De wonderbaarlijke spiegel van het hoogsensitieve kind

Omgaan met je hoogsensitieve kind is niet altijd eenvoudig. Het zijn vaak ontzettend mooie kinderen, in zichzelf gekeerd of juist naar buiten, bijzondere kinderen die net wat anders nodig hebben en dat ook laten zien. Dat is soms even zoeken.

Juist door hun gevoeligheid is het heel belangrijk om te begrijpen hoe energie werkt, omdat zij alles oppakken en alles voelen van jou. Jouw emoties, jouw pijn, jouw blokkades en jouw thema’s. Als je met jezelf aan de slag gaat en als je leert hoe je deze energie ondersteunend in kunt zetten, dan kan het anders worden.

Als jij in balans bent

Alle kinderen spiegelen. Soms is dat heel duidelijk en soms verborgen. Dan kun je er zelfs van overtuigd zijn dat het niets met jou te maken heeft. Maar pas op: als er bij jou emoties om de hoek komen kijken, dan heeft het wel degelijk ook met jou te maken.

Wist je dat als kinderen zouden opgroeien zonder volwassenen, dat er niets aan de hand  aan de hand zou zijn? Dat er een natuurlijke gemeenschap ontstaat waarbij een kind het ene kind wel opzoekt, en het andere niet, maar dat er geen strijd is, maar gewoon een natuurlijk gebeuren, waarbij alles is zoals het is? Het gaat pas mis als er een ouder bij komt, die niet in balans is. En zelfs als die ouder weer uit beeld is, blijft dat nog wel even inde lucht hangen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

In de begeleiding van een hoogsensitief kind heb je als ouder aan de ene kant te maken met het hoogsensitieve karakter van je kind (eren), terwijl je aan de andere kant ook nog vaak te dealen hebt met je eigen hoogsensitiviteit. Daarnaast daagt jouw kind je uit om te gaan leven vanuit je hart, vrij van ballasten vanuit het verleden, zodat jij weer kunt zijn wie je werkelijk bent. En als je goed leert kijken naar jouw kind, als jij in die wonderbaarlijke spiegel durft te kijken, dan kun je heel veel leren over jezelf. En als jij in balans bent, dan zie je dat ook weer terug in je gezin.

Het hoogsensitieve karakter

Het hoogsensitieve kind is anders en vraagt om een andere benadering. Vaak weet je het zelf direct bij de geboorte al dat het anders is. Als er een kind wordt geboren, verandert er veel, als er een hoogsensitief kind wordt geboren, verandert er nog veel meer: het verandert je bewustzijn,  je leven. Vaak vooral omdat je echt voelt dat het anders moet.

Het zijn meestal erg mooie kinderen met een heldere oogopslag, een bepaalde blik, waardoor het lijkt alsof je ze al heel lang kent. Vaak zijn het huilbaby’s of hebben ze last van uitslag of eczeem, slaapproblemen, reflux en voedselallergieën en/of intoleranties. Maar vaak is er gewoon een gevoel. Het gevoel dat het ander is of anders moet.

Er zijn veel overeenkomsten en er zijn duidelijke verschillen, daar is al veel  over geschreven. Ook al is elk kind uniek en vraagt elk kind om zijn eigen unieke aanpak, er zijn toch duidelijke types te onderscheiden:

 • het expressieve (wilskrachtige) type dat alle kanten uit vliegt, wil ontdekken en vooral veel zelf doen, wilskrachtig (wordt wel eens met adhd verward);
 • het teruggetrokken, angstige type, van huis uit vooral voorzichtig (durft niet zo veel, stap voor stap, heel  voorzichtig, niet open);
 • het ‘autistische’ type, teruggetrokken en veel op zichzelf, eigenzinnig, veel kennis, vaak veel binding met de natuur, wordt wel eens met add en autistisch verward ;
 • het hoogbegaafde type, eigenzinnig, het type dat vooral zijn eigen gang gaat en dat het niet zo uitmaakt wat anderen vinden of doen, leeft vaak in zijn eigen wereld.
 • het ‘open – hart’ type, innemend, eventueel om de hals vliegend, het type kind waar iedereen gek mee is, maar dat zichzelf nog wel eens kan vergeten of alles snel goed vindt, zich vormt naar anderen om het de ander naar de zin te maken, en omdat het zo goed aanvoelt wat anderen graag (van ze) willen, willen graag goed doen en helpen en hebben vaak ook een sterke wilskracht);
 • het lieve, verzorgende type, dat zo graag goed wil doen, voor anderen zorgt, anderen graag tevreden houdt, maar ook snel overdonderd is door heftige emoties en reacties van anderen.

De wonderbaarlijke spiegel van het hoogsensitieve kind

De meeste kinderen vallen in een duidelijke groep, maar er zijn ook vele combinaties mogelijk.

Ik ben ervan overtuigd dat deze kinderen deze eigenschappen in hun eigen basis meedragen, maar dat deze versterkt kunnen worden door onder andere eigenschappen, ervaringen en handelwijze van de moeder/vader.  Als je goed kijkt, kun je hierin misschien hierin al wat van jezelf kunnen herkennen. Van hoe je nu in het leven staat en welke thema’s je leeft, maar ook hoe je vroeger in het leven stond. Misschien was jij zelf ook wel zo’n kind, en ben je dat een beetje vergeten.

Je eigen hoogsensitiviteit

Als je zelf ook hoogsensitief bent, dan kan het haast niet anders dat jij in jouw begeleiding ook tegen problemen aanloopt die verband houden met je eigen hoogsensitiviteit. Je zult sneller tegen grenzen aanlopen, sneller ook zelf overprikkeld kunnen raken en tegen weerstand aanlopen van anderen omdat je het anders doet.

En als je tegen problemen aanloopt rondom de hoogsensitiviteit van je kind, mag je eerst met je eigen hoogsensitiviteit aan de slag te gaan, dan kan jouw kind jou volgen. Maar er is nog meer.

De wonderbaarlijke spiegel van het hoogsensitieve kind 

Alle kinderen spiegelen. Maar door de intense waarneming van zowel jouw hoogsensitieve kind  dat zoveel voelt als jouw eigen hoogsensitiviteit, kom je er haast niet meer om heen en is die spiegel zo sterk dat het niet anders kan dan dat je met jezelf aan de slag zult moeten gaan. Dan pas kan het ook in jouw gezin weer anders worden.

De wonderbaarlijke spiegel van het hoogsensitieve kind

Tijdens mijn zoektocht naar hulp voor mijn kinderen ontdekte ik uiteindelijk dat hoe meer ik zelf veranderde, hoe meer er veranderde voor mijn kinderen. In feite was het veel meer een zoektocht naar mijn eigen emotionele blokkades en nog steeds leer ik heel veel over mezelf door goed naar mijn kinderen te kijken.

Hieronder een opsomming van mijn eigen ervaringen met spiegelgedrag van mijn kinderen om je een idee te geven van de wonderbaarlijke spiegel die ook jouw hoogsensitieve kind jou  misschien voorhoudt:

 • letterlijke dingen zoals gedragingen en uitspraken (vast heel erg herkenbaar voor velen van ons);
 • geaardheid / ongeaardheid: als jij niet geaard bent, voelt dat voor een kind alsof je niet werkelijk aanwezig bent, waardoor het zelf ook – energetisch gezien maar ook letterlijk – alle kanten uit kan vliegen, het zelfs onmogelijk is voor je kind om geaard te zijn;
 • het energieveld: toestand van je aura / blokkades in chakra’s / niet bij je eigen kern aanwezig, blokkades in meridianen;
 • onverwerkte emoties vanuit het verleden: we nemen vanuit onze jeugd allemaal onze eigen bewuste en onbewuste overtuigingen en de daarbij behorende emoties mee zoals bijvoorbeeld boosheid en angst maar ook aangepast gedrag waar kinderen tegen aan schoppen of juist hetzelfde doen als jij;
 • onverwerkte emoties in het heden: als we nu vastzitten in malende gedachten over een persoon of een situatie, dan zitten we heel erg in ons hoofd en proberen we uit alle macht de situatie of de persoon te veranderen of we blijven er boos en gefrustreerd over. Dat voelen onze kinderen als geen ander. Ook spanning en stress thuis of op het werk wordt haarfijn aangevoeld en gespiegeld. Dan zitten we zelf niet lekker in ons vel, maar vinden het vreemd dat onze kinderen zich niet weten te gedragen …. Soms zegt een ouder tegen mij dat haar kind zichzelf is kwijtgeraakt, maar vaak is de ouder zelf degene die zichzelf is kwijtgeraakt;
 • angsten en problemen met autoriteit en boosheid;
 • overtuigingen en waardeoordelen over zichzelf;
 • trauma’s: mijn dochter liet zich door niemand aanraken. Als ik dan bij een dokter kwam, moest ik altijd zoveel mogelijk zelf doen en die betreffende dokter vragen om aan mijn dochter toestemming te vragen of uitleg te geven voordat zij werd aangeraakt. Dat kon niet anders en op de een of andere manier was ik daar blijkbaar zo van overtuigd dat er naar geluisterd werd en niet vreemd werd opgekeken. Toen ik er later achter kwam dat ik zelf nog een ziekenhuistrauma in mijn systeem had zitten en die eruit had laten halen, werd het voor haar opeens heel anders. Sterker nog, ze klom een week daarna gewoon op de behandeltafel bij het consultatiebureau. Ze is nog steeds voorzichtig in het aanraken en aangeraakt worden door mensen en kinderen buiten ons gezin om, maar hé, dat heb ik zelf ook.
 • de manier waarop wij met onze emoties omgaan: soms doen kinderen hetzelfde of juist het tegenover gestelde;
 • jouw voorkeuren voor bepaalde mensen: kinderen voelen haarfijn aan welke mensen jij in je directe omgeving fijn vindt en welke niet. Zo was ik zelf bijvoorbeeld bang dat mijn ouders mijn kinderen ook zouden ‘beschadigen’. Daar had mijn zoon niet zo’n last van, die vond ze – gelukkig – geweldig, maar mijn dochter heeft amper bij ze op schoot gezeten. Ze wilde überhaupt praktisch bij niemand anders zijn dan bij mij. Later begreep ik dat ik zelf weinig vertrouwen had in de buitenwereld, dus logisch dat zij dat ook niet kon hebben;
 • karaktereigenschappen: die zien we zelf vaak maar al te duidelijk terug in onze kinderen;
 • oude pijn en tekorten / behoeften en de daarop gebaseerde overtuigingen: innerlijke kinddelen, weinig eigenwaarde / zelfvertrouwen / behoefte aan veiligheid / ‘ik heb ook nooit geluk’ / ‘er is nooit genoeg’ / ‘ik kan het niet aan’, dat soort dingen.
 • Generatielasten / thema’s: veel lasten van onverwerkte emoties en overerfde thema’s worden van generatie op generatie doorgegeven.

Je bent zelf ook een spiegelkind geweest

Als je dit zo leest, begrijp je misschien wat meer van wat jouw hoogsensitieve kind jou wil laten zien, maar ook dat je zelf ook een spiegelkind bent geweest, die lasten is gaan meedragen en overtuigingen heeft meegenomen van jouw ouders. Vaak denken we dat we al zijn wie we zijn, maar soms zijn we nog volledig verbonden met wie onze ouders zijn of waren en is het best lastig om je eigen stuk hierin te ontrafelen. Vaak weten we daardoor niet meer zo goed wie we zelf zijn en wat we zelf willen. Dan zijn wijzelf degene die verwijderd is  van onze eigen kern. En laat dat nu precies dat zijn wat onze kinderen ons ook laten zien.

De wonderbaarlijke spiegel van het hoogsensitieve kind

Zolang jij lasten en ervaringen met je mee blijft dragen, kan het niet anders dan dat je vast blijft zitten in het verleden en dat je jezelf niet of niet voldoende kunt geven in het nu. Dan stroom je niet. En dan kan het niet anders dan dat jouw kinderen dit spiegelen en op hun beurt ook weer jouw lasten gaan mee dragen. Net zolang totdat jij er klaar mee bent en er wat aan gaat doen (persoonlijk traject).

Het heeft altijd met jou te maken

Alles wat je ziet bij je kind, heeft met jou te maken. Ze reageren op jou (jouw energie) en doen wat jij doet.  Als je daar naar leert kijken, kan jij ook heel veel leren over jezelf.

Enerzijds hebben we te maken met een handelwijze naar je kind toe, die past bij jouw kind, die past bij de hoogsensitiviteit van jouw kind en tegelijkertijd heb je ook te maken met jouw eigen hoogsensitiviteit en hoe jij reageert op het gedrag van jouw kind (bewust ouderschap). Kortom: hoe ga jij met je kind om?

Anderzijds hebben we te maken met ervaringen en emoties van ons kind, die spiegelen. En dan gaat het vooral om die ervaringen en emoties die ons raken, waarbij onze eigen emoties om de hoek komen kijken. Dat kan gaan om letterlijke spiegelingen maar ook verborgen thema’s en pijnpunten uit ons eigen verleden, die van generatie op generatie worden doorgeven.DSCN8139

Balans in jouw gezin begint bij jouw balans

Alhoewel het wetenschappelijk niet bewezen is, ben ik ervan overtuigd dat onze kinderen ons uitzoeken. Om hun eigen ervaringen te hebben maar ook om jou terug te brengen naar jouw eigen kern. Dat doen ze uit liefde voor jou en tevens voor hun eigen welzijn. En als jij transformeert, dan werk jij mee aan de wonderbaarlijke evolutie die zich tentoonspreid hier op aarde. Dat noemen we ook wel groei. Want dat is wat we hier komen doen op aarde. Hoe meer jij in het licht komt staan en hoe zwaarder jij het hebt gehad, hoe meer jij kan bijdragen en hoe meer licht je zelf ook weer kunt gaan verspreiden. En hoe mooi zou dat zijn als dat begint in je eigen gezin …

Je zou er een mooie start mee kunnen maken met mijn Workshop voor Ouders – over bewust ouderschap en spiegelgedrag.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

 1. Mooi Sinta! Fijn voor je deze erkenning. Ik heb het zelf ook heel lang heel moeilijk gevonden dat niemand begreep waarom ik het anders moest doen voor mijn kinderen. Of dat ze mij niet begrepen (en nog steeds niet altijd begrijpen). Sinds ik het heb opgegeven dat anderen mij niet gaan begrijpen en dat ook niet hoeft, is het heel anders geworden. Ik zie opeens alleen nog maar begripvolle ouders lijkt het wel, terwijl ik dat niet meer nodig heb. Iets wat je zelf niet kent of meegemaakt hebt, is erg moeilijk om te bevatten. Vergelijk het maar eens met een verhaal over je bevalling(en). We vertellen elkaar erover maar echt begrijpen wat de ander heeft meegemaakt, kunnen we niet, niet werkelijk. En wat ik ook gemerkt heb, is dat ik niet altijd begrip heb gehad voor niet sensitieven. Is is gewoon niet altijd mogelijk om elkaar volledig te begrijpen en hoe fijn zou het zijn als je dat ook niet meer hoeft te proberen (vergeefs) …
  Vertrouw op jezelf en sta jezelf toe het anders te doen en anders te zijn, dat is juist zo mooi en iedereen zou dat mogen doen! En meer dan doorwerken aan jezelf en er zijn voor je kinderen is echt niet nodig! Veel succes mooie vrouw!

 2. Klopt helemaal! Ik ben er nog niet zo lang geleden achter gekomen dat ik én mijn jongste dochter hoog gevoelig zijn. Vanaf haar geboorte af voelde ik dat ze anders was dan haar oudere zus.
  Tijdens mijn scriptie over Voetreflex en Hoog sensitieve kinderen ben ik er achter gekomen hoe het met ons in elkaar zit. Ik ben nu in de 50 en mijn dochter is 15 jaar jong. Ze heeft het heel moeilijk,
  woont al een aantal jaar bij haar vader. Niemand die haar begrijpt en niemand die naar mijn verhaal wil luisteren. Het enige wat ik nu kan doen is doorwerken aan mezelf zodat ik er helemaal kan zijn voor haar en haar zus van 17. Mijn dochter spiegelt mij nog altijd, alleen ben ik me er bewust van wat er gebeurd en wat ik ermee mag doen. Ik ben heel blij met dit artikel….eindelijk erkenning van mijn eigen leven! Mijn dank is groot! Sinta

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in