onvoorwaardelijke-liefde-buddha
Leestijd: 2 minuten

“Heb een persoon lief op zodanige wijze, dat die persoon zich volkomen vrij voelt.” – Thich Nhat Hanh.

Wat is liefde? Wat is ‘ware’ liefde? Kan het gedefinieerd worden? Ons idee van ‘ware liefde’ is vandaag de dag hoogst waarschijnlijk afkomstig uit een sprookje, een film of een TV-programma en verandert net zo vaak als het tempo waarmee je zapt. We hebben allemaal zo onze voorwaarden bij het idee wat liefde is of een bepaald kritisch beeld van hoe onze ‘perfecte partner’ eruit ziet. De juiste en gewenste partner dient over bepaalde karaktereigenschappen te beschikken, bepaalde talenten te hebben, bepaalde activiteiten leuk te vinden – en dat is goed.
Maar wie weet is Ware Liefde wel veel eenvoudiger dan de populaire mediacultuur ons wil laten geloven. Zoals Thich Nhat Hanh (Vietnamese boeddhistische monnik) in de video hieronder uitlegt:

Thich Nhat Hanh
Thich Nhat Hanh

Als je volgens de leer van Boeddha liefde/vriendelijkheid, mededogen, vreugde en heelheid ervaart, dan ervaar je Ware Liefde. Zo simpel is het dus. Ware liefde is niet noodzakelijkerwijs iets magisch uit een sprookje.

Vier hoofdpunten uit de video:

 1. Liefde en vriendelijkheid hebben het vermogen om geluk te creëren. Wanneer je in staat bent om gevoelens van vreugde en gelukzaligheid in jezelf te ontwikkelen – Ware Liefde – is dat een geschenk aan jezelf. Als je deze gevoelens kunt oproepen en daarmee een ander kunt helpen het ook bij zichzelf op te roepen, is dat Ware Liefde. Dus, als jij een bron van vreugde bent voor een ander, is dat Ware Liefde.
 2. Ware Liefde heeft het vermogen je lijden te verzachten en weg te nemen en daardoor ook het lijden van een ander. “Lijden is een kunst. Als je weet hoe te lijden – je lijden tot kunst te verheffen – lijdt je stukken minder.”
 3. Oefen je in de kracht van het mededogen en het zal groeien.
 4. Als liefde geen vreugde brengt, is het geen liefde. Als de liefde de ander dagelijks aan het huilen maakt, is het geen liefde.

“Ware liefde heeft het vermogen vreugde te genereren voor jezelf en voor de ander.”

Wat denk jij dat ‘Ware Liefde’ is? Hieronder vindt je de ruimte om in alle vrijheid je gedachten hierover te delen.

5 REACTIES

 1. Liefde gaat voor mij echt samen met vertrouwen.
  En acceptatie van jezelf en liefde voor jezelf is ook erg belangrijk
  om liefde voor andere mensen, dieren en dingen te kunnen voelen en tonen.

  Liefde is groot, maar tegelijk ook heel simpel. Je moet het niet te ingewikkeld maken
  en gewoon genieten van al het moois.

 2. Beste toos

  Wat fijn dat jij zo happy bent en dat er zoveel mooie dingen zijn gebeurd.
  Ik wens jou een gelukkig verder leven toe.
  Dit artikel past geheel,in mijn denkwereld .
  Ware liefde begint uiteraard bij jezelf.
  En zeker voor alles wat groeit en bloeit.
  Als je alles in liefde geeft. krijg je het tienvoudig terug.
  Het is een soort magic pouder. Alles wat jij uitstraalt , straalt terug.
  Ik heb er de laatste jaren veel van ondervonden.
  Ik heb veel liefdevolle vriendinnen en die koester ik.
  Ook geef ik mensen die geestelijk niet goed gaan exstra aandacht.
  Help diegene die door andere met de nek wordt aangekeken.
  Ik vindt ze zielig en maak een praatje met ze.
  Met verslaafde en geestelijk zwakkere . hun ogen lichten altijd op.
  Het zijn mensen die door ziekte of gewoon pech buiten de maatschappij vallen.
  Ja liefde en mededogen dat hoort er gewoon bij . dat ben ik.zonder dat kan ik niet.
  Mooi dat filmpje van mr thich nhat hanh . ik heb er van genoten. ❤️✨✨

 3. Relaties veranderen, ik heb enige tijd geleden bewust de vrijheid(geestelijke rust) opgezocht, mijn leven weten te creëren met en in een open mind die ik meer ontwikkelde door beleving en delen in/met vriendschappen en geholpen door de elementen van de aarde. Ontplooiing, veel lezen over levensvisie, o.a. hoe je de verandering van je eigen gedachten kunt aanleren en daarnaar te handelen, werd ik steeds blijer en gezonder en heel tevreden met mijn leven. Ik ging bewuster geven aan die, die het ontvangen wilden. Bij toeval ontmoet ik mooie mensen en daar is een bijzonder mooi persoon bijgekomen en onze ontmoetingen zijn in vriendschap, respect, gelijkheid, vrijheid, vertrouwen, uitgegroeid tot een waardevolle mooie, liefdevolle vriendschap. Het woord " gelukkig zijn" heb ik nooit willen delen, ik zei altijd: ik heb geluksmomenten in mijn leven, die ik in waardevolle herinnering in mij houd. Nu heb ik geluksmomenten die door te mogen/kunnen delen in versterkte eenheid gevoeld worden. Beleven en delen wordt meer speciaal en echter, als je deelt met iemand die je het gevoel geeft er in alle vrijheid te mogen zijn in wat je denkt en doet. Ik wil ieder ook aanraden te blijven/gaan delen, het geluk in vrijheid ervaar je hierbij te mogen doen, je gaat zelf ervaren hoe je wilt overkomen, hoe je wilt/mag zijn. Ik ben bijna 60 jaar en het gevoel er nog meer in alle vrijheid te mogen zijn, geeft mij een bijzonder speciaal mooi persoon die ik heb ontmoet, dit is echt prachtig !, Het maakt niet uit wat je van elkaar bent, maar wat je voor elkaar betekent. Echte liefde ?

  zonder verwachting leef ik in mijn kracht van de tijd

  die is Nu

  IK BEN GELUKKIG !

  Ik geef hierbij aan: éérst zelf een vreugdevol leven creëren, en de vreugde komt je toe. Dank U meneer Thich Nhat Hanh voor Uw gedeelde liefde…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in