De antropologie vertelt ons dat sjamaan het oudste beroep ter wereld is. Sinds de oudheid vinden we in alle culturen sjamanen terug: mannen of vrouwen die geroepen zijn door de geesteswereld om zich in te zetten voor het evenwicht van de gemeenschap. De sjamaan kan dit werk in vele hoedanigheden uitoefenen, als raadsman, genezer, kunstenaar, ziener, voorspeller, dromer, rituele begeleider, priester,…

De roeping die de sjamaan ervaart, ontstaat vaak tijdens periodes van ziekte of intens persoonlijk onevenwicht. Tijdens dit moment van crisis wordt de geïnitieerde meegenomen in de geestelijke wereld, waar hij of zij onderricht ontvangt van de spirithelpers die hem later zullen bijstaan in het werk voor de gemeenschap. Hij leert zichzelf te genezen en krijgt onderricht in de aard van ziekte en de werking van de ziel en het levensweb.

Geschreven door Roel Crabbé – Anam Cara

Centraal in de sjamanistische praktijk staat de samenwerking met de spirituele dimensies. De sjamaan werkt vanuit verbondenheid met de heilige dimensie van het bestaan. Hij heeft toegang tot een ruimere werkelijkheid waarin hij wordt bijgestaan door zijn persoonlijke spirithelpers en hulpgeesten. Hij is in staat zichzelf in een toestand van verruimd bewustzijn te brengen en reist tussen spirituele dimensies om nieuwe kracht en visie in deze wereld te verankeren.De verbinding tussen sjamanisme en kwantumfysica

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De sjamaan begeeft zich in de blauwdruk van het bestaan; Hij is de ‘wandelaar tussen de werelden’, de ‘technieker van de extase’, de ‘heilige dromer’. Hij kijkt met andere ogen naar de wereld, ziet voorbij de materiële vorm en is open voor de stemmen in de stilte. Hij luistert naar de wind, de regen, de stenen en de planten.

Het sjamanisme kent vandaag de dag een enorme opmars. Daar waar vele traditionele culturen hun ‘heilige wegen’ vaak voor zichzelf hielden, delen zij nu steeds vaker hun wijsheden met mensen die openstaan voor hun boodschap. De traditionele leraars vertellen ons hoe hun oudsten net zoals de spirituele gidsen het belang van vereniging van de mensheid benadrukken. Deze impuls tot vereniging is wereldwijd voelbaar.

Het gevoel van grote verandering dat vele mensen in het westen ervaren, is een collectief gegeven. We denken vaak dat dit gevoel voortkomt uit onze gejaagde westerse levensstijl, maar ook de traditionele sjamanen spreken uitvoerig over de collectieve sprong die we als mensheid kunnen maken. Hun boodschap is er vaak een van vernieuwing, van broeder- en zusterschap, van samenwerking en diepere verbinding met de heilige dimensie van het bestaan.

De klassieke crisis van de sjamaan, waarin het oude sterft en een nieuw pad zich openbaart, lijkt zich nu op wereldwijde schaal uit te drukken. Een collectieve crisis waarin velen zich geroepen voelen verder te kijken dan wat ze kennen. Steeds meer voelen we het belang van ons opnieuw te verbinden met Moeder Aarde en de heilige dimensie van het bestaan.De verbinding tussen sjamanisme en kwantumfysica

Deze tijden zijn wonderlijke tijden, die ons uitnodigen tot nieuwe visie en met vastberaden toewijding bewust te wandelen naar een nieuwe bestemming. Het lijkt alsof we allen op onze eigen manier geleid worden naar een pad waarop we leven vanuit het bewustzijn van verbondenheid. Dit is het grote geschenk van deze tijd. Het vraagt van ons vertrouwen, geloof en kracht om een nieuw visioen te leven, zodat het collectief uitdrukking mag vinden.

Het sjamanisme kent ontelbaar vele vormen. De kern van het sjamanisme is echter vormeloos. Het is de verbinding met de dimensie van de ziel, via trance, dromen, gebed. Het sjamanisme is een pad van kracht en overgave. Ook al is persoonlijke transformatie een voortdurend gegeven op dit pad, de oorspronkelijke kern is er één van oprechte dienstbaarheid. De eerste sjamaan werd geboren uit het oprechte verlangen de ander te helpen, pijn te verlichten en hoop te brengen.

De sjamaan is een dienaar. Hij geeft zich over aan de kracht die hem gidst in het leven. Een leven waarin hij vele malen zal sterven: zich steeds opnieuw overgevend aan een ruimer begrip. Hij voelt de voortdurende steun van zijn spirituele gidsen, die door sommigen “the compassionate spirits” worden genoemd: “de spirituele wezens van mededogen”.

De sjamaan bewandelt het heilige pad. Geen pad dat “heiliger” is dan een ander pad, maar een pad van verwondering en eerbied voor het grote mysterie dat we leven noemen. Een pad waarop we ervaren dat alles met elkaar verbonden is en het leven zelf heilig is. Alles en iedereen is kostbaar, heilig en vervuld van essentie.Het kwartskristal – gezien vanuit het sjamanisme

Dit pad toont ons de dimensie van de ziel, waar verbondenheid en voortdurende groei ons steeds opwachten. Het is een pad dat ons uitnodigt onszelf te vernieuwen en ons te openen voor een nieuwe inspiratie, nieuwe kracht en vooral: een nieuw visioen.

Ik geloof dat we allen geroepen worden een nieuwe wereld te openbaren. Binnenin onze harten leven vele geschenken. Het pad van schenken, van elkaar helpen, van je gaven oprecht inzetten voor het goede, dat is het ware pad van kracht. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd zijn.

We hebben elk onze unieke stem en levenswandel. Ik geloof dat het leven ons uitnodigt de ogen te vernieuwen en de harten te verenigen, om terug eenvoudig te worden, open voor de kostbaarheid van dit bestaan. Er is een nieuw visioen dat wakker wordt, een tijd van wedergeboorte. En hierin zijn we verbonden. Het wacht op diegenen die bereid zijn het te leven en nieuwe uitdrukking te geven. De stemmen van vele culturen en tradities zullen één worden. Het is hierin dat onze collectieve sprong uitdrukking en kracht zal vinden.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

5 REACTIES

 1. Ik stuitte “toevallig” op dit stukje. Tijdens een stadsverlichting-meditatie afgelopen zondag verscheen er een beeld van een indianenvrouw bij mij. Maar ze riep iets naar mij. Een soort van schreeuw leek het. Ik hoorde alleen niets, maar zag het haar doen. De volgende dag zie ik ineens dit staan. De roep van de sjamaan! Dat is wat ik letterlijk zag. Prachtig! Het is al een oud stukje, maar ik wilde het toch even delen!

  Bedankt voor deze mooie site. Ik heb er zoveel aan!

  Liefs Martine.

 2. Hoi Roel,

  Mooi stukje tekst en je bent met mooi dingen bezig 🙂

  ”Hij kijkt met andere ogen naar de wereld, ziet voorbij de materiële vorm en is open voor de stemmen in de stilte. Hij luistert naar de wind, de regen, de stenen en de planten.”

  De wereld bekijken vanuit de ogen van de Sjamaan is een uitdaging, maar een hele erge mooie, die je veel voldoening kan geven. 🙂

  Liefs

 3. Het oude sterft en het nieuwe openbaart zich, ook in mij.
  Ik hoor de roep al geruime tijd, mijn ziel maakt zich kenbaar en de grote liefde die hiermee vrijkomt kan niets anders zijn dan het bewijs van het Goede.
  De afgelopen weken lijkt dit proces in een stroomversnelling te komen en ik merk dat er hulp is, een nabijheid die oneindig veel concreter en krachtiger is dan ik ooit durfde dromen. Zij komt in vele vormen en is altijd een antwoord op mijn twijfel en vermeende onvermogen. Zo las ik met grote verbazing en vreugde het boek ‘Dochters van Kopervrouw’ (over de oorsprong van Indianen-wijsheid) en zo geeft ook dit artikel stem aan het roepen van mijn hart.

  Maar waar is de bijzondere tekst over de Tweelingvonk die zojuist nog bovenaan de pagina gepubliceerd was? Al bij de eerste woorden wist ik mij diep geraakt, want het wonder wilde dat ik gisteren, via de zoekterm ‘innerlijke Geliefde’, bij deze site uitkwam, waardoor mijn begrip en bewustzijn met duizelingwekkende snelheid kon worden uitgebreid en verdiept. Al vond ik niet de uitleg die ik zocht over tweelingzielen in relatie tot wat zich in de geest aan mij openbaart – mij vraagt om overgave en de volledige openheid van mijn hart, ik vertrouwde erop dat alles wat nog onduidelijk voor mij is, zich op den duur zal ontvouwen. En toen, vanochtend was daar in die tekst ineens het woord Tweelingvonk en ik wist het direct: dit is de bevestiging van mijn vermoeden, dit is wat ik voel!
  Mijn dank is groot en ik voel me gesterkt en opgetild, in de wetenschap dat ik mag leren vertrouwen op mijn eigen intuïtie… dat ik niet alleen ben op de weg naar het Licht.

  In dankbaarheid en verwondering,
  Annoesjka

 4. Dag Roel,
  Iemand attendeerde me op deze site. Ik herken me zeer in wat je schrijft, ben ook op dat pad onderweg en biedt oa. het “Pad van Kracht” een programma aan dat ontwikkeld werd door de sjamaan Sun Bear ( 1929- 1992)die de westerse mensen graag weer meer in verbinding bracht met zijn eigen kern en Moeder Aarde.
  Graag vertel ik ook dat ik vorige maand tweemaal de sjamaan van Groenland Angaangaq heb ontmoet. Een Feest van Herkenning !!! Wow, wat een mens.
  Zijn boek is pas in het nederelands uitgeven en heet “Smelt het ijs in je hart”, een pleidooi voor een spirituele klimaatverandering.
  Práchtig, qua eenvoud en qua diepte. Ik kan het een ieder die interesse heeft van harte aanbevelen.
  Angaangaq reist de hele wereld over om zijn
  pleiDOOI te verbreiden. ( zie ook http://www.icewisdom.com ).

  hartelijke groet,

  Josien Krosenbrink,
  zij die de aarde hoedt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in