Boeddha Ware Liefde

“Heb een persoon lief op zodanige wijze, dat die persoon zich volkomen vrij voelt.” – Thich Nhat Hanh.

Wat is liefde? Wat is ware liefde? Kan het gedefinieerd worden? Ons idee van ‘echte liefde’ is vandaag de dag hoogst waarschijnlijk afkomstig uit een sprookje, een film of een TV-programma en verandert net zo vaak als het tempo waarmee je zapt. We hebben allemaal zo onze voorwaarden bij het idee wat liefde is of een bepaald kritisch beeld van hoe onze ‘perfecte partner’ eruit ziet. De juiste en gewenste partner dient over bepaalde karaktereigenschappen te beschikken, bepaalde talenten te hebben, bepaalde activiteiten leuk te vinden – en dat is goed.
Maar wie weet is Ware Liefde wel veel eenvoudiger dan de populaire mediacultuur ons wil laten geloven. Zoals Thich Nhat Hanh (Vietnamese boeddhistische monnik en leraar) in de video hieronder uitlegt:

Thich Nhat Hanh , de monnik die de term mindfulness muntte
Thich Nhat Hanh , de monnik die de term mindfulness muntte

Als je volgens de leer van Boeddha liefde/vriendelijkheid, mededogen, vreugde en heelheid ervaart, dan ervaar je Ware Liefde.

Zo simpel is het dus. Het is niet noodzakelijkerwijs iets magisch uit een sprookje

Vier hoofdpunten uit de video:

 1. Liefde en vriendelijkheid hebben het vermogen om geluk te creëren. Wanneer je in staat bent om gevoelens van vreugde en gelukzaligheid in jezelf te ontwikkelen – Ware Liefde – is dat een geschenk aan jezelf. Als je deze gevoelens kunt oproepen en daarmee een ander kunt helpen het ook bij zichzelf op te roepen, is dat Ware Liefde. Dus, als jij een bron van vreugde bent voor een ander, is dat Ware Liefde.
 2. Liefde heeft het vermogen je lijden te verzachten en weg te nemen en daardoor ook het lijden van een ander. “Lijden is een kunst. Als je weet hoe te lijden – je lijden tot kunst te verheffen – lijdt je stukken minder.”
 3. Oefen je in de kracht van het mededogen en het zal groeien.
 4. Als liefde geen vreugde brengt, is het geen liefde. Als de liefde de ander dagelijks aan het huilen maakt, is het geen liefde.

Ware liefde heeft het vermogen vreugde te genereren voor jezelf en voor de ander.”

Wat denk jij hierover? Wat is echte liefde, ware liefde? Hieronder vind je de ruimte om in alle vrijheid je gedachten hierover te delen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Boeken van Thich Nhat Hanh bij Bol.com

Anderen lazen ook:

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

13 REACTIES

 1. echte liefde is de ander volledig vertrouwen en vrijheid geven, vrijheid tot verdere ontplooiing van het zelf, zonder eigenbelang; zorgen of bevorderen dat anderen gelukkig zijn en zich goed voelen, zorg dragen voor jezelf en anderen; niets verwachten, gewoon een gelukkig en vreugdevol leven uitbouwen voor jezelf en anderen bijstaan dit ook te doen. Dankbaar zijn voor alles wat het leven te bieden heeft, voor alle mogelijkheden die ons gegeven worden ed

 2. ‘Ware’ Liefde, impliceert dat er ook ‘Onware’ liefde is.
  Liefde is allesomvattend en Vrij, zelfs wanneer iemand erdoor huilt, wat de monnik als voorwaarde stelt dat het dan geen (ware) liefde is. Huilen staat gelijk aan geen vreugde en dus géén liefde? Onze tranen zijn de aderlating van onze gevoelens, of deze nu van vreugde of verdriet zijn, waarom deze emotie bestempelen als géén liefde?
  De emoties van woede, angst en verdriet die liefde losmaken, zijn een reactieve vertaalslag van vriendelijkheid, compassie en mededogen in deze. Ze zijn allen de toegangspoorten tot de liefde die in ons heerst en schuilt. De energie stroom. Deze dualiteit is immer aanwezig en een ieder bepaalt en ervaart waar de liefde voor hem/haar tot uiting komt om het gevoel vrijheid te ervaren.
  Liefde is Vrijheid zegt de monnik, maar stuit direct op zijn eigen uitspraak om te onderbouwen dat ‘ware’ Liefde een verschil is en maakt er ‘méér’ Vrijheid van.
  Een kanttekening op de video boodschap van de boeddhistische monnik: ‘If love makes the other person cries every day, then it’s not love’. En heel het publiek/cursisten inclusief de monnik beginnen te lachen.
  Collectieve vreugde tot uitsluiting van het individuele verdriet….

  Bedankt voor dit interessante artikel over de ‘ware’ Liefde en zoals Titia de Vries mooi verwoord is het inderdaad een levenslange ervaring te ontwikkelen of het de ‘ware’ of ‘onware’ is…. Liefde is genoeg.

  • Ik ben het helemaal met je eens dat het verdriet of de tranen niet ‘uitgesloten’ mogen worden. Maar zoals je zegt horen die bij een wereld in dualiteit. Deze man leeft al non-duaal. Dan valt alles wat zwaar of verdrietig is van je af. En leef je in het licht. Nog steeds is dan alles goed. In zijn definitie ervaren wij in de dualiteit geen ‘ware’ liefde. Maar we hebben die liefde, die NU ‘waar’ voelt, wel nodig om te groeien. Om ooit in die 5de dimensie te geraken. Gelukkig mogen we daar een heel leven -of meer- over doen:)

 3. Onvoorwaardelijke Liefde is niet echt in woorden te vatten. Als ik dan toch mijn best doe om het te verwoorden zou ik zeggen dat liefde een hoge vibratie energie is wat afkomstig is uit de Bron of spirit die er voor alles en iedereen is, die vreugde in ons hart brengt en die we kunnen delen met anderen. Het is eigenlijk los laten wat je denkt dat je bent om het te kunnen ontvangen, ervaren en beleven. Omdat het zo anders is dan ons concept van liefde op aarde, vind ik het fijn dat Thigh Nath Han de woorden van Boeddha citeert, het daagt ons uit om ons concept over liefde onder ogen te komen en aan te passen en ons te vragen om de liefde door ons heen te laten stromen. Woorden kunnen dan bijdragen aan een ander beeld van onvoorwaardelijke liefde en brengt ons dichterbij de ervaring van onvoorwaardelijke liefde, die je tussen de regels door al kunt voelen.
  Dank je wel.

 4. Het ervaren van liefde is voor mij een levenslange tocht. En ik wil een kritische noot plaatsen over de uitleg van de vier punten uit de video. Thich Nhat Hanh heeft het over de vier aspecten uit de boeddhistische traditie (overigens is er geen één traditie), die anders zijn geformuleerd dan in het artikel weergegeven, namelijk:
  – Liefdevolle vriendelijkheid (Metta) voor jezelf en alle levende wezens
  – Compassie (Karuna) als in mededogen en geen medelijden
  – Medevreugde (Mudita) als in blij zijn voor een ander, gunnen
  – Gelijkmoedigheid (Upekkha) als in je niet mee laten in je gevoelens.
  Metra is overigens niet hetzelfde als het klakkeloos aanvaarden van gedrag, het is gericht op het aanvaarden van iemand als levend en voelend wezen. Dus je kan metta hebben voor die vervelende collega of een scheldende mede-automobilist.

  Waarom deze vier zogeheten hartkwaliteiten? Vergezeld met wijsheid (wat jijzelf leert en toepast) leidt het cultiveren van hiervan tot bevrijding van het lijden (Dukkha) die mede wordt gevormd door vijandschap, boosheid en afkeer. Lijden is een centraal begrip in de leer van de Boeddha en mag je interpreteren als dat wat jezelf creëert (door je gedachten) dat je onplezierig vind. Dat wat jezelf creëert, kan je ook zelf oplossen. Dat is wat er in de video wordt uitgelegd.

  Totdat onze geest vervolmaakt is zullen we soms of vaak, afhankelijk van waar we zitten in het proces, onbedoeld handelen vanuit ons beschermende ego. Goedbedoeld, maar reactief en niet altijd liefdevol en behulpzaam. Ik ben daarop altijd opmerkzaam als coach. Zelfs, zeker ook als ik deze reactie plaats .

  Daarom ware liefde ontwikkelen is een levenslange ervaring. En vanuit de leer van de Boeddha ook daarna. We zijn nooit uitgeleerd.

  Titia de Vries – Executive Master Coach/mindfulnessteacher en volger van de leer van de Boeddha (ook wel boeddhist genoemd)

 5. Ja, de ander mag volledig zijn wie hij/zij is.
  Het is niet aan mij waar een ander voor kiest. Ik kan tegenwoordig echt de ander laten zijn en er onvoorwaardelijk van houden. Steunen vanuit een universele liefde in als haar/zijn kracht en grootsheid.
  Ik ben daar zelf wel het nodige innerlijke werk voor gedaan om zover te komen. En het voelt als een bevrijding. Als je oordeel overal van af haalt wat hou je dan over?
  Ik geloof dat een ieder vanuit de kern licht is en als je dat licht in een ander kan zien ben je rijk. Althans zo ervaar ik het.
  Dank voor het schrijven van dit artikel.
  Nancy van der Zee
  Proud to be coaching

 6. Liefde gaat voor mij echt samen met vertrouwen.
  En acceptatie van jezelf en liefde voor jezelf is ook erg belangrijk
  om liefde voor andere mensen, dieren en dingen te kunnen voelen en tonen.

  Liefde is groot, maar tegelijk ook heel simpel. Je moet het niet te ingewikkeld maken
  en gewoon genieten van al het moois.

 7. Beste toos

  Wat fijn dat jij zo happy bent en dat er zoveel mooie dingen zijn gebeurd.
  Ik wens jou een gelukkig verder leven toe.
  Dit artikel past geheel,in mijn denkwereld .
  Ware liefde begint uiteraard bij jezelf.
  En zeker voor alles wat groeit en bloeit.
  Als je alles in liefde geeft. krijg je het tienvoudig terug.
  Het is een soort magic pouder. Alles wat jij uitstraalt , straalt terug.
  Ik heb er de laatste jaren veel van ondervonden.
  Ik heb veel liefdevolle vriendinnen en die koester ik.
  Ook geef ik mensen die geestelijk niet goed gaan exstra aandacht.
  Help diegene die door andere met de nek wordt aangekeken.
  Ik vindt ze zielig en maak een praatje met ze.
  Met verslaafde en geestelijk zwakkere . hun ogen lichten altijd op.
  Het zijn mensen die door ziekte of gewoon pech buiten de maatschappij vallen.
  Ja liefde en mededogen dat hoort er gewoon bij . dat ben ik.zonder dat kan ik niet.
  Mooi dat filmpje van mr thich nhat hanh . ik heb er van genoten. ❤️✨✨

 8. Relaties veranderen, ik heb enige tijd geleden bewust de vrijheid(geestelijke rust) opgezocht, mijn leven weten te creëren met en in een open mind die ik meer ontwikkelde door beleving en delen in/met vriendschappen en geholpen door de elementen van de aarde. Ontplooiing, veel lezen over levensvisie, o.a. hoe je de verandering van je eigen gedachten kunt aanleren en daarnaar te handelen, werd ik steeds blijer en gezonder en heel tevreden met mijn leven. Ik ging bewuster geven aan die, die het ontvangen wilden. Bij toeval ontmoet ik mooie mensen en daar is een bijzonder mooi persoon bijgekomen en onze ontmoetingen zijn in vriendschap, respect, gelijkheid, vrijheid, vertrouwen, uitgegroeid tot een waardevolle mooie, liefdevolle vriendschap. Het woord " gelukkig zijn" heb ik nooit willen delen, ik zei altijd: ik heb geluksmomenten in mijn leven, die ik in waardevolle herinnering in mij houd. Nu heb ik geluksmomenten die door te mogen/kunnen delen in versterkte eenheid gevoeld worden. Beleven en delen wordt meer speciaal en echter, als je deelt met iemand die je het gevoel geeft er in alle vrijheid te mogen zijn in wat je denkt en doet. Ik wil ieder ook aanraden te blijven/gaan delen, het geluk in vrijheid ervaar je hierbij te mogen doen, je gaat zelf ervaren hoe je wilt overkomen, hoe je wilt/mag zijn. Ik ben bijna 60 jaar en het gevoel er nog meer in alle vrijheid te mogen zijn, geeft mij een bijzonder speciaal mooi persoon die ik heb ontmoet, dit is echt prachtig !, Het maakt niet uit wat je van elkaar bent, maar wat je voor elkaar betekent. Echte liefde ?

  zonder verwachting leef ik in mijn kracht van de tijd

  die is Nu

  IK BEN GELUKKIG !

  Ik geef hierbij aan: éérst zelf een vreugdevol leven creëren, en de vreugde komt je toe. Dank U meneer Thich Nhat Hanh voor Uw gedeelde liefde…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in