DELEN
De lichte touch in je relatie

Een aantal zaken kunnen we helaas niet leren, maar we kunnen er wel voor open staan. Humor is daar een van. Relativeren kunnen we wel leren. Humor en relativiteit zijn allebei essentiële attributen voor een swingende verhouding.
Ik ontmoet geregeld paren waar deze prachtige eigenschappen uitgeknepen zijn en dan wordt de interactie vaak bloedserieus en zonder een greintje zelfspot of ‘lichte touch’. Helaas kunnen we niet zonder die verlichtende impulsen!

Ooit zat ik, nadat ik een stevige ruzie had gehad met mijn geliefde, op een paard in de binnenbak van een manege. Rondjes rijden is sowieso niet mijn favoriete bezigheid. Maar het was een winteravond, dus we reden binnen. Mijn partner, waar ik op dat moment een meer dan grondige hekel aan had, reed precies aan de andere kant van de bak. Toen ik haar met een van woede vervulde blik aankeek stak ze haar tong naar me uit. Dat was zo komisch dat ik mijn duistere blik op dat moment niet goed meer kon volhouden en daarmee was meteen ook alle woede weg.

blog 3-1

Overigens, wonderlijk wel dat we door onze gelaatstrekken te wijzigen een stemming kunnen veranderen. Ik stimuleer mensen wel eens hun diepe frons of opgetrokken wenkbrauwen te laten ontspannen en dan treedt er meteen een energetische/gevoelsmatige verruiming op.

Humor en zelfrelativiteit zijn eigenschappen die horen bij volwassen mensen. We beseffen dan dat we allemaal onvolmaakt zijn en dat het leven onvolmaakt is. We nemen het leven serieus en tegelijkertijd spelen we ermee en kunnen we erom lachen.

Als jongeman had ik het idee dat het leven een diepgaande en serieuze zaak was. Tot ik van mijn soefileraar een persoonlijke mantra kreeg die heel simpel was, maar mij wel open brak: ‘everything matters, nothing matters’. Alles heeft betekenis en is belangrijk en tegelijkertijd is alles zonder betekenis en heerlijk zinloos. Een buitengewoon bevrijdende mantra doordat ik de waarheid ervan snel inzag en ook nog eens begreep dat ik niet altijd voor één van de polen in een tegenstelling hoef te kiezen – dat beide polen tegelijkertijd waar kunnen zijn.

In het wonderlijke magnetisme van ons relatieleven kunnen zaken snel zwaar en basaltachtig worden. We creëren issues en standpunten waar we niet van af willen wijken en waar de waarheid alleen door ons alleen wordt vertegenwoordigd. Tja, en wat er kan gebeuren in de verstarring die kan optreden als mensen vanuit ‘de’ waarheid opereren zien we geregeld in het nieuws.

We openen ons het gemakkelijkst in een setting waarin we niet beoordeeld worden, maar bevraagd, waarin de ander ons wil leren kennen in plaats van ons bepaalt, waarin we voelen dat de ander tegen een stootje kan en daardoor steeds bij zichzelf terug kan keren en vanuit zichzelf het contact kan opzoeken dat hij wenst of beoogt. Als we diepe relatie verlangen dan kunnen we ook omgaan met de nog nagekomen bitterheid van een ander, zijn of haar wrok, of een diepe levensteleurstelling die er soms nogal grimmig uit kan komen. Als we vrij kunnen blijven van het karma van onze geliefde (bijvoorbeeld ingehouden woede over opgedaan onrecht) en er met liefde en lichtheid mee om kunnen gaan dan vindt er geen inhaking plaats en wordt het karma niet ook nog eens door ons bevestigd. Karma heeft namelijk ‘magnetisme’ en als we in het karma van de ander worden meegezogen dan wordt de ander juist meestal bevestigt in een emotionele dynamiek, zoals bijvoorbeeld het gevoel slachtoffer te zijn van gedrag van anderen.

Ook wijzelf zijn karmisch geladen en als we met humor en liefdevolle relativiteit naar de wereld en naar onszelf kunnen kijken is dat een teken dat we met pijn en onvolmaaktheid kunnen omgaan. En als we met pijn kunnen omgaan dan kunnen we ook open zijn. We zijn dan raakbaar-onraakbaar geworden en in die openheid kunnen we heerlijk licht blijven.

tekening Albert Hennipman (De Ruimte ontwerpers: http://bit.ly/WaIGXL)

Vorig artikelNiet alles is goed
Volgend artikelVier vragen om je passie te vinden
Felix Erkelens
Ik ben werkzaam als coach en begeleider van mensen met levensvragen en van echtparen die meer zicht op hun relatie willen krijgen. Daarnaast ben ik uitgever van uitgeverij Juwelenschip. In het verleden ben ik 14 jaar begeleider geweest bij het ITIP (Instituut voor toegepaste integrale psychologie) en was ik uitgever/eigenaar van uitgeverij Servire. Het ondersteunen van mensen die zichzelf willen bevrijden van wat hun belast, in welke vorm dan ook, is mijn levenswerk.

1 REACTIE

 1. Wat een heerlijk verhaal in die paardebak .
  Ik zou dat ook zomaar kunnen doen .
  Gelaatstrekken kunnen boekdelen spreken .
  Nou daar kan ik ook wat van hoor .
  Zonder humor en relativeren was onze relatie
  allang al gestrand .
  Ik ben al lang getrouwd en heb geleerd om niet meer
  mijn partners problemen met mij mee te gaan dragen .
  Geleerd zeg ik . want vaak genoeg toen ik jonger was
  Werd ik meegezogen in een neerwaartse spiraal .
  Daarmee help je de ander echt niet .
  Diegene moet het zelf uitwerken .
  Dan veranderd de wereld echt . in positieve zin .
  Je relatie wordt daar sterk van ..

  Dank u voor artikel . ❤️Jannie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in