DELEN
De tirannie van het Moeten…

Moet jij ook altijd zoveel van jezelf? Kun jij ook niet ontspannen op de bank zitten, voordat je je hele to-do lijst hebt afgewerkt?

Waar gaat dit vele Moeten nu eigenlijk over?
En, hoe kom je er vanaf?

Door Irene Verweij – www.ziel-op-reis.nl

Mensen die last hebben van veel Moetens zijn vaak geneigd hun zelfbeeld te baseren op de buitenwereld en hun prestaties daarin. Ze doen oneindig hard hun best op zoek naar erkenning en bevestiging. Helaas geven ze die niet vaak aan zichzelf, waardoor ieder complimentje dat ze wel krijgen in een gat valt en daardoor geen voedingsbodem vindt. Onzekerheid over zichzelf en hun kunnen spelen een grote rol. Het gevoel dat het nooit goed genoeg is, zorgt ervoor dat er steeds harder gewerkt wordt. Pas als alles perfect op orde is, zal ik me niet meer onzeker voelen, is de onbewuste achterliggende gedachtegang. Angst om door de mand te vallen, maakt dat alles uit de kast getrokken wordt om dit te voorkomen.
Belangrijk is te beseffen dat we nooit echt zelfvertrouwen zullen krijgen, als we ons zelfbeeld op de buitenwereld en onze prestaties daarin baseren. De positieve feedback die we daarvandaan krijgen is immers altijd tijdelijk en voorwaardelijk. We zullen steeds weer opnieuw moeten presteren, waardoor die ‘to-do lijst’ een vermoeiende aanwezige in het leven blijft.

Gevoelens toelaten

Het is veel adequater om rechtstreeks aan het knagende gevoel van onzekerheid of aan het niet goed genoeg voelen, te gaan werken. Laat al die gevoelens eens helemaal toe. Voel tot in de tenen hoe het voelt. Pas als dat gebeurd is, kan er iets gaan verschuiven. Angst verdwijnt immers met zijn staart tussen de benen, als hij aangekeken wordt. Hij blijft daarentegen als we er niet aan willen. Sterker nog, het zal steeds meer aanwezig worden, omdat het simpelweg gezien wil worden.

Ga dus op die bank zitten en voel hoe je je voelt als je ontevreden bent over jezelf. Vermoedelijk zal je je in eerste instantie heel onrustig voelen. Onrust is een alarmsignaal dat ons uitnodigt, juist te blijven zitten en naar het gevoel wat onder de onrust ligt, toe te gaan. Ontdek welke gevoelens zich aandienen en laat ze helemaal toe. Een uitdaging, dat zeker, vooral omdat je al zo lang gewend bent om weg te rennen in een dag vol activiteiten. Maar als je deze uitdaging aandurft, zal je merken dat het vele Moeten sprongsgewijs af zal nemen. En dat je heerlijk onderuitgezakt op de bank met dat fijne boek kunt zitten in een ontplofte kamer vol rotzooi.

Ruimte voor de ziel

Het leven bestaat uit een zijns-dimensie en een doen-dimensie. In onze maatschappij krijgt de doen-dimensie veel meer aandacht en waardering, waardoor de zijn-dimensie vaak wordt vergeten. Dat is jammer want juist onze kwaliteit van leven zit ‘m in de zijns-dimensie. Als we hier meer ruimte voor zouden inbouwen, neemt de overactiviteit van onze hersenen af en zal onze ziel weer wat meer aan het woord kunnen komen.

Op zielsniveau ziet ons leven er heel anders uit en zal de urgentie van allerlei zaken afnemen. Echt voelen wat belangrijk is, kan alleen vanuit daar. Niet vanuit een verhitte denkgeest. Kortom, wil je echt af komen van het terreur dat Moeten veroorzaakt, dan is het tijd geworden om ruimte te maken voor meditatie, stilte wandelingen, zomaar wat luisteren naar mooie muziek of naar een mooie zonsondergang te kijken. Allemaal zaken die de ziel voeden met als groot bijkomend voordeel dat je er ook nog eens heel erg van uitrust.

Ik wens je veel succes!

Hartelijke groet,

Irene Verweij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in