Spiritueel ontwaken
https://www.pexels.com/photo/person-jumping-photo-127968/
Leestijd: 4 minuten

Het klinkt toch fantastisch, spiritueel ontwaken? Alsof het leven vanaf dan alleen maar beter kan worden!

Ik weet niet hoe jij het hebt beleefd, maar dit beter worden kwam pas veel later. Tuurlijk waren er prachtige ervaringen en inzichten. Ik leerde energetisch te communiceren met anderen en met gidsen. Tegelijk vond ik spiritueel ontwaken ook ingewikkeld. Na de eerste euforie voelde ik me vooral heel anders dan anderen. Ik zie me nog zitten achter mijn computer op mijn werk in 2008. Terugdenkend aan de dag ervoor waarop ik in een sessie energetisch contact had gemaakt met mijn zielenfamilie en had ervaren hoe ik in een vorig leven was gestorven op een slagveld. Ik voelde dat ik dit niet kon delen met mijn collega’s omdat het op onbegrip en weerstand zou stuiten. Ik begreep dit maar al te goed.

Ik realiseerde me dat ik ‘afweek’, mijn collega’s, vrienden en familie waren nog hetzelfde als daarvóór. Ik prees me gelukkig met enkele vrienden die ook dit pad bewandelden.

De spagaat

Het grote Loslaten was begonnen. Loslaten van het beeld dat ik had van de wereld en de mens. Ik had tot dan toe géén idee dat we meer waren dan een driedimensionaal wezen met 5 zintuigen. Laat staan dat ik wist dat we onze wereld kunnen beïnvloeden met onze energie.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

En er was ook het loslaten van mensen om mij heen. Met één been op de oude vertrouwde ijsschots en het andere steeds meer verplaatsend op de volgende.

Het feit dat mijn sterrenbeeld stier is, hielp niet bepaald mee; stieren houden van zekerheid. Dat geldt voor mij zeker! Doodeng dat loslaten, maar ik voelde ook dat ik geen keuze had.

De lessen in loslaten en overgave dienden zich vanzelf aan: het loslaten van mijn vaste baan en daarmee het beeld dat de buitenwereld van mij had. Maar ook het loslaten van mijn toekomstbeeld.

En, het moeilijkste voor mij: loslaten van financiële zekerheid en durven vertrouwen op overvloed. Dit lukte pas jaren later. Een dagenlange ‘aanval’ van netelroos bracht mijn angst in beeld. Ik had van top tot teen last van pijn en jeuk, alsof ik in de brandnetels was gevallen. Deze kwelling ging gepaard met gedachten rondom angst voor tekort. De boodschap was duidelijk: ik diende deze angst los te laten, anders zouden de lessen zwaarder worden. De pijn en jeuk dreven me tot overgave en daarna duurde het nog maar een paar uur tot de kwelling voorbij was. Sindsdien ervaar ik meer rust in mijn financiële situatie.

Ik leerde leven van dag tot dag en vertrouwen te hebben in mijn Hoger Zelf en signalen op mijn pad.

Overgave helpt je

Hoe meer het je lukt om je over te geven, des te soepeler jouw proces verloopt. Ons verstand is de grootste ‘sta in de weg’. Wanneer je beter begrijpt wat er gebeurt rondom spiritueel ontwaken, kan het verstand een stapje terug doen en lukt het je meer en meer om in overgave te komen. De video’s van Lorie Ladd brengen veel helderheid in de individuele en collectieve processen waar we nu doorheen gaan.

Innerlijk weten

Wanneer je beter begrijpt hoe we energetisch in elkaar zitten en waar onze innerlijke wijsheid zich bevindt, durf je daar meer en meer op te vertrouwen. Je ontleent steeds meer waarheid aan je eigen energetisch veld. De informatie die je ontvangt vertaalt zich in intuïtie en innerlijk weten. Je ‘weet’ steeds beter of de ander eerlijk is en wat er niet klopt aan het wereldbeeld dat ons voorgeschoteld wordt.

Dat maakt het tegelijkertijd lastig om met mensen te communiceren die zich nog volledig in 3D bewustzijn bevinden. In 3D zijn we gewend om te weten op basis van feiten en argumenten vanuit de ratio.

Omdat je van beide kanten communiceert op verschillende golflengtes, wordt het moeilijker om elkaar aan te voelen en te begrijpen.

In onze maatschappij wordt innerlijk weten nog niet erkend en wordt het ten onrechte gezien als een vorm van arrogantie. Wie ben jij wel om te beweren hoe het zit?! Er wordt veel belang gehecht aan deskundigheid gebaseerd op studie en diploma’s.

Vaak verontschuldigen cliënten zich als ze uitspreken dat ze iets gewoon ‘weten’: “Ik wil niet pocherig overkomen”, zeggen ze dan. Terwijl ik alleen maar blij ben dat ze hun innerlijk weten serieus nemen!

Trek je terug

Misschien ervaar jij ook dat je je in gesprekken steeds meer in een spagaat bevindt. Het is aanvoelen en aftasten óf je iets zegt en hóe je iets zegt. Daar heeft de één meer last van dan de ander.

Wanneer je het lastig vindt om je staande te houden bij anderen, is het raadzaam om een ‘kluizenaarsperiode’ in te lassen. Je tijdelijk terugtrekken kan je proces enorm ondersteunen.

Spreek minder af met mensen met wie je op het moment niet levelt en verminder bijeenkomsten met meerdere mensen (valt mooi samen met de coronamaatregelen). Of beperk het contact tot enkele mensen.

Ik merkte dat ik daardoor beter in mijn energetisch veld bleef, minder in mijn hoofd zat en meer vertrouwen had in mijn eigen proces.

Ook hierin kun je je in een spagaat bevinden: geef je voorrang aan gezelligheid en meedoen of aan je eigen pad? Als het je beide lukt is dat fantastisch, maar voor velen vraagt het om loslaten. Dit kan tijdelijk zijn; met sommige mensen heb ik later de draad weer opgepakt.

Bereid je voor

Heb je een feestje waar je gewoon bij wilt zijn of een ontmoeting met een dierbare die je graag ziet? Dan helpt het om je bewust te zijn van je energie vóór de ontmoeting. Door je vooraf af te stemmen op je Hoger Zelf, ben je meer in contact met je kern.

Hoe? Neem vooraf een moment van stilte. Adem een paar keer diep in en uit en word je bewust van je lichaam. Eventuele spanning laat je los door dat lichaamsdeel te ontspannen.

Visualiseer hoe de ontmoeting voor jou idealiter zou verlopen. Welk gevoel zou je willen ervaren? Kracht, lichtheid, openheid, verbinding… iedere ontmoeting is weer anders. Zie het voor je en VOEL het vooral.

Het hoeft maar kort, enkele minuten is meer dan genoeg.

Je kunt het effect merken door het bewust wel en niet te doen. En achteraf op te schrijven hoe je de ontmoeting hebt ervaren. Je zult zien dat het echt verschil maakt.

Valkuilen

Waak voor de valkuil dat je je wijzer voelt dan anderen omdat je bewuster in het leven staat en meer inzicht hebt in ons potentieel. Ik ben ook bekend met deze fases en raakte daar af en toe door gefrustreerd. Gelukkig had ik genoeg ruimte om te zien dat ieder zijn eigen pad bewandelt. En dat het in het licht van de eeuwigheid niet zo relevant is of iemand op dit moment bewuster wordt of later. Wat zijn nou een paar jaren in een zielenbestaan? Bovendien wist ik niet welke ballast deze mensen in zich mee droegen.

Soms verwachtte ik erkenning en begrip van anderen voor mijn pad. Ik vond het lastig als ze geen interesse toonden of het afwezen.

Tot ik me realiseerde dat ik ook niet altijd respectvol was over hún pad. Wie was ik dan om te verwachten dat ze mij boden wat ik zelf ook niet deed?

Ook dit was één grote les in loslaten. Het grappige was: toen ik later wel erkenning kreeg, was het voor mij niet meer belangrijk. Ik had mezelf al de erkenning gegeven.

Meer info vind je op mijn pagina: www.degnostischeweg.nl

10 REACTIES

 1. Een prachtig artikel Susanne, dank je wel. Ik voel veel herkenning in je verhaal en ik vind het momenteel best moeilijk om nog met mensen om te gaan die heel anders in de wereld staan dan ik (en dat zijn er nog veel, en gelukkig ook steeds meer die spiritueel aan het ontwaken zijn). Het loslaten daarvan vind ik een pittig proces, maar ik wil ermee verder. Ik heb het gevoel dat een weg terug er niet meer is, als je de weg eenmaal bewandeld. Fijn om jouw artikelen te lezen, dat geeft steun in deze verwarrende tijd. Hartegroet, Gabriëlle

 2. Goedemorgen Rob,
  Toch wil ik nog even reageren op jou uitleg, heeft mij bezig gehouden, het is heel helder en duidelijk uitgelegd.
  Wat ik er zo mooi aan vind is, dat jij het ook ziet gebeuren dat mensen graag ergens bij willen horen en juist zich een sticker opplakken.
  En onder die sticker geen verantwoording meer nemen, ik ben hooggevoelig, dus……
  Dan ga je uit de realiteit….dat vind ik een valkuil…ik heb een vorm van autisme, dus houdt daar rekening mee!!!
  Je kan ook proberen te accepteren wie je bent en er het mooie uithalen of het beste er van maken.
  Ik denk dat angst de onderliggende oorzaak is en dat je zelf ook donders goed weet waar je goed in bent….maar zie dat maar eens in balans te houden.
  Dan ga je wieberen, zeker/onzeker….
  Ik zelf heb al jarenlang hulp bij mijn ontwikkeling, maar daar naast ben ik ook nieuwsgierig wat er nog meer te leren is, gewoon leergierig!
  Wat mij niet past, laat ik voor wat het is, vind ik altijd weer verdrietig, omdat ik toch stiekem heb gedacht…dit is HET!!
  Er is nooit één iets wat volledig werkt, net zo min als er geen perfecte partner is….Op je zelf staan, ook jij en ik zijn niet perfect, maar met zijn allen komen we misschien een beetje in de buurt.
  Hele lieve groet en ik vind jou eerlijkheid super Tineke

  • Hoi Tineke, het is niet zo zeer ergens bij willen horen maar gevoel van erkenning, gezien worden met de lastige stukken van de persoonlijkheid. En daar worden allerlei labels voor gemaakt met eigenschappen. Het één overlapt weer een deel van het andere label. Het kan geruststelling geven dat begrijp ik. Maar men kan ook doorschieten en zichzelf gaan identificeren met het probleem. Alles voorloopt is fasen. Soms komt iets duidelijker naar voren als een andere keer. Maar je kunt ook groeien als persoon heb ik ervaren door dingen aan te blijven gaan en dan blijkt waar je eerder last had geen probleem meer of minder. Zo bedoel ik het.

   Ik heb ook vele alternatieve therapieën geprobeerd. Kan niet zeggen dat ik er werkelijk iets aan heb gehad behalve een kortstondig gevoel dat het beter gaat worden vanwege de hoop, rush en mooie woorden. Dit heeft mij sceptischer gemaakt. Het werpt me weer terug op mezelf.

   Dank voor je reactie

   Wens je het beste!

 3. Energie vind ik zuiverder en ik dacht in begin onzichtbaarder. Ik merk dat naarmate mijn hoofd het bij geluk laat afweten ik energie beter kan voelen en waarderen. Lijkt een eenzijdige ervaring. En in het ultieme geval kan het een wisselstroom met een ander zijn. En dan is het contact velen malen mooier dan wanneer ik dat op oude wijze zou willen bedenken en verklaren. Misschien is het overgave Aan alleen willen staan?

 4. Mooi omschreven susanne…blijft toch een dingetje om constant te kunnen en willen zijn in jouw “eigen” wereldje terwijl de realiteit om je heen zo anders is en voelt…en ja ook ik hoop dat het bewustzijn van iedereen word getriggerd om te voelen waar het om gaat in het leven!

  Liefs Patrick

 5. Eerlijk, het heeft mij alleen maar meer verwarring en angsten bezorgd. Het heeft ervoor gezorgd dat ik de aardse realiteit alleen maar meer uit het oog verloren ben. Er zijn vergaande spirituele overtuigingen in de new age beweging die zeeer schadelijk zijn voor de mentale balans. Mijn aversie groeit met de dag.

  • Als ik zo vrij mag zijn Rob……misschien wil je te snel en ik begrijp je verwarring en aversie. Laat alles even los en pas op de plaats, beleef de dag zoals
   die is, met alle shit.
   Wordt een keer boos of baal als een stekker….gewoon voelen wat je voelt, dan ben je eerlijk naar jezelf toe.
   Ik herken dit wel hoor!!!….Dit vind je misschien gek, maar dan word ik een keer boos in de supermarkt op mensen die mij irriteren, scheld ik een
   automobilist uit. “Normaal” gesproken zou ik dat nooit doen!!
   Ik ben ook een aantal keren gestopt om te begrijpen wie ik was en nu ben en dat hele spirituele gebeuren……en dat geeft rust, gewoon met een
   dekentje op de bank.
   Spiritueel ontwikkelen is gewoon doen wat goed voelt op dit moment voor jezelf, gek doen, dansen, iemand gek vinden, gewoon mens zijn en dan
   kom je vanzelf weer in balans.
   Ik zit nu ook even in een spiritueel dipje…maar kan zomaar over een uur over zijn….laat het gewoon zijn, zijn we in ieder geval samen 🙂
   Lieve groet Tineke

  • Ik begrijp je verwarring! Wanneer je verbinding maakt met je hart, vind je de waarheid. Laat de informatie buiten jezelf voor wat het is en luister naar je hart. In de eerste jaren van mijn proces heb ik heel weinig gelezen. Ik leerde vooral door mijn eigen ervaringen en door contact te maken met mijn innerlijk. Toen ik dit begon te begrijpen, zette ik de deur open voor boeken en artikelen. Daardoor kon ik ze plaatsen. Lees alleen wat bij je resoneert, kijk wat er op dit moment in je proces past. Over een jaar is het weer anders. Ik wens je veel licht op je pad.

  • Susanne en Tineke, bedankt voor jullie meedenken. Ik zal proberen te beschrijven wat ik eigenlijk bedoel. Ik heb vele uithoeken op spiritueel gebied onderzocht. Bij mij begon het met alle informatie opzuigen als een spons, op zoek naar een houvast in het leven. Deze heb ik niet buiten mezelf kunnen vinden in allerlei spirituele dogma’s. Door al deze wegen te zijn gegaan heeft het me eigenlijk alleen maar meer tot mezelf gebracht. Doordat ik er blind in ben gegaan en het anker buiten me zocht, in leerstellingen, heb ik me ook goed kunnen verliezen. Het mezelf verliezen was wellicht onvermijdelijk. Maar een overtuiging als “de wereld is een spiegel van je innerlijk” en, “er bestaat geen JIJ, er is maar ÉÉN bewustzijn”. Deze overtuigingen hebben mij heel veel verwarring gebracht tot het gevoel van bijna mezelf verliezen.

   Neem het hsp label met allerlei kenmerken die worden gegeven. Door de overtuiging hsp je eigen te maken en erin te gaan geloven ga je ook denken dat je overgevoelig bent, slecht geaard zijn, situaties niet snel aan kunnen en dat alles te snel te veel is. Je gaat geloven en je gedragen naar de kenmerken. Ik vind dit ongezond. Mensen verzwakken elkaar hiermee. Het je laten leiden door wat een ander je zegt, een therapeut, boek, of wat dan ook buiten jezelf, daar moet je waakzaam voor zijn. Het gaat met name om goed te voelen hoe iets is voor jezelf, daar mag de nadruk meer op gelegd worden, door jezelf, maar vooral ook therapeuten die veel invloed kunnen hebben op een persoon die vaak labiel hulp zoekt. Leer op jezelf vertrouwen.

   Een andere overtuiging die ik veel tegenkom is, dat mensen die zich spiritueel ontwikkelen vaak afscheid moeten nemen van mensen in hun leven omdat ze niet meer op een lijn zitten. Omdat ze verder zijn in hun ontwikkeling kan er beweerd worden of uit elkaar gegroeid zijn, maar dit is potentieel best gevaarlijk. Mensen kunnen vriendschappen opgeven of zichzelf afzonderen wat ze eigenlijk uit het leven trekt ipv erin, of te snel opgeven. Natuurlijk kunnen mensen uit elkaar groeien maar voel zelf eerst heel goed en ga niet te snel af op wat een ander je zegt.

   Dan heb ik het nog niet gehad over de vele verheven termen zoals lichtwerker, pillar of light, kristalkind en vele vele ander termen die een wig kunnen creëren tussen jou als spiritueel mens en de rest van de wereld. Ik zou graag wat meer nuchterheid zien zonder al te veel wollige taal, het is een soort sprookjes denken. Het is grappig om te zien dat spiritualiteit om verbinding gaat maar dat het er vaak het tegenovergestelde wordt gecreëerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in