nieuwe generatie mannen

Ik zie het steeds vaker in de ogen van jongens: Een zachte kracht. Voorheen werd die vaak niet geaccepteerd. Mannen hoorden niet zacht te zijn, mannen hoorden daadkrachtig te zijn, sterk, gehard door de maatschappij. Zacht, dat was voor vrouwen, dat paste niet bij mannen. Maar die jongens van nu, de kleine, maar ook zelfs de tieners en twintigers waar ik mee werk, daar zie ik het, zachtheid, liefde, warmte. Dat maakt ook kwetsbaar in een wereld die toch nog vaak gedomineerd wordt door de harde mannelijke kracht.

Sommige vaders vinden het volgens mij nog moeilijk, die zachtere mannetjes. Vaak zijn dat mannen die zelf graag kwetsbaarder hadden mogen zijn. In hun ogen zie je vaak een gekwetst jongetje, dat nooit zichzelf mocht zijn. Ik heb wel eens een vader horen zeggen, over zijn lieve, zachte mannetje: “Watjes worden niet geboren, die worden gemaakt!” Ondertussen heeft volgens mij ook deze vader zich verzoend met het feit dat zijn mannetje gewoon lief en zacht is. Steeds vaker mogen jongetjes ook gewoon zacht zijn, mogen ze zichzelf zijn.

Ik zie ook nog de andere jonge mannetjes, de kleine leiders, beide voetjes stevig op de grond. Jongetjes die gaan staan voor wat ze willen, die zich hard maken voor hun doel en zich door niets of niemand in de weg laten staan. Naar mijn idee hebben we beiden nodig en mag het er beiden zijn. Ik heb er van beiden één in huis en ik vind het prachtig, zo verschillend en allebei zo zichzelf.

Begrijp me niet verkeerd: De gevoeligere mannetjes hoeven geen watjes te zijn! Wat ik zie bij mijn eigen zoontje, is dat er kracht zit in zijn kwetsbaarheid. Mensen hebben vaak de neiging hem te beschermen en soms is dat misschien ook nodig, maar hij kan ook heel veel zelf. Hij kan meer aan dan je in eerste instantie misschien zou denken.

Het maakt mij hoopvol voor de toekomst, als mannen steeds meer zichzelf mogen zijn en als we ook toelaten dat sommigen zachter zijn, hun liefde en hun gevoel durven laten zien. Zo kunnen we langzaam uit de energie komen van mannen die vrouwen kwetsten omdat ze zelf zoveel weg moesten stoppen. Als mannen hun gevoel meer toelaten en zich meer durven laten leiden door hun intuïtie, kan de wereld er alleen maar mooier op worden!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Mijn vriend is zo een zachte man. Ik zou niemand anders willen. Heerlijk zo een zachte man, die begrijp mij tenminste als vrouw zijnde. 🙂