ik ben zelf nog zoekende in wat nu het beste is voor mijn zoon. Ik ervaar toch wel weerstand hierin nog van andere mensen.
   Groet Esther

 4. Wat herkenbaar zeg. Ik heb ook zo een hoogsensitief mannetje. Hij is dan al 7,5 en ontzettend actief, een ontdekkingsreiziger, kan zich slecht concentreren. Hoogsensitief en prikkelzoekend is hij.
  Op school lopen we dan ook momenteel vast omdat hij niet gedijt binnen het regulier onderwijs. Hij laat dat duidelijk merken in de klas, hij pikt van alles op in de klas en heeft daar ook echt last van. Soms word het hem dan teveel en vindt er een explosie in ze lichaam plaats waardoor hij harde geluiden gaat maken om weer terug te komen bij zichzelf.
  Wat dus storend is voor de klas en de kinderen.
  Hij heeft lange tijd ondergepresteerd op school. Ik heb altijd gezegd, hij kan prima leren alleen het komt er niet uit. Nu komen er ineens Wel Cito uitslagen uit, die super goed zijn.
  Toch krijg ik speciaal onderwijs te horen. Ik werk er hard aan om te kijken wat voor hem wel goed werkt en of deze school wel bij hem past.

  Ik ben zelf denk ook hoogsensitief want ik voel vele dingen ook precies aan. Hij spiegelt mij dan ook. Ik kan dan ook wel is flink gefrustreerd raken omdat hij niet luistert of bepaald gedrag vertoont.

  Vele mensen om mij heen zien het lastige gedrag en denken dat ik mijn kind niet goed opvoed. Sommige zeggen het ook echt en diegene die het niet zeggen, voel ik het. Wat voor mij soms wel pijnlijk is want ze zien niet wie hij echt is.

  Mijn jongste is denk ook hoogsensitief maar dan weer op een hele andere manier.

  Ik heb een bijzonder mannetje en door hem sta ik zeer bewust in het leven.

 5. Het lijkt alsof je over mijn zoontje schrijft van 3. Ik weet niet zeker of hij hooggevoelig is, maar het zou best kunnen. Ik zelf twijfel ook nog over mijn eigen hooggevoeligheid. Erg lastig om dan op de juiste manier te reageren op zijn gedrag.

 6. Heel herkenbaar,ons jongentje van 5 is ook mijn spiegel.
  Hij wordt erg druk op school,waar hij dan ook slecht presteert,het ergste vind ik nog dat de leraren hem niet serieus nemen en denken dat er niet meer "inzit".
  Ik als moeder weet wel beter,en we werken er hard aan om toch zoveel mogelijk rustige momenten in te bouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in